Maxell Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 21 Lipca 2019 Pięknie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-635568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 21 Lipca 2019 pokrojone na plastry o grubości poniżej milimetra: O mało nie spadłam z krzesła, aż mnie przytkało z wrażenia.Co to za "polędwica ze słoniną"? Chyba z żubra ??? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-635570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 21 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 21 Lipca 2019 Maxell, EAnna - dzięki na dobre słowo. Mięsko ze świnki, którą na naszą prośbę, znajomy gospodarz trzymał w sumie rok i siedem miesięcy. Trzeba wziąć pod uwagę, że mięsień znacznie stracił na wadze i objętości w trakcie dojrzewania a słonina praktycznie zachowała początkową wielkość. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-635573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 21 Lipca 2019 mięsień znacznie stracił na wadze i objętości w trakcie dojrzewania a słonina praktycznie zachowała początkową wielkość. Zaskoczył mnie nietypowy kształt mięśnia i jakby płynne przejście do słoniny.Zupełnie nie widać mizdry. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-635574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 21 Lipca 2019 (edytowane) Piękna polędwica.Wygląda jakby była z mangalicy. .Tłuszcz ma mało wody to i strata jest mała.A ja pekluję 40g/kg i mówią, że to dużo. Edytowane 21 Lipca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-635577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 21 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 21 Lipca 2019 (edytowane) Będę szczery - nie jestem za dobry z anatomii. Myślałem, że resztki mizdry to ta część u góry po prawej. Nie szukałem tego między słoniną a polędwicą. Wykroił to dla nas profesjonalny masarz, w naszej obecności. Nasza rola ograniczyła się do prośby: zostaw słoninę na polędwicy... Arkadiuszu - dzięki za uznanie. Wszystkie poprzednie wyroby dojrzewające robiliśmy z mięsa z ubojni / hurtowni. To pierwsza "szynka" ze świnki hodowanej specjalnie dla nas przez znajomego. Smak tej polędwicy jest zdecydowanie inny, pełniejszy, słodszy od poprzednich produkcji. Niestety taką świnkę możemy mieć tylko jeden raz do roku (a jej cena jest wybitnie "hobbystyczna") Edytowane 21 Lipca 2019 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-635578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 21 Lipca 2019 (edytowane) Mizdra to taka błona między słoniną a polędwicą.Sam często biorę od rolnika,ale takiej słoninki to dawno nie widziałem.A smak o wiele lepszy od tych z ubojni.[Dodano: 21 lip 2019 - 23:22]Ja bym z niej zrobił kumpiaka ( szynkę parmeńską) Edytowane 21 Lipca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-635579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 21 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 21 Lipca 2019 (edytowane) Następna będzie w kwietniu 2020. Zrobimy jak radzisz Arkadiuszu. Przyznam się do jeszcze jednej wtopy. Ze świnki, pomimo zrobienia tych polędwic, culatelli, fiocco mnóstwo śląskich krupnioków, żymloków, salcesonów, wątrobianek, zostało dosyć dużo mięsa. Zostało ono zamrożone. Plan był, żeby zrobić salami.. Dopiero później doczytałem, że robienie salami z zamrożonego mięsa to zły pomysł... Myślicie że na kiełbasę grillową się nada? Ewentualne sugestie? Słonina, nawet zmrożona raczej będzie ok do salami? Edytowane 21 Lipca 2019 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-635580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 22 Lipca 2019 Dopiero później doczytałem, że robienie salami z zamrożonego mięsa to zły pomysł. Już kiedyś pytałem naszego głównego technologa w tej kwestii i usłyszałem ,że nie ma problemu.Mięso na salami i tak podmrażasz przed mieleniem a tłuszcz powinien być zamrożony.Rozmrażaj powoli i wszystko będzie ok. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-635593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 22 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 22 Lipca 2019 Jeśli tak, to może zaryzykujemy. Musimy w końcu się zorganizować i zrobić większą ilość salami. Aktualne zapasy skurczyły się do zera. Ostatnio mam takie odczucie, że w roku jest zdecydowanie za mało weekendów - ciągle brakuje czasu, bo a to jeszcze grillową a to krakowskiej by się przydało, kabanosy, frankfurterki, szynki... Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-635600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 2 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 2 Września 2019 Mięso zamrożone pójdzie jednak do kiełbasy grillowej . W zeszły weekend zrobiliśmy za to 15 kg salami. Jedno a la finocchiona z mielonym koprem włoskim włożone do kątnicy wołowej a drugie z dodatkiem papryczki chilli w płatkach i papryki wędzonej nabite w jelita wołowe proste. Niby wszystko OK, jednak mam wątpliwości jeśli chodzi o słoninę. Pomimo tego, że była zamrożona na kość (po pokrojeniu w kostkę trafiła na 3 dni do zamrażalnika), założyłem do maszynki noże ostre jak brzytwa i nowe sitko, to niestety nie cała miała konsystencję grudek czy kuleczek tak jak ostatnim razem. Boję się, że częściowo tłuszcz mógł się rozmazać Nic to, dzisiaj wieczorem powinna się zakończyć faza fermentacji - wrzucę do dojrzewalni i zobaczymy co z tego wyszło. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-639633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 2 Września 2019 mam wątpliwości jeśli chodzi o słoninę. Pomimo tego, że była zamrożona na kość (po pokrojeniu w kostkę trafiła na 3 dni do zamrażalnika), założyłem do maszynki noże ostre jak brzytwa i nowe sitko, to niestety nie cała miała konsystencję grudek czy kuleczek tak jak ostatnim razem. Coraz trudniej o twardy, wieprzowy tłuszcz.To jest kwestia żywienia kukurydzą i w efekcie składu kwasów tłuszczowych w słoninie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-639643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 2 Września 2019 Mięso zamrożone pójdzie jednak do kiełbasy grillowej . Bądżmy dobrej myśli.Słonina oczywiście była karkowa.W zeszły weekend zrobiliśmy za to 15 kg salami. Jedno a la finocchiona z mielonym koprem włoskim włożone do kątnicy wołowej a drugie z dodatkiem papryczki chilli w płatkach i papryki wędzonej nabite w jelita wołowe proste. Niby wszystko OK, jednak mam wątpliwości jeśli chodzi o słoninę. Pomimo tego, że była zamrożona na kość (po pokrojeniu w kostkę trafiła na 3 dni do zamrażalnika), założyłem do maszynki noże ostre jak brzytwa i nowe sitko, to niestety nie cała miała konsystencję grudek czy kuleczek tak jak ostatnim razem. Boję się, że częściowo tłuszcz mógł się rozmazać Nic to, dzisiaj wieczorem powinna się zakończyć faza fermentacji - wrzucę do dojrzewalni i zobaczymy co z tego wyszło. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-639646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 2 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 2 Września 2019 Fotka z sobotniej produkcji Większa kątnica została następnie ściśnięta między dwiema bukowymi deskami. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-639651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 2 Września 2019 Będzie salami z metra. .Słonina oczywiście była karkowa.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-639654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 2 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 2 Września 2019 Hehe, poprzekręcałem i powiązałem tak co około 40 cm Słonina karkowa ale jakaś duńska czy holenderska niestety. Gdzie są nasze świnie? Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-639655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 2 Września 2019 Przyjedź do mnie to zalatwimy polską świnkę tuczoną metodą gospodarską. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-639669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 2 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 2 Września 2019 Hehe, dzięki za propozycję - pomyślę. Będę miał taką świnkę około marca przyszłego roku. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-639677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 2 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 2 Września 2019 Przełożyłem wszystko do dojrzewalni. Jeszcze trochę miejsca zostało ale w najbliższą sobotę musi się tam znaleźć miejsce na trzy karczki, z których po trzech tygodniach peklowania, spróbujemy zrobić ponownie coppę. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-639684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 2 Września 2019 Ten docisk to po 48 h ja bym zdjął i poczekał aż,salami ładnie się zapleśni i dopiero potem założył ponownie,aż do końca. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-639702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 2 Września 2019 dopiero potem założył ponownie,aż do końca. I... Pleśń "zdechnie "na styku z deską ,osłonka zacznie się mazać w ekstremalnym przypadku gnić ,co dalej nie trudno przewidzieć .Może gdybam ,ale trza to brać pod uwagę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-639703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 2 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 2 Września 2019 Szczerze to chciałem te deski zdjąć po tygodniu i już nie zakładać. Wcześniej między nimi dojrzewał boczek w stylu pancetta steccata. Siedział między nimi chyba ze trzy miesiące i nic mu się nie stało, no ale on był ze skórą. Na skórze, pod deską i tak rozwinęła się delikatnie biała pleśń. Degustacja boczku będzie za tydzień to dam znać. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-639706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 2 Września 2019 Jak dobrze zapleśnieje to nic nie będzie gnić.Trzeba wyczuć ten moment kiedy ponownie założyć dyby bo krótkie prasowania nic nie daje.Wróci do stanu poprzedniego.Tak robiłem ze swoin salami.Od czasy do czasu można dyby zdjąć, żeby przewietrzyć.[Dodano: 02 wrz 2019 - 21:32]https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-wędliny-dojrzewajace-i-suszone/?p=604760 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-639707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 6 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 6 Września 2019 Widze Twonk nie proznujesz... Szczerze mowiac podziwiam Twoje poczynania! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-639931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 9 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 9 Września 2019 (edytowane) Mamona, to jest ciągła nauka. Na szczęście można korzystać z doświadczeń kolegów z forum. A propo doświadczeń, co myślicie o dojrzewaniu udźca jagnięcego?. Niespodziewanie zawitała do mnie wczoraj wieczorem połówka jagnięcia - 16 kg mięsa. Niestety zawitała w jednym kawałku, więc musiałem się trochę napracować coby to podzielić - a nie mam w tym żadnego doświadczenia. Na szczęście jest strona wedlinydomowe i youtube. Cóż, szału nie ma ale jakoś poszło (deskę do krojenia szlag trafił - jakieś straty muszą być ): Udziec tylny nie mieści mi się w zamrażalniku, więc na razie zapakowałem próżniowo i dałem do lodówki. Dzisiaj muszę wybrać jedną z opcji: - piekarnik- wędzarnia,- dojrzewalnia Mam czas do 17:00 Jakieś propozycje? Edytowane 9 Września 2019 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/7/#findComment-640142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.