wróbel75 Opublikowano 4 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 4 Lutego 2020 Jestem, jestem. Kurcze od rana nie mogłem znaleźć wolne 5min. Powiem tak. Co to za "twór" nie mam pojęcia.Smak ni gotowana jajecznica, ni mleko na jajkach.Szkoda było czasu, szorowania garnka a przede wszystkim 3 jaj od szczęśliwych kur.Zostawiam to do wieczora aby zapoznali się zainteresowani i pousuwam aby inni nie popełnili błędu mojego i sverige2 [Dodano: 04 lut 2020 - 11:09] zanim "toto" zjedzą koty Masz bardzo mało wybredne koty Czekam na wyniki. Ja też jeszcze tego nie wyrzuciłem jak by co Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 4 Lutego 2020 A ja to pobieżnie czytałem ale mam przepis na ciekawy sernik na serze robionym w dziwny sposób. Kiedyś go wrzucałem. Polecam bo jest bardzo dobry a ten "ser" jest bardzo specyficzny w konsyst6encji i smaku. SERNIK TOMASZA2 litry mleka0,5 litra kwaśnej śmietany5 jajekKostka masłaSzklanka cukru pudruSok z 1 cytrynyBakalieGotowy biszkopt/Ew biszkoptyGalaretkaOwocePrzygotowanie:Mleko zagotować, jaja roztrzepać ze śmietaną i wlać do wrzącego mleka. Gotować na małym ogniu przez ok. 15 min. cały czas mieszając. Gdy zrobi się twaróg odstawić do wystygnięcia. Odcedzić ser i przetrzeć przez sitko. Utrzeć masło z cukrem, dodać ser, sok z cytryny i bakalie. Masę wyłożyć na biszkopt i zalać galaretką.[Dodano: 04 lut 2020 - 11:15] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 4 Lutego 2020 Tylko jak grzać to mleko przez 15 minut i go nie przypalić, kiedy już po minucie mieszanina zaczyna przywierać do dna i robić się brązowa nawet na małym ogniu ? Poza tym przepisik ciekawy i zapewne wart dokonania próby, bo kto jak kto, ale Ty wiesz co i o czym piszesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 4 Lutego 2020 Jak cały czas mieszałem to nie przypaliłem ale fakt- wystarczy na chwilę zostawić i mamy potem posmak palonego mleka w całym serniku i nic nie da się poprawić Robiłem już wiele razy i naprawdę ciekawy - polecam. Tylko potem dobrze trzeba go schłodzić w lodówce i rozpływa się w buzi do dobrej kawusi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 4 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 4 Lutego 2020 Tylko jak grzać to mleko przez 15 minut i go nie przypalić Sverige, jeśli przepis się sprawdzi - a wierzę Tomkowi - to można spróbować robić to w garnku do mleka (tego z płaszczem wodnym). Skoro już mam to coś, to dołożę do tego masła, soku, cukru, bakalii i sprawdzę smak serka. Całego sernika nie będę robił bo za mało mam farszu [Dodano: 04 lut 2020 - 11:57]Wiem, - zrobię "serniczki" w pucharkach do lodów Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 4 Lutego 2020 Jeszcze nie zdążyłem usmażyć na szczęście, więc też przerobię to na serniczek, podobnie jak Ty Wróbelku, bo też daję wiarę w zapewnienia Perszinga . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 4 Lutego 2020 To pascha. Nie sernik [Dodano: 04 lut 2020 - 12:36] Kiedys juz byla wielka dyskusja na ten temat Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 4 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 4 Lutego 2020 Gotujcie mleko w kąpieli wodnej - nie przypali się. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 3 Marca 2020 Noworoczna Gouda c.d.Ten ser zacząłem tworzyć tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16559-sery-made-by-wr%C3%B3bel/page-6post 114 Dzisiaj poległa moja cierpliwość i postanowiłem poddać ser ocenie organoleptycznej Pierwsze wrażenia:Ser twardy,zbity. Po rozkrojeniu łamliwy, kruszy się - nie jest taki elastyczny jak sklepowe. W smaku górna granica słoności (rzekł bym nawet lekko za słony), ale dobry. Nie wyczułem goryczki itp. Zapach fajny, świeży, serowy. Wygląd, - sami oceńcie. Chętnie wysłucham co mogłem zrobić źle/co poprawić aby w przyszłości ustrzec się takich błędów. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 3 Marca 2020 Zrób aksamitny ale dokładnie jak opisano. I dodatkowo za mocno nie mieszaj podczas obróbki. Delikatnie i z czuciem bo podobno to wpływa na konsystencję czyli na ziarno. A aksamitny wychodzi elastyczny.... Goudy są trudne. Nie wiem czemu ale są... Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 3 Marca 2020 Muszę wpaść na zakupy do Agrovis-u i na pewno podejmę wyzwanie Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 3 Marca 2020 Warto. Olej goudy... Dobrze Ci radzę Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 3 Marca 2020 A co to jest Gouda?! Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 5 Marca 2020 Po rozkrojeniu łamliwy, kruszy się - nie jest taki elastyczny jak sklepowe Chyba znalazłem odpowiedź u Aksamitka, może się mi/komuś przydaSer się kruszy, jeśli jest przegrzanym, za szybko dogrzewanym, zbyt mocno prasowanym. To są główne czynniki.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page-16?hl=aksamitny&do=findComment&comment=500107post 302 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 5 Marca 2020 Przegrzać go raczej nie mogłeś. Zbyt mocne prasowanie raczej aż tak nie wpływa. Szybkie dogrzewanie może mieć wpływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 5 Marca 2020 Tak na moje niewprawne oko to za dużo serwatki odlałeś i wymieniłeś na wodę - w sumie 5l z 15 mleka - Licznerski pisze chyba o 20%.-- Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 5 Marca 2020 Też pomyślałem o tym że mnie poniosło przy płukaniu. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 26 Listopada 2020 Sery z ostatniego tygodniaTrochę gołki Dwa Korycińskie z przeznaczeniem do leżakowania w oleju 1. Z mieszanką pomidor/bazylia/czosnek (sypane przy odcedzaniu) 2. Z czarnuszką (sypana przy odcedzaniu) Chwilowo nic więcej nie piszę. Cierpliwie czekam na opinie. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 26 Listopada 2020 Wróbelku adres mój znasz ????Ty ser ja ???????????? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 26 Listopada 2020 Serki wyglądają smakowicie Czym zakwaszasz mleko do korycina i w jakiej ilości , że takie ładne dziurki masz . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 26 Listopada 2020 Wróbelku adres mój znasz Ty ser ja Gdy spakuję plecak i wyruszę, to wskażesz drogę Czym zakwaszasz mleko do korycina i w jakiej ilości , że takie ładne dziurki masz . Posłuchałem rad sverige2 i kupuję te bakterie zamiast jogurtu: https://serowar.pl/pl/p/ABY-bakterie-startowe-do-jogurtu-probiotyk/757 Namnożyło się tyle dziurek że myślałem że ten z czarnuszką ma wadę i jest do wyrzucenia (dlatego nic nie pisałem) Ale skoro nie ma krytyki :) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 26 Listopada 2020 (edytowane) Korycin dziurki powinien mieć w przeciwieństwie do oscypków Hmmm - choć bakterie jogurtowe to są kultury termofilne a zakwaszać mleko na korycin powinno się raczej mezofilnymi Edytowane 26 Listopada 2020 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 26 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 26 Listopada 2020 Wszystko zależy w jakiej temp będziesz ewentualnie dosuszać skrzep/gęstwę. Ja wyczaiłem, że wychodzi całkiem niezły na jogurcie bezlaktozowym zotta. Ale warunek że odbieram 30% serwatki i dodaję w to miejsce 30% wody o temp. 80-90 C. Wtedy gęstwa na tyle się podgrzewa że termofilne się uaktywniają..... Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 26 Listopada 2020 Korycin dziurki powinien mieć Myślałem że trafił mi się ser z "coca colą", już śledziłem cały proces gdzie mogłem popełnić błąd/zakazić mleko w przeciwieństwie do oscypków Gdyby mnie tak łapki nie parzyły (no bo kto powiedział że można używać nap. cedzaka - twardziele wkładają łapki ) to może bym lepiej wycisnął Hmmm - choć bakterie jogurtowe to są kultury termofilne a zakwaszać mleko na korycin powinno się raczej mezofilnymi Ja tam się na tym za bardzo nie znam, ale zamiast jogurtu zaszczepiam mleko godzinkę wcześniej tymi bakteriami i dzieją się czary Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 27 Listopada 2020 Wróbel super te twoje sery wyglądają . Boje się zaczynać z korycinem ,ale może w końcu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.