Skocz do zawartości

Z domowej dojrzewalni ... i nie tylko


Rekomendowane odpowiedzi

No to jeszcze pod choinką poszperasz i może trafi się jakiś silnik do tego sprzętu. Wtedy będziesz miał pełną automatyczną linię produkcyjną :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/4/#findComment-648550
Udostępnij na innych stronach

 

 

może trafi się jakiś silnik do tego sprzętu.

 

Zamierzam wykorzystać napęd z wilka. Już  móżdzę nad przekładnią.....choć w zasadzie gotowe.


[Dodano: 06 gru 2019 - 11:27]

Przekładnia planetarna załatwia sprawę. Osie wilka i mieszarki są na takiej samej wysokości.

post-46412-0-22707600-1575628017_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/4/#findComment-648555
Udostępnij na innych stronach

 

może trafi się jakiś silnik do tego sprzętu.

 

Zamierzam wykorzystać napęd z wilka. Już  móżdzę nad przekładnią.....choć w zasadzie gotowe.

[Dodano: 06 gru 2019 - 11:27]

Przekładnia planetarna załatwia sprawę. Osie wilka i mieszarki są na takiej samej wysokości.

attachicon.gifnema.jpg

 

U siebie mam bezposrednie polaczenie mieszarki z silnikiem "wilka" (po zdjeciu gardzieli). Do tego masz chyba te widoczne na zdjeciu laczniki aby polaczyc oba sprzety bez uzywania przekladni i reduktorow. 

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/4/#findComment-648577
Udostępnij na innych stronach

 

 

U siebie mam bezposrednie polaczenie mieszarki z silnikiem "wilka" (po zdjeciu gardzieli). Do tego masz chyba te widoczne na zdjeciu laczniki aby polaczyc oba sprzety bez uzywania przekladni i reduktorow. 
 

 

Tak, mam te łączniki również,nie problem połączyć z wilkiem,  ale niestety przekładnie muszę zastosować, albowiem wilk ma 186 obr/min- to zbyt dużo do mieszarki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/4/#findComment-648581
Udostępnij na innych stronach

Fakt - dopiero sprawdzilem i u mnie jest 108 obr/min.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/4/#findComment-648586
Udostępnij na innych stronach

Salami w stylu Calabrese...po utracie wagi 39%.

Smak doskonaly :-)) . To akurat baton kontrolny w którym była sonda pH metru. 

Po fermentacji poszedl w dyby i dlatego taki splaszczony. Robione jeszcze na Zelmerku....

 

post-46412-0-45093600-1576152228_thumb.jpg

post-46412-0-79634600-1576152250_thumb.jpg

 

W komorze jeszcze lekki "tłok".... ale na świeta nieco zluzujemy......

"Jesus de...." w kątnicy wp........ mimo róznych zabiegów i zaklęć...nie chce zapleśnieć bestia :-((

 

post-46412-0-48459300-1576152537_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/4/#findComment-649428
Udostępnij na innych stronach

Salami bardzo apetycznie wygląda  :thumbsup:  :clap:

Towarzystwo bazylii i pomidorów dodatkowo podkreśla urok wędliny.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/4/#findComment-649439
Udostępnij na innych stronach

Salami wygląda zachęcająco, ja u siebie mam coś na kształt salami ale żadnej nadziei sobie nie robię:) Co do myśliwskiej już wygląda dobrze, krótkie batony tak jak przy tego typu kiełbasie.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/4/#findComment-649473
Udostępnij na innych stronach

Salami wygląda zachęcająco, ja u siebie mam coś na kształt salami ale żadnej nadziei sobie nie robię Co do myśliwskiej już wygląda dobrze, krótkie batony tak jak przy tego typu kiełbasie.

 

 

Dzięki, trzeba trenować-bez tego nie zdobedzie sie doświadczenia.

Smakuje super (przepis wg. Redzeda), nad samą "domową" technologią trzeba jeszcze popracować.....ale przynajmniej już pierwsze kroki w dobrą (mam nadzieję)  stronę zrobione.

 

Sam jestem ciekaw pozostałych wyrobów- w komorze jeszcze wisi salami z truflami, pozostałe batoniki  tej jw. a la Calabese, pancetta + pancetta z polędwiczką wewnątrz (ale ta to jeszcze dłuuugo powisi ), guanciale , 2 x poledwiczki no i ten "nieszczęsny", a raczej niezapleśniały jesus de lyon.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/4/#findComment-649480
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sam jestem ciekaw pozostałych wyrobów- w komorze jeszcze wisi salami z truflami, pozostałe batoniki  tej jw. a la Calabese, pancetta + pancetta z polędwiczką wewnątrz (ale ta to jeszcze dłuuugo powisi ), guanciale , 2 x poledwiczki no i ten "nieszczęsny", a raczej niezapleśniały jesus de lyon.

 

No jeszcze o 2 małych Coppa zapomniałem.... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/4/#findComment-649501
Udostępnij na innych stronach

Tym razem, małe co nieco wydobyte z domowej dojrzewalni. Pancetta, Coppa, Salami: kalabryjskie, z truflami i fuet oraz muśnięte zimnym dymem podgarle a'la Guanciale........Smakowite!!!

post-46412-0-87320000-1576759422_thumb.jpg

post-46412-0-61120900-1576759446_thumb.jpg

 

Tradycyjne malowanki też poczynione

 

post-46412-0-05499900-1576759549_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/4/#findComment-650454
Udostępnij na innych stronach

 

 

małe co nieco wydobyte z domowej dojrzewalni. ..... Tradycyjne malowanki też ....
 

I mamy luksusy na Święta  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/4/#findComment-650460
Udostępnij na innych stronach

 

 

małe co nieco

:clap: :clap: :clap::thumbsup::D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/4/#findComment-650464
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

W komorze lekkie pustki po świetach, ale powolutku zapełniam....

post-46412-0-56310800-1579348784_thumb.jpg

Saucission Sec z przepisu Redzeda....... 

A Jesus de......wciąż bez pleśni ( juz odpuściłem)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/4/#findComment-654555
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze "śliwki robaczywki".......

 

Po 15 dniach dojrzewania, na 2 batonach pojawiły mi się ogniska innej pleśni....

Myć octem/solanką? Szczotkować .....  czy jeszcze poczekać???

post-46412-0-74382100-1579685397_thumb.jpg

post-46412-0-69342800-1579685427_thumb.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/4/#findComment-654838
Udostępnij na innych stronach

Sie troszke pokręciło........Krakowska prawie wg.Kostka (zamiast IIIwp jest I woł)

 

Nowa mieszarka z napędem wilka:

 

https://www.youtube.com/watch?v=PnWpahE1Bj8

 

 

post-46412-0-71495000-1580392958_thumb.jpg

 

a dziś pomalowane (jeszcze ciepłe)

 

post-46412-0-40737000-1580392998_thumb.jpg

 

a rogaliki też wiszą....

 

post-46412-0-93852200-1580393349_thumb.jpg

Edytowane przez qzym
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/4/#findComment-655498
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziś popełniona- mini Spaniata Romana wg.Redzed,,,, Tylko nie wiem czy prasowac czy nie??? i kiedy - po fermentacji czy w trakcie??

 

Jak masz warunki, to prasuj w trakcie, jak nie to zaraz po fermentacji.  Tradycyjna spaniata romana jest prasowana. 

 

Mierzyłeś pH po fermentacji?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/4/#findComment-655520
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.