Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak będziesz robił salami z wołowiny lub dzika to radzę dodać bo te mięsa utleniają sie dość mocno w czasie peklowania

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647032
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 435
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Zbojaszku wielkie brawo dla Ciebie

Dzięki :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647113
Udostępnij na innych stronach

Do kiełbas dojrzewajacych w przemyśle stosowane są następne askorbiniany:

kwas askorbinowy  = witamina C

askorbinian sodu = sól sodowa kwasu askorbinowego

izoaskorbinian sodu = sól kwasu izoaskorbinowego

 

Nie radziłbym dodatku witaminy C, ponieważ obniża pH i podniesie kwaśność.  Lepiej nie używać razem z dodatkiem kultur bakterii.  Więcej nadaje się do wyrobów które będą obchodziły obróbkę termiczną, będą podsuszane, i gdzie lekka kwaśność jest pożądana.  Askorbinian sodu i izoaskorbinian sodu nie działają na pH.  Dodatek askorbinianów nie jest konieczna i nie jest tradycyjna,  Jednak ja lubię stosować (0,5g/kg) izoaskorbinian sodu, ponieważ często przetrzymuje salami i w lodówce w próżni do roku, czasami nawet dłużej,  Ta mala ilość pomaga z przedłużeniem świeżości smaku i utrzymaniu koloru.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647147
Udostępnij na innych stronach

U nas na askorbinian sodu potocznie mówią wit.C. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647152
Udostępnij na innych stronach

U nas na askorbinian sodu potocznie mówią wit.C.

 

cytat :

 

 

Askorbinian sodu jest buforowaną witaminą C, co oznacza, że posiada mniej kwasowy odczyn w porównaniu do kwasu L-askorbinowego.

 

 

 

Jak by to rozebrać na czynniki pierwsze to nie jest do końca to samo .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647161
Udostępnij na innych stronach

Askorbinian sodu i izoaskorbinian sodu nie działają na pH

Czyli takie coś będzie oki?

 

https://allegro.pl/oferta/askorbinian-sodu-100g-warchem-53964-7608726554

https://allegro.pl/oferta/askorbinian-sodu-natvita-7886343001

 

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647182
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chyba tak.

Skoro tak niepewnie napisałeś, to trzeba kupić izoaskorbinian :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647194
Udostępnij na innych stronach

 

 

trzeba kupić izoaskorbinian

Oczywiście.

Kiedyś kupiłam u Mira, ale aktualnie nie ma w ofercie.

Neutralność kwasowa jest tutaj bardzo istotna. Im więcej zmiennych parametrów tym trudniej  zapanować nad procesem.

Pozdrawiam Cię Wojtku i kibicuję Twoim poczynaniom.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647197
Udostępnij na innych stronach

Ja kupiłem w mojej wiejskiej aptece w opakowaniu 100g a potem dokupiłem w opakowaniu 1kg. Popatrz w Twojej aptece,

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647198
Udostępnij na innych stronach

 

Jak by to rozebrać na czynniki pierwsze to nie jest do końca to samo .

 

I jak określiłem powyżej działa inaczej w mięsie.

Askorbinian działa inaczej niż izoaskorbinian.?On działa tak samo nie podnosząc pH mięsa.Ja tam z cheni orzeł nie byłen,ale izoaskorbinian to chemiczny odpowiednik askorbinianu.Jak się mylę to proszę o korektę. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647203
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście.

:thumbsup:

 

 

ale aktualnie nie ma w ofercie.

Jest tu gdzie puszki kupuję:

https://www.robimywedliny.pl/pl/p/Izoaskorbinian-sodu-1-kg/542

 

 

Pozdrawiam Cię Wojtku i kibicuję Twoim poczynaniom.

Dzięki i pozdrawiam :D

 

 

Askorbinian

Później pogadamy jak nie zapomnę, mam na razie urwanie pisiorka :cool:

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647204
Udostępnij na innych stronach

Polędwiczki w folii kolagenowej dziś z dojrzewalni wyjąłem, ciut przegapiłem warzenia :angel:

Jeden rządek 39.1% straty wagi, drugi rządek 41.4% straty wagi.

Nie widzę różnicy w konsystencji w porównaniu do poprzedniej sztuki 35% straty, na słoność to samo,ale na pieprz jakby mocniejsze, albo nierówno pieprznąłem przy peklowaniu.

Może skórka jakby ciut twardsza.

Polecam dojrzewać polędwiczki dojrzewalnikom świeżakom (zawodowiec się odezwał :angel::facepalm: ), bardzo szybki i smaczniasty wyrób dojrzewający :D

 

post-41817-0-48712900-1574781987_thumb.jpgpost-41817-0-36967000-1574781988_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647230
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do kiełbas dojrzewajacych w przemyśle stosowane są następne askorbiniany: kwas askorbinowy  = witamina C askorbinian sodu = sól sodowa kwasu askorbinowego izoaskorbinian sodu = sól kwasu izoaskorbinowego

Krzysztof wszystko jednoznacznie wyjaśnił.

Nie rozumiem tego bicia piany  :facepalm: 

Sole nie obniżają pH, kwasy owszem (odnoszę się do mięsa). 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647232
Udostępnij na innych stronach

Już wsio wiem :cool:

I nie jest to, nie było to bicie piany, tylko dowiedzenie się z dość dużą dokładnością o co kaman z tymi ......binianami w wyrobach, ot co :D

Chyba po to jest forum coby się nauczać :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647234
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtek

Dzięki, wsio pojąłem. Teraz czekam na sprzęt i wolne miejsce w dojrzewalni, no i na czas wolny też czekam.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647239
Udostępnij na innych stronach

Zazdroszczę zbójas i gratuluję na równi. Chciałbym żeby moje były choć w połowie takie piękne.

 

Ale wyjaśnij proszę durnowatemu pierwsze zdjęcie. Co one robią w misce, moczą się?

O co kaman?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647279
Udostępnij na innych stronach

Co one robią w misce, moczą się?

 

 

moczenie osłonki , żeby łatwiej zdjąć .

 

A zapożyczyłem z tego filmiku, tyle tylko, że ja nie płuczę pod kranem tylko wkładam odrazu do lekko ciepłej wody na 3 minutki.

https://youtu.be/iFQkaKyylwQ?t=250

 

 

Chciałbym żeby moje były choć w połowie takie piękne.

 

Cierpliwości :cool:

 

 

Czas szukać dojrzewalni ..

Szukaj bo warto, fajna zabawa, stresik i wyroby smaczniaste.

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647284
Udostępnij na innych stronach

 

 

niekątnica znaczy się?

Ja na razie próbuję z folią kolagenową. Robiłem polędwicę, polędwiczki, a kiedyś tam zawinę też karkówkę coby mieć porównania.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/8/#findComment-647293
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.