Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

czy jestem pewien... zamontowany jest do beczki na wysokości wyrobów. sprawdzałem go w wodzie vs termometr wędzarniczy i temperatury były takie same. myślałem że może się nagrzewać od samej beczki ale wtedy temperatura w środku beczki byłaby niższa od wskazywanej.

 

wędziłem 60-65'. ja akurat lubię ciemniejsze... mam wrażenie że wtedy jest zrobione ;) po za tym, tak jak napisałem, paliłem w dużej mierze jabłonią i pewnie stąd ten kolor.

 

po wyjęciu nie były osmolone. boczek miękki, soczysty... mi jak i rodzinie smakowało :)

Edytowane przez pkalan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629189
Udostępnij na innych stronach

 

 

paliłem w dużej mierze jabłonią i pewnie stąd ten kolor.

Bez przesady.

Również wędzę jabłonią i nie mam takiego koloru.

Zrób zdjęcia wędlin po wyciągnięciu z beczki, w dobrym oświetleniu.

Czy mam rozumieć, że boczek jest po tym wędzeniu  miękki w bezpośredniej konsumpcji?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629194
Udostępnij na innych stronach

boczek jest mięciutki :)

 

zapoznawszy się z opisami procesów wędzenia przez koleżanki/kolegów z forum dochodzę do wniosku że ciut za wysoką temperaturą wędzę. kolejny wkład (mam nadzieję tuż po świętach) potraktuję nieco niższą temperaturą...50-55' z tym że o godzinę dłużej. wtedy nie powinny być tak ciemne (chociaż mi to w ogóle nie przeszkadza)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629195
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie to temperatura była za wysoka, a i osuszanie chyba nie do końca było prawidłowe ;) Po za tym.. Osuszanie robi się w wyższej temperaturze niż wędzenie ponieważ jak osuszasz w niższej a później podnosisz temperaturę to mięso może się trochę "spocić" i później wychodzą takie "kwiatki" ;) - (zaznaczam, że to moje zdanie, a ja się nie znam :tongue:  )

 

 

 

Zrób zdjęcia wędlin po wyciągnięciu z beczki, w dobrym oświetleniu.

Myślę, że wyjdą jeszcze ciemniejsze ;) że wszystkiego w tej beczce nie widzimy ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629196
Udostępnij na innych stronach

Nooo, brawo :thumbsup:, nawet "Wczesny Zbój Madej" by się nie powstydził  :clap: .

 

czy mam rozumieć  "sarkazm" jako nauczkę i całe mięso do kosza??

 

jetem pewien że są ludzie co urodzili się z umiejętnością wędzenia... no ja niestety jak większość dożę do doskonałości...wierzę że kiedyś ten dzień nadejdzie.

Edytowane przez pkalan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629199
Udostępnij na innych stronach

Zrób zdjęcia wędlin po wyciągnięciu z beczki, w dobrym oświetleniu.

Myślę, że wyjdą jeszcze ciemniejsze ;) że wszystkiego w tej beczce nie widzimy ;)

 

A nie mówiłem... ;)

 

Nooo, brawo :thumbsup:, nawet "Wczesny Zbój Madej" by się nie powstydził  :clap: .

:facepalm::laugh: :laugh: :laugh:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629200
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładne wędzonki. Poprawisz następnym razem temperaturę wędzenia i będzie super. Mam nadzieję, że przez święta wszystko zniknie. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629203
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładne wędzonki. Poprawisz następnym razem temperaturę wędzenia i będzie super. Mam nadzieję, że przez święta wszystko zniknie. :D

tak jak pisałem wyżej, nie urodziłem się z umiejętnością ani wiedzą z zakresu wędzenia więc wszystkiego muszę się nauczyć... dzięki!

 

tak też zrobię.

 

co do wędzonek, na pewno wszystko zniknie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629205
Udostępnij na innych stronach

....... wędzenie : osuszanie ok. 1h 40'C, później wędzenie gęstym dymem 60-65' ok. 5h...... boczek już próbowany...wyszedł super.

 

konstruktywna krytyka mile widziana.

 

attachicon.gifmięso.jpeg

 

pozdrawiam,

 

boczek jest mięciutki :)

.......

Albo masz jakąś cudowną wędzarnię   :D  , albo nie wiesz co to mięciutki boczuś ...

Ja po wędzeniu przez 5 h  jeszcze podpiekam boczek przez 1 h w ok  100*C i dopiero jest możliwy do zjedzenia ... ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629206
Udostępnij na innych stronach

 

Albo masz jakąś cudowną wędzarnię   :D  , albo nie wiesz co to mięciutki boczuś ...

 

 

Ja po wędzeniu przez 5 h  jeszcze podpiekam boczek przez 1 h w ok  100*C i dopiero jest możliwy do zjedzenia ... ;)

 

 

cudowna pewnie nie jest... zwykła beczka. co do boczku samego w sobie... każdy ma inne podniebienie... kolejnym razem wypróbuję tak jak napisałeś. wierzę że rozpływa się w ustach i rozkoszy niema końca...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629208
Udostępnij na innych stronach

Ja po wędzeniu przez 5 h  jeszcze podpiekam boczek przez 1 h w ok  100*C i dopiero jest możliwy do zjedzenia

 

To też przesadzasz bo po 3 godzinach wędzenia w temp. 50-55 stopni i 30 minutach pieczenia w 90-95 stopniach jest taki jak należy.  :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-wędzenie-u-paweljacka/?p=466717

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629210
Udostępnij na innych stronach

 

Ja po wędzeniu przez 5 h  jeszcze podpiekam boczek przez 1 h w ok  100*C i dopiero jest możliwy do zjedzenia

 

To też przesadzasz bo po 3 godzinach wędzenia w temp. 50-55 stopni i 30 minutach pieczenia w 90-95 stopniach jest taki jak należy.  :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-wędzenie-u-paweljacka/?p=466717

 

pouczający artykuł.. dzięki za podrzucenie i gratuluję wyrobów. z czasem może i ja dojdę do takiej wprawy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629211
Udostępnij na innych stronach

 

 

pouczający artykuł.. dzięki za podrzucenie i gratuluję wyrobów. z czasem może i ja dojdę do takiej wprawy.

Drobiazg i dziękuję, w razie pytań zawsze chętnie podpowiem na PW. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629212
Udostępnij na innych stronach

..... kolejnym razem wypróbuję tak jak napisałeś. wierzę że rozpływa się w ustach i rozkoszy niema końca...

No nie do końca tak jest  :)

 

To też przesadzasz bo po 3 godzinach wędzenia w temp. 50-55 stopni i 30 minutach pieczenia w 90-95 stopniach jest taki jak należy.  :)

 

 

Nie dla mnie ... ale są jeszcze inni , którym to odpowiada i muszę się dostosować , a jednego czy dwóch kawałków nie będę pilnował kolejnej godziny...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629221
Udostępnij na innych stronach

????. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629257
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.