Tomek101082 Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Lutego 2019 (edytowane) Witam.Zauważyłem dziwny kolor na świeżo uwędzonych polędwicach. Zdjęcia tego nie oddają ale ma to taki zielonkawy kolor. Wie ktoś co to może być?. Edytowane 16 Lutego 2019 przez Tomek101082 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Lutego 2019 (edytowane) Jak dla mnie . W tych miejscach miały w peklowania dostęp do powietrza i się utleniły może wystawały ponad solankę ? . Bo są na powierzchni a nie w środku przekroju co świadczylo by o słabym peklowaniu , Pewnie wędzisz na zimno tylko aby musnąć. Co Ty rozumiesz pod zielonym ? znajdż post Stefana S ? chyba ? nie pamiętam gdzie wyjaśniał poświatę taką metaliczną jako reakcja czego ? .na przekroju nie pamiętam .Ze zdjęć wygląda ? ze trochę pojechałeś z temperaturą . Jakby białko było ściete . Napisz jak robiłeś co i jak (temperatury, stężenia ,czasy ) to prędzej można cos odpowiedzieć . Edytowane 16 Lutego 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Lutego 2019 Jest to jak przypuszczam bo nie widać przekroju powierzchniowa zmiana barwy.Czynników może być kilka.Słabe osuszenie w tym miejscu przed wędzeniem, niedowędzenie na skutek słabej penetracji dymu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Lutego 2019 (edytowane) Tak wędzone na zimno jak wrócę do domu to dam zdjęcie przekroju. To można jeść?. Edytowane 16 Lutego 2019 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Lutego 2019 Mam nadzieję, że peklowane było to zabezpieczenie bakteriologiczne jest.Ja bym się za mocno tym nie przejmował. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Lutego 2019 Jak juz pisano, przyczyn może być dużo. Do już wymienionych dodam jeszcze:- "tłok" w wędzarni,- skapywanie smółki wędzarniczej na wyroby,- kiepska jakość mięsa,- niewłaściwe peklowanie (ciasnota, brak przemieszczania wyrobów w naczyniu, mało wody, zbyt słabe lub zbyt mocne stężenie peklosoli itp.) Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Lutego 2019 Przyczynę chyba już znam, podczas przekładania polędwic w pojemniku zabrakło wody i dolałem zwykłej z butelki zalewa się rozcienczyła i chyba to jest przyczyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Lutego 2019 W środku wygląda to tak. Powiedzcie czy mam to wyrzucić?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Lutego 2019 Wygladaja na zjadliwe. Ile czasu sie peklowały i w jakiej temperaurze? Czy zapach i smak nie odbiegaja od normy? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Lutego 2019 (edytowane) Czas peklowanie 7 dni solanka według tabeli exel. Peklowanie w lodówce ja ustawiłem temperaturę na około 5-4 stopni. Później żona coś zmieniła na niższą nie wiem po co i dla czego. Zapach ok tylko słoność mnjejsza Edytowane 16 Lutego 2019 przez Tomek101082 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Lutego 2019 według tabeli exel Nie wiem co to za tabela.Na Twoim miejscu, celem pełnego bezpieczeństwa, podpiekłbym te polędwiczki w piekarniku. Następnym razem:- robisz z dobrego surowca,- robisz wg sprawdzonej tutaj receptury,- robisz z zachowaniem wszelkich zalecanych parametrów peklowania,- jw. w kwestii wędzenia, i przede wszystkim, całości pilnuje wyłącznie jedna osoba. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Lutego 2019 (edytowane) Tabela excel to ta zrobiona przez Szczepana w arkuszu excel od nas z forum, mniejsza słoność. Edytowane 16 Lutego 2019 przez Tomek101082 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Lutego 2019 (edytowane) Powiedzcie czy mam to wyrzucić?. Jak masz wyrzucić to podam Ci adres i podeślij. podczas przekładania polędwic w pojemniku zabrakło wody i dolałem zwykłej z butelki Słaba solanka do tego jeszcze rozcieńczona to i tak fart że w środku się zapeklowało .Po co grzebiesz w czasie peklowania.Chcesz sobie zakazić solankę.?I tak podtrzymuję ,że kiepsko było wędzone. Edytowane 16 Lutego 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Lutego 2019 Gdzieś wcześnie wyczytałem albo ktoś mi napisał że mięso trzeba przekładać co kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Lutego 2019 Gdzieś wcześnie wyczytałem albo ktoś mi napisał że mięso trzeba przekładać co kilka dni. Chyba nie u nas.Nie polecamy tego robić . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Lutego 2019 Człowiek całe życie się uczy. Zawsze przekładałem je w pojemniku żeby nie leżały ubite. Wydaje mi się że czytałem o tym u nas. Na szczęście nie muszę tego już robić i się cieszę bo było to strasznie upierdliwy zajęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Lutego 2019 I jeszcze jedno, polędwiczka a polędwica wp to duża różnica . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Lutego 2019 (edytowane) Nadal żyje więc z polędwicami wszystko w porządku. Edytowane 17 Lutego 2019 przez chudziak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Lutego 2019 więc z polędwicami wszystko w porządku. Raczej z polędwiczkami Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 18 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Lutego 2019 Tak zgadza się polędwiczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.