pkalan Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) czy jestem pewien... zamontowany jest do beczki na wysokości wyrobów. sprawdzałem go w wodzie vs termometr wędzarniczy i temperatury były takie same. myślałem że może się nagrzewać od samej beczki ale wtedy temperatura w środku beczki byłaby niższa od wskazywanej. wędziłem 60-65'. ja akurat lubię ciemniejsze... mam wrażenie że wtedy jest zrobione po za tym, tak jak napisałem, paliłem w dużej mierze jabłonią i pewnie stąd ten kolor. po wyjęciu nie były osmolone. boczek miękki, soczysty... mi jak i rodzinie smakowało Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez pkalan Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 paliłem w dużej mierze jabłonią i pewnie stąd ten kolor. Bez przesady.Również wędzę jabłonią i nie mam takiego koloru.Zrób zdjęcia wędlin po wyciągnięciu z beczki, w dobrym oświetleniu.Czy mam rozumieć, że boczek jest po tym wędzeniu miękki w bezpośredniej konsumpcji? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkalan Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 boczek jest mięciutki zapoznawszy się z opisami procesów wędzenia przez koleżanki/kolegów z forum dochodzę do wniosku że ciut za wysoką temperaturą wędzę. kolejny wkład (mam nadzieję tuż po świętach) potraktuję nieco niższą temperaturą...50-55' z tym że o godzinę dłużej. wtedy nie powinny być tak ciemne (chociaż mi to w ogóle nie przeszkadza) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Wg mnie to temperatura była za wysoka, a i osuszanie chyba nie do końca było prawidłowe Po za tym.. Osuszanie robi się w wyższej temperaturze niż wędzenie ponieważ jak osuszasz w niższej a później podnosisz temperaturę to mięso może się trochę "spocić" i później wychodzą takie "kwiatki" - (zaznaczam, że to moje zdanie, a ja się nie znam ) Zrób zdjęcia wędlin po wyciągnięciu z beczki, w dobrym oświetleniu. Myślę, że wyjdą jeszcze ciemniejsze że wszystkiego w tej beczce nie widzimy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkalan Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 wszelkie uwagi cenne. oczywiście zdjęcie nie poprawiane... wizualnie. a i fotograf ze mnie słaby... zdjęcie robione telefonem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Nooo, brawo , nawet "Wczesny Zbój Madej" by się nie powstydził . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkalan Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) Nooo, brawo , nawet "Wczesny Zbój Madej" by się nie powstydził . czy mam rozumieć "sarkazm" jako nauczkę i całe mięso do kosza?? jetem pewien że są ludzie co urodzili się z umiejętnością wędzenia... no ja niestety jak większość dożę do doskonałości...wierzę że kiedyś ten dzień nadejdzie. Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez pkalan Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Zrób zdjęcia wędlin po wyciągnięciu z beczki, w dobrym oświetleniu.Myślę, że wyjdą jeszcze ciemniejsze że wszystkiego w tej beczce nie widzimy A nie mówiłem... Nooo, brawo , nawet "Wczesny Zbój Madej" by się nie powstydził . :laugh: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Bardzo ładne wędzonki. Poprawisz następnym razem temperaturę wędzenia i będzie super. Mam nadzieję, że przez święta wszystko zniknie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkalan Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Bardzo ładne wędzonki. Poprawisz następnym razem temperaturę wędzenia i będzie super. Mam nadzieję, że przez święta wszystko zniknie. tak jak pisałem wyżej, nie urodziłem się z umiejętnością ani wiedzą z zakresu wędzenia więc wszystkiego muszę się nauczyć... dzięki! tak też zrobię. co do wędzonek, na pewno wszystko zniknie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 ....... wędzenie : osuszanie ok. 1h 40'C, później wędzenie gęstym dymem 60-65' ok. 5h...... boczek już próbowany...wyszedł super. konstruktywna krytyka mile widziana. mięso.jpeg pozdrawiam, boczek jest mięciutki .......Albo masz jakąś cudowną wędzarnię , albo nie wiesz co to mięciutki boczuś ...Ja po wędzeniu przez 5 h jeszcze podpiekam boczek przez 1 h w ok 100*C i dopiero jest możliwy do zjedzenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkalan Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Albo masz jakąś cudowną wędzarnię , albo nie wiesz co to mięciutki boczuś ... Ja po wędzeniu przez 5 h jeszcze podpiekam boczek przez 1 h w ok 100*C i dopiero jest możliwy do zjedzenia ... cudowna pewnie nie jest... zwykła beczka. co do boczku samego w sobie... każdy ma inne podniebienie... kolejnym razem wypróbuję tak jak napisałeś. wierzę że rozpływa się w ustach i rozkoszy niema końca... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Ja po wędzeniu przez 5 h jeszcze podpiekam boczek przez 1 h w ok 100*C i dopiero jest możliwy do zjedzenia To też przesadzasz bo po 3 godzinach wędzenia w temp. 50-55 stopni i 30 minutach pieczenia w 90-95 stopniach jest taki jak należy. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-wędzenie-u-paweljacka/?p=466717 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkalan Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Ja po wędzeniu przez 5 h jeszcze podpiekam boczek przez 1 h w ok 100*C i dopiero jest możliwy do zjedzenia To też przesadzasz bo po 3 godzinach wędzenia w temp. 50-55 stopni i 30 minutach pieczenia w 90-95 stopniach jest taki jak należy. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-wędzenie-u-paweljacka/?p=466717 pouczający artykuł.. dzięki za podrzucenie i gratuluję wyrobów. z czasem może i ja dojdę do takiej wprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 pouczający artykuł.. dzięki za podrzucenie i gratuluję wyrobów. z czasem może i ja dojdę do takiej wprawy. Drobiazg i dziękuję, w razie pytań zawsze chętnie podpowiem na PW. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkalan Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 podziękował, będę miał na uwadze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 ..... kolejnym razem wypróbuję tak jak napisałeś. wierzę że rozpływa się w ustach i rozkoszy niema końca...No nie do końca tak jest To też przesadzasz bo po 3 godzinach wędzenia w temp. 50-55 stopni i 30 minutach pieczenia w 90-95 stopniach jest taki jak należy. Nie dla mnie ... ale są jeszcze inni , którym to odpowiada i muszę się dostosować , a jednego czy dwóch kawałków nie będę pilnował kolejnej godziny... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkalan Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 A tak wygląda przekrój szynki po parzeniu w 80' do 69' w środku szynki. W smaku zupełnie inna niż sklepowa, soczysta i najważniejsze że smakuje najbliższym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 (edytowane) ????. Edytowane 16 Kwietnia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16021-beczu%C5%82ka-paw%C5%82a/page/2/#findComment-629257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.