Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nieudany skrzep, udany ser

koryciński

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
52 odpowiedzi w tym temacie

#21 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 25 mar 2019 - 08:06

Serek musi przecież poleżeć kilka dni aby rozpoczął się proces dojrzewania, powstały w nim dziurki :D . W takim świeżym jednodniowym " Korycinie" nigdy przecież nie ma dziurek. Ten mój na przedstawionej fotce jest tak jak napisałem, serkiem czterodniowym :D .



#22 balabon

balabon

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 27 mar 2019 - 09:56

Efekt podobny do poprzednich. Ser jest bardziej zbity, twardszy, lekko kleisty, ale to nadal twaróg.

ser.jpg


Użytkownik balabon edytował ten post 27 mar 2019 - 09:57


#23 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 27 mar 2019 - 10:06

Teraz widzisz sam co znaczy 100% trzymanie się "instrukcji". Teraz wypunktuj sobie po kolei punkt po punkcie sam, gdzie poczyniłeś odstępstwo. Gdybyś wykonał w 100% tak jak opisałem, to efekt byłby taki sam jak na mojej fotce :D .

Pozdrawiam



#24 balabon

balabon

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 27 mar 2019 - 16:55

Największym problemem jest brak mleka acidofilnego. Sprawdziłem kilkadziesiąt sklepów. Dzwoniłem i pisałem nawet do sklepów "specjalistycznych".

Zwiedziłem sporą ilość sklepów. W żadnym z nich nie ma mleka acidofilnego. Carrefour x3, L'eclerc, kilkanaście Społem, dwa całe bazary, dwa mleczarskie, dwa z żywnością eko i sporo mniejszych.. W Carrefour kiedyś mieli, ale "od lat nie zamawiają, bo nikt tego nie kupował i wyrzucali".
 

#25 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 27 mar 2019 - 17:49

I masz już odpowiedź :D . Poza tym mleko tylko i wyłącznie "Piątnica wiejskie" 3,2 % ,a co się tyczy mleka to bez przesady, acidofilne jest do kupienia bezproblemowo, istnieje wielu producentów. Ja nawet podczas pobytów w Polsce w takim Ciechocinku kupuję, w zwyczajnym małym prywatnym sklepie. Ale możesz też sobie przyrządzić sam, kupując kulturę acidofilną na Allegro. Odpowiednie bakterie to podstawa sukcesu. EAnna juz o tym wspominała :D .

https://www.google.c...iw=1025&bih=491

https://allegro.pl/o...erii-7706051806

i-piatnica-mleko-wiejskie-swieze-3-2-1-l



#26 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 27 mar 2019 - 18:47

W Ciechocinku kupuję, piję, i do "Korycina" używam konkretnie tego mleka.

http://www.farutex.p...naturalne-250-g

211x211_c_T217_15103_2015-03-26_14_18_59

 



#27 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 27 mar 2019 - 19:09

@sverige2, jakie kupujesz w Se? 



#28 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 27 mar 2019 - 19:35

Electro, już kiedyś pisałem, kupuję głównie mleko świeże nisko pasteryzowane 3,2% w Lidlu, i A-Fil też. Tanio i dobra jakość.

12976277_776713132428250_694001553_n.jpg

a946600a18eaa56e7a8a277adac98691370b9821



#29 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 28 mar 2019 - 13:23

Dzieki chodzilo mi glownie o ten A-fil bo mleko mam sprawdzone juz ,serki musza poczekac na robote bo chce sobie uwedzic a jak dla mnie jeszcze ciut za zimno na wedzenie



#30 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 28 mar 2019 - 20:21

Taki znalazłem dzisiaj filmik z youtuba przysłany mi na pocztę e-maill. Swoją drogą ciekawe skąd oni mają adresy e-maillowe :D ? Nie mniej filmik można sobie zobaczyć :D .



#31 CrazyCat

CrazyCat

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 28 mar 2019 - 21:03

Nie mniej filmik można sobie zobaczyć :D .

 

A na nim można zobaczyć, że powstaje koryciński-twarogowy. Zwróć proszę uwagę na skrzep, który jest kruchy i pyli niemiłosiernie oraz na strukturę wyrobu końcowego.



#32 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 29 mar 2019 - 03:32

Mówię a raczej napisałem tylko że można zobaczyć, konieczności niema :D . Mój nie pyli, jest właśnie taki jak powinien być "Korycin", a przepis,jak też i foto załączyłem. Wybór należy do Ciebie, lub Was  :D .

Pozdrawiam



#33 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9368 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 29 mar 2019 - 07:15

Mój nie pyli,

Podejrzewam, że jest robiony błąd w obróbce skrzepu. 

Pylenie następuje przy zbyt wiotkich skrzepach lub/i nieumiejętnym rozdrabnianiu, bez przerw przeznaczonych na wzmocnienie skrzepu.



#34 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 08 wrz 2019 - 08:49

Dzisiejszy Korycin na życzenie LP, z "Ziołami Prowansalskimi", zrobiony z czterech litrów świeżusieńkiego, prawie natychmiast po udoju, absolutnie nie odciąganego "chłopskiego mleka prosto od krowy". Waga serka po ponad 24 godzinnym ociekaniu wyniosła 85 dkg. a więc :thumbsup: .W chwili obecnej "Korycinek" już sobie pływa w solance 10%. przygotowanej z soli "Kłodawskiej" niejodowanej oraz wody z filtra "Brita" :D .

Załączone pliki



#35 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 09 wrz 2019 - 09:36

A tak wygląda "Korycinek" po 24 godzinnej kąpieli w 10% solance, próbnie konsumowany do dzisiejszego śniadanka, smak  :D ? No cóż, chyba tego opisywać nikomu nie trzeba, powiem krótko, "Niebo w gębie" :D .

 

 

Załączone pliki



#36 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9368 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 09 wrz 2019 - 09:49

"Niebo w gębie"

Jeżeli LP tak samo dobrze smakuje, to w ramach wdzięczności czeka Cię zapewne "drugie niebo"   :D  :frantics:

Ładny korycinek, z ziołami jest O.K.

Czy próbowałeś z czarnuszką?

Wg mnie number one !



#37 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 09 wrz 2019 - 10:12

Dzięki EAnno za uznanie, serek smakuje absolutnie wszystkim :D, bo co tam gadać po próżnicy, pychotka jest, gdyż mleczko takiego smaku i takiej jakości z którego serek został wykonany, pijałem ostatnio na szkolnych wakacjach w latach dzieciństwa :D. Te krówki od których jest mleczko, pasą się jak wcześniej pisałem na Nadwiślańskich łąkach, łąkach które po dzień dzisiejszy rosną w stanie naturalnie dzikim od lat 50-tych, zwyczajnie niespotykany już praktycznie ewenement. Dzięki również za podpowiedź o czarnuszce, ponieważ czarnuszkę uwielbiam i stosuję często przy pieczeniu pieczywa, ale o serku nigdy nie pomyślałem, następny Korycinek na pewno będzie z czarnuszką  :D


Użytkownik sverige2 edytował ten post 09 wrz 2019 - 10:35


#38 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 15 wrz 2019 - 07:21

Jak powiedział tak zrobił "idąc za ciosem" i słuchając porad naszej drogiej EAnny :thumbsup: , Korycin z czarnuszką już ocieka :D . Rezultaty i degustacja wkrótce  :D .

Załączone pliki



#39 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 15 wrz 2019 - 14:02

Już ociekł, i aktualnie aż do jutra zażywa kąpieli w 10% "Kłodawskiej" solance :D .



#40 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 22 wrz 2019 - 08:42

Jeszcze jeden wariant "Korycin" a,la "Feta" w oliwie. Serek baaarrdzo,  ale to baaarrdzo, pyszniutki, serek którym zachwyca się moja LP i konsumuje go nieomal codziennie :D . Otóż serek Koryciński po  odcieknięciu, i najlepiej lekko już dojrzały oraz suchy, po 3-4 dniach w lodówce No Frost,  kroję w niewielką kostkę, ok 1 x 1 cm. delikatnie układam w słoiczki, i zalewam olejem z pestek winogronowych, jako że ten olej jest delikatny i bardzo neutralny w smaku, dzięki temu pozwala uwolnić pełen bukiet smakowo zapachowy ziołowego "Korycinka", po kolejnych 2-3 dniach w zalewie autentyczny rarytas, zapewniam że warto spróbować :D .

Załączone pliki






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych