Pools Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Czerwca 2008 Witam Ma może ktoś sprawdzony przepis na białą kiełbasę z przeznaczeniem na grillowanie ? Będę robił Kiełbasę wg przepisu Dziadka (jako wędzoną i parzoną), nie wiem czy na grill'a się nada jako biała (bez parzenia i wędzenia). Gdzieś kiedyś na forum wyczytałem, że nie powinno się grillować kiełbas z zawartością peklosoli (w trakcie grillowania powstają szkodliwe substancje). Czy wystarczy zamiast peklosoli dodać sól ? Czy może należy podejśc do tematu z zupełnie inną recepturą ? Pozdrawiam POOLSPaweł Zawadka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1636-biala-kielbasa-na-grilla-pro%C5%9Bba-o-przepis/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Czerwca 2008 zrób zwykłą białą kiełbasę (na soli, bez peklowania) - ja osobiście parzę przed grillowaniem, ale można ją piec od razu surową ostatnio zrobiłem "na wariata" - użyłem II 80/20 zmielone na sitku 8 (ok.2,5kg) oraz III (golonki zmielonej na 2,5mm) typowe dodatki do białej oraz nieco cukru - mieszanie, nadziewanie i parzenie,wyszła doskonała, soczysta i lekko różowa Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1636-biala-kielbasa-na-grilla-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-36186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 29 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Czerwca 2008 Dzieki serdeczne za info, ale jesli miałbyś konkretnę recepturę to byłbym bardzo wdzięczny. Z przepisów tak na oko, to jeszcze za małe doświadczenie mam, co i ile czego dosypać. Jak narazie staram się trzymać ściśle receptur i jakoś to wychodzi. Na białą na grill'a potrzebuję konkretnego przepisu. Boję się, że jak zacznę eksperymentować to nic ciekawego z tego nie wyjdzie. Pozdrawiam Pawel ZawadkaPOOLS Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1636-biala-kielbasa-na-grilla-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-36187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Przepis na kiełbasę białą znajdziesz tutaj:http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=7 Z obserwacji "mojego towarzystwa" widzę jednak, że jeśli na grillu jest kilka rodzajów kiełbas, to biała wybierana jest najrzadziej!Już nawet kiedys pomyślałem sobie, że może coś jest nie tak z moją białą i nawet kupiłem na próbę białą surową w sklepie i również zeszła dopiero na samym końcu. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1636-biala-kielbasa-na-grilla-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-36189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Ma może ktoś sprawdzony przepis na białą kiełbasę z przeznaczeniem na grillowanie ?Powyższy link, podany przez kolegę BonAira to przepis na wspaniałą, białą kiełbasę. Jeżeli nie masz doświadczenia to trzymaj się ściśle przepisu, użycie wołowiny na klej i zastosowanie soli morskiej spowoduje, że kiełbaska wyjdzie lekko różowawa. Osobiście daję podwyższoną dawkę czosnku i nieco mniej majeranku. Taka kiełbasa na grila jest najlepsza. Nie zapomnij o przewidzianej ilości wody oraz pracuj cały czas na silnie schłodzonym mięsie. Wołowinę na klej nawet lekko podmroź aby się nie zagrzała przy kutrowaniu lub wielokrotnym mieleniu przez drobne sitko. Możesz wodę dodawać w postaci kostek lodu. Te ostatnie uwagi sa istotne z punktu widzenia jakości produktu końcowego. Życze udanej kiełbaski. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1636-biala-kielbasa-na-grilla-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-36190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Robiłem kilka razy kielbasę surową parzoną wg kol. Maxella była bardzo dobra /wyśmienita/. Kiełbase grillowalem na glazurze którą przygotowalem z:- kechup - 2/3 szklanki- miód - 2 łyżki- sos sojowy - 2 łyżki - pieprz - szczypta - papryka ostra - szczypta - imbir mielony - 1/2 łyżeczki- czosnek - 3 ząbkiSposób przygotowania glazury:- kechup łączymy z miodem- do w/w masy dodajemy sos sojowy, pieprz, paprykę i drobno posiekany czosnek- całość mieszamy blenderem aż powstanie sos /może być ręcznie ale dokładnie/- sos mamy gotowy do smarowania pociętych kiełbasek do grillowania na mocno rozgrzanym grillu. Zyczę przyjemnego grillowania. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1636-biala-kielbasa-na-grilla-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-36192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Czerwca 2008 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2209 Przepis na kiełbasę białą znajdziesz tutaj: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=7 @BonAir Z obserwacji "mojego towarzystwa" widzę jednak, że jeśli na grillu jest kilka rodzajów kiełbas, to biała wybierana jest najrzadziej! Już nawet kiedys pomyślałem sobie, że może coś jest nie tak z moją białą i nawet kupiłem na próbę białą surową w sklepie i również zeszła dopiero na samym końcu.U mnie jest podobnie , wpierw znika karkówka , potem coś tam a biała na końcu , ale jak robię białą w jelitach baranich czyli taką cieniutką to odwrotnie :grin: Najlepiej jak piekłem cieńką i grubą biała jednocześnie (zrobiona z jednego farszu) to wszyscy okrzyknęli że cieńsza jest smaczniejsza łącznie ze mną Ciekawe czemu tak jest :grin: :grin: :grin: :grin: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1636-biala-kielbasa-na-grilla-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-36195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Kiełbasy Dziadka na grilla nie rób jest za chuda .Kiełbasy grillowe są z reguły tłuściejsze z zawartością tłuszczu do 40 % -jak dla siebie . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1636-biala-kielbasa-na-grilla-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-36202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trutlen Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Lipca 2008 U mnie jest podobnie , wpierw znika karkówka , potem coś tam a biała na końcu , ale jak robię białą w jelitach baranich czyli taką cieniutką to odwrotnie :grin: Najlepiej jak piekłem cieńką i grubą biała jednocześnie (zrobiona z jednego farszu) to wszyscy okrzyknęli że cieńsza jest smaczniejsza łącznie ze mną Ciekawe czemu tak jest :grin: :mrgreen: :grin: :mrgreen: No popatrz, ja mam tak samo... Ostatnio miałem zamówienie na białą cienką, w baranich jelitach. Przy nadziewaniu mi ich zabrakło i dokończyłem w zwykłych. Na grillu cienka szła jak burza, gruba została prawie nietknięta... :grin: Cytuj Zawsze byłem grzecznym chłopcem...Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1636-biala-kielbasa-na-grilla-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-36245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Lipca 2008 Biała w jelicie baranim fajnie wygląda zakręcona w ślimaka, przekłuta patyczkiem do szaszłyków i w ten sposób grillowana. Łatwo się obraca, łatwo się ściąga z grilla i od razu jest porcja dla kilku osób.A co do smaku to coś w tym jest. Kiełbasa z naszej firmy w jelicie baranim wszystkim na zakładzie smakuje lepiej niż w grubym, pomimo że to ten wsad. Może to kwestia grubości, szybszego przeparzenia, a może psychiki, że cieńsza jest delikatniejsza/smaczniejsza Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1636-biala-kielbasa-na-grilla-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-36248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Lipca 2008 Coś tkwi w naszej polskiej mentalności, że najlepsze kiełbasy to, cienkie jak palec. Natomiast na grilla i ognisko, tylko cienka wędzona i peklowana. Dokładnie nie wiem jak jest na zachodzie Europy, skąd zapożyczyliśmy modę na grillowanie ale o ile mi wiadomo, tam stosuje się kiełbasy białe z mięsa niepeklowanego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1636-biala-kielbasa-na-grilla-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-36255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Lipca 2008 W przeważającej większości na całym świecie grilluje się mięsa, ryby, warzywa, nawet owoce morza, a kiełbasa to prawie jak śmieć. Tylko w naszej kulturze jest oddawany hołd kiełbasie, może dlatego, że przez lata komuny były problemy z dostępnością, a zakup Podwawelskiej uznawany był za nie lada wyczyn zarówno kupiecki, jak kulinarno-smakowy.Jeśli już się grilluje "na świecie" to rzeczywiście grillują kiełbasy NIEPEKLOWANE Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1636-biala-kielbasa-na-grilla-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-36263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.