Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Boje się trochę suszenia w beczce bo znowu ja upiekę :) hihi ... Jutro ten dzień , kolejna próba, mam obawy po ostatnim , Nadal nie jestem przekonany czy z rura i paleniskiem , czy samym paleniskiem

drewno juz mam odpowiednie tzn olcha , gruszka mam ale wilgotna... ,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/3/#findComment-641705
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Boje się trochę suszenia w beczce bo znowu ja upiekę

 

Nic nie upieczesz. Rozpal w palenisku i zgromadź żar.Kiełbasę powieś w temp. pokojowej przed włożeniem do beczki bo powinna być osuszona w temp. pokojowej jakieś 2 h.,.Gdy zgromadzisz żar to trzymaj temp. 45-55 C.Trochę to potrwa bo trzeba ustabilizować temperaturę.Jak będzie za gorąco to możesz wygarnąć trochę żaru z paleniska a jak za zimno to przykryj lekko beczkę.Pod żadnym pozorem nie zalewaj paleniska wodą.Odkryj beczkę i wrzuć wstępnie osuszoną kiełbasę.Cały czas trzymaj temp. 45-55 C.Gdy kiełbasa się osuszy w beczce  ( poczujesz ręką) to wtedy dołóż nieco drewna do paleniska i puść dymek i trzymaj temp. 45-55 C i wędź aż do uzyskania pożądanego koloru.Później pieczenie i tu musisz podnieść temp. w beczce do 90 C i dokładając do paleniska i trzymaj  tą temp. aż kiełbasa w środku będzie miała 68-70 C.Możesz ją też po wędzeniu nie podpiekać tylko sparzyć w wodzie o temp. 75 C przez 20 min.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/3/#findComment-641753
Udostępnij na innych stronach

Beczkę przykrywaj deskami. Jak trzeba to je rozsuwasz mniej lub bardziej. Dla mnie to lepsze od worka jutowego. Skołuj sobie blachę aby przykryć beczkę jak zacznie padać.

Wersja jak padapost-45732-0-48346200-1569662660_thumb.jpg

Jak nie pada post-45732-0-58713800-1569662801_thumb.jpg

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/3/#findComment-641755
Udostępnij na innych stronach

:) Maciek...

Ta Wędzarynka to mistrzostwo świata...

Urzekająca, solidnie zakorzeniona w nurcie prymitywistycznym...

Takie egzemplarze to już kategoria relikwie :D

Cudna!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/3/#findComment-641768
Udostępnij na innych stronach

Zaczynamy na długiej rurce , ale ciężko temperature utrzymać, do tego skraplała się woda w beczce , skończyło się we w trakcie wywaliłem rurę i beczka na palenisku, i tak cieKo utrzymać temperaturę było od 30 do 50.Wyszlo lepiej niż ostatnio ,ale beekuje dużo , np kiełbasa kwaśna , pomimo że z 2 h leżała w piekarniku 40* i dod tego brak zamachu kielby a tylko dymu .chyba jednak kolejny raz coś poszło nie tak , przykryte było tylko deskami ,dużo żaru a sporo dymu , drewno suche olcha. Chyba jednak na wędzonki pozostaje mi popatrzeć bo mnie przerosło to
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/3/#findComment-641829
Udostępnij na innych stronach

Ociepliłeś lub chociaż odsłoniłeś czymś beczkę?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/3/#findComment-641831
Udostępnij na innych stronach

nie, wczoraj było ponad 20* ,jak widać u kolegów bez ocieplenia też idzie coś zrobić ,ale to co u mnie wychodzi to pomyłka ... Edytowane przez Maciekchn
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/3/#findComment-641845
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ociepliłeś lub chociaż odsłoniłeś czymś beczkę?

 

Już to przerabialiśmy i co to ma wspólnego z kwaśną kiełbasą :facepalm: .Kiełbasa po pierwsze jest ze sklepu.Niekoniecznie musi być świeża.Po drugie napisałem jak postępować krok po kroku a Maciekchn zrobił po swojemu.Trudno jest pomóc takiej osobie. :(

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/3/#findComment-641848
Udostępnij na innych stronach

 

Ociepliłeś lub chociaż odsłoniłeś czymś beczkę?

sorki mial m tyle pomocników że już sam nie wiem kogo słuchać

 

Już to przerabialiśmy i co to ma wspólnego z kwaśną kiełbasą :facepalm: .Kiełbasa po pierwsze jest ze sklepu.Niekoniecznie musi być świeża.Po drugie napisałem jak postępować krok po kroku a Maciekchn zrobił po swojemu.Trudno jest pomóc takiej osobie. :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/3/#findComment-641849
Udostępnij na innych stronach

nie, wczoraj było ponad 20* ,jak widać u kolegów bez ocieplenia też idzie coś zrobić ,ale to co u mnie wychodzi to pomyłka ...

Czy temperatura nie skakała kiedy zawiał wiatr?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/3/#findComment-641850
Udostępnij na innych stronach

Zrób sobie próbę.

Podobne warunki pogodowe.

Osłoń czymkolwiek beczkę od wiatru lub zainwestuj w wełnę mineralną.

Owiń beczke wełna, obwiąż cienkim drutem żeby nie spadła i pal.

Jestem ciekaw jak tym razem ci pójdzie.????

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/3/#findComment-641855
Udostępnij na innych stronach

 

 

Raczej cały czas skakała od 30 do 50 nie idzie utrzymać stałej

 

Jest dobrze .

 

Cały czas będę to pisał jeszcze raz .

 

Rozpalasz , jak się wypali i jest żar to masz wygrzaną i osuszoną wędzarnie  .

