Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Po kliku mies. obserwacji twierdzę, że dhc-100 zawyża wilgotność o 8-12%

 

Sprawdź go przy pomocy soli z wodą - proporcje 1kg NaCl + 0,5 l wody, najlepiej deminaralizowanej.

Zamknij na dobę w szczelnym pudle, najlepiej w temperaturze dojrzewalni - prawidłowy wynik ok. 75%

 

https://paginas.fe.up.pt/~selco/wp-content/uploads/2014/02/Relatorio_2.pdf

 

Tu masz dokładniejsze wyniki (tabela 2) w zależności od temperatury:

https://nvlpubs.nist.gov/nistpubs/jres/81A/jresv81An1p89_A1b.pdf

 

Zastanawiałem się kiedyś, czy do nawilżania komory nie użyć pompki akwariowej przedmuchującej powietrzem roztwór gliceryny:

 

https://pdfs.semanticscholar.org/3517/8ca3e553841268fbd4a2a48eb40d5def3afd.pdf

 

post-48118-0-77746500-1581348903.png

Edytowane przez mikami
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-656609
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 435
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzięki :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-656618
Udostępnij na innych stronach

A'la fuet.

W komorze powiesiłem 5-go Lutego, pierwszy raz nie szczepiłem towaru.

Pleśń ładnie się rozrasta, mam nadzieję, że pokryje całe kiełbaski :D

 

post-41817-0-61253600-1581588480_thumb.jpg

 

 

Wsio wygląda tak. Jest miejsce na kolejne wyroby :cool:

 

post-41817-0-80855400-1581588534_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-656877
Udostępnij na innych stronach

Na fuet to te "kiełbaski" za grubaskie i za krótkie.  Fuet, w katalońskim oznacza bicz lub bat.  Kiełbasy są cienkie w osłonkach 32 i poniżej. Ale podoba mi się ze robisz tradycyjne wyroby.

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-656980
Udostępnij na innych stronach

Na fuet to te "kiełbaski" za grubaskie i za krótkie. Fuet, w katalońskim oznacza bicz lub bat. Kiełbasy są cienkie w osłonkach 32 i poniżej. Ale podoba mi się ze robisz tradycyjne wyroby.

Krzyś, dlatego  i także z inych powodów napisałem, że to jest a'la Fuet, a nie Fuet.

Krótsze batoniki robiłem dlatego, że jakoś lepiej mi pakować próżniowo po zakończeniu dojrzewania takie pojedyncze całe kiełbaski niż taki jeden baton długi, a krojony na pół.

No i słoninkę nie mieliłem, a kroiłem w drobną kosteczkę.

Pleśń dziś jeszcze bardziej obrosła na kiełbaskach od tej widocznej na zdjęciach.

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-656983
Udostępnij na innych stronach

Arecki, krojona ta co to miałem przekrój jej zrobić :D

 

Kiełbasa ziołowa, zimno wędzona, ta co to jedna z nich się popsuła.

W smaku bardzo oki, wilgotność jeszcze dokładniej musi się wyrównać w próżni.

Cienko krojona, nie ma nic twardego.

Z siostrzeńcami do wiśniówki i innych już było próbowane. Jest git :cool:

Po Niedzieli będzie salami Milano lub Genoa, a następna będzie ta właśnie ziołowa, ale już nie zimno wędzona, tylko z bakteriami, zakwaszona i do komory :D

 

post-41817-0-20576600-1581779254_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657067
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsze urodziny siostrzenicy :D

 

post-41817-0-72973100-1581837356_thumb.jpgpost-41817-0-85750400-1581837358_thumb.jpgpost-41817-0-57624300-1581837360_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657088
Udostępnij na innych stronach

Fotka powyżej, na srebrnej tacy od lewej:

Kiełbasa zimno dymiona i suszona w komorze, bresaola, coppa, lonzino, karkówka i boczek zimno dymione zimno dymione w Grudniu 2018r.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657089
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczorajsze urodziny siostrzenicy

 

 

Super to wygląda .... :thumbsup::clap:    Zamawiam taką porcyjkę na moje urodziny ...... mogę sam odebrać .  :facepalm:  :) 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657100
Udostępnij na innych stronach

Wojtku super! Jeszcze jak byś na grzybozlot z taką tacą przyjechal to byłoby super.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657101
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczorajsze urodziny siostrzenicy

Taki wujo to jest cenny !!! 

