Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@ wróbel75

Kolor dała olcha na spółkę z dymboxem.

@ Muski

Karczek i szynka super. Jeszcze tylko muszę wypróbować parzenie boczku. Jaki czas i temperatura wg Ciebie będzie optymalny?

Edytowane przez quadro555
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-719292
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

post-95709-0-04833000-1631386885_thumb.jpg

Teraz przy okazji soboty konsumpcja z moją lepszą połową. Kiełbasa i kabanosy oczywiście pieczone, wędliny parzone długo w niskiej temperaturze. @Woytas masz taki sam cyrkulator więc wypróbuj. 58celsjusza 8.5 godziny szynka. Piersi 4 godziny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-722004
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kolorek elegancki :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-728454
Udostępnij na innych stronach

No i ładnie. :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-728506
Udostępnij na innych stronach

@Woytas

Jak dla mnie sezon wedzarniczo-działkowy się zakończył. Niestety już cieplej w tym roku raczej nie będzie.

Pozostała beczka pod garażem kolegi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-728565
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Łatwa do klasyfikacji kiełbasa kanapkowa. Skład polędwica i boczek.

post-95709-0-78005500-1637394454_thumb.jpgpost-95709-0-34090600-1637394469_thumb.jpg

Wędzona w zeszłą sobotę, w piątek poszła pod nóż  :D  po podsuszeniu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-733163
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy podzielisz się przepisem?

Przepis powstał z potrzeby chwili. Miałem wędzić polędwice i boczki ale zauważyłem, że nie mam już nic na kanapki  :D .

Szybka zmiana decyzji i zamiast wędzonek zrobiłem kiełbasę. Z polędwicy odkroiłem warkocz i mizdrę i to była klasa trzecia (0,9kg).  Boczek (chudy)po odkrojeniu  skóry klasa druga(2.1kg), a reszta z polędwicy klasa pierwsza(2.3).

Peklowanie 18gr/kg czas 48 godzin.

Przyprawy:

cukier 1gr/kg

pieprz biały i czarny 2,5 gr/kg (2/3 czarny)

czosnek 3 gr/kg

tymianek suszony 1 gr/kg

Rozdrabnianie maszynka  nr 8

trójka - na makówce

dwójka- siatka 16

jedynka przemielona w ręcznej maszynce bez sita i noża.

Nabijanie osłonki białkowe fi 65

Osadzanie w temp. pokojowej 2 godziny.

Osuszanie w wędzarni w temp. 40 C

Wędzenie zrębki olchowe temp.50 C

Po wędzeniu podpiekanie w piekarniku 90C do 67 C w środku kiełbasy.

Następnego dnia  próbowałem jeden baton bez suszenia i był smaczny, po tygodniu w chłodnej piwnicy o niebo lepszy.

Jeżeli coś jeszcze to pytaj.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-733229
Udostępnij na innych stronach

Przepis powstał z potrzeby chwili

I jak poznałeś zasady i klasyfikację mięsa - to już proste  :D  :thumbsup:  :clap:  

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-733231
Udostępnij na innych stronach

 

 

I jak poznałeś zasady i klasyfikację mięsa
 

Dlatego napisałem, że łatwa w klasyfikacji  :) . Boczek i schab bez kości każdy kupi w sklepie. Coraz bardziej wędzenie przypomina mi pracę na kuchni, zawsze mogę zrobić coś nowego. Dobieranie przypraw pod własny smak to jest to co lubię.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-733232
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dlaczego piszerz że sezon wędzarniczy się skończył?

Na niektórych działkach - między innymi u mnie - zakręcają na zimę wodę. Bez bieżącej wody to już trochę wyzwanie - wodę trzeba przywozić choćby do umycia rąk.

--

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-733869
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.