Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

41 minut temu, markkut napisał(a):

z tym że do jednego dodałem jeszcze 3% cukru

W jakim celu:facepalm:, to nie czekolada. Wszyscy radzą zapoznać się z akademią a Ty sypiesz cukier bez opamiętania.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969006
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, markkut napisał(a):

po 3% soli

SOLI czy peklosoli ??? no właśnie i do czego ten cukier ? A spróbuj zapeklować na mokro 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969015
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, markkut napisał(a):

A więc zapeklowalem 4 kawałki mięsa jelenia z uda. 3 po około 700g każdy i jeden 300g. 
Dodałem w dwóch po 700g i jednym 300g po 3% soli z tym że do jednego dodałem jeszcze 3% cukru, a do tego małego 0,2% pieprzu. Ostatni 700 gramowy zapeklowalem w 2,5% soli.

 

Zapakowalem do woreczków próżniowych. I do lodówki na conajmniej tydzień.  Nie mam zdjęć niestety. 

Markkut, proszę zapoznaj się z Akademią Dziadka, inaczej to znowu będziesz miał powtórkę 😞

 

..... omijaj nie sprawdzone do końca porady które znajdujesz zapewne na YT, przykładem jest ten cukier, no i podaj czy dawałeś sól czy peklosól?

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969019
Udostępnij na innych stronach

Rzeczywiście znalazłem informację o cukrze w Internecie. 
tutaj link:

https://honest-food.net/smoked-venison-leg-recipe/

 

Używam samej soli. Nie peklosoli. 
 

Poczytałem część o peklowaniu. Ale tam jest peklowanie na mokro. Nie chce na mokro bo nie mam gdzie tego trzymać. A tak w opakowaniu sobie leży w lodówce. 
 

Co do poziomów soli. Nie wiem czy to będzie za słone. Zobaczymy. Dlatego przy jednym zmniejszyłem trochę ilość soli. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969060
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, markkut napisał(a):

Używam samej soli. Nie peklosoli

Czyli NIE peklujesz a solisz. Szkoda mięsa . Możesz je upiec. Do obróbki wędzarniczej MUSISZ  zapeklować. Jeśli na sucho to cienkie kawałki PEKLOSÓL - 2%.

Grubsze 2% plus nastrzyk  wodny z roztworu PEKLOSOLI 10%. Peklujesz tak 10-14 dni . 

To minimum .

O samej soli do peklowania zapomnij.

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969073
Udostępnij na innych stronach

Z tego co przeczytałem to peklosol daje kolor i trochę smaku. 
 

czy ktoś może sprecyzować te „kłopoty”. Bo na forum rzeczywiście tak piszą, ale nikt nie mówi jakie problemy stwarza nie zastosowanie peklosoli. Podejrzewam, że chodzi o azotyny (czy jakoś tak). One konserwują ale czy  wędzenie nie służy również do tego żeby zabezpieczyć mięso?
 

Z drugiej strony są osoby, które wędzą z samą solą - tutaj na forum

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969084
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, markkut napisał(a):

Z drugiej strony są osoby, które wędzą z samą solą - tutaj na forum

 

Trochę jestem na tym forum jakoś nie kojarzę żeby był ktoś co używa soli do peklowania:facepalm:

  • Upvote 1

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969085
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, markkut napisał(a):

czy ktoś może sprecyzować te „kłopoty”.

Zatrucie jadem kiełbasianym to dość poważny,, kłopot ".

Zabezpieczenie bakteriologiczne to główne zadanie peklosoli, kolor i smak peklowniczy to sprawy drugorzędne. 

Na tym forum podstawą jest bezpieczeństwo. 

Oczywiście możesz robić co zechcesz twój wybór. Charles Darwin 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969121
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, markkut napisał(a):

Z tego co przeczytałem to peklosol daje kolor i trochę smaku.

Nie wiem gdzie ,,poczytałeś" i co ale zapraszam do przeczytania działu dla początkujących na tym forum , poszukania info o peklosoli i zasadach peklowania a dopiero wtedy bierz się za jakąś prace,, jakoś to będzie" w tym przypadku nie zadziała i możesz się rozchorować. Dostałeś  dość wyraźne sygnały o popełnionych błędach od specjalistów , aha żeby nie było że traktuję/ą Cię z góry, to tylko dobra rada od kogoś kto też jest jeszcze na początku drogi...a teraz do lektury ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969126
Udostępnij na innych stronach

30 minut temu, quadro555 napisał(a):

Zatrucie jadem kiełbasianym to dość poważny,, kłopot ".

 E tam....kolega jest kozak nie straszna mu sraczka a nawet drewniana jesionka:w00t:

  • Like 1

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969130
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, markkut napisał(a):

Rzeczywiście znalazłem informację o cukrze w Internecie. 
tutaj link:

Pozwoliłem sobie przeczytać i tak:

1 Czy wiesz co to jest to "lekarstwo 1 lub 2 "  które jest w tekście ?

2 Solone i cukrzone Autor piecze ....

  • Like 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969141
Udostępnij na innych stronach

28 minut temu, quadro555 napisał(a):

Cure #1

Cure#2

Quadro - Tak , ale czy Markkut to wie i czy wie jak to stosować oraz dlaczego nie stosuje?

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969171
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, quadro555 napisał(a):

Cure #1

Cure#2

Co ciekawe są o różnym składzie, nawet są w wersji dla Pań w kolorze różowym 😁😉.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969193
Udostępnij na innych stronach

dobra. Przekonaliście mnie. Te posolone kawałki upiekę. Kupię peklosol. Poczytam i porządnie zapekluję. 
Dzięki za rady. 
 

aha, i nie jestem kozak 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969208
Udostępnij na innych stronach

48 minut temu, markkut napisał(a):

Poczytam i porządnie zapekluję. 
Dzięki za rady. 

Akademia Dziadka i bez problemu dasz radę 👍... jak masz wątpliwości to śmiało pytaj.

.... nie ma za co, jesteśmy tu jedną wielką rodziną i lubimy pomagać.... (ale są dni że nie lubimy pomagać gdy wskazówki i nasza  wiedza nie dociera do odbiorcy ) 😉😁

  • Like 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969218
Udostępnij na innych stronach

Ja to rozumiem tylko nie rozumiem do końca (pewnie „jeszcze nie rozumiem”) dlaczego nie można w zasolic solą i uwędzić. Mówi się że sól sprawia że mięso się nie zepsuje. 
 

a może nikt nie próbował na samej soli?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969224
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, markkut napisał(a):

zasolic solą i uwędzić

Można wtedy będziesz miał produkt do natychmiastowej konsumpcji, ponadto nie wiesz co wykluje się na etapie wyslania.

15 minut temu, markkut napisał(a):

Mówi się że sól sprawia że mięso się nie zepsuje. 

Owszem tylko wtedy gwarantuje, że nie zjesz wędliny ze względu na bardzo wysoką słoność, ponadto wysokie zasolenie powyżej 8% powoduje nieodwracalne degradacje. Zastanaiwałeś się dlaczego kiedyś ludzie aby przechować mięso suszyli je z bardzo duża zawartością soli 🤔. Myślę, że czas zakończyć tego typu rozmowy które nic nie wniosą w Twoją wiedzę i nie uczynią Ciebie świadomym zagrożeniom jakie mogą wystąpić podczas  experymentów które stosujesz. Po raz ostatni powtórzę przeczytaj akademię zapoznaj się z poprawnie wykonywanymi procesami technologicznymi wtedy będziesz robił wyroby bezpieczne dla Siebie i innych.

Edytowane przez Grzewlod
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969232
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, markkut napisał(a):

Mówi się że sól sprawia że mięso się nie zepsuje. 

No to jesteś w dużym błędzie. Sól zabezpiecza mięso bakteriostatycznie a peklosól bakteriologicznie.Sam zapewne przyznasz ,że między hamowaniem namnażania a zabijaniem bakterii jest jakaś różnica.A na marginesie cukier to świetna pożywka dla tych bakterii.

Edytowane przez arkadiusz
  • Like 3
  • Upvote 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969253
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

 wtedy będziesz miał produkt do natychmiastowej konsumpcji,

Racja, pamiętam, że gdzieś to czytałem. 
 

 

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Myślę, że czas zakończyć tego typu rozmowy które nic nie wniosą w Twoją wiedzę i nie uczynią Ciebie świadomym zagrożeniom jakie mogą wystąpić podczas  experymentów które stosujesz.

Niemniej jednak dziękuję za te odpowiedzi. Wam mogą wydawać się trywialne i wiedza powszechną, ale dla mnie są bardzo cenne. 
 

1 godzinę temu, arkadiusz napisał(a):

Sól zabezpiecza mięso bakteriostatycznie a peklosól bakteriologicznie.

rzeczywiście… to do mnie przemówiło bardziej niż cokolwiek innego. Dzięki. 

 

1 godzinę temu, arkadiusz napisał(a):

A na marginesie cukier to świetna pożywka dla tych bakterii.

…kolejna słuszna uwaga

 

podsumowując naszą rozmowę. Chyba wiadomym jest, że te moje zasolone mięso nadaje się tylko do upieczenia. 
 

naprawdę bardzo wam wszystkim dziękuję. Ja wiem, że należy przeczytać o tych technikach, ale nikt nie pisze dlaczego nie robić tak jak ja robię. Teraz bogatszy o tę wiedzę, mam nadzieje zrobić kolejną partię (małą) już o wiele lepiej i poprawnie. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969282
Udostępnij na innych stronach

Tak nawiasem mówiąc, to chyba się wezmę za kiełbasy. Już raz robiłem i wyszły wyśmienite. A z tą szynką wydaje się wszystko o wiele trudniejsze.  😅

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969284
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, markkut napisał(a):

A z tą szynką wydaje się wszystko o wiele trudniejsze.  😅

Masz racje tylko wydaje, kiełbasy to "wyższa szkoła jazdy".

10 minut temu, markkut napisał(a):

Już raz robiłem i wyszły wyśmienite

Napisz coś o kiełbasie na winie?. Zamieść fotkę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969292
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.