:tongue:  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657129
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczorajsze urodziny siostrzenicy

Ale to pięknie wygląda :clap: :clap:. Super Zbójaszku  :thumbsup:  :thumbsup: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657182
Udostępnij na innych stronach

Fuet :D

Sam się zaszczepił, mało pleśni, jednak lepiej samemu szczepić towar.

Bardzo szybko stracił 40% wagi, 12 dni. Maluśki pierścień się zrobił.

Wilgotność mam 75-86%.

Smak dla miłośników "pleśniowych", bardzo wyrazisty, może aż za bardzo.

Moja mama powiedziała, żebym więcej jej nie przynosił "tego" :laugh:

Ja pół batonika spożyłem.

Zapakowane próżniowo na czas jakiś.

Dużo wolnego miejsca, trza następne salami kręcić.

 

post-41817-0-98425000-1582292729_thumb.jpgpost-41817-0-95230700-1582292731_thumb.jpgpost-41817-0-28705000-1582292734_thumb.jpg

 

Tak mam teraz.

 

post-41817-0-87191200-1582292778_thumb.jpgpost-41817-0-63920400-1582292780_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657764
Udostępnij na innych stronach

Kiedy ostatni raz jak kalibrowales regulator wilgotnosci?

Regulatorów wilgotności nie kalibrowałem, mam dwa elektroniczne i ich nie skalibruję.

Mam jeszcze jeden DHC-100, nie mam wzorca wg którego mogę skalibrować.

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657803
Udostępnij na innych stronach

Z regulatorami DHC 100 czy 100+  jest pewien kłopot, mianowicie czujnik Honeywell.

Mialem ten sam problem, wilgotność była zawyżana o ok.8-12%, na wyswietlaczu np. 82% a w rzeczywistości 70%- co oczywiście skutkowalo powstawaniem suchego pierścienia.

 

Przyczyną jest brak zabezpieczenia p/kondensacyjnego w czujnku . Komora ma to do siebie, że warunki jakie w niej panują są w zasadzie permanentnie w okolicach punktu rosy, co własnie powoduje powstawanie  skroplin na elemencie pomiarowym i zawyżanie wyniku. 

 

Ja zmieniłem regulator DHC na  ESM z czujnikiem ProNem i problem znikł. Ponadto jednym regulatorem steruję wszystkim- temperaturą, nawilzaniem i osuszaniem.

 

W trakcie testow tak to wygladalo:

 

post-46412-0-78957900-1582321336_thumb.jpg

 

Na DHC jest 73% a na ESM 54%.

 

Półśrodkiem, jest owiniecie czujnika gęstym, o b.drobnych oczkach materiałem np. pończocha- ale to tylko półśrodek, nie gwarantujący sukcesu. Najlepiej zmienić czujnik.

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657805
Udostępnij na innych stronach

Mialem ten sam problem, wilgotność była zawyżana o ok.8-12%

 

Też tak mam w porównaniu z miernikami elektronicznymi.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zbój-madej-wyroby-dojrzewające/?p=655804

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657810
Udostępnij na innych stronach

Też tak mam w porównaniu z miernikami elektronicznymi.   https://wedlinydomow...ające/?p=655804

 

 

No czytałem, więc sugeruje CI rozwiązanie...

Można jeszcze eksperymentalnie to sprawdzić, wstawiajac do komory np. jakiś ser na kilka dni i obserwowac predkość obsychania.

 

Następnie w DHC możma zmienić parametr F7 o wartość zawyżania  czyli np. te - 10%, znow wstawić ser porównawczo.

 

Rozwiazanie z kalibracją na nasycony roztwór soli  o którym wyżej pisał jeden z kolegów i filmik Rededa - też jest jakimś rozwiązaniem, tylko nie wyeliminuje to przyczyn.

 

Regulator sobie skalibrujesz na te 75% i bedzie poprawnie, natomiast jak wilgotnośc w komorze skoczy i temperatura spadnie, wystąpi znów konensacja na czujniku i wynik pomiaru ponownie bedzie zawyzony. 

Edytowane przez qzym
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657824
Udostępnij na innych stronach

Z jakiego drewna deseczki będą dobre do zrobienia zacisku do salami?

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657902
Udostępnij na innych stronach

 

 

Regulator sobie skalibrujesz na te 75% i bedzie poprawnie, natomiast jak wilgotnośc w komorze skoczy i temperatura spadnie, wystąpi znów konensacja na czujniku i wynik pomiaru ponownie bedzie zawyzony.

Tak, ale to tylko tymczasowe.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657923
Udostępnij na innych stronach

Możliwe, że już wiem co u mnie nie halo z tym szybkim spadkiem wagi w dojrzewalni.

Dziś skoro świt ważyłem Calabrese w fibrusie.

Widoczne na zdjęciu dwie kiełbaski wiszące na pierwszym planie po lewej i po prawej, czyli bliżej drzwi komory straciły od 1-go Lutego po 35%.

Widoczna kiełbaska przy tylnej ścianie komory straciła 29% wagi.

Wychodzi  na to, że "uderzenie" powietrza z wentylatora jest dość mocne i wysusza przed czasem wyroby.

Na razie nic innego do głowy mi nie przychodzi.

Górną półkę obniżyłem o 1 stopień i zwiększyłem wilgotność.

Nic to Baśka, uczymy się dalej :thumbsup::cool:

 

post-41817-0-76418200-1582436724_thumb.jpg

 

Po lewej stronie przez kratkę widać małą Coppe, która wisi sobie w komorze (teraz na dole komory przy ściance) od 28 Grudnia i ma nieco ponad 38% (wcześniej też wisiała blisko drzwi). Ważyłem ją 1.5 tyg. wstecz i miała niecałe 38%, więc wysychanie wyhamowało

Inną małą Coppę, którą powiesiłem razem z tą na zdjęciu, to wyjąłem z komory jakieś 1.5 tyg. wstecz, miała 40% straty, a ta nadal sobie wisi.

Pancetta, ta po prawej z 14 Grudnia ma 22%.

 

post-41817-0-84879800-1582437241_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657951
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wychodzi  na to, że "uderzenie" powietrza z wentylatora jest dość mocne i wysusza przed czasem wyroby.

Wypytaj @Zbójaszku StafanaS o rozwiązanie, które u siebie zastosował w celu "rozproszenia" i wygładzenia skutków wentylacji.

Może zdradzi ??? :D 

Szybka utrata wagi Twoich wyrobów  zwróciła uwagę kilku osób, stąd te wypytywania o warunki wilgotnościowe w komorze.  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657967
Udostępnij na innych stronach

Dobrym rozwiązaniem może byc rozwiązanie qzyma. W tym tygodniu mam większy wydatek, ale może po wypłacie będę myślał o jego rozwiązaniu ze sterownikiem, znaczy zmiana na ten co on ma.

 

 

 

Wypytaj @Zbójaszku StafanaS

 

 

Może zdradzi ??? :D

Stefan, masz na te moje "suchoty" w komorze jakąś radę?? :D

 

Aha, zwiększyłem wilgotność. Jutro rano po PKP jeden baton calabrese, 35% straty będzie rozkrojony, kolejne potrzymam do 40%, zobaczymy jak teraz będzie postepowała utrata wagi.

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/15/#findComment-657980
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.