jacekw21 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Surowiec -wieprzowina kl.1 3 kg (łopatka)-wieprzowina kl.2 1 kg (u mnie z łopatki )Przyprawy i materiały pomocnicze-peklosól 18-20 g/kg-cukier 1 g/kg-pieprz czarny 2 g/kg-kolendra mielona 1 g/kg-czosnek świeży dobrej jakości 2 g/kg-osłonka białkowa kaliber fi 65-75-sznurek wędzarniczy WykonanieKupione mięso poddajemy klasyfikacji. Mięso kl.1 kroimy w kostkę 3-4 cm natomiast mięso kl.2 tniemy w dowolne kawałki. Następnie w osobnych pojemnikach peklujemy mięso klasy 1 i 2 dodajemy cukier. Czas peklowania 2-3 doby. Po tym czasie należy mięsko rozdrobnić. A więc mięsko klasy 1 mamy już gotowe, jedyne co trzeba zrobić to zmiękczyć je. Wykonujemy to tłuczkiem do schabowych. Mięso zmiękczamy uderzając kilka razy każdy kawałek ale bez przesady to nie schabowe Mięso kl.2 mielimy na sitku fi.8 mm. u mnie maszynka nr.8, mięso klasy 1 i 2 wyrabiamy do kleistości .Kolejna czynność to łączenie kl. 1 i 2 i dodanie 100-150 ml. wody i bardzo dokładne mieszamy, w między czasie dodajemy stopniowo wszystkie przyprawy. Osłonki napełniamy ściśle. Teraz osadzanie 10 godzin w chłodnym pomieszczeniu ja robiłem to w lodówce batony powiesiłem. Po osadzaniu batony wyjmujemy z lodówki i wieszamy w pokojowej temp. na 2 godz. Wycieramy papierowym ręcznikiem ponieważ różnica temp.między lodówką a pokojową temp. spowodowało gromadzenie się kropel wody na powierzchni osłonki. Osuszamy w wędzarni przy dużym ruchu powietrza w temperaturze około 40-45 C, przez 30-50 min.Po osuszeniu wędzimy w temperaturze 55-65 C przez około 3-4 godz. Po wędzeniu parzenie. Wkładamy więc naszą kiełbaskę do wody o temperaturze 75 C i parzymy do momentu osiągnięcia 68-69 C w środku kiełbasy. Po sparzeniu wyjmujemy kiełbasę i topimy ja w zimnej wodzie na około 5-10 min. Kiedy ostygnie wkładamy do lodówki na 8-10 godz.SMACZNEGO. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15831-krakowska-parzona-wgjackaw/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marino166 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Wygląda świetnie, pewnie też tak smakuje. Na pewno ją następnym razem zrobię. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15831-krakowska-parzona-wgjackaw/#findComment-622007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Krakowska parzona wg.JackaWNo Kolego , super się prezentuje i napewno też tak smakuje Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15831-krakowska-parzona-wgjackaw/#findComment-622036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Krakowska parzona wg.JackaWNo Kolego , super się prezentuje i napewno też tak smakuje Pozdrowienia Dziękuje mi i rodzinie smakowała wygląd myślę że tez nie najgorzej ale są gusta i guściki nie wszystkim może się podobać i smakować ale uważam że warto zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15831-krakowska-parzona-wgjackaw/#findComment-622058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteorolog Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Lutego 2019 Piękna kiełbaska. Ja zawsze suszę jeszcze przez dwa tygodnie powieszoną w temperaturze 10-15 stopni. I wtedy jest jeszcze pyszniejsza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15831-krakowska-parzona-wgjackaw/#findComment-622776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Lutego 2019 Do podsuszania to może lepiej podpiekać, zamiast parzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15831-krakowska-parzona-wgjackaw/#findComment-622815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Lutego 2019 Do podsuszania to może lepiej podpiekać, zamiast parzyć. Niekoniecznie.Najlepiej jednak drugi raz podwędzić po tygodniu.Efekt znakomity Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15831-krakowska-parzona-wgjackaw/#findComment-622822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Lutego 2019 (edytowane) U nas w domu, wędzi się drugi raz i podsusza krakowską suchą a już na pewno nie piecze się parzonej! Kiełbasa krakowska parzona to wersja szynkowej, w osłonce fi 80, więc nie do podsuszania z założenia. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9864-kie%C5%82basa-krakowska-parzona-produkcji-paw%C5%82a/?fbclid=IwAR3IKRnR5k9yUeUTtXAEzU5WE2mtzqvKN8KuO-P4tiFmn3ns75rhrjp7rSI Edytowane 6 Lutego 2019 przez magdajack Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15831-krakowska-parzona-wgjackaw/#findComment-622828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Lutego 2019 a już na pewno nie piecze się parzonej! Skąd wziąłeś taką myśl?Była mowa albo o parzonej, albo o pieczonej oraz o parzonej powtórnie wędzonej. Uważam, że pieczenie w wędzarni kiełbas o dużym przekroju nie jest za dobrym pomysłem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15831-krakowska-parzona-wgjackaw/#findComment-622836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Lutego 2019 Uważam, że pieczenie w wędzarni kiełbas o dużym przekroju nie jest za dobrym pomysłem. czy jest to zwiazane z dlugim czasem ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15831-krakowska-parzona-wgjackaw/#findComment-622839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Lutego 2019 czy jest to zwiazane z dlugim czasem ? Tak. Powietrze jest o wiele gorszym przewodnikiem ciepła niż woda, temperatura pieczenia oscyluje koło 85-90 st. C i trwa to wiecznie.Zanim dojdzie środek może wystąpić podciek i na pewno nadmierne obsuszenie pod osłonką.Parzenie jest procesem bardziej precyzyjnym i odbywa się w środowisku wodnym.Procesem podsuszania również można sterować tak, aby zapobiec powstaniu pierścienia pod osłonką.Powtórne podwędzenie zimnym dymem pięknie aromatyzuje wyrób, poprawia jego kolor i trwałość.Jeżeli chodzi o pieczenie wyrobów w kiełbaśnicach i wiankowych to jestem jak najbardziej ZA !!! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15831-krakowska-parzona-wgjackaw/#findComment-622841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Lutego 2019 a już na pewno nie piecze się parzonej!Skąd wziąłeś taką myśl?Była mowa albo o parzonej, albo o pieczonej oraz o parzonej powtórnie wędzonej. Uważam, że pieczenie w wędzarni kiełbas o dużym przekroju nie jest za dobrym pomysłem. EAnno, z trzech postów wyżej i sugestii kolegi janusz_p, którą zacytowałaś. Jesteśmy w temacie krakowskiej parzonej, więc sugerowanie podpiekania jest pomyłką.Z resztą ogólnie widać brak zrozumienia tematu przez innych użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15831-krakowska-parzona-wgjackaw/#findComment-622842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Lutego 2019 Piękna kiełbaska Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15831-krakowska-parzona-wgjackaw/#findComment-622845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Lutego 2019 Powtórne podwędzenie zimnym dymem pięknie aromatyzuje wyrób, poprawia jego kolor i trwałość. Można też na ciepło.Efekt ten sam i oszczędność czasu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15831-krakowska-parzona-wgjackaw/#findComment-622868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Lutego 2019 Dziekuje za korzystne uwagi , ja z racji ze musialabym siedziec za dlugo na podworku podpiekam w piekarniku ..( krakowska, zywiecka) i wiem ze trwa to dosc dlugo. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15831-krakowska-parzona-wgjackaw/#findComment-622873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 6 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Lutego 2019 podpiekam w piekarniku Czasami też korzystam z takiego rozwiązania [Dodano: 06 lut 2019 - 15:30] Można też na ciepło.Efekt ten sam i oszczędność czasu. Też jestem za [Dodano: 06 lut 2019 - 15:31] Piękna kiełbaska Dziękuje [Dodano: 06 lut 2019 - 15:37] Parzenie jest procesem bardziej precyzyjnym Kiełbaski tego typu ja z reguły robię parzone. Takie mi bardziej smakują. Ale czasami jakąś pałkę i podpiekę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15831-krakowska-parzona-wgjackaw/#findComment-622885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.