Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pasztet z indyka 

 

post-72431-0-88262900-1652792371_thumb.jpgpost-72431-0-84062600-1652792378_thumb.jpgpost-72431-0-73331600-1652792384_thumb.jpgpost-72431-0-73990300-1652792390_thumb.jpgpost-72431-0-18660500-1652792397_thumb.jpgpost-72431-0-21204000-1652792404_thumb.jpgpost-72431-0-54055700-1652792409.jpg

Pasztet z indyka


Przepis autorski;

-1,2 kg ścinki tzw. (mięso gulaszowe ) z indyka 

-0,3 kg wątróbki z indyka 

-18g/kg sól ważona nie jodowana 

-4g/kg przyprawa do pasztetu

-6g/kg świeży czosnek

-3g/kg jamaican jerk (przyprawa do drobiu)

-jedna większa marchew

-jedna cebula

-dwie małe bułeczki 

-dwa jajka 

WYKONANIE

Do garnka wlewamy tyle wody aby nasz surowiec był całkowicie przykryty. Wodę podgrzewamy do 80 stopni i wrzucamy marchew, cebulę i mięso,  parzymy, aż warzywa będą miękkie, a mięso nie będą surowe w środku. Cały czas utrzymujemy temperaturą 80 stopni. W osobnym garnku parzymy wątróbkę  w temp 80-85 stopni czas około 15 min. Po parzeniu wyjmujemy warzywa , mięso, wątróbkę i studzimy. Następnie wszystko mielimy na drobnym sitku 2,5-3 mm dwa razy. Bułki moczymy w rosole i dajemy do mielenia. Po zmieleniu składników zabieramy się za przyprawianie. Dodajemy jajka. Podczas mieszania musimy ocenić gęstość naszego farszu i w razie potrzeby dolewamy rosołu. Masa mięsna ma być w miarę luźna. Napełniamy formy i pieczemy w 180 stopniach 60 min.

 

 Ps. Z podanej ilości surowca wyszło mi dwa słoiki 300 g pasztetu i jedna forma 12 na 23 cm do pieczenia . Polecam ten przepis pasztet jest bardzo smaczny i wyrazisty w smaku za sprawą dodanych przypraw.
Edytowane przez jacekw21
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/page/2/#findComment-768832
Udostępnij na innych stronach

Zapisane :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/page/2/#findComment-768834
Udostępnij na innych stronach

 

 

18g/kg sól
Nie za słone Jacku ?  chyba, że w stosunku tylko do mięsa  ;) . Wprawdzie o słonolubności nie dyskutujemy :D ale osobiście daję 14-15g/kg farszu . Chudziutki  :thumbsup:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/page/2/#findComment-768852
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie za słone Jacku ?  chyba, że w stosunku tylko do mięsa   . Wprawdzie o słonolubności nie dyskutujemy  ale osobiście daję 14-15g/kg farszu . Chudziutki 

Tak to jest tylko do wagi samego mięsa, jak dla mnie wyszedł w punkt.  


[Dodano: 17 maj 2022 - 19:25]

 

 

Zapisane
:thumbsup:  ;)  
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/page/2/#findComment-768859
Udostępnij na innych stronach

 

 

to jest tylko do wagi samego mięsa

Czyli bez wątroby?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/page/2/#findComment-768876
Udostępnij na innych stronach

:clap: Pasztet uwielbiam kazdy ...to jest chyba jedyna rzecz oprocz zoltego sera ktora mi sie nie znudzi na kanapkach 

A ten bez watrobki  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/page/2/#findComment-768973
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli bez wątroby?
 

