Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Czemu uważasz że peklując na sucho jest bardziej skomplikowane? Poczytaj sobie np. ten temat: https://wedlinydomow...-i-próżniowych/Ta propozycja jest nawet prostsza od tradycyjnego peklowania.

 

Z całym szacunkiem dla początkującego - Kolega nie potrafi napalić pod beczką a Ty chcesz żeby peklował w woreczkach próżniowych mając świadomość co robi.

Nie ma nic prostszego od peklowania na mokro - wystarczy naczynie, waga, woda i peklosól. Po zrobieniu roztworu wiele nie można zepsuć.

Przy peklowaniu na sucho wystarczy że nierówno posypie peklosolą, że w naczyniu zbierze mu się odciek, który wyleje.

Na to dołoży plotki że "na sucho można przyspieszyć peklowanie" i będzie chciał wędzić za 3 dni. Efekt znowu zaskoczy - również negatywnie.

Szkoda mięsa.

--

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/4/#findComment-641973
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

:)Na temat beczek to JA chyba mam najwięcej doświadczenia,początek lata 60 (beczka pewnie jeszcze Niemiecka)  pod okiem ojca i do dziś wędzę tą metodą tylko beczki ewoluowały .To co widzę na zdjęciu kolegi  to szybciej będzie grill niż wędzarnia.Największy błąd to ,,palenisko,, i dekiel.Na tak zbudowanym palenisku nigdy nie utrzymasz stałej temperatury a dekiel nadaje się do kiszenia ogórków.To tyle na temat tego grilla.

Jak chcesz to CI pomogę ogarnąć temat.

 

post-41869-0-83439900-1569842450_thumb.jpgpost-41869-0-15796900-1569842461_thumb.jpg

 

post-41869-0-46481700-1569842477_thumb.jpgpost-41869-0-76285200-1569842491_thumb.jpg

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/4/#findComment-641974
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na sucho wydaje mi się lepsze, mięso nie będzie aż tak przemoczone...(chyba)

Wszyscy walczą, żeby mieć jak najbardziej soczystą szynkę, czy polędwicę, a Tobie będzie przeszkadzało "przemoczone" :-).

Jak wyjdzie "przemoczone" to w ramach parzenia możesz podjechac z temperaturą wewnątrz do 80 stopni i potrzymać z 15 minut - gwarantuje że będzie tak suche

że nożem ciężko będzie operować. (Jak mawiał klasyk: Nie róbcie tego w domu). :-).

 

--

z pozdrowieniami

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/4/#findComment-641976
Udostępnij na innych stronach

:)Na temat beczek to JA chyba mam najwięcej doświadczenia,początek lata 60 (beczka pewnie jeszcze Niemiecka)  pod okiem ojca i do dziś wędzę tą metodą tylko beczki ewoluowały .To co widzę na zdjęciu kolegi  to szybciej będzie grill niż wędzarnia.Największy błąd to ,,palenisko,, i dekiel.Na tak zbudowanym palenisku nigdy nie utrzymasz stałej temperatury a dekiel nadaje się do kiszenia ogórków.To tyle na temat tego grilla.

Jak chcesz to CI pomogę ogarnąć temat.

 

 

czemu gril ? 

Edytowane przez Maciekchn
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/4/#findComment-641979
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z całym szacunkiem dla początkującego - Kolega nie potrafi napalić pod beczką a Ty chcesz żeby peklował w woreczkach próżniowych mając świadomość co robi.

Po tym widzę że albo nie masz pojęcia co miałem na myśli (chodzi o temat) albo uważasz że kolega nie poradzi sobie z nasypaniem peklosoli do woreczka.

 

 

Nie ma nic prostszego od peklowania na mokro - wystarczy naczynie, waga, woda i peklosól. Po zrobieniu roztworu wiele nie można zepsuć.

Zapewniam Cię że jest prostszy sposób ;)

Czy lepszy - nie wiem, ale na pewno prostszy. I wybacza więcej błędów.

 

 

 

Przy peklowaniu na sucho wystarczy że nierówno posypie peklosolą, że w naczyniu zbierze mu się odciek, który wyleje.

To potwierdza co napisałem na początku.

 

 

Na to dołoży plotki że "na sucho można przyspieszyć peklowanie" i będzie chciał wędzić za 3 dni. Efekt znowu zaskoczy - również negatywnie.

