gollum Opublikowano 21 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Dziękóweczka Sivon. I za szybką odpowiedź i za cierpliwość do durnych pytań. Zapeklowane. Najpierw 35g peklosoli na kilogram wtarte. Potem wtarta mieszanka papryki słodkiej, majeranku, chilli, czosnku suszonego, gorczycy, jałowca, pieprzu, kolendry (cztery ostatnie starte na świeżo w moździerzu). Potem do worków próżniowych, foto i do lodówki. Tak to wygląda:Utrata wagi 35% Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/9/#findComment-650834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 22 Grudnia 2019 IMHO - zdjecia oddaja widok dobrego i rownomiernego dzialania w dojrzewalni. Niemal niewidzoczny suchy pierscien, ladne pokrycie moldem. NIemniej w mojej opinii - wedlina wyjeta zbyt wczesnie, swiadczyc moze o tym "zbyt zywy" kolor na przekroju. Przetrzymanie troche tej wedliny w vacuum pozwoli na bardziej rownomierne dojscie wygladu (i tak juz dobrego), niemniej nie zmieni juz zbyt mocno parametrow smakowo-zapachowych. Musisz wziasc pod uwage ze kazdy procent wagi tracowny w trakcie dojrzewania wymaga coraz dluzszego czasu, a to oddaje nam w tworzeniu sie dodatkowych reakcji poglebiajacych wrazenia smakowo-zapachowe. Zdaje sobie sprawe ze jako poczatki to i raczki swedza, to i chec pokazania najblizszym jak rowniez kolegom. Musze przyznac ze jak na pierwsze "koty za ploty" to jednak zrobiles cos ladnego i wizualnie przyjemnego. (smaku niestety nie moge ocenic) ale widzac opis przypraw i proces to wydaje mi sie ze jest znakomity. Wiec jak na poczatki i mnostwo zadawanych pytan to masz prawo chlubic sie ze zrobiles naprawde dobry poczatek. Wesolych Swiat. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/9/#findComment-650837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 22 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Bardzo dziękuję za uznanie. Choć jego większość należy się kolegom którzy pomagali. To prawda że paluszki świerzbiały ale jak ocenić kiedy już czas? Czym jeszcze prócz utraty masy się kierować? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/9/#findComment-650848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Termik+ to chyba najdokładniejszy higrometr, w zależności od ceny dokładność to +- 5% lub droższe +- 2%. Czymś musimy kalibrować nasze esco Oba przyrządy mają czujniki tej samej klasy. Więc co czym kalibrować?W datashicie Sensiriona (to co jest w Termiku) są różne ciekawe haczyki. Np. ciągły pomiar przy >80% daje dodatkowy błąd 3%. Jak coś się skropli, to trzeba go najpierw wypiec, a potem nawilżyć.Nie wiem, który Honeywell jest w Esco, ale pobieżny przegląd katalogu Honeywella daje podstawy do stwierdzenia, że te czujniki są stabilniejsze długoterminowo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/9/#findComment-650907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Czym jeszcze prócz utraty masy się kierować? 35% to taki zaokrąglony numerek przy wyrobie wędlin dojrzewających. Mniej więcej utrata wagi 35% kojarzy się z obniżeniem aktywności wody co decyduje o bezpieczeństwie gotowego wyrobu. Idealnie byłoby mieć miernik aktywności wody, ale takie cacko kosztuje około dwóch tysięcy dolarów. Pamiętaj jednak, że 35% to tylko wskazówka. Na przykład, jeśli wyrób ma wysoką zawartość tłuszczu, będzie gotowy po utracie 25% lub nawet mniej. Dotyczyłoby to na przykład do pancetty lub guanciale. Tłustawa coppa może być gotowa po 28 - 30%. Następnie musisz wziasc pod uwagę rodzaj mięsa. Chude i świeże mięso zawiera więcej wody, mięso które zostało zamrożone, straciło już co najmniej 5%. Chuda wołowina będzie miała znacznie więcej wody niż wieprzowina. Szwajcarski bundnerfleisch wytwarzany z wołowiny ze starszych zwierząt, jest zwykle suszony do 45%. Więc w twoim przypadku, prawdopodobnie lepiej byłoby trochę dłużej wysuszyć ligawę. Ale w końcu chodzi o osobiste preferencje i gust. Po pewnym czasie będziesz wiedział, co lubisz. Rzadko ważę moje wyroby i decyduje na podstawie