 

Wieszasz wędzonki i nie nakrywasz , palenisko i wędzarnia otwarte . 

 

Jak ciepłe i suche w dotyku to dodajesz drewno JEDNO i niech się tli a jak zacznie intensywnie płonąć przymykasz palenisko by nie było dużo tlenu i cugu .

 

Przykrywasz dechami lub cienką jutą ale tak by dym się swobodnie ulatniał .  

 

Na górze jest zawsze wyższa temperatura i tam będą łapać szybciej kolor .

 

Nie eksperymentuj z wyrobami ze sklepu , zacznij od boczków i szynek . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/3/#findComment-641858
Udostępnij na innych stronach

Chyba moim błędem było że zaczynałem na długiej rurce , jednak na krótkiej jest lepiej , i to że w piekarniku suszyłem , jak by mi kiełbasa wychodziła nie bał bym się mięsa , a jak mam za każdym razem w koszu kończyć to odchodzi ochota na cokolwiek ....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/3/#findComment-641859
Udostępnij na innych stronach

Nie kombinuj. Zrób jak Koledzy radzą. Oni naprawdę wiedzą co piszą. Ale najpierw owiń beczkę chociażby kartonami (ale nie rurę) i przewiąż  sznurkiem. Nie będzie elegancko, ale to tylko doświadczenie.  Potem na pusto potrenuj utrzymywanie temperatury. Jeśli masz tam termometr kotłowy to go wywal bo pokazuje głupoty i zastosuj taki do mięsa z cienkim szpikulcem. No i ta kiełbasa ze sklepu. W piekarniku ją ogrzałeś, ale wątpię że osuszyłeś.Tylko Pan Bóg i producent wiedzą ile w niej wody.  Na pewno dużo, ale ona jest przeznaczona do sparzenia i wtedy jest OK. Jak opanujesz temat utrzymywania temperatury to zrób ze dwa kg kiełbasy chłopskiej i ją uwędź. Sukces wg mnie murowany. Powodzenia.

PS

A taką kiełbaskę z ogniska to chętnie bym zjadł.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/3/#findComment-641870
Udostępnij na innych stronach

 

 

jednak na krótkiej jest lepiej

No proszę a nie mówiłem 

 

 

to że w piekarniku suszyłem

Pisałem żeby robić inaczej .

 

 

jak mam za każdym razem w koszu kończyć to odchodzi ochota na cokolwiek ....

Nawet nie wiesz ile mojej kiełbasy zjadł mój pies zanim uczyłem się tego "zawodu".Nie należy się zrażać tylko słuchać dobrych rad.Jak zaczynasz się gubić bo jest za wielu podpowiadających to możesz w każdej chwili użyć PW i rozmawiać z jedna osobą.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/3/#findComment-641883
Udostępnij na innych stronach

Ruszt z piecyka do wywalenia. I cierpliwość niestety.

Białą ze sklepu uwędzić żeby była ok to wyzwanie.

Zacznij od peklowanej polędwicy ew. szynki w mniejszych kawałkach żeby się zapeklowała równo.

 

--

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/3/#findComment-641888
Udostępnij na innych stronach

 

 

Peklowanie na sucho ?
 

Lubisz komplikować sobie życie. 

Zdecydowanie na mokro. Zgodnie z przepisami i tabelami z forum. Przez minimum 10-14 dni.

 

--

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/3/#findComment-641896
Udostępnij na innych stronach

@Maciekchn

Żebym ci moich pierwszych wyrobów nie pokazał.

Boczek miał taki kwas, żeśmy z sąsiadem trzy dni srali aż miło.????????????

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/3/#findComment-641899
Udostępnij na innych stronach

Na tą chwilę to się zraziłem i beczka trafiła w kąt...leży i nie mogę na nią patrzeć... chociaż ochota na coś zdrowego jest ogromna

Daleko do siebie nie mamy to może wpadnę z gospodarską wizytą i pokażę,jak to się robi.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/3/#findComment-641928
Udostępnij na innych stronach

 

 

Maciekchn, dnia 29 Wrze 2019 - 20:41, napisał: Peklowanie na sucho ? Lubisz komplikować sobie życie. Zdecydowanie na mokro. Zgodnie z przepisami i tabelami z forum. Przez minimum 10-14 dni. -- Romii

Czemu uważasz że peklując na sucho jest bardziej skomplikowane?

Poczytaj sobie np. ten temat: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/

Ta propozycja jest nawet prostsza od tradycyjnego peklowania.

 

Maciekchn ale nic Ci nie zastąpi:

 

Daleko do siebie nie mamy to może wpadnę z gospodarską wizytą i pokażę,jak to się robi.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/3/#findComment-641964
Udostępnij na innych stronach

Na sucho wydaje mi się lepsze, mięso nie będzie aż tak przemoczone...(chyba) , co do ocieplania beczki myślałem nad tym ale jaki jest tego cel skoro ciepło idzie i ucieka do góry , jak by ocieplić dom a mieć dziurawy dach ,nie wędzę w zimę żeby była taka wymiana....

 

propozycja spotkania się z nauczycielem jest najlepszym wyjściem , muszę znaleźć czas tylko na to , bo teraz zaczynam maly remont.

Edytowane przez Maciekchn
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/3/#findComment-641970
Udostępnij na innych stronach

 

 

propozycja spotkania się z nauczycielem jest najlepszym wyjściem , muszę znaleźć czas tylko na to , bo teraz zaczynam maly remont.

No to pytaj Arka co potrafi robić :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/3/#findComment-641971
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.