Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro pierwszy raz bedę wędził, oczywiście w kartonie,( wędzarna zamówiona u stolarza ) i teraz mam pytanie jak wzrasta tempereratura dymu względem otoczenaia? 

Czym się sugerować ? Czy po prostu włożyć termometr pomiędzy wędzonki ? 

Mam zamiar zrobić kiełbasę o smaku jałowcowym. Czy 4 gram owoców jałowca na kilogram kiełbasy jest ilością odpowiednią?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16188-dymogenerator-a-temperatura/
Udostępnij na innych stronach

Temperatura dymu z DG to około 25-27C.

Na samym DG, będziesz wędził "na zimno".

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16188-dymogenerator-a-temperatura/#findComment-632393
Udostępnij na innych stronach

Myślę że jutro temperatura nie wzrośnie więcej niż 30 Celsjusza. Jak się zapatrujesz Miro na pomysł posmakowania kiełbasy zimnym dymem i podpieczeniu w piekarniku do 68-70 w środku ?

[Dodano: 31 maj 2019 - 18:03]

Może lepiej dłużej wędzić?

[Dodano: 31 maj 2019 - 18:03]

Np.5 godzin?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16188-dymogenerator-a-temperatura/#findComment-632394
Udostępnij na innych stronach

Uwedzisz na zimno, potem podpiecz w piekarniku ale w 90C, przez jakieś 40-60 minut, lub sparz w wodzie 75C przez 20 minut.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16188-dymogenerator-a-temperatura/#findComment-632398
Udostępnij na innych stronach

68 C w środku będzie ok.

Jałowiec po prostu wrzuć do DG, bez jakiegoś przeliczania wagowego.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16188-dymogenerator-a-temperatura/#findComment-632406
Udostępnij na innych stronach

 

Mam zamiar zrobić kiełbasę o smaku jałowcowym. Czy 4 gram owoców jałowca na kilogram kiełbasy jest ilością odpowiednią?

Z jałowcem uważaj bo jak dasz za dużo to kiełbasa będzie gorzka.2.5 - 3 g /kg to jest moja dawka. Ja na Twoim miejscu dodawał bym małymi porcjami  próbując farsz czy nie robi się gorzki

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16188-dymogenerator-a-temperatura/#findComment-632409
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jałowiec po prostu wrzuć do DG, bez jakiegoś przeliczania wagowego.

 

I podczas konsumpcji niech popija ginem  ( u nas zwany dżinem ) to wtedy poczuje zapach jałowca . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16188-dymogenerator-a-temperatura/#findComment-632430
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję pięknie wszystkim za pomoc. Pierwsza kiełbasa uwędzona i upieczona. Konsumpcja się odbyła i zostałem pochwalony . :)

"https://www.fotosik.pl/zdjecie/c16124134d81f9e4"

Edytowane przez quadro555
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16188-dymogenerator-a-temperatura/#findComment-632478
Udostępnij na innych stronach

 

 

Konsumpcja się odbyła i zostałem pochwalony . :)

"https://www.fotosik.pl/zdjecie/c16124134d81f9e4"

I to jest najlepsza motywacja do dalszych działań.

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16188-dymogenerator-a-temperatura/#findComment-632491
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję pięknie wszystkim za pomoc. Pierwsza kiełbasa uwędzona i upieczona. Konsumpcja się odbyła i zostałem pochwalony . :)

"https://www.fotosik.pl/zdjecie/c16124134d81f9e4"

????????????

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16188-dymogenerator-a-temperatura/#findComment-632497
Udostępnij na innych stronach

Witam koleżanki/kolegów

 

Mam pytanko odnośnie wędzenia -  forum poprzeglądałem ale nie znalazłem niestety jednoznacznej odpowiedzi więc postanowiłem zapytać.

 

Wedzarnia z deki tarasowej sosnowej, DG, grzałka.

 

Zazwyczaj 3-4 kg schabu, ewentualnie mniejsza 1kg szyneczka aby zabezpieczyc rodzinke na tydzień :)

Peklowanie na mokro  2 doby - peklosól wg kalkulatora - moze troszke mniej w nastrzyku bo jak mówiłem mięsko schodzi w tydzień.

 

Po 2 dobach. 5h ociekanie i potem suszenie 1h w wedzarni otwartej w temp 45 stopni.

 

Następnie wędzenie - i tu moje pytanie do kolegów - jak długo w jakiej temperaturze biorąc pod uwagę fakt że chce potem całe mięsko sparzyć (tu tez prosze o rade - w jakiej temp , jak długo ? - termometr do mięska mam)

 

Bardzo dziękuję

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16188-dymogenerator-a-temperatura/#findComment-632725
Udostępnij na innych stronach

Peklowanie na mokro to ok. 7-8 dni minimum (zalecane 12-14 dni) ja filety drobiowe pekluję 5 dni , a wieprzowinę 7-8. Szynkę parzymy do 68 st. , schab 60-62 st. a drób i boczki do 72 st.

 

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16188-dymogenerator-a-temperatura/#findComment-632730
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.