Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby witka 1965


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 witek1965

witek1965

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 293 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 07 gru 2018 - 14:57

Od czasu do czasu, coś tam zrobię.

 

Kiedyś mordowałem się w wędzarni z kanałem, zrobionej z szafki ubraniowej, od roku posiadam całkiem chyba niezły kibelek https://wedlinydomow...-kibelek-witka/

 

Wzorem innych forumowiczów, postanowiłem również zaprezentować co mi tam się czasami mniej, lub bardziej uda zrobić :)

 

19d554056ab6ecafmed.jpg

dzisiejsza kiełbasa jeszcze się wędzi, więc na razie tylko ten etap

e10d4d7a25f56b4dmed.jpg

 

ostatni wyrób

ff9b40dd22265392med.jpg

przekrojona w innym miejscu

0a6f16ffe1c9d7b3med.jpg

polędwica wędzona

a4d46c8b3d09fe97med.jpg

szynka z szynkowaru

011dd8a65dadbf7amed.jpg

gulasz angielski

4939906a60e5bc6bmed.jpg

 

ta polędwica się jeszcze suszy

 

Jutro zrobię fotki piersi kurczaka z szynkowaru ( no chyba, że tak spieprzę, że wstyd będzie pokazać, oraz innych wyrobów, które obecnie są w stanie hibernacji :D

 

 



#2 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6739 postów

Napisano 07 gru 2018 - 15:29

Ładne wyroby kolego!

#3 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6696 postów

Napisano 07 gru 2018 - 15:36

co mi tam się czasami mniej, lub bardziej uda zrobić
To tak jak i mnie - Ale dzięki kursom i NAPRAWDĘ ŻYCZLIWYM  radom drogich SiBów  - czasem twardymi słowy wytknięte błędy ( już się przyzwyczaiłem ,że nie są złośliwe) - zaczyna być tylko lepiej - czego i Tobie życzę.

Ładniutkie te wyroby :D  :thumbsup:



#4 witek1965

witek1965

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 293 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 07 gru 2018 - 15:54

zaczynam się rumienić



#5 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2222 postów

Napisano 07 gru 2018 - 16:29

:) Witek, wzorcowo domowe wytwory, brawo :D
Jak zakiedyś będziesz się ponownie zmagał z polędwicą w onucy to przyhacz onucę "pod supełkiem"...
Będzie mniej domowo ale za to jakoś tak ...humanitarniej :D :D :D

#6 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 948 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 07 gru 2018 - 16:39

Fajowe wyroby, gulasz mi się szczególnie podoba.  :thumbsup:



#7 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6405 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 07 gru 2018 - 17:49

Wzorem innych forumowiczów, postanowiłem również zaprezentować co mi tam się czasami mniej, lub bardziej uda zrobić

 

Wrzucaj swoje wyroby , bo naprwdę wyglądają fajnie. 

Z tym '' uda'' to wiadomo, że zawsze stawiamy sobie poprzeczkę coraz wyżej. Twoje wyroby bardzo mi się podobają. :clap:



#8 witek1965

witek1965

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 293 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 07 gru 2018 - 20:27

no więc dzisiaj dałem trochę czadu. Od rana wędziłem. najpierw porządnie wysuszyłem wędzarnie. Nagrzałem do 100 zt. prawie, potem wsadziłem kiełbasy i przy otwartych drzwiach wędzarni suszyłem z godzinę kiełbasy. Potem przymknąłem otwory, zamknąłem drzwi i......................wędziłem tak w temp 45-50 st. ok. 7,5 h i potem dopiekłem przez ok 1h.

 

Tak to wyszło 07af62b8d78b11a7med.jpg

 

rzecz jasna ten kawałek został od razu na ciepło zjedzony. No nie mogłem się powstrzymać :)

Wyszła trochę miałka, bo mało zrobiłerm kawałków z ekstra jedynki, za to sporo poszło karkówki na 8, łopatki na8 i boczku na 6. III i II wołowa 3 x na 6, bo jeszcze ni 3 nie doszła.

 

Jutro pokażę to co zrobiłem ostatnim razem, bo będzie mała uroczystość rodzinna, więc parę kawałków właśnie powoli powraca ze stanu hibernacji :)

Teraz dwa kije powiszą sobie z dwa dni i do hibernacji, a dwa jakieś 10 dni sobie będą wisieć i podsychać. Temp 10 st.

Za tydzień z kawałkiem, szynki, schaby, balerony i................drugie, tym razem może będzie szczęśliwsze, podejście do kabanosów i pierwsze do krakowskiej podsuszanej, wg. przepisu znalezionego tu właśnie.



#9 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 279 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 07 gru 2018 - 20:42

Jak kabanosy to przepis halusi. Krakowska wg Kostka. Polecam.

#10 witek1965

witek1965

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 293 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 07 gru 2018 - 21:01

kilkumiesięczna polędwica dojrzewająca w czerwonej papryce.

 

e5ea635edb696d67med.jpg

 

sorry, że zafoliowana, ale jeszcze nie będzie spożywana

 

3a2601297325ff97med.jpg

 

i kolejna w ziołach prowansalskich

[Dodano: 07 gru 2018 - 20:51]

Jak kabanosy to przepis halusi. Krakowska wg Kostka. Polecam.

zaraz poszukam przepisów. thx

[Dodano: 07 gru 2018 - 21:01]

ędzie mniej domowo ale za to jakoś tak ...humanitarniej :D :D :D
  nie sposób nie przyznać ci racji

#11 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 07 gru 2018 - 21:23

No Panie Witek -wyroby super.

#12 witek1965

witek1965

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 293 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 11 gru 2018 - 19:46

Taka mała wariacja na śledzia. 1aaac86235779681.jpg

 

1d310f9fd28d90c9.jpg

 

odsolone płaty śledzia kroimy w paski ok 3 cm, następnie kroimy w kostkę ogórki konserwowe, grzyby marynowane i cebulkę . Poza śledziami wszystko delikatnie podsmażamy. Jak ostygnie to układamy w słoiku warstwami. Można wlać trochę wody po ogórkach konserwowych. Zamykamy słoik i wsadzamy do lodówki na ok. 7 dni. Palce lizać

P.S. Wypadałoby dodać, że tym razem jest to wykonanie w 100% mojej małżonki


Użytkownik witek1965 edytował ten post 11 gru 2018 - 19:58


#13 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6405 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 11 gru 2018 - 21:21

P.S. Wypadałoby dodać, że tym razem jest to wykonanie w 100% mojej małżonki

 

Iwonka na pewno ma spory udział w produkcji Waszych wyrobów Witku.

W kąciku same pyszności  :clap: dla Was  :)



#14 frapio

frapio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 783 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 12 gru 2018 - 09:39

Fajne muszą być te śledziki. Te grzybki marynowane też dodatkowo  podsmażone? 

A zdjęcia proponuję wstawiać poprzez opcję na forum bo z fotosika znikną po jakimś czasie i będzie dziura w postach.



#15 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26694 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 12 gru 2018 - 10:37

Halusia, to chyba nie ten Witek. ;)

Do Witka - wklejaj zdjęcia na nasz serwer.



#16 witek1965

witek1965

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 293 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 12 gru 2018 - 16:05

OK, dostosuję się. Mój repertuar się raczej nie zmienia, co najwyżej dojdzie kilka pozycji.

 

Te grzybki marynowane też dodatkowo podsmażone?

 

tak, razem z cebulka i ogórkami.

 

Halusia, to chyba nie ten Witek. ;)

 

i nic na to nie poradzę. Co więcej, nie mam na imię Witold ;)



#17 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 948 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 12 gru 2018 - 17:10

Bardzo ciekawy przepis na śledzie. 



#18 frapio

frapio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 783 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 12 gru 2018 - 17:22

wszystko delikatnie podsmażamy.

 Jeszcze dopytam: na czym smażymy? Przypuszczam że na oleju o neutralnym smaku którym też zalewamy te rybki. Kucharz ze mnie jak "z kozła ogrodnik", lubię pojeść ale z przyrządzaniem to kiepsko. A śledziki lubię w każdej postaci.



#19 witek1965

witek1965

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 293 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 12 gru 2018 - 18:02

tak na oleju. Całość zawartości patelni, po ostudzeniu wędruje do słoika. Nie dolewamy już do słoja oleju.

z przyrządzaniem to kiepsko
  ten przepis jest absolutnie prosty w wykonaniu.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 frapio

frapio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 783 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 12 gru 2018 - 18:31

Dziękuję za wyjaśnienia.

Wesołych świąt i sukcesów w nadchodzącym Nowym Roku






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych