Skocz do zawartości

Polędwica dojrzewająca - prośba o pomoc.


Mamona

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

1g M-600 rozpuscilem w 1/3 kubka wody destylowanej, poczekalo jakies 20godz, po czym rozpuscilem w 330ml znowu destylowanej wody.

A po co Ci tej wody tyle? Przecież to z pół litra wyszło :) - do popsikania kilku kawałków potrzebujesz 5cm3, może 10 - ale to max.

Taką ilością wody można by zaszczepić tonę mięsa.

--

Romii

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 168
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

Taką ilością wody można by zaszczepić tonę mięsa.

 

Albo dwie do ciezkiej pelargonii.

Gdzies czytalem (u Zboja chyba) jak odmierzal sobie 0.1g i w kieliszku mieszal.

Za cholere nie moglem odmierzyc precyzyjnie takiej ilosci. Z mojego doswiadczenia wynika,

praktycznie 0.1g to margines bledu. Pomimo tego, ze waga odmierza do 0.01g.

[Dodano: 13 mar 2020 - 22:22]

Przez ostatnie kilka dni temperatura w lodowce utrzymywala sie na poziomie 13-14st.

Po zaladowaniu towaru wilgotnosc skoczyla z 80 do 89%. Lodowka codziennie wietrzona.

 

Dzisiaj zauwazylem, ze wiglotnosc spadla do 82-83%. Mysle, by zaladowac kolejne,

wieksze kawalki wazace ~1kg. W ten weekend beda mialy 2 tygodnie peklowania.

Dobrze kombinuje?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Za cholere nie moglem odmierzyc precyzyjnie takiej ilosci. Z mojego doswiadczenia wynika, praktycznie 0.1g to margines bledu. Pomimo tego, ze waga odmierza do 0.01g.

 

Bardziej chodzi o to, żebyś nie robił pół litra roztworu, a pół małego kieliszka - resztę i tak musisz wylać.

Bierzesz szczyptę i wsypujesz do wody - jak chcesz być dokładny to bierzesz dawkę jaką możesz odmierzyć - np. 1gram,

i dzielisz na połowę, później połówkę znowu na połowę, i kolejny raz połówkę na połowę - dostajesz 0,125g z jakimś błędem - nawet jeśli będzie to 50%

to i tak lepiej niż robić z 1g i wylewać.

--

Romii

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prz ilosciach jakie robisz jednorazowo - wez 1/2 kiliszka wody do picia (temp. pokojowa), z saszetki z Mold 600 wez na czubek noza zawartosci, i wsyp do kieliszka. Zamknij/zabezpiecz saszetke z zawartoscia i wloz do zamrazarki/zamrzaelnika (freezer). Tym samym czubkiem noza moze zamieszac zawartosc w kieliszku. Daj postac ok 30-60 min. w temp. pokojowej czasami mieszajac troche. Po tym czasie mozesz juz uzywac do nanoszenia na wedliny (bez zbednego rozcienczania). Ja preferuje bardziej dedykowany pedzelek niz atomizer (przy slabym rozpuszczeniu glukoza moze przytkac dysze atomizera). Moj pedzelek jest 1" (2.5 cm ) szeroki. Nanosic nalezy w miare rownomiernie. Nie nalezy dac zbyt mocno przeschnac oslonkom na wedlinach przed nanoszeniem moldu.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieje, za Szanowne Grono jest bezpieczne i nie jest narazone na COVID-19.

Osobiscie pracuje z domu od paru dni. W Kanadzie wreszcie zamkneli granice z USA (z calym swiatem przedwczoraj) gdzie maja najwiecej przypadkow w naszej okolicy. Stefan, mam nadzieje, ze jestes bezpieczny.

 

Jak sie wilgoc uspokoila po paru dniach na poziomie 80% zaladowalem 3 wieksze kawalki szynki i 1 kawalek schabu - wszystko wazace ok 1kg

 

post-97504-0-90025300-1584505356_thumb.jpg

 

5 dni po szczepieniu (jeszcze raz wielkie dzieki Stefan) plesn zaczela sie pokazywac na pierwszych schabikach. Yay!

 

post-97504-0-11658100-1584504263_thumb.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powinno się zapleśnić od pozostalych,ale widać już tak ma.Ja bym już nie pryskał,ale jak masz dużo pleśni to se pryśnij.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jednak idzie jej troche wolno, pryskac jeszcze raz?  
 chyba troche nie wyszlo Ci pakowanie w colagen sheet. A poniewaz nie wyszlo jak trzeba to i colagen sie przesuszyl miejscami. I teraz to juz chyba nic jej nie pomoze w tych miejscach bo mold do wzrostu potrzebuje wilgoci. Dodatkowo nie bedzie pokrywal (minimalnie mozliwe) miejsc gdzie pod oslonka jest tluszcz(zwlaszcza jesli oslonka jest colagen sheet). W przypadku  tluszczy pod beef bung/katnicy wolowej poczatkwo P. nalgiovense bedzie roslo, niemniej dosc szybko straci sily i ochote do wzrostu. Poprostu zacznie brakowac wilgoci.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zostawić i nic nie robić.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

mieska stracily ledwie 50-80g na wadze,

Ile straciły procentowo? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zostawić i nic nie robić.

 

Rozumiem ze na podstawie tych 3 FOTO wiesz co to jest.\]

Twoja stanowcza i jednoznaczna odpowiedz świadczy o tym

To ja sie pytam:

Co to jest?

Dlaczego powstało?

Jak temu przeciwdziałać?

Czy produkt będzie nadawał sie do spożycia?

Czy jest to zaraźliwe dla pozostałych produktów w komorze?

Jak jest różnica w problemie pomiędzy  1  < >  2 i 3 fotografia 

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zostawić i nic nie robić.

 

Dzieki za porade :thumbsup:

 

Jak jest różnica w problemie pomiędzy  1  < >  2 i 3 fotografia

Moge tylko powiedziec, ze 1 zdjecie to tak jakby krople jakiejs cieczy. 2 i 3 to jakies przebarwienie.

 

Ile straciły procentowo?

Szynki ~5-7%, schaby ~ 7-9%, karkowki ~3%

Szynki wisza 30dni, schaby 35 dni, karkowki 23dni

 

 

Edytowane przez Mamona
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na to chyba moge odpowiedziec... 1 zdjecie to tak jakby krople jakiejs cieczy. 2 i 3 to jakies przebarwienie.

 

Wizualna różnice, to ja tez widzę, 

Pytam Aka o różnice w problemie / bo On je zna  / - czyli zadane pytania w stosunku do foto 1 i do foto 2,3

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.