yupiter Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Maja 2008 Poproszę o przepis na polędwiczki wieprzowe wędzone. Te przepisy , które są na stronie nie odpowiadają mi. Może macie sprawdzone przepisy? Cytuj Yupiter Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Maja 2008 Te przepisy , które są na stronie nie odpowiadają mi.Dlaczego? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-34408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yupiter Opublikowano 28 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Maja 2008 Te przepisy , które są na stronie nie odpowiadają mi.Dlaczego?Nie wzbudzają mojego zaufania. Są zbyt skomplikowane. Jeżeli uważasz, że któryś z przepisów jest bardzo dobry i przez Ciebie sprawdzony to go wykorzystam. Pozdrawiam Cytuj Yupiter Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-34410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Maja 2008 Myślę, że ten wątek możesz wykorzystać http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=822&highlight=pol%EAdwiczki+w%EAdzonenależy wcześniej je zapeklować metodą na mokro lub sucho. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-34412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yupiter Opublikowano 28 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Maja 2008 Myślę, że ten wątek możesz wykorzystać http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=822&highlight=pol%EAdwiczki+w%EAdzone należy wcześniej je zapeklować metodą na mokro lub sucho.Dziękuję, wyglądają super. Muszę skątaktować się ze Szczepanem Cytuj Yupiter Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-34415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Maja 2008 Może wyrób nie był idealny :blush: ale smaczny. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=40978&highlight=#40978 Co najważniejsze bardzo prosty w wykonaniu.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-34423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Maja 2008 no jak nie ufasz przepisom to idz na czuja :peklowanie , wędzenie a że to polędwiczki niekoniecznie parzenie lub pieczenie .Napewno wyjdzie i powiesz sobie że to wg. Twojego przepisu :lol: Pozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-34442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yupiter Opublikowano 28 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Maja 2008 Może wyrób nie był idealny :blush: ale smaczny. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=40978&highlight=#40978 Co najważniejsze bardzo prosty w wykonaniu. Pzdr.Dziękuję Przeczytałem i jutro pekluję. no jak nie ufasz przepisom to idz na czuja :peklowanie , wędzenie a że to polędwiczki niekoniecznie parzenie lub pieczenie .Napewno wyjdzie i powiesz sobie że to wg. Twojego przepisu :lol: Pozdrawiam serdecznie JasiuDziękuję Cytuj Yupiter Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-34456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Stycznia 2013 Nie wiem czy w dobrym miejscu, ale zapytam. :blush: Jakiś czas temu byłem u znajomego na małej wódeczce. Na zakąskę podał On polędwiczki wieprzowe. Były one zrobione na surowo. Tak jakby solone i paprykowane. Jak dla mnie były rewelacyjne. :grin: A chodzi o to, że nie chciał mi skubaniec podać przepisu na ten specyfik. Czy ktoś z Forum owiczów zetknął się z czymś takim? Czy ktoś ma i mógłby podać przepis na takie polędwiczki? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-264420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Stycznia 2013 Czy ktoś z Forum owiczów zetknął się z czymś takim?A wątek ten kolega czytał? Przecież wszystkie poledwiczki robi się (w zasadzie) na surowo. Popaprykować też można :wink: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-264431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Stycznia 2013 Ale te wątki mówią o wędzeniu polędwiczek. A te które jadłem na 100% nie były wędzone. One były, można powiedzieć surowe, dojrzewające. Zapytałem, bo może ktoś ma konkretnie taki przepis na polędwiczki. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-264434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Stycznia 2013 surowe, dojrzewająceZrób je wg przepisu na polędwicę a'la parmeńska. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-264436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Stycznia 2013 Ale te wątki mówią o wędzeniu polędwiczek. A te które jadłem na 100% nie były wędzone. One były, można powiedzieć surowe, dojrzewające. Zapytałem, bo może ktoś ma konkretnie taki przepis na polędwiczki.Polędwiczki zapekluj na sucho ok.18-20g peklosoli na 1 kg. plus przyprawy jakie lubisz i do lodówki na kilka dni,potem powieś na kilka dni w chłodnym i przewiennym miejscu. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-264438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Stycznia 2013 surowe, dojrzewająceZrób je wg przepisu na polędwicę a'la parmeńska.Mam taki zamiar, ale z całą pewnością nie będą to polędwiczki takie jakie jadłem. Poledwicę a'la parmeńską robię dość często. Nawet w chwili obecnej dojrzewa sobie kawałek schabiku. :grin: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-264439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Września 2013 Dzisiaj zrobiłem dwa rodzaje polędwiczek. 1. Peklowanie na mokro 4 dni wg tabeli Dziadka (tyle miałem czasu), po wyjęciu moczenie 1h, bo były za słone 2. Po odcieknięciu wisiały sobie na powietrzu ok. 2h (temp. ok. 16 stopni C) - w tym czasie wygrzewałem wędzarnię i szykowałem inne produkty 3. Pomalowałem żółtkiem kurzym i połowę otoczyłem kolorowym pieprzem (pomysł podpatrzony na tutejszej stronie) 4. Obsuszałem w wędzarni - temp. ok. 50 st C przez jakieś 20 minut (suchy buk, olcha, ciut wilgotnej jabłoni) 5. Wędzenie ciepłym dymem ok. 50 st C przez 60 minut (drewno j/w) 6. Te bez pieprzu wyjąłem do zaparzenia, resztę piekłem przez ok. 15 minut w temp. 80-90 stopni 7. Polędwiczki parzyłem w temp wody 75 st. C 30 minut -------------- Wnioski: a) Pomimo moczenia oba rodzaje polędwiczek są trochę za słone (jak na mój gust). Na przyszłość wezmę poprawkę. b) polędwiczki pieczone - konsystencja jak dla mnie (nie lubiącego surowych wędlin) idealna - kruche ale soczyste c) polędwiczki parzone - nieco rozczarowany. Poprawne, ale bez szału. Syn stwierdził, że smakują jak wędzona ryba - i faktycznie - mają coś z wędzonego (na zimno !!!) łososia. Niektórym mogą smakować - ale ja następnym razem ograniczę się do pieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-302688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Września 2013 Spróbuj z tego przepisu, mi odpowiada na słoność https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=279376#279376 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-302690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Września 2013 Niektórym mogą smakować - ale ja następnym razem ograniczę się do pieczenia.Jeżeli zastosujesz termometry do określenia temperatury w wędzarni jak I w wyrobie ,tak samo przy parzeniu znając temperature wody I w wyrobie parzonym nic Ciebie nie zaskoczy,zrobisz zawsze tak jak będziesz chciał. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-302692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Września 2013 Stosuję termometr - i pewnie za którymś razem wyjdzie takie, jak będę chciał ;-)Na razie się uczę... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-302693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Września 2013 Jesli Dziadkowe były za słone to spróbuj robic według "sciągi Rogera" dla mnie tez według tabeli Dziadka było za słone a to jest ok. Powodzenia.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8993 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-302715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.