Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zmotywowany przez jednego tajemniczego forumowicza wiadomością na PW, przemyślałem moją powyższą ocenę autora filmu i muszę przyznać, że niesłusznie nazwałem go idiotą. 

 

Autor filmiku nie jest idiotą, bo idiotyczny to jest ten filmik sam w sobie. Autor jest jedynie niedouczonym i leniwym  dziennikarzyną-amatorem, szukającym medialnej sławy i taniej sensacji.

 

Dlaczego tak sądzę? Autor nie przygotował się merytorycznie do tematu. Popełnił kardynalny błąd myląc skład surowcowy ze składem analitycznym. Pomieszały mu się dwa ważne pojęcia: białko i mięso. Nie zapoznał się z technologią produkcji parówek. Nie ma pojęcia jaką rolę odgrywa w tym procesie kolagen. O azotynie to wie tylko tyle, że ma złowrogie E na początku. Tłuszcz podobnie ... samo zło.

Nagrał materiał jakby z góry i na siłę chciał udowodnić tezę, że parówki są złe. Ale nic nie udowodnił, nic nie wyjaśnił, niczego nie odkrył, tylko wprowadził swoich widzów w błąd.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/21/#findComment-431638
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio bardzo popularne stało się ściganie w "mediach" parówek, bo jeśli nie mają 80-90% mięsa to są "odpadem" tylko czy wtedy to będzie parówka czy parówko-beton? :cool: Kiedyś chyba tak przemyślano receptury co by każdą cześć świni przerobić na odpowiednie wyroby... Moim zdaniem nikt nie będzie robić parówek z szynki, bo jaki w tym sens? kutrować same mięso bez wody ( lodu) , tłuszczu,  po to żeby zadowolić jakiegoś "dziennikarzyka." bo będzie miał parówę z samego mięsa. :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/21/#findComment-431736
Udostępnij na innych stronach

tier , reklamuja i sprzedaja parówki z szynki , nie sprawdzałem zawartości nięsa , bo parówki kupuje u lokalnego producenta wedlin w moi miescie , sprawdz może tak jest ze przynajmniej 89 % to mieso . Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/21/#findComment-431739
Udostępnij na innych stronach

https://www.youtube.com/watch?v=Dw9AwaJaVGU

Chcielibyscie miec takiego kota? Prawdziwy bohater, zasłużył na wcześniejszą emeryture i z tego co widac to ją otrzymał.  :tongue:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/21/#findComment-431744
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moim zdaniem nikt nie będzie robić parówek z szynki, bo jaki w tym sens? kutrować same mięso bez wody ( lodu) , tłuszczu
  Trick znajduje się w nazwie: "mięso z szynki". Konsument myśli - mięso chude z szynki. Super i dodatku z szynki. Czyli wyprodukowane z czegoś dobrego.

Pamietać należy, że mięso z szynki podlega pod obowiązującą nazwę "mięso" czyli mięśnie przyczepione do szkieletu.

Mięso, może zawierać: do 30% tłuszczu, do 20% tkanki lącznej reszta musi stanowić tkankę mięsną.

Jeśli przeczytamy skład to w parówkach z szynki znaduje się:

-24,7 % tłuszczu, (zakładając wydajność 120% można wnioskować, że do kutra włożono 30% tłuszczu drobnego[ tluszcz drobny to tkanka łaczna i czysty tłuszcz]),

-13,4% białka (użyto dodatkowo białka sojowego i kolagenu, jeśli przyjmiemyże dodano 70% skladników mięsnych [ mięso wieprzowe zawiera 18% białka], wówczas otrzymamy 15% białka. Dokładne wartości zna producent.

Jednocześnie  należy przyjąć, że dodano  mięso wieprzowe z szynki jako kl I.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/21/#findComment-431745
Udostępnij na innych stronach

Violka poczytaj tutaj , post nr 477http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,002_Rk_orig.gif

 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4586-ciekawostki-z-portali-informacyjnych/page-24

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/21/#findComment-431754
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Raczej jest błąd 404 ..... :mad:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/21/#findComment-434630
Udostępnij na innych stronach

http://wideo.interia.pl/wizytowka-Fucando/szaleniec-porcjowanie-tuszy-poziom-zaawansowany-video,vId,1877754

 

Poprawiam. Mam nadzieję, że teraz będzie OK

 

Sprawdzone działa.

Edytowane przez Jojo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/21/#findComment-434632
Udostępnij na innych stronach

Osłonka z naniesionymi sznurkiem,  tzw. plaster miodu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/21/#findComment-434635
Udostępnij na innych stronach

Osłonka z naniesionymi sznurkiem, tzw. plaster miodu.

A gdzie można nabyć ten cudny 'flaczek' ? ;)

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/21/#findComment-434655
Udostępnij na innych stronach

Mam taką, z tymże jasną i o średnicy chyba 65 mm.

Więcej mogę napisać w Poniedziałek jak będę w pracy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/21/#findComment-434665
Udostępnij na innych stronach

Średnica by mi nawet pasiła... :cool: W sumie taka fikuśna Krakowska mogła by bardzo fajnie wyjść :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/21/#findComment-434668
Udostępnij na innych stronach

Mam taką, z tymże jasną i o średnicy chyba 65 mm.

Jakby co to zarzuć linkiem ;)

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/21/#findComment-434724
Udostępnij na innych stronach

Osłonka ma średnicę fi 80 mm, kolor jasny, typ plaster miodu.

Czekam jeszcze na cenę, bo albo zrobię odcinki po 5m, albo sklipsuję po 50 cm.

Chciałbym też zaproponować taką osłonkę w mniejszych kalibrach, 65 mm i 55mm.

 

 

post-39755-0-66026300-1436793127_thumb.jpg

 

post-39755-0-49971700-1436793133_thumb.jpg

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/21/#findComment-434970
Udostępnij na innych stronach

Tak, białkowa.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/21/#findComment-435003
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.