Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa śmierdzi jak z ogniska


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
97 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maciekchn

Maciekchn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • MiejscowośćLodz

Napisano 15 wrz 2019 - 08:11

Witam posiadam wedzarke z beczki emaliowanej 200l po produktach spożywczych ( chyba dżemie owocowym) rura 130mm około 1.5m, wlot od dołu beczki i paleniska własnej roboty z blaszanej skrzyni z rusztem i dwiczkami. Wczoraj pierwszy raz chciałem zrobić (wędzić)kiełbasę ( kupna surowa )napalilem około 2 h rozgrzewałem , później powiesiłem kiełbasę , i przykryłem , pierw wiekiem ale bardzo się skraplała woda, więc nakryłem kocem z lekka szpara by był cug , leciał ładnie dym lecz beczka raz zimna raz ciepła (od 20 do 100*), nie mogłem tego wyregulować paleniskiem , po około 3 -4 h kiełbasa już była brązowawą ale śmierdziała jak z ogniska .... Czemu ?

Podejrzewam że to na 99% wina drewna , kupiłem na składzie niby czereśnie ,ale była tak stara że prawie spruchniała , gość twierdził że taka jest najlepsza ... Czy to może być podstawowy błąd ? Bo już podczas wędzenia wydawało mi się że dym jest ostry jak by kto liście palił.

Prosze o podpowiedź , ale bez wysyłania linków typu "zacznij od tego LINK " "przeczytaj to LINK" bo czytałem o tym naprawdę sporo i już mam mentlik w głowie...

#2 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 15 wrz 2019 - 08:49

Za dużo dymu, skoki temperatury, rura za mała, ma być minimum 180 mm.
Palenisko ma się tlić, nie palić żywym ogniem...ot cała tajemnica.

Potrenuj bez mięsa i obserwuj i kombinuj.
Nie przykrywaj szczelnie góry, deski daj tak żeby były szpary.

#3 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8139 postów

Napisano 15 wrz 2019 - 08:52

Prosze o podpowiedź
Wybacz - prawda jest taka - poczytaj jeszcze raz - bez obrazy. Popełniłeś wszystkie szkolne błędy. Wiem ,że najłatwiej - dajcie na tacy i to już - ale tym poczytaniem poukładasz sobie w głowie. Zwykle zaczynamy w dziale przywitanie - ale witaj i korzystaj z kopalni wiedzy na tym Forum :thumbsup: 

#4 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12141 postów

Napisano 15 wrz 2019 - 08:54

kupiłem na składzie niby czereśnie ,ale była tak stara że prawie spruchniała

 

Drewno nie może być spróchniałe ,ale musi być suche 

 

leciał ładnie dym lecz beczka raz zimna raz ciepła (od 20 do 100*),

 

Podejrzewam ,że piekłeś ta kiełbasę i dlatego masz posmak ogniska.Najlepiej by było jak byś pokazał jak ta kiełbasa wygląda.Miałem trzy beczki i nigdy żadnej niczym nie przykrywałem, ale jeśli już musisz to przykrywaj deskami bo wtedy łatwiej regulować przepływ dymu i temperaturę


[Dodano: 15 wrz 2019 - 09:54]

ma być minimum 180 mm

 

Miałem i mam 160 i jest dobrze. 



#5 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 363 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 15 wrz 2019 - 08:55

Kupna surowa biała kiełbasa ma w sobie tyle wody ile jest w stanie przyjąć podczas produkcji.

Pomijając wszystkie inne aspekty to ja bym ją osuszał z 2h nim zacząłbym wędzić. 

 

--

Romii



#6 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12141 postów

Napisano 15 wrz 2019 - 08:57

Wybacz - prawda jest taka - poczytaj jeszcze raz -

 

Waldek  :facepalm: .Kolega prosił .Widać za dużo wiadomości jak dla niego i tego nie ogarnia i trzeba mu jakoś pomóc.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 15 wrz 2019 - 08:58


#7 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8139 postów

Napisano 15 wrz 2019 - 09:01

Sam czytałem 2 razy - chociaż zwykle wystarcza mi raz  :D ot dla ułożenia klepek  :D . Wiem Arku . Zwykle trzeba przepalić bez wkładu i naumieć się utrzymać w niej temperaturę, sterować dymem . A kiełbaska z ogniska też smaczna :thumbsup:



#8 Maciekchn

Maciekchn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • MiejscowośćLodz

Napisano 15 wrz 2019 - 10:28

Pamiętam jak dawniej wędził sąsiad to miał nakryte workiem jutowym, dymu było dużo , palenisko miał w ziemi z mniejszej średnicy rur jak ja.

Załączone pliki



#9 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5931 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 15 wrz 2019 - 10:48

To chyba jest "Kiełbaska Zbójecka" z typoszeregu "Wczesny Zbój" tak porównując i po kolorku zgadując :D ? Nooo, może prawie :D .

