Skocz do zawartości

Dziwny kolor na polędwicach.


Tomek101082

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dla mnie . W tych miejscach miały w  peklowania dostęp do powietrza i się  utleniły może wystawały ponad solankę ? . Bo są na powierzchni a nie w środku przekroju co świadczylo by o słabym peklowaniu , Pewnie wędzisz na zimno tylko aby musnąć. Co Ty rozumiesz  pod zielonym ? znajdż post Stefana S ? chyba ? nie pamiętam gdzie wyjaśniał poświatę  taką metaliczną jako reakcja czego ? .na przekroju nie pamiętam .

Ze zdjęć wygląda ? ze trochę pojechałeś z temperaturą . Jakby białko było ściete . Napisz jak  robiłeś co i jak (temperatury,  stężenia ,czasy ) to  prędzej można cos odpowiedzieć . 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest to jak przypuszczam  bo nie widać przekroju powierzchniowa zmiana barwy.Czynników może być kilka.Słabe osuszenie w tym miejscu przed wędzeniem, niedowędzenie na skutek słabej penetracji dymu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję, że peklowane było to zabezpieczenie bakteriologiczne jest.Ja bym się za mocno tym nie przejmował.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak juz pisano, przyczyn może być dużo. Do już wymienionych dodam jeszcze:

- "tłok" w wędzarni,

- skapywanie smółki wędzarniczej na wyroby,

- kiepska jakość mięsa,

- niewłaściwe peklowanie (ciasnota, brak przemieszczania wyrobów w naczyniu, mało wody, zbyt słabe lub zbyt mocne stężenie peklosoli itp.)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wygladaja na zjadliwe. Ile czasu sie peklowały i w jakiej temperaurze? Czy zapach i smak nie odbiegaja od normy?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czas peklowanie 7 dni solanka według tabeli exel. Peklowanie w lodówce ja ustawiłem temperaturę na około 5-4 stopni. Później żona coś zmieniła na niższą nie wiem po co i dla czego. Zapach ok tylko słoność mnjejsza Edytowane przez Tomek101082
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

według tabeli exel

Nie wiem co to za tabela.

Na Twoim miejscu, celem pełnego bezpieczeństwa, podpiekłbym te polędwiczki w piekarniku. Następnym razem:

- robisz z dobrego surowca,

- robisz wg sprawdzonej tutaj receptury,

- robisz z zachowaniem wszelkich zalecanych parametrów peklowania,

- jw. w kwestii wędzenia,

 i przede wszystkim, całości pilnuje wyłącznie jedna osoba.  

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powiedzcie czy mam to wyrzucić?.

 

Jak masz wyrzucić to podam Ci adres i podeślij. :)  

 

podczas przekładania polędwic w pojemniku zabrakło wody i dolałem zwykłej z butelki

 

:facepalm: Słaba solanka do tego jeszcze rozcieńczona to i tak fart że w środku się zapeklowało .Po co grzebiesz w czasie peklowania.Chcesz sobie zakazić solankę.?I tak podtrzymuję ,że kiepsko było wędzone.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gdzieś wcześnie wyczytałem albo ktoś mi napisał że mięso trzeba przekładać co kilka dni.

Chyba nie u nas.Nie polecamy tego robić .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

więc z polędwicami wszystko w porządku.

Raczej z polędwiczkami :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.