miro Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Z jelitami z Chin jest dokładnie tak jak z zabawkami. Są lepsi i gorsi dostawcy i odbiorcy. Ci lepsi wiadomo, więcej płacą i mają lepszy produkt. Kolega mój imprtuje zabawki z Chin poprzez Anglika. Podobnie sprawa ma się z jeitami. Jelita to nie zabawki które się produkuje.Jelita wytwarza natura.Jeśli chodzi o jakość niemiecką, to różnica polega na dokładniejszym trzymaniu kalibru oraz mniejszej ilości dziurek, ale wiąże się to z wyższą ich ceną. U nas rządzi kasa. Ma być tanio, taniej i najlepiej najtaniej. Wracając do jelit.Zdarzają się jelita z grubszą ścianką o których pisze Dziadek i tu ma rację, ale to są sporadyczne przypadki.Takie jelito mają świnki karmione domowym sposobem. W przemysłowej hodowli świń, takiej opcji raczej nie ma. Słabość jelit, czyli pękanie i dziury nie wynika z choroby świnki, tylko ze złej obróbki jelit przy czyszczeniu, kalibracji, soleniu i przechowywaniu.. Po zakupie jelit najlepiej jak najmniej nimi operować na sucho.Jelita są zasolone i przed jakimkolwiek ich użyciem najpierw trzeba je namoczyć !Praca z jelitami na sucho powoduje ich uszkadzanie.Kryształy soli wżarte w jelito tną je jak nóż, kiedy nimi ruszamy, staramy się rozwiązać, przekładamy itp.Dlatego najlepiej cały pęczek trzeba wrzucić do wody i poczekać aż sól się rozpuści.Wylać pierwszą wodę i nalać świeżej, po czym moczyć parę godzin. Chyba nie muszę nikomu tłumaczyć co robi sól z jelitami.Cała "tajemnica" przygotowania jelit leży w tym, aby przywrócić im naturalną elastyczność, a uzyskamy to jedynie przez odpowiednie odsolenie i namoczenie. Jeśli zaś chodzi o twarde jelito, to twardość powstaje w momencie osadzania i osuszania kiełbas.Przecież nadziewając jelita sami czujecie jak są delikatne i nic nie dzieje się z niczego. Jelita zachowują się jak papier, oddając wilgoć schną i właśnie wtedy robią się suche i twarde.Sam zauważyłem, że jeśli włożę do wędzarni prawie mokre kiełbasy i tylko trochę je osuszę, to skórka jest taka jak powinna być.Jeśli długo osuszam, staje się "papierowa".Sami sprawdźcie w wędzarni jak w dotyku wygląda osuszane jelito na kiełbasie. Weźcie też pod uwagę to, że my wędzimy, a sklepowe kiełbasy ledwo co widzą wędzarnię, chyba wiadomo o co chodzi.Ponieważ każda wędzarnia jest inna, sami musicie wyczuć moment kiedy jelito jest jeszcze delikatnie wilgotne i dokładnie wtedy "dać" kiełbasie dymu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-366822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Jeśli chodzi o jakość niemiecką, to różnica polega na dokładniejszym trzymaniu kalibru oraz mniejszej ilości dziurek, ale wiąże się to z wyższą ich ceną.Ale za to z mniejszymi stratami z tego wynikającymi. Mało kto liczy ile wyrzuca słabych jelit i kupuje kolejne. Ale nazywa się, że taniej. nie dadzą sobie byle czego wcisnąć iIiii ... My też nie damy sobie ''wcisnąć '' takiego kitu... Chińczycy zabijają świnie i jagnięta również, wcześniej niż potrzeba a żeby jelita trzymały rozmiar, to je pompują. A gdzie TO wyczytałeś ? Jeśli można spytać Nigdzie nie napisałem, że gdzieś to czytałem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-366829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) Wczoraj, chyba Zemat, pisał na ten temat na forum.. Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-366831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Przed wędzeniem 1. Odpowiednie moczenie jelit. Około 12 godzin w zimnej wodzie, kilkakrotnie zmienianej. Ostatnie kilka godzin w temp około 30 st Napełniać jelita farszem w dniu wędzenia, skrócić osadzanie do 2 -3 godzin w temp pokojowej. Jeżeli w lodówce z funkcja no frost to najlepiej w pojemniku Osuszanie w wędzarni max 1 godzinę ściślej napełniać jelita farszem 2 w czasie wędzenia ?????? 3 po wędzeniu oblewać zimna wodą po sparzeniu a później wrzątkiem???????? po sparzeniu włożyć batony do wędzarni do tem 70 st na 10-15 minut???? obniżyć temp parzenia do około 73 st 4 Co jeśli kiełbasa będzie pieczona?????? Ok Mirekczyli kolejna osoba potwierdza że zdarzają się takie sytuacje że skrócenie osadzania i osuszania może pozytywnie wpłynać na rozwiązanie problemu twardych jelit.Co do konieczności odpowiednio długiego moczenia jelit widze że nie ma tu jakiegos większego sporu.Czy podczas wędzenia i pieczenia batonów należy zwrócić na coś szczególna uwagę?Paweł prośba do ciebie. Jesteś doświadczonym zadymiaczem i zależy mi na twojej opinii hmm merytorycznej. Chciałbym żebyś, jak możesz oczywiście, odniósł sie do zebranych przeze mnie opinii innych forumowiczów na temat jakie są potencjalne sposoby radzenia sobie z twardym jelitem.Zostaw dywagacje na temat jakości jelit. Zakładamy że są dobrej jakości. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-366834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Dobrą sprawą jest też po zakupie jelit,wypłukać je z soli i zalać nasyconym roztworem soli z wodą i tak przechowywać w lodówce.Bardzo dobrze się przechowują i są miękkie . Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-366835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Paweł prośba do ciebie. Jesteś doświadczonym zadymiaczem i zależy mi na twojej opinii hmm merytorycznej.Dziękuję przesadzasz, jeszcze nie miałem twardego jelita, więc doświadczenie za małe.Natomiast pytałem Cię o jakie jelita chodzi, bo jeśli to ma być wskazówka dla innych użytkowników, to może warto, aby wiedzieli na jaki rodzaj zwracać uwagę, gdzie można się spodziewać ewentualnych problemów. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-366850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Ale za to z mniejszymi stratami z tego wynikającymi. Mało kto liczy ile wyrzuca słabych jelit i kupuje kolejne. Ale nazywa się, że taniej. Paweł. Jest takie przysłowie: Gdzie kota nie ma, myszy harcują !Nie mogę pisać o tej przypadłości na zakładach wprost, ale myślę że zrozumiecie.Dziś handel nie opiera się jedynie na jakości i cenie, ale na dojściach.Bardzo smutne, ale bardzo prawdziwe. Michał. Powtórzę się.Nie osuszać zbyt mocno jelita przed wędzeniem, praktycznie wędzić lekko wilgotne, ale uwaga na kwas octowy !Dlatego napisałem, że każda wędzarnia jest inna i każdy sam musi wyczuć moment kiedy kończyć osuszanie, a rozpocząć wędzenie. Dotyczy to jedynie kiełbas w jelitach naturalnych ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-366852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) Jelita to nie zabawki które się produkuje. Dałem przykład produktu, wiem co piszę. bo znam Dystrubutora jelit i ma tańsze gorsze i droższe lepsze.NA przyszłość zastanów się co piszesz, a nie klep byle czego. Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez Biotit Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-366859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) Wszystkie czynniki mogą przyczyniać się do twardości jelit na kiełbasie . Ale gdy ono jest grubsze , twardsze i mocne to kombinowanie z moczeniem nic nie pomoże . Sposób obróbki cieplnej może się przyczyniać się do tego ale nie musi . Przyklad cały wóżek kiełbasy parówkowej .Bierzemy batony i przełamujemy cżęść batonów przełamuje się bez problemów nie uszkadzając struktury .Inne nie możemy przełamać jelita są tak mocne ze zgniata się farsz w środku i przesuwa do brzegów batony .i nie możemy przełamać batonu .Warunki obróbki były jednakowe w komorze wędzarniczo -parzelniczej np. typu Atmos. Praktycznie w każdym pęczku mamy różnej jakości jelita .zdarzają są drobne otwory w jelitach tzw. szprycery . W związku z tym zadaję pytanie co jest przyczyną ich powstawaniCena pęczka jelit wynika z kalibracji jelit . Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-366862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 W związku z tym zadaję pytanie co jest przyczyną ich powstawania.Zła dieta świni? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-366863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Dałem przykład produktu, wiem co piszę. bo znam Dystrubutora jelit i ma tańsze gorsze i droższe lepsze. NA przyszłość zastanów się co piszesz, a nie klep byle czego. A no tak przepraszam.Zapomniałem, że jestem "ciemny" w tym temacie, a jak się zna dystrybutora, to już wiedza jest ogromna. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-366864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Dokładniej proszę Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-366865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Dokładniej proszęZażartowałem, nie mam pojęcia. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-366867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10080-tradycja-iii-obróbka-jelit-1952-r Opróżnianie z treści. Po opuszczeniu kiełbaśnicy opróżnia się ją z treści pokarmowej składając na dwoje i przesuwając po niej ręką w kierunku od środka do obydwu jej końców. Po opróżnieniu z treści należy jelito przepłukać ciepłą wodą w celu wymycia resztek piasku, który przeważnie zawsze znajduje się w treści jelitowej świń. Ma to wielkie znaczenie przy maszynowym szlamowaniu, gdyż ziarnka piasku kaleczą ścianki jelita podczas przechodzenia przez walce maszyny szlamiarskiej. W punktach tych powstają później w jelicie małe otworki, tak zwane szprycery. Dlatego też pisałem: Słabość jelit, czyli pękanie i dziury nie wynika z choroby świnki, tylko ze złej obróbki jelit przy czyszczeniu, kalibracji, soleniu i przechowywaniu.. Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-366869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan- Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Ja też podnosiłem tutaj temat twardości jelit na kielbasie i czy np. dłuższy czas ich przechowywania nawet po gwarancji nie wpłynie na to, że będą bardziej zjadliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-368082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Co znaczy bardziej zjadliwe ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-368088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.