Może też usłyszeć że będzie koniec świata itp. - no na to wpływu nie mam czy posłucha plotek.

 

 

Szkoda mięsa.

Ja bardziej żałował bym kolegi

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/4/#findComment-641980
Udostępnij na innych stronach

:) oczywiście, że na sucho peklowane jest smaczniejsze,pekluje na sucho i mokro i nie ma porównania w smaku ( to jest tylko moja ocena ) A na suchość wyrobu to ma wpływ wiele czynników. :)

 

post-41869-0-52265300-1569844226_thumb.jpgpost-41869-0-33867800-1569844237_thumb.jpg

 

post-41869-0-64007500-1569844255_thumb.jpgpost-41869-0-54594300-1569844268_thumb.jpg

 

post-41869-0-61727100-1569844283_thumb.jpgpost-41869-0-61442300-1569844310_thumb.jpg

 

post-41869-0-64167100-1569844336_thumb.jpgpost-41869-0-37762100-1569844351_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/4/#findComment-641981
Udostępnij na innych stronach

 

 

Romii, dnia 30 Wrze 2019 - 13:17, napisał: Z całym szacunkiem dla początkującego - Kolega nie potrafi napalić pod beczką a Ty chcesz żeby peklował w woreczkach próżniowych mając świadomość co robi. Po tym widzę że albo nie masz pojęcia co miałem na myśli (chodzi o temat) albo uważasz że kolega nie poradzi sobie z nasypaniem peklosoli do woreczka.

 

Z nasypaniem soli do woreczka pewnie sobie poradzi. Z zamknięciem tego woreczka tak, żeby zostało w nim jak najmniej powietrza już niekoniecznie.

Z tematem peklowania w woreczkach zapoznałem się dokładnie. 4 woreczki z polędwicą zamknięte 3 tygodnie temu czekają w lodówce na dalszy rozwój wypadków. 

 

--

z pozdrowieniami

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/4/#findComment-641982
Udostępnij na innych stronach

:) czemu grill,duże palenisko jak w grillu (wysoka temperatura) a,, komora wędzarnicza,, za mała  i jest taki skutek ja w grillu :)

 

:) najważniejsze,że są chęci to i efekt  do osiągnięcia w krótkim czasie. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/4/#findComment-641984
Udostępnij na innych stronach

żeby zostało w nim jak najmniej powietrza już niekoniecznie.

Ja tam w niego wierzę, że tyle potrafi.

 

 

4 woreczki z polędwicą zamknięte 3 tygodnie temu czekają w lodówce na dalszy rozwój wypadków.

Awaryjnie miałem mięso ponad miesiąc i wszystko było ok.

A z peklowania na mokro parę razy zdarzyło mi się produkcję wyrzucić (chroniczny brak czasu na wszystko :facepalm: )

[Dodano: 30 wrz 2019 - 14:19]

Maciek, nie czytałem całości tematu, ale nikt Ci nie doradził aby całkowicie wyrzucić to palenisko i położyć beczkę na bloczkach/cegłach?

Ja miałem postawioną na 4 bloczkach(uszczelnionych po bokach ziemią)+ palenisko nakryte od góry blachą - a'la przedsionek (też z bloczków), na beczkę jutowy worek i wędziło się przyzwoicie.

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/4/#findComment-641986
Udostępnij na innych stronach

 

 

Awaryjnie miałem mięso ponad miesiąc i wszystko było ok. A z peklowania na mokro parę razy zdarzyło mi się produkcję wyrzucić (chroniczny brak czasu na wszystko :facepalm: )

Ja miałem w sobotę się nimi zająć - ale grzyby się wysypały i plany uległy zmianie. A polędwicy w woreczku 25g/kg dodatkowy tydzień różnicy wielkiej nie zrobi. :)

 

 

 

Nie róbcie że mnie kaleki ...

Przepraszam jeśli poczułeś się urażony.

Działaj tak jak uważasz -albo na sucho, albo na mokro, najważniejsze żeby z głową i cierpliwie.

