karolszymczak Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Normalne. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 13 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 13 Czerwca 2020 3,5 miesiaca pozniej, 35% utraty wagi. Dobrze wyglada?Bo capi skarpetkami niemilosiernie I co teraz, zapakowac prozniowo i do lodowki na kolejne kilka miesiecy?Jest jakis sposob by pozbyc sie zapachu przed zjedzeniem? Czy podawac z klamerkami na nos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Jest jakis sposob by pozbyc sie zapachu przed zjedzeniem? Dać mniej kolendry. Też tak miałem.Cienkie plasterki nie powinny tak c...ć. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 13 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Kolendry nie dawałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Czy to naprawdę ten sam wyrób co w #144? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Kolendry nie dawałem To ciekawe,bo jak drugim razem robiłem polędwicę,ale już bez kolendry to obyło się bez skarpetkowego zapaszku. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 15 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 15 Czerwca 2020 (edytowane) Czy to naprawdę ten sam wyrób co w #144?Tak [Dodano: 14 cze 2020 - 23:45]To ciekawe,bo jak drugim razem robiłem polędwicę,ale już bez kolendry to obyło się bez skarpetkowego zapaszku.Psiakrewka, to nie wiem co jest. Edytowane 15 Czerwca 2020 przez Mamona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Z tego co ja się orientuje to ten specyficzny "zapaszek" pochodzi ze zjełczałego tłuszczu, a nie kolendry. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Cytat z tematu: Polędwica suszona a`la wędliny parmeńskiepost 339210"Po pierwsze – kolendra może powodować nieprzyjemny zapach, często zwany zapachem „starej skarpety” i chociaż nie wpływa on (zapach) na walory smakowe, może być dla niektórych odrzucający i należy na to zwrócić uwagę." Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 15 Czerwca 2020 (edytowane) Hmmm, cytat cytatem, ale: Kolendry nie dawałem I jest zapach starej skarpety To jaki wniosek? Edytowane 15 Czerwca 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Przez 3.5 miesiaca i tylko starta wagi 35%. Na zdjeciach przekroj wyglada jakby nie byl dojrzewany. Skad mieso pochodzilo? Moglo byc z PSE lub moglo byc "nasaczone" przez producenta/dystrybutora. I raczej nie degustowalbym. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 15 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Kurka, mam tego pare kawalkow. Jeden posmakowalim, nawet dobry byl. Ale jak radzisz nie degustowac...Naprawde calosc do kosza?[Dodano: 15 cze 2020 - 10:55]To jaki wniosek? Toshiba, radzisz pozbyc sie towaru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Toshiba, radzisz pozbyc sie towaru? StefanS już się wypowiedział w tej sprawie.Kiedyś zrobiłem korniszonową karkówkę, (bez kolendry) miała taki sam intensywny "zapaszek", połakomiłem się i zjadłem około 15 dg, czyli niewiele, a s.a.m całą noc. Wiec lepiej zrób jak StefanS radzi.Ja na pewno bym wywalił Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 15 Czerwca 2020 MOze nalezaloby ujac to inaczej - to sa opinie, bo nikt nie jest w stanie Ci powiedziec co masz zrobic - Ty sam musisz zdecydowac. Wiec jeszcze raz - IMO - poprostu cos jest w wygladzie na zdjeciach co nie jest wygladajace dobrze w porownianiu do podobnych wedlin z jakimi mialem doczynienia. Sczegolnie te zdjecia z postu #144, jak rowniez zdjecia przekroju. Tak naprawde nie wiemy nic na temat warunkow dojrzewania, procesu, pochodzenia miesa. Ze zdjec i opisow mozna wyciagnac wniosek ze miales wilgotnosc duzo wieksza niz na wskaznikach. Moge tylko podejrzewac patrzac na pokrycie moldem - Jesli dotykajac dlonia miales odczucie "aksamitnosci"/ welnistosci plesni na powierzchni to moze swiadzcyc o nadmiernym jej wzroscie, dodatkowo ten "skarpetowy" zapaszek jest efektem i silnego rozwoju plesni i nadmiernych reakcji enzymatycznych w samym miesie co skutkuje takimi objawami. Podobny przypadek mialem gdy mialem uszkodzona kontrole wilgotnosci i przez ok 2 tygodnie mialem powyzej 90% RH. Te dwa kawalki z przekrojem i ze zdjec z postu 144 raczejpotraktowalbym chyba koszem. Pozostale ktore masz - przewazyc trzebaby bylo i wowczas decydowac. Ewentualnie mozessz powiesic w tej lodowce ale bez humidifier aby podeschly. Wlozenie do prozni w tym stanie jak na ostatnich zdjeciach podejrzewam ze pogorszy sytuacje - mimo wszystko zbyt duza zawartosc wilgoci. Tak jest moja opinia na podstawie tych danych przedstawionych dotychczas.(jeszcze raz - skad pochodzilo mieso?). Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 15 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 15 Czerwca 2020 to sa opinie, bo nikt nie jest w stanie Ci powiedziec co masz zrobic - Ty sam musisz zdecydowac Rozumiem i doceniam. Dziekuje za pomoc Panowie.A mieso pochodzilo od rzeznika (rodaka). Nie mam pojecia czy bylo nasaczone czyms czy nie... Tak na szybko sprawdzajac reszte miesa, to jeden kawalek karkowki wydaje "suchy", mniej wilgotny niz reszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 22 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Przejrzalem wszystkie kawalki miesa, wiekszosc wyladowalo w koszu. Lepiej sie nie zatruc...2 kawalki karkowki prezentuja sie nieco odmiennie. oba sa niemal suche na powierzchni, pozostale dawaly odczucie "aksamitnosci" przy dotyku (dzieki Stefan)troszke capia skarpetkami, ale to nic w porownaniu z resztadodatkowo pachna przyjemniej, tak jakby miesem - nie wiem jak to okreslicmniejszy kawalek - ten z plasterkami - wydaje sie "bardziej dojrzaly"Pytanie, sprobowac? Zachowac? Czy rowniez do kosza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Raczej wątpię aby ktos dopowiedziany dal Tobie odpowiedz o próbowaniu na 100% lub nie próbowanie na 100%jesteś dorosły, musisz sam podjąć decyzje.'Możesz wybrać pomiędzy bólem du..y z powodu wyrzucenia wszystkiego, lub bólem du,,y od sr,,,ia, naturalnie istnieje prawdopodobieństwo ze jest OK, ale czy warte ryzyka?Wszystko było w jednej komorze, powietrze cały czas krążyło, wiec raczej jak jedno dostało strzała, to wszystko co przenosi się powietrzem ma to samo. Nie wspomnę o tym ze wcześniej (podczas uboju, rozbioru, transportu, w sklepie, peklowania itd) , miało kontakt fizyczny pomiędzy sobą. Gdyby jeszcze było wiadomo dokładnie co to jest, można by dyskutować. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 22 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Nie bylem pewny czy te 2 pozostale kawalki moga byc samo skopane skoro "pachna" troche inaczej,Rozumiem, ze trudno doradzic cokolwiek przez internet, chcialem tylko poznac opinie doswiadczonych.Ogromne dzieki Toshiba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 22 Czerwca 2020 skoro "pachna" troche inaczej Zepsute mięso śmierdzi ewidentnie , dojrzewające -nie , zapach jest oczywiście inny niż świeżego jeśli robiłeś wszystkie tak samo - to wiesz. Jeśli inaczej - zawsze możesz spróbować Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.