arkadiusz Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 24 Listopada 2019 (edytowane) Jak będziesz robił salami z wołowiny lub dzika to radzę dodać bo te mięsa utleniają sie dość mocno w czasie peklowania Edytowane 24 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 25 Listopada 2019 Zbojaszku wielkie brawo dla Ciebie :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 25 Listopada 2019 Zbojaszku wielkie brawo dla Ciebie Dzięki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 25 Listopada 2019 Do kiełbas dojrzewajacych w przemyśle stosowane są następne askorbiniany:kwas askorbinowy = witamina Caskorbinian sodu = sól sodowa kwasu askorbinowegoizoaskorbinian sodu = sól kwasu izoaskorbinowego Nie radziłbym dodatku witaminy C, ponieważ obniża pH i podniesie kwaśność. Lepiej nie używać razem z dodatkiem kultur bakterii. Więcej nadaje się do wyrobów które będą obchodziły obróbkę termiczną, będą podsuszane, i gdzie lekka kwaśność jest pożądana. Askorbinian sodu i izoaskorbinian sodu nie działają na pH. Dodatek askorbinianów nie jest konieczna i nie jest tradycyjna, Jednak ja lubię stosować (0,5g/kg) izoaskorbinian sodu, ponieważ często przetrzymuje salami i w lodówce w próżni do roku, czasami nawet dłużej, Ta mala ilość pomaga z przedłużeniem świeżości smaku i utrzymaniu koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 25 Listopada 2019 (edytowane) U nas na askorbinian sodu potocznie mówią wit.C. Edytowane 25 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 25 Listopada 2019 U nas na askorbinian sodu potocznie mówią wit.C. cytat : Askorbinian sodu jest buforowaną witaminą C, co oznacza, że posiada mniej kwasowy odczyn w porównaniu do kwasu L-askorbinowego. Jak by to rozebrać na czynniki pierwsze to nie jest do końca to samo . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 25 Listopada 2019 Jak by to rozebrać na czynniki pierwsze to nie jest do końca to samo . I jak określiłem powyżej działa inaczej w mięsie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 25 Listopada 2019 (edytowane) Askorbinian sodu i izoaskorbinian sodu nie działają na pHCzyli takie coś będzie oki? https://allegro.pl/oferta/askorbinian-sodu-100g-warchem-53964-7608726554https://allegro.pl/oferta/askorbinian-sodu-natvita-7886343001 Edytowane 25 Listopada 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 26 Listopada 2019 Askorbinian sodu i izoaskorbinian sodu nie działają na pHCzyli takie coś będzie oki? https://allegro.pl/oferta/askorbinian-sodu-100g-warchem-53964-7608726554https://allegro.pl/oferta/askorbinian-sodu-natvita-7886343001 Chyba tak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 26 Listopada 2019 Chyba tak. Skoro tak niepewnie napisałeś, to trzeba kupić izoaskorbinian Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 26 Listopada 2019 trzeba kupić izoaskorbinian Oczywiście.Kiedyś kupiłam u Mira, ale aktualnie nie ma w ofercie.Neutralność kwasowa jest tutaj bardzo istotna. Im więcej zmiennych parametrów tym trudniej zapanować nad procesem.Pozdrawiam Cię Wojtku i kibicuję Twoim poczynaniom. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 26 Listopada 2019 Ja kupiłem w mojej wiejskiej aptece w opakowaniu 100g a potem dokupiłem w opakowaniu 1kg. Popatrz w Twojej aptece, Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 26 Listopada 2019 (edytowane) Jak by to rozebrać na czynniki pierwsze to nie jest do końca to samo . I jak określiłem powyżej działa inaczej w mięsie.Askorbinian działa inaczej niż izoaskorbinian.?On działa tak samo nie podnosząc pH mięsa.Ja tam z cheni orzeł nie byłen,ale izoaskorbinian to chemiczny odpowiednik askorbinianu.Jak