 

--

z pozdrowieniami

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/4/#findComment-641987
Udostępnij na innych stronach

Byłem na składzie drewna gadałem z gościem i mi dał wykład z którego wynikało że drewno to tylko olcha świeża 1 roczna , za suche to nie da dymu za molle się nie zapali , a roczne będzie się dobrze tlić ... Czy ktoś praktykował ?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/4/#findComment-642005
Udostępnij na innych stronach

co do ocieplania beczki myślałem nad tym ale jaki jest tego cel skoro ciepło idzie i ucieka do góry , jak by ocieplić dom a mieć dziurawy dach ,nie wędzę w zimę żeby była taka wymiana....

 

 

Porównanie nie mające nic wspólnego z wędzarnią i wędzeniem.

Jeszcze długa droga wiedzy przed tobą.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/4/#findComment-642014
Udostępnij na innych stronach

Byłem na składzie drewna gadałem z gościem i mi dał wykład z którego wynikało że drewno to tylko olcha świeża 1 roczna , za suche to nie da dymu za molle się nie zapali , a roczne będzie się dobrze tlić ... Czy ktoś praktykował ?

Z mojego doświadczenia wynika, iż nie tylko olcha (choć też jej używam), wędzę wszystkimi owocowymi z sadu oprócz orzecha włoskiego i dla mnie nie ma znaczenia czy roczne czy dzisięcioletnie - ważne by nie było świeżo ścięte, gdyż faktycznie będzie miało za dużo wilgoci.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/4/#findComment-642020
Udostępnij na innych stronach

:) olchy nie używam z 10 lat,dąb to jest to co wędzi mi najlepiej (dąb musi być sezonowany minimum rok),olchy i owocówki stosuję tylko do rozpalenia i wygrzania chyba,że jest poniżej -20*C to wtedy olchą dogrzewam wędzarnię (oczywiście dąb to podstawa,olcha jako dodatek ). Ocieplać to nie niema potrzeby bo wędzarnia to nie jest łaźnia fińska,trzeba tylko opanować temperaturę.W wędzarni wystarczy tyle dymu co z papierosa a odpowiednia temperatura i czas zrobi swoje. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/4/#findComment-642025
Udostępnij na innych stronach

Byłem na składzie drewna gadałem z gościem i mi dał wykład z którego wynikało że drewno to tylko olcha świeża 1 roczna , za suche to nie da dymu za molle się nie zapali , a roczne będzie się dobrze tlić ... Czy ktoś praktykował ?

 

Gościu miał racje ale nie do końca . :) Drewno do wędzenie ma być  powietrznie suche  https://www.encyklopedialesna.pl/haslo/drewno-powietrznosuche/

Przyjmuje się że po roku pod wiata  takie jest . Ale może np małe szczapy być szybciej . Pod wiatą na dworze lub jak mówią w innych regionach na polu drewna nie przesuszysz . Wiek teraz wędzę  5 letnim  bukiem . 

Może spróbuj wędzić zrobić żar i dawać po jednym grubym polanie tak aby się tliło.  A po uwędzeniu dopiec wędzonkę  w piekarniku lub parzenie  . Czyli bardziej pilnować dymu niż utrzymania temperatury  (zakładam ze nie dopuścisz do przekroczenia 60 stopni) . Nie czytałem całego wątku  ale pojawia sie chyba problem zbyt niskiej temperatury . Czy masz w dobrych miejscach termometry i dobre termometry . Możesz  to sprawdzić dotykiem  ale ostrożnie 50 stopni spokojnie wytrzymujesz dłonią.  Ostrożnie  bo może to nie być 50 stopni a wyżej . Swego czasu  Roger dał rozpiskę jak odczuwamy temperaturę ręką.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/4/#findComment-642034
Udostępnij na innych stronach

Łaźnia fińska jest ocieplana...a czemu?

A temu, żeby zminimalizować straty cieplne.

 

Beczka, metal, 20 C na zewnątrz.

I niech mi ktoś napisze,że powiew wiatru o tej temperaturze nie wpłynie na stabilność temperatury wewnątrz beczki.

A jak wpłynie taki powiew wiatru na ocieploną wędzarnie?

 

Ni jak wpłynie, bo nie ma blachy, tylko wełna, która przez swoje właściwości termiczne, uchroni blachę przed przejęciem zimna.

 

Jak by to była beczka drewniana, to powiewy wiatru mam w poważaniu.

