mikami Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 10 Lutego 2020 (edytowane) Po kliku mies. obserwacji twierdzę, że dhc-100 zawyża wilgotność o 8-12% Sprawdź go przy pomocy soli z wodą - proporcje 1kg NaCl + 0,5 l wody, najlepiej deminaralizowanej.Zamknij na dobę w szczelnym pudle, najlepiej w temperaturze dojrzewalni - prawidłowy wynik ok. 75% https://paginas.fe.up.pt/~selco/wp-content/uploads/2014/02/Relatorio_2.pdf Tu masz dokładniejsze wyniki (tabela 2) w zależności od temperatury:https://nvlpubs.nist.gov/nistpubs/jres/81A/jresv81An1p89_A1b.pdf Zastanawiałem się kiedyś, czy do nawilżania komory nie użyć pompki akwariowej przedmuchującej powietrzem roztwór gliceryny: https://pdfs.semanticscholar.org/3517/8ca3e553841268fbd4a2a48eb40d5def3afd.pdf Edytowane 10 Lutego 2020 przez mikami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-656609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 10 Lutego 2020 Dzięki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-656618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 13 Lutego 2020 A'la fuet.W komorze powiesiłem 5-go Lutego, pierwszy raz nie szczepiłem towaru.Pleśń ładnie się rozrasta, mam nadzieję, że pokryje całe kiełbaski Wsio wygląda tak. Jest miejsce na kolejne wyroby Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-656877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 14 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 14 Lutego 2020 (edytowane) Na fuet to te "kiełbaski" za grubaskie i za krótkie. Fuet, w katalońskim oznacza bicz lub bat. Kiełbasy są cienkie w osłonkach 32 i poniżej. Ale podoba mi się ze robisz tradycyjne wyroby. Edytowane 14 Lutego 2020 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-656980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 14 Lutego 2020 (edytowane) Na fuet to te "kiełbaski" za grubaskie i za krótkie. Fuet, w katalońskim oznacza bicz lub bat. Kiełbasy są cienkie w osłonkach 32 i poniżej. Ale podoba mi się ze robisz tradycyjne wyroby.Krzyś, dlatego i także z inych powodów napisałem, że to jest a'la Fuet, a nie Fuet.Krótsze batoniki robiłem dlatego, że jakoś lepiej mi pakować próżniowo po zakończeniu dojrzewania takie pojedyncze całe kiełbaski niż taki jeden baton długi, a krojony na pół.No i słoninkę nie mieliłem, a kroiłem w drobną kosteczkę.Pleśń dziś jeszcze bardziej obrosła na kiełbaskach od tej widocznej na zdjęciach. Edytowane 14 Lutego 2020 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-656983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 15 Lutego 2020 (edytowane) Arecki, krojona ta co to miałem przekrój jej zrobić Kiełbasa ziołowa, zimno wędzona, ta co to jedna z nich się popsuła.W smaku bardzo oki, wilgotność jeszcze dokładniej musi się wyrównać w próżni.Cienko krojona, nie ma nic twardego.Z siostrzeńcami do wiśniówki i innych już było próbowane. Jest git Po Niedzieli będzie salami Milano lub Genoa, a następna będzie ta właśnie ziołowa, ale już nie zimno wędzona, tylko z bakteriami, zakwaszona i do komory Edytowane 15 Lutego 2020 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 16 Lutego 2020 Wczorajsze urodziny siostrzenicy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 16 Lutego 2020 Fotka powyżej, na srebrnej tacy od lewej:Kiełbasa zimno dymiona i suszona w komorze, bresaola, coppa, lonzino, karkówka i boczek zimno dymione zimno dymione w Grudniu 2018r. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 16 Lutego 2020 Wczorajsze urodziny siostrzenicy Super to wygląda .... Zamawiam taką porcyjkę na moje urodziny ...... mogę sam odebrać . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 16 Lutego 2020 Wojtku super! Jeszcze jak byś na grzybozlot z taką tacą przyjechal to byłoby super. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 16 Lutego 2020 Wczorajsze urodziny siostrzenicy Taki wujo to jest cenny !!! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 16 Lutego 2020 Dobry ten wujek! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 16 Lutego 2020 Wczorajsze urodziny siostrzenicy Ale to pięknie wygląda :clap:. Super Zbójaszku . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 21 Lutego 2020 (edytowane) Fuet Sam się zaszczepił, mało pleśni, jednak lepiej samemu szczepić towar.Bardzo szybko stracił 40% wagi, 12 dni. Maluśki pierścień się zrobił.Wilgotność mam 75-86%.Smak dla miłośników "pleśniowych", bardzo wyrazisty, może aż za bardzo.Moja mama powiedziała, żebym więcej jej nie przynosił "tego" Ja pół batonika spożyłem.Zapakowane próżniowo na czas jakiś.Dużo wolnego miejsca, trza następne salami kręcić. Tak mam teraz. Edytowane 21 Lutego 2020 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 21 Lutego 2020 Kiedy ostatni raz jak kalibrowales regulator wilgotnosci? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 21 Lutego 2020 (edytowane) Kiedy ostatni raz jak kalibrowales regulator wilgotnosci?Regulatorów wilgotności nie kalibrowałem, mam dwa elektroniczne i ich nie skalibruję.Mam jeszcze jeden DHC-100, nie mam wzorca wg którego mogę skalibrować. Edytowane 21 Lutego 2020 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 21 Lutego 2020 Z regulatorami DHC 100 czy 100+ jest pewien kłopot, mianowicie czujnik Honeywell.Mialem ten sam problem, wilgotność była zawyżana o ok.8-12%, na wyswietlaczu np. 82% a w rzeczywistości 70%- co oczywiście skutkowalo powstawaniem suchego pierścienia. Przyczyną jest brak zabezpieczenia p/kondensacyjnego w czujnku . Komora ma to do siebie, że warunki jakie w niej panują są w zasadzie permanentnie w okolicach punktu rosy, co własnie powoduje powstawanie skroplin na elemencie pomiarowym i zawyżanie wyniku. Ja zmieniłem regulator DHC na ESM z czujnikiem ProNem i problem znikł. Ponadto jednym regulatorem steruję wszystkim- temperaturą, nawilzaniem i osuszaniem. W trakcie testow tak to wygladalo: Na DHC jest 73% a na ESM 54%. Półśrodkiem, jest owiniecie czujnika gęstym, o b.drobnych oczkach materiałem np. pończocha- ale to tylko półśrodek, nie gwarantujący sukcesu. Najlepiej zmienić czujnik. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 22 Lutego 2020 Mialem ten sam problem, wilgotność była zawyżana o ok.8-12% Też tak mam w porównaniu z miernikami elektronicznymi. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zbój-madej-wyroby-dojrzewające/?p=655804 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 22 Lutego 2020 DHC-100 możesz skalibrować tym samym sposobem jak wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 22 Lutego 2020 (edytowane) Też tak mam w porównaniu z miernikami elektronicznymi. https://wedlinydomow...ające/?p=655804 No czytałem, więc sugeruje CI rozwiązanie...Można jeszcze eksperymentalnie to sprawdzić, wstawiajac do komory np. jakiś ser na kilka dni i obserwowac predkość obsychania. Następnie w DHC możma zmienić parametr F7 o wartość zawyżania czyli np. te - 10%, znow wstawić ser porównawczo. Rozwiazanie z kalibracją na nasycony roztwór soli o którym wyżej pisał jeden z kolegów i filmik Rededa - też jest jakimś rozwiązaniem, tylko nie wyeliminuje to przyczyn. Regulator sobie skalibrujesz na te 75% i bedzie poprawnie, natomiast jak wilgotnośc w komorze skoczy i temperatura spadnie, wystąpi znów konensacja na czujniku i wynik pomiaru ponownie bedzie zawyzony. Edytowane 22 Lutego 2020 przez qzym Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 22 Lutego 2020 Z jakiego drewna deseczki będą dobre do zrobienia zacisku do salami? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 22 Lutego 2020 Regulator sobie skalibrujesz na te 75% i bedzie poprawnie, natomiast jak wilgotnośc w komorze skoczy i temperatura spadnie, wystąpi znów konensacja na czujniku i wynik pomiaru ponownie bedzie zawyzony. Tak, ale to tylko tymczasowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 23 Lutego 2020 Możliwe, że już wiem co u mnie nie halo z tym szybkim spadkiem wagi w dojrzewalni.Dziś skoro świt ważyłem Calabrese w fibrusie.Widoczne na zdjęciu dwie kiełbaski wiszące na pierwszym planie po lewej i po prawej, czyli bliżej drzwi komory straciły od 1-go Lutego po 35%.Widoczna kiełbaska przy tylnej ścianie komory straciła 29% wagi.Wychodzi na to, że "uderzenie" powietrza z wentylatora jest dość mocne i wysusza przed czasem wyroby.Na razie nic innego do głowy mi nie przychodzi.Górną półkę obniżyłem o 1 stopień i zwiększyłem wilgotność.Nic to Baśka, uczymy się dalej Po lewej stronie przez kratkę widać małą Coppe, która wisi sobie w komorze (teraz na dole komory przy ściance) od 28 Grudnia i ma nieco ponad 38% (wcześniej też wisiała blisko drzwi). Ważyłem ją 1.5 tyg. wstecz i miała niecałe 38%, więc wysychanie wyhamowałoInną małą Coppę, którą powiesiłem razem z tą na zdjęciu, to wyjąłem z komory jakieś 1.5 tyg. wstecz, miała 40% straty, a ta nadal sobie wisi.Pancetta, ta po prawej z 14 Grudnia ma 22%. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 23 Lutego 2020 Wychodzi na to, że "uderzenie" powietrza z wentylatora jest dość mocne i wysusza przed czasem wyroby. Wypytaj @Zbójaszku StafanaS o rozwiązanie, które u siebie zastosował w celu "rozproszenia" i wygładzenia skutków wentylacji.Może zdradzi ??? Szybka utrata wagi Twoich wyrobów zwróciła uwagę kilku osób, stąd te wypytywania o warunki wilgotnościowe w komorze. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 23 Lutego 2020 (edytowane) Dobrym rozwiązaniem może byc rozwiązanie qzyma. W tym tygodniu mam większy wydatek, ale może po wypłacie będę myślał o jego rozwiązaniu ze sterownikiem, znaczy zmiana na ten co on ma. Wypytaj @Zbójaszku StafanaS Może zdradzi ??? Stefan, masz na te moje "suchoty" w komorze jakąś radę?? Aha, zwiększyłem wilgotność. Jutro rano po PKP jeden baton calabrese, 35% straty będzie rozkrojony, kolejne potrzymam do 40%, zobaczymy jak teraz będzie postepowała utrata wagi. Edytowane 23 Lutego 2020 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.