;) Przepraszam źle się wyraziłem do mięsa i podrobów tylko bez dodatków 


[Dodano: 18 maj 2022 - 18:25]

 

 

A ten bez watrobki
 

Troszkę dałem  ;)


[Dodano: 18 maj 2022 - 18:29]
Pieczeń wieprzowa ze ścinek (mięso gulaszowe)
post-72431-0-19337500-1652891210_thumb.jpgpost-72431-0-41546700-1652891219_thumb.jpgpost-72431-0-91734300-1652891225_thumb.jpgpost-72431-0-81346700-1652891232_thumb.jpgpost-72431-0-45270300-1652891241_thumb.jpgpost-72431-0-99374900-1652891246_thumb.jpgpost-72431-0-78410300-1652891252_thumb.jpg
 
SUROWIEC I ROZDRABNIANIE 
Mięso było mielone na maszynce nr.8 siatka nr.8
-ścinki wieprzowe
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-sól warzona nie jodowana 17-18 g/kg
-czosnek świeży 3 ząbki na kg
-pieprz czarny3g/kg
-pieprz ziołowy białowieski 2g/kg
-18 ziół ojca Mateo 3g/kg
-papryka suszona płatek 14g/kg
-przyprawa huzarska do posypania po wierzchu i na dno pieczeni 
-woda 10% 
 
WYKONANIE 
Mięso mielimy dodajemy wodę wszystkie przyprawy, dokładnie wyrabiamy. Na dno foremki dajemy odrobinę przyprawy huzarskiej, napełniamy formę masą mięsną ściśle i na wierzch ponownie dajemy odrobinę przyprawy huzarskiej. Foremkę wkładamy do lodówki na kilka godzin. Następnie pieczemy w 150-160 stopni do uzyskania 68 stopni w środku pieczeni .
Ps przyprawy to tylko moja sugestia można dać swoje ulubione . 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/page/2/#findComment-769020
Udostępnij na innych stronach

@jacekw21, Pieczen smakowicie wyglada  i cos innego na kanapke , , Huzarska przyprawe mam bo uzywam do boczku , 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/page/2/#findComment-769141
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pieczen smakowicie wyglada  i cos innego na kanapke
 

Wyszła spontanicznie ,zaszedłem do sklepu patrzę ścinki po 10zł to myślę wezmę i pieczeń zrobię , w porównaniu nawet do najtańszej łopatki która jest u mnie po 17 to ścinki to tanio a czasami można wyrwać naprawdę ładne kawałki te co ja wziąłem akurat do pięknych się nie zaliczały ale mogły być od biedy  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/page/2/#findComment-769187
Udostępnij na innych stronach

Moj Tz kupil scinki ze schabu w smesznej cenie ,tansze niz te Twoje po 10zł .z ponad 3 kg kosci bylo nicale pol kg i to jeszcze zostalo mieso zamrozila to moze tez zrobie taka pieczen bo juz nie wiem co do kanapek ,wedlina sie przejadla
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/page/2/#findComment-769191
Udostępnij na innych stronach

@jacekw21, Zdecydowanie , ceny poszybowaly niestety , a pewnie bedzie jeszcze drozej , wczoraj kupilam schab bez kosci taniej  za kg niz rabarbar !, szok zeby rabarbar kosztowal 50 sek , to jest wiecej niz 20 zl za kg .  :hmm:

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/page/2/#findComment-769304
Udostępnij na innych stronach

 

 

O Jezu, o Jezu forma aluminiowa, nie wolno, nie zdrowo...

:facepalm:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/page/2/#findComment-769402
Udostępnij na innych stronach

Wróbel, przecież Rafał jasno napisał że to żart więc nie rozumiem Twojej reakcji oraz  emotki.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/page/2/#findComment-769445
Udostępnij na innych stronach

Wiem że w tym kontekście/poście to był żart, niemniej fakt wyśmiewanie osób zwracających uwagę na zdrowie jest już mało śmieszne.

Jak dla mnie Rafal78 może mieszkać w domu pokrytym azbestem, gotować w aluminiowych garnkach, piec na patelniach z podrapanym teflonem. Ale mimo wszystko ręce opadają gdy się czyta takie teksty.

Czasami są żarty które śmieszą tylko osobę która je wypowiada.


[Dodano: 21 maj 2022 - 11:17]

Ale nie zaśmiecajmy super tematu Jacka.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/page/2/#findComment-769450
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.