Grzewlod Opublikowano 17 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 17 Listopada 2024 (edytowane) 41 minut temu, markkut napisał(a): z tym że do jednego dodałem jeszcze 3% cukru W jakim celu, to nie czekolada. Wszyscy radzą zapoznać się z akademią a Ty sypiesz cukier bez opamiętania. Edytowane 17 Listopada 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 17 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 17 Listopada 2024 18 minut temu, Grzewlod napisał(a): a Ty sypiesz cukier bez opamiętania. Widocznie lubi słodkie Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 17 Listopada 2024 (edytowane) Godzinę temu, markkut napisał(a): po 3% soli SOLI czy peklosoli ??? no właśnie i do czego ten cukier ? A spróbuj zapeklować na mokro Edytowane 17 Listopada 2024 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 17 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 17 Listopada 2024 Godzinę temu, markkut napisał(a): A więc zapeklowalem 4 kawałki mięsa jelenia z uda. 3 po około 700g każdy i jeden 300g. Dodałem w dwóch po 700g i jednym 300g po 3% soli z tym że do jednego dodałem jeszcze 3% cukru, a do tego małego 0,2% pieprzu. Ostatni 700 gramowy zapeklowalem w 2,5% soli. Zapakowalem do woreczków próżniowych. I do lodówki na conajmniej tydzień. Nie mam zdjęć niestety. Markkut, proszę zapoznaj się z Akademią Dziadka, inaczej to znowu będziesz miał powtórkę 😞 ..... omijaj nie sprawdzone do końca porady które znajdujesz zapewne na YT, przykładem jest ten cukier, no i podaj czy dawałeś sól czy peklosól? Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markkut Opublikowano 17 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 17 Listopada 2024 Rzeczywiście znalazłem informację o cukrze w Internecie. tutaj link: https://honest-food.net/smoked-venison-leg-recipe/ Używam samej soli. Nie peklosoli. Poczytałem część o peklowaniu. Ale tam jest peklowanie na mokro. Nie chce na mokro bo nie mam gdzie tego trzymać. A tak w opakowaniu sobie leży w lodówce. Co do poziomów soli. Nie wiem czy to będzie za słone. Zobaczymy. Dlatego przy jednym zmniejszyłem trochę ilość soli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 17 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 17 Listopada 2024 54 minuty temu, markkut napisał(a): Używam samej soli. Nie peklosoli. Prosisz się o kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 18 Listopada 2024 6 godzin temu, markkut napisał(a): Używam samej soli. Nie peklosoli Czyli NIE peklujesz a solisz. Szkoda mięsa . Możesz je upiec. Do obróbki wędzarniczej MUSISZ zapeklować. Jeśli na sucho to cienkie kawałki PEKLOSÓL - 2%. Grubsze 2% plus nastrzyk wodny z roztworu PEKLOSOLI 10%. Peklujesz tak 10-14 dni . To minimum . O samej soli do peklowania zapomnij. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markkut Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 18 Listopada 2024 Z tego co przeczytałem to peklosol daje kolor i trochę smaku. czy ktoś może sprecyzować te „kłopoty”. Bo na forum rzeczywiście tak piszą, ale nikt nie mówi jakie problemy stwarza nie zastosowanie peklosoli. Podejrzewam, że chodzi o azotyny (czy jakoś tak). One konserwują ale czy wędzenie nie służy również do tego żeby zabezpieczyć mięso? Z drugiej strony są osoby, które wędzą z samą solą - tutaj na forum Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 18 Listopada 2024 2 minuty temu, markkut napisał(a): Z drugiej strony są osoby, które wędzą z samą solą - tutaj na forum Trochę jestem na tym forum jakoś nie kojarzę żeby był ktoś co używa soli do peklowania 1 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 18 Listopada 2024 2 godziny temu, markkut napisał(a): czy ktoś może sprecyzować te „kłopoty”. Zatrucie jadem kiełbasianym to dość poważny,, kłopot ". Zabezpieczenie bakteriologiczne to główne zadanie peklosoli, kolor i smak peklowniczy to sprawy drugorzędne. Na tym forum podstawą jest bezpieczeństwo. Oczywiście możesz robić co zechcesz twój wybór. Charles Darwin 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 18 Listopada 2024 2 godziny temu, markkut napisał(a): Z tego co przeczytałem to peklosol daje kolor i trochę smaku. Nie wiem gdzie ,,poczytałeś" i co ale zapraszam do przeczytania działu dla początkujących na tym forum , poszukania info o peklosoli i zasadach peklowania a dopiero wtedy bierz się za jakąś prace,, jakoś to będzie" w tym przypadku nie zadziała i możesz się rozchorować. Dostałeś dość wyraźne sygnały o popełnionych błędach od specjalistów , aha żeby nie było że traktuję/ą Cię z góry, to tylko dobra rada od kogoś kto też jest jeszcze na początku drogi...a teraz do lektury Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 18 Listopada 2024 30 minut temu, quadro555 napisał(a): Zatrucie jadem kiełbasianym to dość poważny,, kłopot ". E tam....kolega jest kozak nie straszna mu sraczka a nawet drewniana jesionka 1 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 18 Listopada 2024 11 godzin temu, markkut napisał(a): Rzeczywiście znalazłem informację o cukrze w Internecie. tutaj link: Pozwoliłem sobie przeczytać i tak: 1 Czy wiesz co to jest to "lekarstwo 1 lub 2 " które jest w tekście ? 2 Solone i cukrzone Autor piecze .... 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 18 Listopada 2024 Cure #1 Cure#2 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 18 Listopada 2024 28 minut temu, quadro555 napisał(a): Cure #1 Cure#2 Quadro - Tak , ale czy Markkut to wie i czy wie jak to stosować oraz dlaczego nie stosuje? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 18 Listopada 2024 (edytowane) 1 godzinę temu, quadro555 napisał(a): Cure #1 Cure#2 Co ciekawe są o różnym składzie, nawet są w wersji dla Pań w kolorze różowym 😁😉. Edytowane 18 Listopada 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markkut Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 18 Listopada 2024 dobra. Przekonaliście mnie. Te posolone kawałki upiekę. Kupię peklosol. Poczytam i porządnie zapekluję. Dzięki za rady. aha, i nie jestem kozak 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markkut Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 18 Listopada 2024 4 godziny temu, Muski napisał(a): 2 Solone i cukrzone Autor piecze .... W którym miejscu mówi o pieczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 18 Listopada 2024 48 minut temu, markkut napisał(a): Poczytam i porządnie zapekluję. Dzięki za rady. Akademia Dziadka i bez problemu dasz radę 👍... jak masz wątpliwości to śmiało pytaj. .... nie ma za co, jesteśmy tu jedną wielką rodziną i lubimy pomagać.... (ale są dni że nie lubimy pomagać gdy wskazówki i nasza wiedza nie dociera do odbiorcy ) 😉😁 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markkut Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 18 Listopada 2024 Ja to rozumiem tylko nie rozumiem do końca (pewnie „jeszcze nie rozumiem”) dlaczego nie można w zasolic solą i uwędzić. Mówi się że sól sprawia że mięso się nie zepsuje. a może nikt nie próbował na samej soli? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 18 Listopada 2024 (edytowane) 15 minut temu, markkut napisał(a): zasolic solą i uwędzić Można wtedy będziesz miał produkt do natychmiastowej konsumpcji, ponadto nie wiesz co wykluje się na etapie wyslania. 15 minut temu, markkut napisał(a): Mówi się że sól sprawia że mięso się nie zepsuje. Owszem tylko wtedy gwarantuje, że nie zjesz wędliny ze względu na bardzo wysoką słoność, ponadto wysokie zasolenie powyżej 8% powoduje nieodwracalne degradacje. Zastanaiwałeś się dlaczego kiedyś ludzie aby przechować mięso suszyli je z bardzo duża zawartością soli 🤔. Myślę, że czas zakończyć tego typu rozmowy które nic nie wniosą w Twoją wiedzę i nie uczynią Ciebie świadomym zagrożeniom jakie mogą wystąpić podczas experymentów które stosujesz. Po raz ostatni powtórzę przeczytaj akademię zapoznaj się z poprawnie wykonywanymi procesami technologicznymi wtedy będziesz robił wyroby bezpieczne dla Siebie i innych. Edytowane 18 Listopada 2024 przez Grzewlod 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 18 Listopada 2024 (edytowane) Godzinę temu, markkut napisał(a): Mówi się że sól sprawia że mięso się nie zepsuje. No to jesteś w dużym błędzie. Sól zabezpiecza mięso bakteriostatycznie a peklosól bakteriologicznie.Sam zapewne przyznasz ,że między hamowaniem namnażania a zabijaniem bakterii jest jakaś różnica.A na marginesie cukier to świetna pożywka dla tych bakterii. Edytowane 18 Listopada 2024 przez arkadiusz 3 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markkut Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 18 Listopada 2024 2 godziny temu, Grzewlod napisał(a): wtedy będziesz miał produkt do natychmiastowej konsumpcji, Racja, pamiętam, że gdzieś to czytałem. 2 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Myślę, że czas zakończyć tego typu rozmowy które nic nie wniosą w Twoją wiedzę i nie uczynią Ciebie świadomym zagrożeniom jakie mogą wystąpić podczas experymentów które stosujesz. Niemniej jednak dziękuję za te odpowiedzi. Wam mogą wydawać się trywialne i wiedza powszechną, ale dla mnie są bardzo cenne. 1 godzinę temu, arkadiusz napisał(a): Sól zabezpiecza mięso bakteriostatycznie a peklosól bakteriologicznie. rzeczywiście… to do mnie przemówiło bardziej niż cokolwiek innego. Dzięki. 1 godzinę temu, arkadiusz napisał(a): A na marginesie cukier to świetna pożywka dla tych bakterii. …kolejna słuszna uwaga podsumowując naszą rozmowę. Chyba wiadomym jest, że te moje zasolone mięso nadaje się tylko do upieczenia. naprawdę bardzo wam wszystkim dziękuję. Ja wiem, że należy przeczytać o tych technikach, ale nikt nie pisze dlaczego nie robić tak jak ja robię. Teraz bogatszy o tę wiedzę, mam nadzieje zrobić kolejną partię (małą) już o wiele lepiej i poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markkut Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 18 Listopada 2024 Tak nawiasem mówiąc, to chyba się wezmę za kiełbasy. Już raz robiłem i wyszły wyśmienite. A z tą szynką wydaje się wszystko o wiele trudniejsze. 😅 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 18 Listopada 2024 7 minut temu, markkut napisał(a): A z tą szynką wydaje się wszystko o wiele trudniejsze. 😅 Masz racje tylko wydaje, kiełbasy to "wyższa szkoła jazdy". 10 minut temu, markkut napisał(a): Już raz robiłem i wyszły wyśmienite Napisz coś o kiełbasie na winie?. Zamieść fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16001-dziwny-posmak-mi%C4%99sa-po-w%C4%99dzeniu-kwaskowaty/page/2/#findComment-969292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.