Skocz do zawartości

Sery made by wróbel


wróbel75

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem, jestem. Kurcze od rana nie mogłem znaleźć wolne 5min.

 

Powiem tak. Co to za "twór" nie mam pojęcia.

Smak ni gotowana jajecznica, ni mleko na jajkach.

Szkoda było czasu, szorowania garnka a przede wszystkim 3 jaj od szczęśliwych kur.

Zostawiam to do wieczora aby zapoznali się zainteresowani i pousuwam aby inni nie popełnili błędu mojego i sverige2 :D


[Dodano: 04 lut 2020 - 11:09]

 

 

zanim "toto" zjedzą koty :D

Masz bardzo mało wybredne koty :D

 

 

Czekam na wyniki. :rolleyes:

Ja też jeszcze tego nie wyrzuciłem jak by co :laugh:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 189
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A ja to pobieżnie czytałem ale mam przepis na ciekawy sernik na serze robionym w dziwny sposób. Kiedyś go wrzucałem. Polecam bo jest bardzo dobry a ten "ser" jest bardzo specyficzny w konsyst6encji i smaku.

 

SERNIK TOMASZA
  • 2 litry mleka
  • 0,5 litra kwaśnej śmietany
  • 5 jajek
  • Kostka masła
  • Szklanka cukru pudru
  • Sok z 1 cytryny
  • Bakalie
  • Gotowy biszkopt/Ew biszkopty
  • Galaretka
  • Owoce

Przygotowanie:
Mleko zagotować, jaja roztrzepać ze śmietaną i wlać do wrzącego mleka. Gotować na małym ogniu przez ok. 15 min. cały czas mieszając. Gdy zrobi się twaróg odstawić do wystygnięcia. Odcedzić ser i przetrzeć przez sitko.  Utrzeć masło z cukrem, dodać ser, sok z cytryny i bakalie. Masę wyłożyć na biszkopt i zalać galaretką.


[Dodano: 04 lut 2020 - 11:15]

post-67697-0-21477900-1580811319_thumb.jpgpost-67697-0-77956600-1580811331_thumb.jpgpost-67697-0-23538800-1580811340_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko jak grzać to mleko przez 15 minut i go nie przypalić, kiedy już po minucie mieszanina zaczyna przywierać do dna i robić się brązowa nawet na małym ogniu ? Poza tym  przepisik ciekawy i zapewne wart dokonania próby, bo kto jak kto, ale Ty wiesz co i o czym piszesz :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak cały czas mieszałem to nie przypaliłem ale fakt- wystarczy na chwilę zostawić i mamy potem posmak palonego mleka w całym serniku i nic nie da się poprawić :)

Robiłem już wiele razy i naprawdę ciekawy - polecam. Tylko potem dobrze trzeba go schłodzić w lodówce i rozpływa się w buzi do dobrej kawusi :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tylko jak grzać to mleko przez 15 minut i go nie przypalić

Sverige, jeśli przepis się sprawdzi - a wierzę Tomkowi - to można spróbować robić to w garnku do mleka (tego z płaszczem wodnym). 

Skoro już mam to coś, to dołożę do tego masła, soku, cukru, bakalii i sprawdzę smak serka. Całego sernika nie będę robił bo za mało mam farszu :D 


[Dodano: 04 lut 2020 - 11:57]

Wiem, - zrobię "serniczki" w pucharkach do lodów :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Noworoczna Gouda c.d.

Ten ser zacząłem tworzyć tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16559-sery-made-by-wr%C3%B3bel/page-6post 114

Dzisiaj poległa moja cierpliwość i postanowiłem poddać ser ocenie organoleptycznej :facepalm:

Pierwsze wrażenia:

Ser twardy,zbity. Po rozkrojeniu łamliwy, kruszy się - nie jest taki elastyczny jak sklepowe. W smaku górna granica słoności (rzekł bym nawet lekko za słony), ale dobry. Nie wyczułem goryczki itp. Zapach fajny, świeży, serowy. Wygląd, - sami oceńcie.

 

post-67266-0-98045500-1583259828_thumb.jpg

post-67266-0-54386300-1583259872_thumb.jpg

post-67266-0-91788300-1583259896_thumb.jpg

post-67266-0-58884700-1583259936_thumb.jpg

 

 

Chętnie wysłucham co mogłem zrobić źle/co poprawić aby w przyszłości ustrzec się takich błędów.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrób aksamitny :) ale dokładnie jak opisano. I dodatkowo za mocno nie mieszaj podczas obróbki. Delikatnie i z czuciem :) bo podobno to wpływa na konsystencję czyli na ziarno. A aksamitny wychodzi elastyczny.... Goudy są trudne. Nie wiem czemu ale są...

 

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po rozkrojeniu łamliwy, kruszy się - nie jest taki elastyczny jak sklepowe

Chyba znalazłem odpowiedź u Aksamitka, może się mi/komuś przyda

Ser się kruszy, jeśli jest przegrzanym, za szybko dogrzewanym, zbyt mocno prasowanym. To są główne czynniki.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page-16?hl=aksamitny&do=findComment&comment=500107post 302

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Sery z ostatniego tygodnia

Trochę gołki

post-67266-0-99252400-1606407745_thumb.jpg

post-67266-0-97834800-1606407770_thumb.jpg

post-67266-0-75217700-1606407807_thumb.jpg

post-67266-0-14825500-1606407826_thumb.jpg

 

Dwa Korycińskie z przeznaczeniem do leżakowania w oleju

 

1. Z mieszanką pomidor/bazylia/czosnek (sypane przy odcedzaniu)

 

post-67266-0-16837800-1606407996_thumb.jpg

post-67266-0-60722400-1606408012_thumb.jpg

post-67266-0-53641200-1606408054_thumb.jpg

post-67266-0-73741300-1606408078_thumb.jpg

post-67266-0-51866300-1606408105_thumb.jpg

post-67266-0-69328200-1606408122_thumb.jpg

post-67266-0-99436700-1606408155_thumb.jpg

post-67266-0-00636200-1606408185_thumb.jpg

 

2. Z czarnuszką (sypana przy odcedzaniu)

 

post-67266-0-56498800-1606408285_thumb.jpg

post-67266-0-44681700-1606408311_thumb.jpg

post-67266-0-06136300-1606408362_thumb.jpg

post-67266-0-05435200-1606408382_thumb.jpg

post-67266-0-97091800-1606408402_thumb.jpg

post-67266-0-95578400-1606408456_thumb.jpg

post-67266-0-43944700-1606408488_thumb.jpg

post-67266-0-87688900-1606408519_thumb.jpg

 

Chwilowo nic więcej nie piszę. ;)

Cierpliwie czekam na opinie. :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wróbelku adres mój znasz ????Ty ser ja ????????????

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Serki wyglądają smakowicie :clap:  Czym zakwaszasz mleko do korycina i w jakiej ilości , że takie ładne dziurki masz .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wróbelku adres mój znasz Ty ser ja

Gdy spakuję plecak i wyruszę, to wskażesz drogę ;)

 

 

 

Czym zakwaszasz mleko do korycina i w jakiej ilości , że takie ładne dziurki masz .

Posłuchałem rad sverige2 i kupuję te bakterie zamiast jogurtu: https://serowar.pl/pl/p/ABY-bakterie-startowe-do-jogurtu-probiotyk/757

 

Namnożyło się tyle dziurek że myślałem że ten z czarnuszką ma wadę i jest do wyrzucenia (dlatego nic nie pisałem) :facepalm:  Ale skoro nie ma krytyki :) :) :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Korycin dziurki powinien mieć w przeciwieństwie do oscypków  :D

 

Hmmm - choć bakterie jogurtowe to są kultury termofilne a zakwaszać mleko na korycin powinno się raczej mezofilnymi :rolleyes:

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zależy w jakiej temp będziesz ewentualnie dosuszać skrzep/gęstwę. Ja wyczaiłem, że wychodzi całkiem niezły na jogurcie bezlaktozowym zotta. Ale warunek że odbieram 30% serwatki i dodaję w to miejsce 30% wody o temp. 80-90 C. Wtedy gęstwa na tyle się podgrzewa że termofilne się uaktywniają.....

 

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Korycin dziurki powinien mieć

Myślałem że trafił mi się ser z "coca colą", już śledziłem cały proces gdzie mogłem popełnić błąd/zakazić mleko :facepalm:

 

 

 

w przeciwieństwie do oscypków :D

Gdyby mnie tak łapki nie parzyły (no bo kto powiedział że można używać nap. cedzaka - twardziele wkładają łapki :facepalm: ) to może bym lepiej wycisnął :D

 

 

 

Hmmm - choć bakterie jogurtowe to są kultury termofilne a zakwaszać mleko na korycin powinno się raczej mezofilnymi :rolleyes:

Ja tam się na tym za bardzo nie znam, ale zamiast jogurtu zaszczepiam mleko godzinkę wcześniej tymi bakteriami i dzieją się czary :rolleyes:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.