Drewno jest izolatorem, blacha.. nie.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/4/#findComment-642038
Udostępnij na innych stronach

Nigdy beczka nie będzie tak stabilna jak komora drewniana,ale zapewniam Cię,że jest to do opanowania.Wędzenie to sztuka palenia lub opalania jak kto woli i jak się ją opanuje to i w kartonie da się uwędzić.Samo ocieplenie nic nie da jak palacz z całym szacunkiem do d....

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/4/#findComment-642043
Udostępnij na innych stronach

Halusia, wklej materiały ze swego ostatniego wędzenia w kartonie, bo w przeciwnym razie ta dyskusja nigdy się nie skończy. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/4/#findComment-642044
Udostępnij na innych stronach

 

 

Byłem na składzie drewna gadałem z gościem i mi dał wykład z którego wynikało że drewno to tylko olcha świeża 1 roczna , za suche to nie da dymu za molle się nie zapali , a roczne będzie się dobrze tlić ... Czy ktoś praktykował ?

Maćku, ja np. wędzę brzozą (bez kory) bo taka mi została (zapasy z ogrzewania). Wędziłem zaraz po kupnie czyli mokrym - dało się ale nerwy też były, teraz po roku-dwóch jest o niebo lepiej. Aby trochę zróżnicować wspomagam się takimi zrębkami: https://allegro.pl/oferta/zrebki-wedzarnicze-100-gruszy-wedzarnia-wedzenie-5969060010(nie tylko grusza - są różne)

Obok "głównego żaru" usypuję taką podłużną górkę i z jednej strony odpalam (palnik lub kawałek żaru) pilnuję tylko aby nie było za blisko tego głównego żaru i aby nie było ognia na zrębkach. Z perspektywy czasu wiem że każdy musi się po prostu nauczyć swojej wędzarni (pilnowania żaru) i nie ma złotego środka który da 100% pewności. Sugestie koleżanek i kolegów są super ale i tak musisz obserwować jak reaguje TWOJA wędzarnia. No i podstawa dla laika (takiego jak Ty czy ja) jest porządny termometr.

 

 

 

A jak wpłynie taki powiew wiatru na ocieploną wędzarnie?

Miro na wiatr pomoże za to na wilgoć zaszkodzi - mowa tu oczywiście gdy operuje sprzętem amator. To co dla Was było pestką - pamiętam jak dla mnie było mega problemem  :facepalm:  ale z Bożą i Waszą pomocą jakoś pomału wychodzę na ludzi (a co ważne nie otrułem siebie ani nikogo z obdarowanych :D )


[Dodano: 30 wrz 2019 - 22:57]

 

 

Samo ocieplenie nic nie da jak palacz z całym szacunkiem do d....

Szczera prawda. Mi pełno-wymiarowy kibelek wg. Andyandy'ego nie pomógł. Sam nie chciał się regulować.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/4/#findComment-642047
Udostępnij na innych stronach

Co do gruszy mam ale są to głównie gałęzie jedne suche 3 latki ,drugie 1 roczne taki mix ale z korą i boje się tym palić , bo z tego co czytam okorowane ma tylko sens bytu . Jeszcze potrenuje z samym paleniem , może się uda ,mam już cyfrowy termometr zainstaluje go przy wieszakach 3/4 wysokości beczki zobaczymy na krótkiej rurce.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/4/#findComment-642066
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co do gruszy mam ale są to głównie gałęzie jedne suche 3 latki ,drugie 1 roczne taki mix ale z korą i boje się tym palić , bo z tego co czytam okorowane ma tylko sens bytu .

Korować trzeba brzoze - ma dużo olejków eterycznych w korze, owocowe grusza, jabłoń, śliwa, czereśnia spokojnie można palić z korą.

Ważne, żeby ta kora była zdrowa - bez pleśni, wykwitów mchu i innych plam.

 

--

z pozdrowieniami

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/4/#findComment-642068
Udostępnij na innych stronach

Kol. Romii dobrze napisał. Dlatego napisałem Ci w nawiasie

 

(nie tylko grusza - są różne)

Ja kupuję kilka odmian i mieszam sobie.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16436-kie%C5%82basa-%C5%9Bmierdzi-jak-z-ogniska/page/4/#findComment-642074
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.