Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pięknie.  :clap:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-635568
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 208
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

pokrojone na plastry o grubości poniżej milimetra:

O mało nie spadłam z krzesła, aż mnie przytkało z wrażenia.

Co to za "polędwica ze słoniną"? 

Chyba z żubra ???

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-635570
Udostępnij na innych stronach

Maxell, EAnna - dzięki na dobre słowo.

 

Mięsko ze świnki, którą na naszą prośbę, znajomy gospodarz trzymał w sumie rok i siedem miesięcy. Trzeba wziąć pod uwagę, że mięsień znacznie stracił na wadze i objętości w trakcie dojrzewania a słonina praktycznie zachowała początkową wielkość.

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-635573
Udostępnij na innych stronach

 

 

mięsień znacznie stracił na wadze i objętości w trakcie dojrzewania a słonina praktycznie zachowała początkową wielkość.

Zaskoczył mnie nietypowy kształt mięśnia i jakby płynne przejście do słoniny.

Zupełnie nie widać mizdry.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-635574
Udostępnij na innych stronach

Piękna polędwica.Wygląda jakby była z mangalicy. :clap: .

Tłuszcz ma mało wody to i strata jest  mała.A ja pekluję 40g/kg i mówią, że to dużo.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-635577
Udostępnij na innych stronach

Będę szczery - nie jestem za dobry z anatomii. Myślałem, że resztki mizdry to ta część u góry po prawej. Nie szukałem tego między słoniną a polędwicą. Wykroił to dla nas profesjonalny masarz, w naszej obecności. Nasza rola ograniczyła się do prośby: zostaw słoninę na polędwicy...  :hmm:  :facepalm:

 

Arkadiuszu - dzięki za uznanie.

 

Wszystkie poprzednie wyroby dojrzewające robiliśmy z mięsa z ubojni / hurtowni. To pierwsza "szynka" ze świnki hodowanej specjalnie dla nas przez znajomego. Smak tej polędwicy jest zdecydowanie inny, pełniejszy, słodszy od poprzednich produkcji. Niestety taką świnkę możemy mieć tylko jeden raz do roku (a jej cena jest wybitnie "hobbystyczna") 

Edytowane przez Twonk

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-635578
Udostępnij na innych stronach

Mizdra to taka błona między słoniną a polędwicą.

Sam często biorę od rolnika,ale takiej słoninki to dawno nie widziałem.A smak o wiele lepszy od tych z ubojni.

[Dodano: 21 lip 2019 - 23:22]

Ja bym z niej zrobił kumpiaka ( szynkę parmeńską)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-635579
Udostępnij na innych stronach

Następna będzie w kwietniu 2020. Zrobimy jak radzisz Arkadiuszu. 

 

Przyznam się do jeszcze jednej wtopy. Ze świnki, pomimo zrobienia tych polędwic, culatelli, fiocco mnóstwo śląskich krupnioków, żymloków, salcesonów, wątrobianek, zostało dosyć dużo mięsa. Zostało ono zamrożone. Plan był, żeby zrobić salami..  :facepalm:  Dopiero później doczytałem, że robienie salami z zamrożonego mięsa to zły pomysł... Myślicie że na kiełbasę grillową się nada? Ewentualne sugestie? Słonina, nawet zmrożona raczej będzie ok do salami?

Edytowane przez Twonk

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-635580
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dopiero później doczytałem, że robienie salami z zamrożonego mięsa to zły pomysł.

 

Już kiedyś pytałem naszego głównego technologa w tej kwestii i usłyszałem ,że nie ma problemu.Mięso na salami i tak podmrażasz przed mieleniem a tłuszcz powinien być zamrożony.Rozmrażaj powoli i wszystko będzie ok.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-635593
Udostępnij na innych stronach

Jeśli tak, to może zaryzykujemy. Musimy w końcu się zorganizować i zrobić większą ilość salami. Aktualne zapasy skurczyły się do zera.

 

Ostatnio mam takie odczucie, że w roku jest zdecydowanie za mało weekendów - ciągle brakuje czasu, bo a to jeszcze grillową a to krakowskiej by się przydało, kabanosy, frankfurterki, szynki... 

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-635600
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Mięso zamrożone pójdzie jednak do kiełbasy grillowej :)

 

W zeszły weekend zrobiliśmy za to 15 kg salami. Jedno a la finocchiona z mielonym koprem włoskim włożone do kątnicy wołowej a drugie z dodatkiem papryczki chilli w płatkach i papryki wędzonej nabite w jelita wołowe proste.

 

Niby wszystko OK, jednak mam wątpliwości jeśli chodzi o słoninę. Pomimo tego, że była zamrożona na kość (po pokrojeniu w kostkę trafiła na 3 dni do zamrażalnika), założyłem do maszynki noże ostre jak brzytwa i nowe sitko, to niestety nie cała miała konsystencję grudek czy kuleczek tak jak ostatnim razem. 

 

Boję się, że częściowo tłuszcz mógł się rozmazać :(

 

Nic to, dzisiaj wieczorem powinna się zakończyć faza fermentacji - wrzucę do dojrzewalni i zobaczymy co z tego wyszło.

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-639633
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam wątpliwości jeśli chodzi o słoninę. Pomimo tego, że była zamrożona na kość (po pokrojeniu w kostkę trafiła na 3 dni do zamrażalnika), założyłem do maszynki noże ostre jak brzytwa i nowe sitko, to niestety nie cała miała konsystencję grudek czy kuleczek tak jak ostatnim razem. 

Coraz trudniej o twardy, wieprzowy tłuszcz.

To jest kwestia żywienia kukurydzą i w efekcie składu  kwasów tłuszczowych w słoninie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-639643
Udostępnij na innych stronach

Mięso zamrożone pójdzie jednak do kiełbasy grillowej :)

 Bądżmy dobrej myśli.Słonina oczywiście była karkowa.

W zeszły weekend zrobiliśmy za to 15 kg salami. Jedno a la finocchiona z mielonym koprem włoskim włożone do kątnicy wołowej a drugie z dodatkiem papryczki chilli w płatkach i papryki wędzonej nabite w jelita wołowe proste.

 

Niby wszystko OK, jednak mam wątpliwości jeśli chodzi o słoninę. Pomimo tego, że była zamrożona na kość (po pokrojeniu w kostkę trafiła na 3 dni do zamrażalnika), założyłem do maszynki noże ostre jak brzytwa i nowe sitko, to niestety nie cała miała konsystencję grudek czy kuleczek tak jak ostatnim razem. 

 

Boję się, że częściowo tłuszcz mógł się rozmazać :(

 

Nic to, dzisiaj wieczorem powinna się zakończyć faza fermentacji - wrzucę do dojrzewalni i zobaczymy co z tego wyszło.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-639646
Udostępnij na innych stronach

Będzie salami z metra. :D .Słonina oczywiście była karkowa.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-639654
Udostępnij na innych stronach

Hehe, poprzekręcałem i powiązałem tak co około 40 cm :) Słonina karkowa ale jakaś duńska czy holenderska niestety. Gdzie są nasze świnie?

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-639655
Udostępnij na innych stronach

Przyjedź do mnie to zalatwimy polską świnkę tuczoną metodą gospodarską.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-639669
Udostępnij na innych stronach

Przełożyłem wszystko do dojrzewalni. Jeszcze trochę miejsca zostało ale w najbliższą sobotę musi się tam znaleźć miejsce na trzy karczki, z których po trzech tygodniach peklowania, spróbujemy zrobić ponownie coppę.

 

post-62378-0-96179400-1567446522_thumb.jpg

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-639684
Udostępnij na innych stronach

Ten docisk to po 48 h ja bym zdjął i poczekał aż,salami ładnie się zapleśni i dopiero potem założył ponownie,aż do końca.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-639702
Udostępnij na innych stronach

 

 

dopiero potem założył ponownie,aż do końca.
 

 

I... Pleśń "zdechnie "na styku z deską ,osłonka zacznie się mazać w ekstremalnym przypadku gnić ,co dalej nie trudno przewidzieć .Może gdybam ,ale trza to brać pod uwagę .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-639703
Udostępnij na innych stronach

Szczerze to chciałem te deski zdjąć po tygodniu i już nie zakładać. Wcześniej między nimi dojrzewał boczek w stylu pancetta steccata. Siedział między nimi chyba ze trzy miesiące i nic mu się nie stało, no ale on był ze skórą. Na skórze, pod deską i tak rozwinęła się delikatnie biała pleśń. Degustacja boczku będzie za tydzień to dam znać.

 

post-62378-0-10730800-1567452430_thumb.jpg

 

post-62378-0-28766300-1567452446_thumb.jpg

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-639706
Udostępnij na innych stronach

Jak dobrze zapleśnieje to nic nie będzie gnić.Trzeba wyczuć ten moment kiedy ponownie założyć dyby bo krótkie prasowania nic nie daje.Wróci do stanu poprzedniego.Tak robiłem ze swoin salami.Od czasy do czasu można dyby zdjąć, żeby przewietrzyć.


[Dodano: 02 wrz 2019 - 21:32]
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-wędliny-dojrzewajace-i-suszone/?p=604760

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-639707
Udostępnij na innych stronach

Mamona, to jest ciągła nauka. Na szczęście można korzystać z doświadczeń kolegów z forum.

 

A propo doświadczeń, co myślicie o dojrzewaniu udźca jagnięcego?.

 

Niespodziewanie zawitała do mnie wczoraj wieczorem połówka jagnięcia - 16 kg mięsa.

 

Niestety zawitała w jednym kawałku, więc musiałem się trochę napracować coby to podzielić - a nie mam w tym żadnego doświadczenia. Na szczęście jest strona wedlinydomowe i youtube.

 

Cóż, szału nie ma ale jakoś poszło (deskę do krojenia szlag trafił - jakieś straty muszą być :devil: ):

 

post-62378-0-35673700-1568015611_thumb.jpg

 

Udziec tylny nie mieści mi się w zamrażalniku, więc na razie zapakowałem próżniowo i dałem do lodówki. Dzisiaj muszę wybrać jedną z opcji:

 

- piekarnik

- wędzarnia,

- dojrzewalnia

 

Mam czas do 17:00 :)

 

Jakieś propozycje?

Edytowane przez Twonk

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-640142
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.