El komendante Opublikowano 23 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Września 2019 Witam, Namówiony przez moja LP pokusiłem się o wykonanie polędwicy dojrzewającej.Przepisów dostępnych tu na Forum jest bardzo dużo.Dobrze oczyszczony kawałek polędwicy najpierw spędził 24 godziny w cukrze, następnie po opłukaniu kolejne 96 godzin w soli.Codziennie mięso było przekręcane a wyciek usuwany.Kolejne mycie, dokładne osuszenie i czas na oprószenie mieszanką ziołową. Do pończochy na 12 dni.Dojrzewanie z racji ciepłej pogody przebiegło w lodówce.Zioła użyte do posypki: majeranek, tymianek, rozmaryn, odrobina cząbru i lubczyku, pieprz czarny, liść laurowy. wszystko utarte w moździerzu.Oto efekt: W ocenie 5 konsumentów aromat ziół perfekcyjny, natomiast dla 2 osób odrobinkę zbyt ciągliwe mięsko.Proszę o podpowiedź czy aby uzyskać większa kruchość wyrobu powinienem wydłużyć czas dojrzewania?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16445-pierwsze-kroki-z-pol%C4%99dwic%C4%85-dojrzewaj%C4%85c%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 23 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Września 2019 (edytowane) Fakt, że takie przepisy na forum można znaleźć. Nie mnie oceniać ich zasadność (zwłaszcza ten cukier). Skoro smakuje i wszyscy przeżyli, to OK. Używałeś soli czy peklosoli? Jeśli tak jak napisałeś użyłeś soli, to ja bym się mimo wszystko trochę bał. Zbyt ciągliwa konsystencja, może wynikać z faktu, że dojrzewałeś w lodówce. Ile tam masz stopni? Prawdopodobnie jak to w lodówce - między 4 a 6 st. C. To za mało, żeby enzymy znajdujące się w mięsie zaczęły pracę. Z tego względu, można chyba powiedzieć, że to polędwica podsuszana. Edytowane 23 Września 2019 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16445-pierwsze-kroki-z-pol%C4%99dwic%C4%85-dojrzewaj%C4%85c%C4%85/#findComment-641206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 23 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Września 2019 Witam, Dziękuję za cenne uwagi.Użyłem peklosoli, w przeliczeniu 20 gr/kg.Rozumie, że przy następnym podejściu muszę pominąć cukier. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16445-pierwsze-kroki-z-pol%C4%99dwic%C4%85-dojrzewaj%C4%85c%C4%85/#findComment-641208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 23 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Września 2019 Cukier jest wg mnie doskonałą pożywką dla różnego rodzaju, niekoniecznie pożądanych, mikroorganizmów. Zastosowałeś peklosól - więc było bezpieczniej. W kilku wątkach prowadzonych przez specjalistów w dziedzinie dojrzewania wędlin z tego forum, przewija się informacja, że bezpiecznym poziomem peklosoli dla wędlin dojrzewających to 25g/kg. Ja ostatnio daję między 30 a 35 g/kg, jednak ja dojrzewam dużo dłużej, (schab tak ok. 2 miesięcy i dłużej) więc taka ilość peklosoli dodatkowo zwiększa bezpieczeństwo mikrobiologiczne. Żebyśmy się dobrze zrozumieli - ja nie krytykuję, sam do polędwicy użyłem kiedyś cukru (chyba 2 g / kg), bo jako neofita postanowiłem zaszczepić polędwicę odpowiednimi bakteriami - szczerze mówiąc to nie ma pojęcia czy to coś pomogło czy nie; w każdym razie zaprzestałem takich praktyk. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16445-pierwsze-kroki-z-pol%C4%99dwic%C4%85-dojrzewaj%C4%85c%C4%85/#findComment-641210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Września 2019 (edytowane) Cukier to świetna pożywka dla bakterii.Trzeba następnym razem dać min.25g peklosoli/kg Edytowane 23 Września 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16445-pierwsze-kroki-z-pol%C4%99dwic%C4%85-dojrzewaj%C4%85c%C4%85/#findComment-641211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 23 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Września 2019 Bardzo dziękuję za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16445-pierwsze-kroki-z-pol%C4%99dwic%C4%85-dojrzewaj%C4%85c%C4%85/#findComment-641214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 23 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Września 2019 Mycie dość kontrowersyjne na forum. Jedni za drudzy przeciw. Jwżeli już to winem. Chociaż może lepiej wypić.Co rozumiesz pod pojęciem bardziej kruchość bo to raczej wyrób ciągliwy. Jakoś nie zauważyłem aby czas robił dyza roznice. Pewnie jakby dłużej powstała i więcej wagi straciła ina miała by postać. Tylko nie wiem czy takiej bys oczekiwal. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16445-pierwsze-kroki-z-pol%C4%99dwic%C4%85-dojrzewaj%C4%85c%C4%85/#findComment-641218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 23 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Września 2019 Witam, dwoje konsumentów stwierdziło, że polędwica jest zbyt ciągliwa, trudniejsza w gryzieniu, dla pozostałych było OK.Dla mnie też. Tak też myślę , że przy dłuższym leżakowaniu mięso będzie bardziej suche.Jest to moje pierwsze podejście, bardzo dziękuję za rzeczowe wskazówki, które przy kolejnej próbie skrzętnie wykorzystam.Po pierwszej polędwicy nie ma już śladu, jutro zaczynam drugie podejście.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16445-pierwsze-kroki-z-pol%C4%99dwic%C4%85-dojrzewaj%C4%85c%C4%85/#findComment-641233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Września 2019 przy dłuższym leżakowaniu mięso będzie bardziej suche Powinno być raczej bardziej kruche A to jest robota dla enzymów, w odpowiednich warunkach dłuższego dojrzewania. "Młodą" wędlinę należy super-cienko kroić na dobrej maszynce o sztywnej konstrukcji i z ostrą tarczą. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16445-pierwsze-kroki-z-pol%C4%99dwic%C4%85-dojrzewaj%C4%85c%C4%85/#findComment-641234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 23 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Września 2019 przy dłuższym leżakowaniu mięso będzie bardziej suche Jeśli wilgotność pomieszczenia będzie odpowiednio wysoka to nie wyschnie tak bardzo (w każdym razie wolniej). Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16445-pierwsze-kroki-z-pol%C4%99dwic%C4%85-dojrzewaj%C4%85c%C4%85/#findComment-641245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 28 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Września 2021 Zapewne zaraz dostane reprymendę, ale nigdy nie ważyłem soli do peklowania mięsa ( poza peklowaniem przed wędzeniem, czy szynkowarem). Właśnie przygotowałem 3 kawałki poledwicy, zasypałem dno półmiska peklosolą i obtoczyłem w z każdej strony dokładnie, dość gruba warstwą.Tak będzie leżeć i się peklować7 dni. następnie będzie opłukana z resztek soli z powierzchni, wytarta i obtoczona w mieszance przypraw, wsadzona do pończochy i będzie wisieć kolejne 7-10 dni.Ostatni etap to kolejne 7 dni w lodówce, a później zapakuje w worki próżniowe i w lodówce to i nawet rok mi zalegały pojedyncze sztuki.Kiedyś również uzywałem cukru, tj. obtaczałem w cukrze pudrze, i tak leżało sobie dobę, a nastepnie opłukiwałem pod kranem, wycierałem, obtaczałem w p[eklosoli i ....... dalej już wiecie.Tu, na forum oduczyłem się stosowania cukru. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16445-pierwsze-kroki-z-pol%C4%99dwic%C4%85-dojrzewaj%C4%85c%C4%85/#findComment-724301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Września 2021 zaraz dostane reprymendę, ale nigdy nie ważyłem soli do peklowania mięsa Tu, na forum oduczyłem się stosowania cukru Witku - nie reprymenda - ALE KONIECZNOŚĆ ważenia =bezpieczeństwo i powtarzalność Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16445-pierwsze-kroki-z-pol%C4%99dwic%C4%85-dojrzewaj%C4%85c%C4%85/#findComment-724322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Września 2021 (edytowane) Z opisu wynika że nie musisz ważyć peklosoli bo :-dajesz znacznie powyżej minimum.-ilość azotynu i tak będzie znikoma więc krzywdy Ci nie zrobi.-zostaje kwestia słoności. Ale jest, trafia w Twój smak czemu nie.Ja ważę bo ilość peklosoli 35 g/kg to już słone dla mnie a jednocześnie minimum poniżej którego nie powinniśmy schodzić, ale dawałem mniej. Więc trudno bez wagi poruszać się w przedziale 30-35 g /kg. Po etapie peklowania nie opłukiwał bym wodą co najwyżej wytarł ścierką. Edytowane 28 Września 2021 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16445-pierwsze-kroki-z-pol%C4%99dwic%C4%85-dojrzewaj%C4%85c%C4%85/#findComment-724325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 28 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Września 2021 ALE KONIECZNOŚĆ ważenia =bezpieczeństwo i powtarzalność sęk w tym, że kiedyś znalazłem gdzieś taki przepis. Nie napisano ile ma byc soli, tylko napisane było :"obtoczyć". Wszystkie inne przepisy mam wg wagi i nawet sprawiłem sobie wagę "jubilerską" z dokładnościa do 0,1 gr. -zostaje kwestia słoności. Ale jest, trafia w Twój smak czemu nie. nie jest zbyt słone. Nawet, jakby mi sie wydawało lekko mniej słone jak np. wędzonki, które peklują się w zalewie 14 dni gdzie wg kalkulatora dziadka daję 40 gr/kg mięsa i 0,4 l wody. Nie jestem fanem zbyt słonych potraw, moja połowica również nie. Muszę jednak zważyć tą peklosół następnym razem. No i bez płukania. Hmmm[Dodano: 28 wrz 2021 - 20:53]z ciekawości przeszukałem sieć, wpisując w okno przeglądarki : polędwia dojrzewająca. Wyskoczyło mi kilka rekordów, w tym równiez na polędwiczki wieprzowe i ....wszędzie było napisane "obtoczyć" i pewnie też taki przepis w sieci kiedyś znalazłem i się go trzymałem, do momentu aż zrezygnowałem z cukru. Pozostała częśc pozostawiłem bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16445-pierwsze-kroki-z-pol%C4%99dwic%C4%85-dojrzewaj%C4%85c%C4%85/#findComment-724354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Września 2021 Przy wyrobach dojrzewających trzeba stosować odpowiednie minimalne dawki peklosoli, żeby zabezpieczyć wyrób bakteriologicznie i dlatego należy ważyć peklosól.Nie chodzi tylko o zasolenie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16445-pierwsze-kroki-z-pol%C4%99dwic%C4%85-dojrzewaj%C4%85c%C4%85/#findComment-724375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 28 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Września 2021 przy kolejnych tak zrobię. Teraz juz za późno, bo częśc peklosolisoli została już wchłonieta przez mięso. Stare porzekadło mówi : człowiek uczy sie całe życie. Moja kolejna lekcja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16445-pierwsze-kroki-z-pol%C4%99dwic%C4%85-dojrzewaj%C4%85c%C4%85/#findComment-724379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 23 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Października 2021 No i zrobiłem dziś eksperyment i wynika z niego, że przy obtaczaniu w soli kawałka mięsa wyjdzie między 33-35 gr/kg.Jak to zrobiłem. Zważyłem równo 35 gr peklosoli i obtoczyłem dokładnie kawałek karkówki o wadze 1 kg.Nic nie zostało, ale musiałem starać się, żeby sół była na każdej połaci mięsa nakładając ja ręcznie, bo nie miałem przecież zadnego zapasu. Następnie nasypałem na półmisek soli na "oko" i zważyłem razem z półmiskiem. Miałem 55gr peklosoli na półmisku i sztukę mięsa 1,2 kg. Obtoczyłem mięso w tej peklosoli. Pozstałą na półmisku, która się nie przykleiła do mięsa sól zwazyłem. Zostało 14 gr. Z tego wynika, że na mięso "przykleiło" sie 41 gr. Wychodzi 34,1 gr/kg, czyli w normie. Zapewne na siłę można by te 14 gr wetrzeć w mięso, ale nigdy tak nie robiłem. Mimo wszystko pozostanę przy ważeniu. Pierwszy raz będę działał z karkówką dojrzewającą. Czy macie może jakieś sugestie ? mam zamiar potraktowac ją tak samo jak polędwice, ale może to błąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16445-pierwsze-kroki-z-pol%C4%99dwic%C4%85-dojrzewaj%C4%85c%C4%85/#findComment-728183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Października 2021 mam zamiar potraktowac ją tak samo jak polędwice, ale może to błąd ? .Soliłeś czy peklowałeś.? Masz komorę, czy karnisz .? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16445-pierwsze-kroki-z-pol%C4%99dwic%C4%85-dojrzewaj%C4%85c%C4%85/#findComment-728189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 23 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Października 2021 Peklosól. Lezy w lodówce i ma tak leżeć tydzień. Nie mam komory. Dalej ma wisieś na strychu w pończosze wedzarniczej w przyprawach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16445-pierwsze-kroki-z-pol%C4%99dwic%C4%85-dojrzewaj%C4%85c%C4%85/#findComment-728205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Października 2021 (edytowane) Pekluj dwa tygodnie w temp 4-6°C na kracie i odlewaj sok.Później zapakuj w 4 warstwy pończochy i zasznuruj jak szynkę.Potem o ile masz dobre warunki( (ok.12°C i ok. 75-80% wilgotności) powieś na strychu i dojrzewaj do utraty wagi ok.40%.. Edytowane 23 Października 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16445-pierwsze-kroki-z-pol%C4%99dwic%C4%85-dojrzewaj%C4%85c%C4%85/#findComment-728210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 23 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Października 2021 OK. Nie wiem, czy taka wilgotnośc uzyskam w naturalnych warunkach. W tej chwili na zewnatrz jest ledwo 69% wilgotności, a na strychu będzie musiało być mniej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16445-pierwsze-kroki-z-pol%C4%99dwic%C4%85-dojrzewaj%C4%85c%C4%85/#findComment-728234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Października 2021 Postaw jakieś naczynie z wodą pod karkówkę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16445-pierwsze-kroki-z-pol%C4%99dwic%C4%85-dojrzewaj%C4%85c%C4%85/#findComment-728255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 24 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Października 2021 No tak własnie sobie dzis o tym równiez pomyśłałem, żeby postawić miskę z wodą. Na razie leżakuje w lodówce i ku mojemu zdziwieniu ledwo co soku puściła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16445-pierwsze-kroki-z-pol%C4%99dwic%C4%85-dojrzewaj%C4%85c%C4%85/#findComment-728415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.