wyglądu i dotyku. Jest gotowy, kiedy jest gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/9/#findComment-650916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 22 Grudnia 2019 35% to taki zaokrąglony numerek przy wyrobie wędlin dojrzewających. Mniej więcej utrata wagi 35% kojarzy się z obniżeniem aktywności wody co decyduje o bezpieczeństwie gotowego wyrobu 16. grudnia minęły całe trzy lata EKSPERYMENTU , który śledziłam z wręcz dziennikarskim zacięciem i którego niektóre efekty mogłam osobiście ocenić. #12 - szynka - ubytek wagi 32 %, dzis waga - 1539 g, powinna pozostac jeszcze przynajmniej z miesiac ale juz za mocno mnie korcilo aby zajrzec co w srodku, zapakowana prozniowo. Otworzyłam kawałek tej szynki po ponad 4 miesiącach próżniowego leżakowania i stwierdziłam pewną nieprawidłowość tekstury.Było to:zwiotczenie konsystencji, określane w literaturze jako "ciastowatość"lepkość powierzchni przekroju (utrudnienie krojenia)Przyczyną takiego stanu rzeczy była nadmierna proteoliza, warunkowana pozostałościami aktywnej wody, której poziom - po zapakowaniu próżniowym - nie ulega już zmianie. Proszę to wziąć pod uwagę szczególnie, gdy "nadmiernie korci" Wklejam przekrój szynki aby było wiadomo w jakim mięsie wystąpiła ta wada: Testowany przeze mnie kawałek obsuszyłam powoli (w kontrolowanych warunkach) co usunęło skutecznie istniejącą wadę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/9/#findComment-650951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Wedlinki wygladaja apetycznie ..sklaniam si ebardziej ku wolowinie ..ale ta pani "W" singelka po przejsciach na drugim planie to jak smakuje ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/9/#findComment-651042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 23 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 23 Grudnia 2019 A jeszcze nie wiem. To z zięciem przyszłym w sylwestra mamy sprawdzać ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/9/#findComment-651075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 23 Grudnia 2019 A jeszcze nie wiem. To z zięciem przyszłym w sylwestra mamy sprawdzać ;-)To napisz jak smakowala , takowej jeszcze nie mamy ( zreszta jeszcze latwiej wymieniac te co mamy niz te co nie) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/9/#findComment-651098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 30 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zrobiłem dziś szyneczkę, karkóweczkę i 3 kilogramy kiełbasy. Posiłkowałem się przepisem kolegi redzed z tego tenatu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/Pomysł i link do tematu podrzucił mi Zbój Madej któremu dziękuję bardzo.Zrezygnowałem tylko z goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej A zamiast koniaku dałem whisky. W sumie to tylko pieprz został z oryginalnego przepisu :grin: Ale mam pytanie do kolegów, czy ja mam tę kiełbasę też zaszczepić pleśnią czy nie? Tak to mi wyszło: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/9/#findComment-652341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 31 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 31 Grudnia 2019 Zrezygnowałem tylko z goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej Klasyczne przyprawy francuskich "saucisson sec"! I jeszcze wlałeś Jamesona? Ale mam pytanie do kolegów, czy ja mam tę kiełbasę też zaszczepić pleśnią czy nie? Jak chcesz. Takie kiełbasy normalnie maja lekki nalot, tak ze gdy byś nie zaszczepiał, na pewno kielbasa sama się zaszczepi pleśnią którą już masz na innych wyrobach i w powietrzu w twojej .dojrzewalni. Szczepienie w twojej sytuacji jest opcjonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/9/#findComment-652439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 31 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 31 Grudnia 2019 Klasyczne przyprawy francuskich "saucisson sec"! I jeszcze wlałeś Jamesona? Nie miałem ambicji żeby francuską kiełbasę zrobić, szczerze mówiąc po prostu splot okoliczności był taki, że po kiełbasie na święta zostały mi osłonki, miałem chęć powiesić w dojrzewalni kiełbasę i w dodatku kurier dostarczył wczoraj nadziewarkę. No to się musiało tak skończyć Jak chcesz. Takie kiełbasy normalnie maja lekki nalot, tak ze gdy byś nie zaszczepiał, na pewno kielbasa sama się zaszczepi pleśnią którą już masz na innych wyrobach i w powietrzu w twojej .dojrzewalni. Szczepienie w twojej sytuacji jest opcjonalne. No to zaszczepię połowę a reszta niech tak wisi. zobaczymy czy będzie w smaku różnica. Dzięki za pomoc. Ale tak na marginesie, niech się przy okazji czegoś nauczę. Jaki jest cel nakłuwania osłonek? Po co to robimy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/9/#findComment-652540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 31 Grudnia 2019 A jak idzie utrata wago w dojrzewalni? jak daleko jeszcze do pierwszego krojenia? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/9/#findComment-652543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 31 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 31 Grudnia 2019 Cóż, wszystkie już przekroczyły te 35% mniej więcej tydzień temu. Ale ćwieka mi zabił Stefan gdy wyciągnąłem ligawy: NIemniej w mojej opinii - wedlina wyjeta zbyt wczesnie, swiadczyc moze o tym "zbyt zywy" kolor na przekroju. Przetrzymanie troche tej wedliny w vacuum pozwoli na bardziej rownomierne dojscie wygladu (i tak juz dobrego), niemniej nie zmieni juz zbyt mocno parametrow smakowo-zapachowych. Musisz wziasc pod uwage ze kazdy procent wagi tracowny w trakcie dojrzewania wymaga coraz dluzszego czasu, a to oddaje nam w tworzeniu sie dodatkowych reakcji poglebiajacych wrazenia smakowo-zapachowe. Zdaje sobie sprawe ze jako poczatki to i raczki swedza, to i chec pokazania najblizszym jak rowniez kolegom. No i wiszą w nadziei na bardziej równomierne dojście oraz lepsze walory smakowo-zapachowe. Problem w tym, że teraz to już nie mam pojęcia kiedy to wyjąć. Postanowiłem że przeciągnę to jeszcze do piątku i będę wyjmował bo tak jak mówi Stefan czyli "na macanego" to nie potrafię bo przecież mam zero doświadczenia.[Dodano: 31 gru 2019 - 17:06]EDIT: Przepraszam, to kolega redzed mówił o macaniu ale wciąż to jest kwestia doświadczenia, cóż, w najgorszym razie będą zbyt przysuszone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/9/#findComment-652556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 31 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 31 Grudnia 2019 Problem w tym, że teraz to już nie mam pojęcia kiedy to wyjąć.cóż, w najgorszym razie będą zbyt przysuszone.aby "przesuszyc" tego typu wedliny to trzeba spaprac doslownie caly proces. Ponizej obrazowo jak mniej wiecej wyglada strata wagi w przypadku wedlin dojrzewajacych w moich "badaniach".. W miare uplywu czasu starta wagi znacznie spada i nie dzieje sie nic takiego jak na poczatku procesu gdzie coppa starcila w ciagu 15 dni ok 12 % wagi. ale jak spojrzysz na roznice np pomiedzy 75 a 90 dniem to waga spadla tylko 2-3 %. Mozesz tez kawalek odkroic na sprobowanie a reszte powiesic spowrotem. Dosc szybko odciecie pokryje sie plesnia ale nie bedzie dalej zbytnio sie rozwijac poniewaz plaszczyzna ciecia dosc szybko straci odpowiednia wilgotnosc dla dalszego rozwoju plesni, wiec w przyszlosci wystarczy odkroic plasterek i juz masz dobra. a mozna takze plaszczyzne ciecia posmarowac polplynnym lekko rozgrzanym smalcem wymieszanym z maka tzw. sugna i to to tez zabezpieczy ta plaszczyzne w dalszym dojrzewaniu. ( o ile nie jest "za mokra" ) Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/9/#findComment-652565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 3 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Unboxing pierwszej polędwicy :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/9/#findComment-652970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 3 Stycznia 2020 I to je to Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/9/#findComment-652971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Unboxing pierwszej polędwicy A gdzie opis wrażeń ??? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/9/#findComment-652981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 3 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Unboxing pierwszej polędwicyA gdzie opis wrażeń ??? Oj EAnno - musisz zaczekac troszke bo chyba z wrazenia zaniemowil @ gollum - Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/9/#findComment-652987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 3 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Kurczę mniód po prostu. Znacznie delikatniejsza, mniej ciągnąca niż ligawa. Rozpływa się dosłownie w gębie. Nie wiem czy to zasługa dłuższego dojrzewania czy po prostu tego że to zupełnie inne mięso. Ale bomba smakowa jest :-) Dla mnie jednak za słona, 35g na kg to zdecydowanie za wiele. 1. Jaka jest graniczna (z punktu widzenia bezpieczeństwa mikrobiologicznego) dawka peklosoli? 2. Na wędlinie są (jak widać) miejsca gdzie pleśń przedostał się w miejscach nakłuć i lekko poraziła wędlinę. Czy to tak zawsze jest? Mogę to tak zapakować do vacuum?[Dodano: 03 sty 2020 - 19:35]EDIT:Pytam ma się rozumieć o dolną graniczną dawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/9/#findComment-653007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 3 Stycznia 2020 w miejscach nakłuć i lekko poraziła wędlinę Solanka 10%, obmyj ściereczką, osusz ręcznikiem papierowym i pakuj próżniowo. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/9/#findComment-653014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 4 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 4 Stycznia 2020 (edytowane) Znowu przyroda mnie wykiwała. Po lewej kiełbasy zaszczepione. Po prawej niezaszczepione. No i teraz kombinuj :grin: Edytowane 4 Stycznia 2020 przez gollum Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/9/#findComment-653096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 19 Stycznia 2020 SiB-y poratujcie radą. Kiełbasy wyglądają ładnie i większość całomięśniowych też. Tylko karkówka dostała takich jakichś, nie wiem - plam? Powierzchniowo w dotyku jest to suche. Nie ma żadnych nieprzyjemnych zapachów, w dojrzewalni pachnie po prostu przyjemnie pleśnią, coś jakby człowiek rozpakowywał serek pleśniowy. Plamy były najpierw żółtawe a teraz pociemniały.Co to jest i co zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/9/#findComment-654621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Plamy były najpierw żółtawe a teraz pociemniały. Co to jest i co zrobić? nic nie robic. wyglada na to ze Twoje P. nalgiovence zaczyna "dojrzewac" albo inaczej - zaczyna zamierac ze starosci i braku odpowiednich warunkow do dalszego rozwoju. Inaczej mowiac - tworzyc to sie powinno w miejscach (najpierw) gdzie jest chude mieso przez ktore przechodzilo najwiecej wilgotnosci z wewnatrz. Poniewaz - 1. utrata wagowa spowodowala ze obecnie wydostaje sie mniej wilgoci ktora nie wystarcza juz na dalszy rozwoj plesni to poprostu zaczyna zamierac. ( jesli miala ladne konidia to mozezsz miec na dnie dojrzewalni takze brazowawy proszek).2. Jesli wytworzyl Ci sie suchy pierscien to takze podobnie przedstawia sie sprawa - ze za malo wilgoci juz maja plesnie.3. plesnie maga poprostu "kwitnac" wytwarzac wlasnie zarodniki i tez beda mogly zmieniac kolor.Moim zdaniem nie masz sie co martwic. - mam na dlugo dojrzewajacych podobnie. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/9/#findComment-654629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zapomniałem napisać - to się stało na karkówce którą niedawno powiesiłem. Wisi najkrócej ze wszystkich raptem ok 3 tygodnie. A te stare są bielusieńkie jak śnieg. Martwię się czy nie zakaziłem tego kawałka jakimś kontaminantem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16543-pierwsza-w-%C5%BCyciu-dojrzewaj%C4%85ca-w%C4%99dlina/page/9/#findComment-654630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.