Muski Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Następne wędzonki już będę parzył tylko w woreczku. wystarczy 7 h Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-719290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 20 Sierpnia 2021 (edytowane) @ wróbel75Kolor dała olcha na spółkę z dymboxem.@ MuskiKarczek i szynka super. Jeszcze tylko muszę wypróbować parzenie boczku. Jaki czas i temperatura wg Ciebie będzie optymalny? Edytowane 20 Sierpnia 2021 przez quadro555 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-719292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 5 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 5 Września 2021 Piramida zdrowego żywienia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-721140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 11 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 11 Września 2021 I takiego Maslowa i jego piramidę to ja rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-721993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 11 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 11 Września 2021 Teraz przy okazji soboty konsumpcja z moją lepszą połową. Kiełbasa i kabanosy oczywiście pieczone, wędliny parzone długo w niskiej temperaturze. @Woytas masz taki sam cyrkulator więc wypróbuj. 58celsjusza 8.5 godziny szynka. Piersi 4 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-722004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 11 Września 2021 parzenie boczku. Jaki czas i temperatura wg Ciebie będzie optymalny? Zostaw te 59st ale czas 12-14h Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-722006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 11 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 11 Września 2021 14 godzin.ok A tak przy okazji to golonki jak długo trzymać? Mam ochotę na lizadijską. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-722008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 11 Września 2021 Golonka to 70 st 7do8 h Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-722012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 11 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 11 Września 2021 Ok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-722018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 24 Października 2021 Niedziela koniec tygodnia początek wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-728335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 24 Października 2021 Coś tam wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-728398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 25 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 25 Października 2021 Kolorek elegancki Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-728454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 25 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 25 Października 2021 Kiełbasa miała być ciemniejsza ale skończyły się zrębki na działce. Więc taka zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-728455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 25 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 25 Października 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-728487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 25 Października 2021 No i ładnie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-728506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 25 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 25 Października 2021 Piękne. Nie ma to jak działkowe klimaty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-728514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 25 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 25 Października 2021 @WoytasJak dla mnie sezon wedzarniczo-działkowy się zakończył. Niestety już cieplej w tym roku raczej nie będzie. Pozostała beczka pod garażem kolegi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-728565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 20 Listopada 2021 Łatwa do klasyfikacji kiełbasa kanapkowa. Skład polędwica i boczek.Wędzona w zeszłą sobotę, w piątek poszła pod nóż po podsuszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-733163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 20 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 20 Listopada 2021 Witam, wyrób medalowy,czy podzielisz się przepisem?pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-733218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 20 Listopada 2021 czy podzielisz się przepisem? Przepis powstał z potrzeby chwili. Miałem wędzić polędwice i boczki ale zauważyłem, że nie mam już nic na kanapki .Szybka zmiana decyzji i zamiast wędzonek zrobiłem kiełbasę. Z polędwicy odkroiłem warkocz i mizdrę i to była klasa trzecia (0,9kg). Boczek (chudy)po odkrojeniu skóry klasa druga(2.1kg), a reszta z polędwicy klasa pierwsza(2.3).Peklowanie 18gr/kg czas 48 godzin.Przyprawy:cukier 1gr/kgpieprz biały i czarny 2,5 gr/kg (2/3 czarny)czosnek 3 gr/kgtymianek suszony 1 gr/kgRozdrabnianie maszynka nr 8trójka - na makówcedwójka- siatka 16jedynka przemielona w ręcznej maszynce bez sita i noża.Nabijanie osłonki białkowe fi 65Osadzanie w temp. pokojowej 2 godziny.Osuszanie w wędzarni w temp. 40 CWędzenie zrębki olchowe temp.50 CPo wędzeniu podpiekanie w piekarniku 90C do 67 C w środku kiełbasy.Następnego dnia próbowałem jeden baton bez suszenia i był smaczny, po tygodniu w chłodnej piwnicy o niebo lepszy.Jeżeli coś jeszcze to pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-733229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 20 Listopada 2021 (edytowane) Przepis powstał z potrzeby chwiliI jak poznałeś zasady i klasyfikację mięsa - to już proste Edytowane 20 Listopada 2021 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-733231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 20 Listopada 2021 I jak poznałeś zasady i klasyfikację mięsa Dlatego napisałem, że łatwa w klasyfikacji . Boczek i schab bez kości każdy kupi w sklepie. Coraz bardziej wędzenie przypomina mi pracę na kuchni, zawsze mogę zrobić coś nowego. Dobieranie przypraw pod własny smak to jest to co lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-733232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 21 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 21 Listopada 2021 Witam,dziękuję za przepis,nie robiłem jeszcze kiełbasy z tymiankiemboczek jest super i trza się tyle nachodzić co przy kiełbasiepozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-733350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baster321 Opublikowano 23 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 23 Listopada 2021 Dlaczego piszerz że sezon wędzarniczy się skończył? Dla mnie wtedy dopiero się zaczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-733763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 24 Listopada 2021 Dlaczego piszerz że sezon wędzarniczy się skończył? Na niektórych działkach - między innymi u mnie - zakręcają na zimę wodę. Bez bieżącej wody to już trochę wyzwanie - wodę trzeba przywozić choćby do umycia rąk.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-733869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.