 

8027e763d9a4e976med.jpg



#10 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 15 wrz 2019 - 11:50

I wszystko jasne.
Taką konstrukcją wędzarni dobrych wyrobów nie uzyskasz.
Rura dymowa za mała, nie ocieplona, beczka też bez ocieplenia, do poprawy.
Trochę wiatru i temperatury nie opanujesz.
Osłoń to na początek byle czym, a zobaczysz różnice w wędzeniu.

#11 Maciekchn

Maciekchn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • MiejscowośćLodz

Napisano 15 wrz 2019 - 12:57

Czyli trzeba chyba odpuścić sobie...a szkoda...
Kiedyś wystarczyła beczka kawałek rury i się wędziło

#12 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3357 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 15 wrz 2019 - 13:24

Ta beczka nie jest emaliowana, lecz LAKIEROWANA - wypalić środek, umyć, wyszczotkować i ponownie wypalić.

Emaliowanie to pokrywanie powłoką powstającą przy stapianiu komponentów kwarcowych (jak szkło).

Beczek nigdy się nie emaliowało,,,,



#13 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 15 wrz 2019 - 13:27

Czyli trzeba chyba odpuścić sobie...a szkoda...
Kiedyś wystarczyła beczka kawałek rury i się wędziło

Czemu odpuścić?
Wręcz przeciwnie, poprawić, ocieplić i wędzić.
👍

#14 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12141 postów

Napisano 15 wrz 2019 - 13:40

Pamiętam jak dawniej wędził sąsiad to miał nakryte workiem jutowym, dymu było dużo , palenisko miał w ziemi z mniejszej średnicy rur jak ja.

Źle osuszone a co za tym idzie  źle uwędzone.Chyba jednak niewiele czytałeś.Drewno chyba też za suche nie było.?.Dymu wcale nie musi być dużo.Wędzarnia to nie lokomotywa.Sąsiad też miał takie czarne wędzonki ?.One są szkodliwe dla zdrowia.

 

 

Czyli trzeba chyba odpuścić sobie...a szkoda...

 

Ja bym nie odpuszczał.

 

 

Kiedyś wystarczyła beczka kawałek rury i się wędziło

W tym co masz też da się wędzić.Jak chcesz żeby było łatwiej to skróć rurę tak żeby miała ew. 0,5 m i możesz ją ocieplić jak radzą wyżej.Będą dwie korzyści.Spalisz mniej drewna i będzie łatwiej utrzymać stabilną temperaturę bo straty ciepła na rurze będą mniejsze.Beczkę wypal jak radzi Jumbo i czytaj i trenuj a na pewno dojdziesz do wprawy. .


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 15 wrz 2019 - 13:41


#15 Maciekchn

Maciekchn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • MiejscowośćLodz

Napisano 15 wrz 2019 - 14:01

Budżet na to już wykorzystany a tu trzeba by było włożyć znowu z 200pln , zależy też czym ocieplić beczke . Choć pierwszy raz widzę ocieplana beczkę ...
[Dodano: 15 wrz 2019 - 14:01]
Sąsiad miał jak sklepowe wedzonki ... drewno mokre bo bez przykrycia leżało chyba w kałuży,i do tego z kora i spruchniałe.

#16 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30363 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 15 wrz 2019 - 14:04

No i masz przyczynę. Ocieplenie pozwoli na ustabilizowanie temperatury. Poczytaj Akademię Dziadka, gdzie znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania. Tutaj także możesz liczyć na konstruktywną pomoc.



#17 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3477 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 15 wrz 2019 - 14:13

 Palenisko dosunąć jak najbliżej wędzarni , a najlepiej beczkę postawić na palenisku .

 

Rozpalić niewielką ilość  zdrowego i suchego drewna .

 

Jak się prawie wypali i bedzie tylko żar powiesić wędzonki i nie nakrywać .

 

Gdy powierzchnia będzie sucha na zewnątrz a nie w środku dokładać po jednym drewienku tak by się tliło bez płomienia ( jak się pojawi można zamknąć drzwiczki by  stłumić dopływ powietrza ) .

 

Dym ma przepływać a nie się dusić w wędzarni więc  nieszczelna szmata a raczej deski lużno rozłożone .

 

 

 

Ocieplenie - po co ? Dotykam beczki ręką i jak można trzymać to oki więc termometr też niepotrzebny . 

 

Po jakiś trzech godzinach wędzonki zaczną szybko nabierać koloru i nie przesadzać , ściemnieją po parzeniu . 


Użytkownik Henio edytował ten post 15 wrz 2019 - 14:21


#18 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12141 postów

Napisano 15 wrz 2019 - 15:39

zależy też czym ocieplić beczke

 

Miałem trzy i żadna nie była ocieplona.To możesz sobie odpuścić .Jak skrócisz rurę to i jej możesz nie ocieplać.Wszystko bezkosztowo.



#19 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 15 wrz 2019 - 15:46

Ma być ocieplona i rura i beczka.
Jakie to koszta.... żadne, trochę wełny mineralnej, a będzie łatwiej kontrolować temperaturę.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12141 postów

Napisano 15 wrz 2019 - 15:55

Ma być ocieplona i rura i beczka.

 

Może być ocieplona , ale przymusu nie ma.Nie wpędzaj kolegi w koszta. 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych