Romii Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 13 Marca 2020 1g M-600 rozpuscilem w 1/3 kubka wody destylowanej, poczekalo jakies 20godz, po czym rozpuscilem w 330ml znowu destylowanej wody. A po co Ci tej wody tyle? Przecież to z pół litra wyszło - do popsikania kilku kawałków potrzebujesz 5cm3, może 10 - ale to max.Taką ilością wody można by zaszczepić tonę mięsa.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 14 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 14 Marca 2020 Taką ilością wody można by zaszczepić tonę mięsa. Albo dwie do ciezkiej pelargonii.Gdzies czytalem (u Zboja chyba) jak odmierzal sobie 0.1g i w kieliszku mieszal.Za cholere nie moglem odmierzyc precyzyjnie takiej ilosci. Z mojego doswiadczenia wynika,praktycznie 0.1g to margines bledu. Pomimo tego, ze waga odmierza do 0.01g.[Dodano: 13 mar 2020 - 22:22]Przez ostatnie kilka dni temperatura w lodowce utrzymywala sie na poziomie 13-14st.Po zaladowaniu towaru wilgotnosc skoczyla z 80 do 89%. Lodowka codziennie wietrzona. Dzisiaj zauwazylem, ze wiglotnosc spadla do 82-83%. Mysle, by zaladowac kolejne,wieksze kawalki wazace ~1kg. W ten weekend beda mialy 2 tygodnie peklowania.Dobrze kombinuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 14 Marca 2020 Za cholere nie moglem odmierzyc precyzyjnie takiej ilosci. Z mojego doswiadczenia wynika, praktycznie 0.1g to margines bledu. Pomimo tego, ze waga odmierza do 0.01g. Bardziej chodzi o to, żebyś nie robił pół litra roztworu, a pół małego kieliszka - resztę i tak musisz wylać.Bierzesz szczyptę i wsypujesz do wody - jak chcesz być dokładny to bierzesz dawkę jaką możesz odmierzyć - np. 1gram,i dzielisz na połowę, później połówkę znowu na połowę, i kolejny raz połówkę na połowę - dostajesz 0,125g z jakimś błędem - nawet jeśli będzie to 50%to i tak lepiej niż robić z 1g i wylewać.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 14 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 14 Marca 2020 Kumam. Te pol kieliszka w jakiej ilosci potem rozpuscic, 250ml? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 14 Marca 2020 Nic nie rozpuszczaj, kup sobie coś w tym stylu: https://allegro.pl/oferta/butelka-laboratoryjna-szklana-z-atomizerem-30-ml-8669664277do buteleczki i spryskaj...--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 14 Marca 2020 Prz ilosciach jakie robisz jednorazowo - wez 1/2 kiliszka wody do picia (temp. pokojowa), z saszetki z Mold 600 wez na czubek noza zawartosci, i wsyp do kieliszka. Zamknij/zabezpiecz saszetke z zawartoscia i wloz do zamrazarki/zamrzaelnika (freezer). Tym samym czubkiem noza moze zamieszac zawartosc w kieliszku. Daj postac ok 30-60 min. w temp. pokojowej czasami mieszajac troche. Po tym czasie mozesz juz uzywac do nanoszenia na wedliny (bez zbednego rozcienczania). Ja preferuje bardziej dedykowany pedzelek niz atomizer (przy slabym rozpuszczeniu glukoza moze przytkac dysze atomizera). Moj pedzelek jest 1" (2.5 cm ) szeroki. Nanosic nalezy w miare rownomiernie. Nie nalezy dac zbyt mocno przeschnac oslonkom na wedlinach przed nanoszeniem moldu. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 15 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 15 Marca 2020 Dziekuje Panowie za wszystkie porady. Wychodzi na to, ze nie musze byc przesadnie precyzyjny z odmierzana iloscia ani nie musze dodatkowo rozpuszczac roztworu. Pierwszy raz robie, i dzieki Tobie Stefan mam czym szczepic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 18 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 18 Marca 2020 Mam nadzieje, za Szanowne Grono jest bezpieczne i nie jest narazone na COVID-19.Osobiscie pracuje z domu od paru dni. W Kanadzie wreszcie zamkneli granice z USA (z calym swiatem przedwczoraj) gdzie maja najwiecej przypadkow w naszej okolicy. Stefan, mam nadzieje, ze jestes bezpieczny. Jak sie wilgoc uspokoila po paru dniach na poziomie 80% zaladowalem 3 wieksze kawalki szynki i 1 kawalek schabu - wszystko wazace ok 1kg 5 dni po szczepieniu (jeszcze raz wielkie dzieki Stefan) plesn zaczela sie pokazywac na pierwszych schabikach. Yay! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 22 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 22 Marca 2020 Dalej zamkniety w domu, miesko sobie wisi. Pierwsze kawalki niewiele stracily na wadze poki co.Za to przybraly jesli chodzi o plesn. Druga partia popryskana wczoraj metoda kieliszkowauzywajac nowych malych atomizerkow. Wspaniale porady, ogrome dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 24 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 24 Marca 2020 Po 3 tygodniach peklowania karkowek w koncu zapakowalem je do lodowki Zwazylem rowniez wszystkie inne kawalki juz tam wiszace. I psiakrewka tak jakby wagi troche nabraly.Czy to normalne? Czy moze spapralem wazenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 26 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 26 Marca 2020 Dzis szynki zaczely zachodzic plesnia, pryskane 4 dni temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 29 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 29 Marca 2020 Szynki bielutkie. Karkowka powieszona pare dni temu dzisiaj pokazala biale plamki. Widac, ze sie zarazila.Pryskac Moldem czy czekac az sama kompletnie pokryje sie szronikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Karkowka popryskana 30 marca, pomimo, ze sama zachodzila szronikiem.Jednak idzie jej troche wolno, pryskac jeszcze raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Powinno się zapleśnić od pozostalych,ale widać już tak ma.Ja bym już nie pryskał,ale jak masz dużo pleśni to se pryśnij. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Bomba, dzieki za porade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Jednak idzie jej troche wolno, pryskac jeszcze raz? chyba troche nie wyszlo Ci pakowanie w colagen sheet. A poniewaz nie wyszlo jak trzeba to i colagen sie przesuszyl miejscami. I teraz to juz chyba nic jej nie pomoze w tych miejscach bo mold do wzrostu potrzebuje wilgoci. Dodatkowo nie bedzie pokrywal (minimalnie mozliwe) miejsc gdzie pod oslonka jest tluszcz(zwlaszcza jesli oslonka jest colagen sheet). W przypadku tluszczy pod beef bung/katnicy wolowej poczatkwo P. nalgiovense bedzie roslo, niemniej dosc szybko straci sily i ochote do wzrostu. Poprostu zacznie brakowac wilgoci. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Spapralem, masz racje Mieso bedzie ok? Sugerowalbys poprawic to jakos czy zostawic jak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Mieso bedzie ok? Sugerowalbys poprawic to jakos czy zostawic jak jest? powinno byc ok. pozostaw tak jak jest.IMO Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Pytanko. Po 3-4tyg mieska stracily ledwie 50-80g na wadze, jest ok? Dwa kawalki pokazuja jakies dziwne kolory dzisiaj, nie wiem co robic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zostawić i nic nie robić. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 mieska stracily ledwie 50-80g na wadze, Ile straciły procentowo? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) Zostawić i nic nie robić. Rozumiem ze na podstawie tych 3 FOTO wiesz co to jest.\]Twoja stanowcza i jednoznaczna odpowiedz świadczy o tymTo ja sie pytam:Co to jest?Dlaczego powstało?Jak temu przeciwdziałać?Czy produkt będzie nadawał sie do spożycia?Czy jest to zaraźliwe dla pozostałych produktów w komorze?Jak jest różnica w problemie pomiędzy 1 < > 2 i 3 fotografia Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) Zostawić i nic nie robić. Dzieki za porade Jak jest różnica w problemie pomiędzy 1 < > 2 i 3 fotografiaMoge tylko powiedziec, ze 1 zdjecie to tak jakby krople jakiejs cieczy. 2 i 3 to jakies przebarwienie. Ile straciły procentowo?Szynki ~5-7%, schaby ~ 7-9%, karkowki ~3%Szynki wisza 30dni, schaby 35 dni, karkowki 23dni Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez Mamona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) Na to chyba moge odpowiedziec... 1 zdjecie to tak jakby krople jakiejs cieczy. 2 i 3 to jakies przebarwienie. Wizualna różnice, to ja tez widzę, Pytam Aka o różnice w problemie / bo On je zna / - czyli zadane pytania w stosunku do foto 1 i do foto 2,3 Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Moje obecne pytanie to czy zapach w lodowce, nie wiem jak to okreslic, skarpetkowy(?), to normalne?Za cholere ani mieskiem ani przyprawami tam nie pachnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.