Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z jelitami z Chin jest dokładnie tak jak z zabawkami. Są lepsi i gorsi dostawcy i odbiorcy. Ci lepsi wiadomo, więcej płacą i mają lepszy produkt. Kolega mój imprtuje zabawki z Chin poprzez Anglika. Podobnie sprawa ma się z jeitami.

 

 

Jelita to nie zabawki które się produkuje.

Jelita wytwarza natura.

Jeśli chodzi o jakość niemiecką, to różnica polega na dokładniejszym trzymaniu kalibru oraz mniejszej ilości dziurek, ale wiąże się to z wyższą ich ceną.

 

U nas rządzi kasa. Ma być tanio, taniej i najlepiej najtaniej.

 

Wracając do jelit.

Zdarzają się jelita z grubszą ścianką o których pisze Dziadek i tu ma rację, ale to są sporadyczne przypadki.

Takie jelito mają świnki karmione domowym sposobem. W przemysłowej hodowli świń, takiej opcji raczej nie ma.

 

Słabość jelit, czyli pękanie i dziury nie wynika z choroby świnki, tylko ze złej obróbki jelit przy czyszczeniu, kalibracji, soleniu i przechowywaniu..

 

Po zakupie jelit najlepiej jak najmniej nimi operować na sucho.

Jelita są zasolone i przed jakimkolwiek ich użyciem najpierw trzeba je namoczyć !

Praca z jelitami na sucho powoduje ich uszkadzanie.

Kryształy soli wżarte w jelito tną je jak nóż, kiedy nimi ruszamy, staramy się rozwiązać, przekładamy itp.

Dlatego najlepiej cały pęczek trzeba wrzucić do wody i poczekać aż sól się rozpuści.

Wylać pierwszą wodę i nalać świeżej, po czym moczyć parę godzin.

 

Chyba nie muszę nikomu tłumaczyć co robi sól z jelitami.

Cała "tajemnica" przygotowania jelit leży w tym, aby przywrócić im naturalną elastyczność, a uzyskamy to jedynie przez odpowiednie odsolenie i namoczenie.

 

Jeśli zaś chodzi o twarde jelito, to twardość powstaje w momencie osadzania i osuszania kiełbas.

Przecież nadziewając jelita sami czujecie jak są delikatne i nic nie dzieje się z niczego.

 

Jelita zachowują się jak papier, oddając wilgoć schną i właśnie wtedy robią się suche i twarde.

Sam zauważyłem, że jeśli włożę do wędzarni prawie mokre kiełbasy i tylko trochę je osuszę, to skórka jest taka jak powinna być.

Jeśli długo osuszam, staje się "papierowa".

Sami sprawdźcie w wędzarni jak w dotyku wygląda osuszane jelito na kiełbasie.

 

Weźcie też pod uwagę to, że my wędzimy, a sklepowe kiełbasy ledwo co widzą wędzarnię, chyba wiadomo o co chodzi.

Ponieważ każda wędzarnia jest inna, sami musicie wyczuć moment kiedy jelito jest jeszcze delikatnie wilgotne i dokładnie wtedy "dać" kiełbasie dymu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-366822
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 115
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Jeśli chodzi o jakość niemiecką, to różnica polega na dokładniejszym trzymaniu kalibru oraz mniejszej ilości dziurek, ale wiąże się to z wyższą ich ceną.

Ale za to z mniejszymi stratami z tego wynikającymi. Mało kto liczy ile wyrzuca słabych jelit i kupuje kolejne. Ale nazywa się, że taniej.

 

nie dadzą sobie byle czego wcisnąć i
Iiii ... My też nie damy sobie  ''wcisnąć '' takiego kitu... :facepalm:

 

Chińczycy zabijają świnie i jagnięta również, wcześniej niż potrzeba a żeby jelita trzymały rozmiar, to je pompują.
  A gdzie TO wyczytałeś ? :rolleyes: Jeśli można  spytać :angel:

 

Nigdzie nie napisałem, że gdzieś to czytałem.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-366829
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj, chyba Zemat, pisał na ten temat na forum.. 

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-366831
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przed wędzeniem 1. Odpowiednie moczenie jelit. Około 12 godzin w zimnej wodzie, kilkakrotnie  zmienianej. Ostatnie kilka godzin w temp około 30 st Napełniać jelita farszem w dniu wędzenia, skrócić osadzanie do 2 -3 godzin w temp pokojowej. Jeżeli w lodówce z funkcja no frost to najlepiej w pojemniku Osuszanie w wędzarni max 1 godzinę ściślej napełniać jelita farszem 2 w czasie wędzenia ??????   3 po wędzeniu oblewać zimna wodą po sparzeniu a później wrzątkiem???????? po sparzeniu włożyć batony do wędzarni do tem 70 st na 10-15 minut???? obniżyć temp parzenia do około 73 st   4 Co jeśli kiełbasa będzie pieczona??????

Ok Mirek

czyli kolejna osoba potwierdza że zdarzają się takie sytuacje że skrócenie osadzania i osuszania może pozytywnie wpłynać na rozwiązanie problemu twardych jelit.

Co do konieczności odpowiednio długiego moczenia jelit widze że nie ma tu jakiegos większego sporu.

Czy podczas wędzenia i pieczenia batonów należy zwrócić na coś szczególna uwagę?


Paweł 

prośba do ciebie. Jesteś doświadczonym zadymiaczem i zależy mi na twojej opinii hmm merytorycznej. Chciałbym żebyś, jak możesz oczywiście, odniósł sie do zebranych przeze mnie opinii innych forumowiczów na temat jakie są potencjalne sposoby radzenia sobie z twardym jelitem.

Zostaw dywagacje na temat jakości jelit. Zakładamy że są dobrej jakości.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-366834
Udostępnij na innych stronach

Dobrą sprawą jest też po zakupie jelit,wypłukać je z soli i zalać nasyconym roztworem soli z wodą i tak przechowywać w lodówce.Bardzo dobrze się przechowują i są miękkie . 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-366835
Udostępnij na innych stronach

Paweł 

prośba do ciebie. Jesteś doświadczonym zadymiaczem i zależy mi na twojej opinii hmm merytorycznej.

Dziękuję przesadzasz, jeszcze nie miałem twardego jelita, więc doświadczenie za małe.

Natomiast pytałem Cię o jakie jelita chodzi, bo jeśli to ma być wskazówka dla innych użytkowników, to może warto, aby wiedzieli na jaki rodzaj zwracać uwagę, gdzie można się spodziewać ewentualnych problemów.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-366850
Udostępnij na innych stronach

Ale za to z mniejszymi stratami z tego wynikającymi. Mało kto liczy ile wyrzuca słabych jelit i kupuje kolejne. Ale nazywa się, że taniej.

 

Paweł.

 

Jest takie przysłowie: Gdzie kota nie ma, myszy harcują !

Nie mogę pisać o tej przypadłości na zakładach wprost, ale myślę że zrozumiecie.

Dziś handel nie opiera się jedynie na jakości i cenie, ale na dojściach.

Bardzo smutne, ale bardzo prawdziwe.

 

Michał.

 

Powtórzę się.

Nie osuszać zbyt mocno jelita przed wędzeniem, praktycznie wędzić lekko wilgotne, ale uwaga na kwas octowy !

Dlatego napisałem, że każda wędzarnia jest inna i każdy sam musi wyczuć moment kiedy kończyć osuszanie, a rozpocząć wędzenie.

 

Dotyczy to jedynie kiełbas w jelitach naturalnych !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-366852
Udostępnij na innych stronach

Jelita to nie zabawki które się produkuje.

 

Dałem przykład produktu, wiem co piszę. bo znam Dystrubutora jelit i ma tańsze gorsze i droższe lepsze.

NA przyszłość zastanów się co piszesz, a nie klep byle czego.

Edytowane przez Biotit
Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-366859
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie czynniki mogą przyczyniać się do twardości jelit na kiełbasie . Ale gdy ono jest grubsze , twardsze i mocne to kombinowanie z moczeniem nic nie pomoże . Sposób obróbki cieplnej może się przyczyniać się do tego ale nie musi  . Przyklad cały wóżek kiełbasy parówkowej .Bierzemy batony i przełamujemy  cżęść batonów przełamuje się bez problemów nie uszkadzając struktury .Inne nie możemy przełamać jelita są tak mocne ze zgniata się farsz w środku i przesuwa do brzegów batony .i nie możemy przełamać batonu .Warunki obróbki były jednakowe w komorze wędzarniczo -parzelniczej np. typu Atmos. Praktycznie w każdym pęczku mamy różnej jakości jelita .zdarzają są drobne otwory w jelitach tzw. szprycery . W związku z tym zadaję pytanie co jest przyczyną ich powstawani

Cena pęczka jelit wynika z kalibracji jelit .

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-366862
Udostępnij na innych stronach

W związku z tym zadaję pytanie co jest przyczyną ich powstawania.

Zła dieta świni?  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-366863
Udostępnij na innych stronach

Dałem przykład produktu, wiem co piszę. bo znam Dystrubutora jelit i ma tańsze gorsze i droższe lepsze. NA przyszłość zastanów się co piszesz, a nie klep byle czego.

 

A no tak przepraszam.

Zapomniałem, że jestem "ciemny" w tym temacie, a jak się zna dystrybutora, to już wiedza jest ogromna.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-366864
Udostępnij na innych stronach

Dokładniej proszę

Zażartowałem, nie mam pojęcia.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-366867
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10080-tradycja-iii-obróbka-jelit-1952-r
 

 

 

Opróżnianie z treści. Po opuszczeniu kiełbaśnicy opróżnia się ją z treści pokarmowej składając na dwoje i przesuwając po niej ręką w kierunku od środka do obydwu jej końców. Po opróżnieniu z treści należy jelito przepłukać ciepłą wodą w celu wymycia resztek piasku, który przeważnie zawsze znajduje się w treści jelitowej świń. Ma to wielkie znaczenie przy maszynowym szlamowaniu, gdyż ziarnka piasku kaleczą ścianki jelita podczas przechodzenia przez walce ma­szyny szlamiarskiej. W punktach tych powstają później w jeli­cie małe otworki, tak zwane szprycery.

 

Dlatego też pisałem:

 

 

Słabość jelit, czyli pękanie i dziury nie wynika z choroby świnki, tylko ze złej obróbki jelit przy czyszczeniu, kalibracji, soleniu i przechowywaniu..

 

 

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-366869
Udostępnij na innych stronach

Co znaczy bardziej zjadliwe ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/5/#findComment-368088
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.