się mylę to proszę o korektę. Edytowane 26 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 26 Listopada 2019 (edytowane) Oczywiście. ale aktualnie nie ma w ofercie.Jest tu gdzie puszki kupuję:https://www.robimywedliny.pl/pl/p/Izoaskorbinian-sodu-1-kg/542 Pozdrawiam Cię Wojtku i kibicuję Twoim poczynaniom.Dzięki i pozdrawiam AskorbinianPóźniej pogadamy jak nie zapomnę, mam na razie urwanie pisiorka Edytowane 26 Listopada 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 26 Listopada 2019 (edytowane) Polędwiczki w folii kolagenowej dziś z dojrzewalni wyjąłem, ciut przegapiłem warzenia Jeden rządek 39.1% straty wagi, drugi rządek 41.4% straty wagi.Nie widzę różnicy w konsystencji w porównaniu do poprzedniej sztuki 35% straty, na słoność to samo,ale na pieprz jakby mocniejsze, albo nierówno pieprznąłem przy peklowaniu.Może skórka jakby ciut twardsza.Polecam dojrzewać polędwiczki dojrzewalnikom świeżakom (zawodowiec się odezwał ), bardzo szybki i smaczniasty wyrób dojrzewający Edytowane 26 Listopada 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 26 Listopada 2019 Do kiełbas dojrzewajacych w przemyśle stosowane są następne askorbiniany: kwas askorbinowy = witamina C askorbinian sodu = sól sodowa kwasu askorbinowego izoaskorbinian sodu = sól kwasu izoaskorbinowego Krzysztof wszystko jednoznacznie wyjaśnił.Nie rozumiem tego bicia piany Sole nie obniżają pH, kwasy owszem (odnoszę się do mięsa). Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 26 Listopada 2019 Już wsio wiem I nie jest to, nie było to bicie piany, tylko dowiedzenie się z dość dużą dokładnością o co kaman z tymi ......binianami w wyrobach, ot co Chyba po to jest forum coby się nauczać Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 26 Listopada 2019 Wojtek, izoaskorbinian sodu nie jest lepszy od askorbinian sodu. W przemyśle jest więcej używany dlatego ze jest tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 26 Listopada 2019 Wojtek Dzięki, wsio pojąłem. Teraz czekam na sprzęt i wolne miejsce w dojrzewalni, no i na czas wolny też czekam. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 26 Listopada 2019 Zazdroszczę zbójas i gratuluję na równi. Chciałbym żeby moje były choć w połowie takie piękne. Ale wyjaśnij proszę durnowatemu pierwsze zdjęcie. Co one robią w misce, moczą się? O co kaman? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 26 Listopada 2019 Przyglądam się i nabieram ochoty...gęba pełna śliny .Czas szukać dojrzewalni ...Gollum , może to moczenie osłonki , żeby łatwiej zdjąć . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 26 Listopada 2019 (edytowane) Co one robią w misce, moczą się? moczenie osłonki , żeby łatwiej zdjąć . A zapożyczyłem z tego filmiku, tyle tylko, że ja nie płuczę pod kranem tylko wkładam odrazu do lekko ciepłej wody na 3 minutki.https://youtu.be/iFQkaKyylwQ?t=250 Chciałbym żeby moje były choć w połowie takie piękne. Cierpliwości Czas szukać dojrzewalni .. Szukaj bo warto, fajna zabawa, stresik i wyroby smaczniaste. Edytowane 26 Listopada 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 26 Listopada 2019 Tak robię z białkowymi .Na gwiazdkę sprawię sobie jakąś skrzynkę ... to może coś dojrzeje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 26 Listopada 2019 Inna osłonka, niekątnica znaczy się? Dobra poniał. Co w niczym mojej zazdrości nie zmniejsza :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 26 Listopada 2019 niekątnica znaczy się? Ja na razie próbuję z folią kolagenową. Robiłem polędwicę, polędwiczki, a kiedyś tam zawinę też karkówkę coby mieć porównania. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.