Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

 

 

,,maciek'' już się gotowy do konsumpcji

A co Ty z nim robiłeś?

Jakiś nietypowy  :hmm:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/11/#findComment-687361
Udostępnij na innych stronach

 

,,maciek'' już się gotowy do konsumpcji

 

 

,,maciek''już gotowy do konsumpcji.

 

 

,,maciek'' 

A co Ty z nim robiłeś?

Jakiś nietypowy  :hmm:  

 

Po parzeniu był pieczony w piekarniku wraz z cebulą którą dodałem pod koniec pieczenia.

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/11/#findComment-687460
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze moje konserwy wg.przepisu @jacekw21 z tematu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15843-golonka/

Skórki z przepisu zastąpiłem emulsją @DZIADKA https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/293-robie-to-co-lubie-jesc/?do=findComment&comment=2592

 

w ilości 8% wsadu .post-63315-0-13308600-1608482265_thumb.jpg

Właśnie się sterylizują w szybkowarze.

post-63315-0-80201900-1608482427_thumb.jpg

post-63315-0-94985400-1608482531_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/11/#findComment-689099
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

 

I pierwsza wtopa,przeładowałem puszki
 

Nie koniecznie takie skutki są też jak ktoś np : spuszcza ciśnienie, a jeżeli przeładowałeś to możesz powiedzieć ile zapakowałeś do tej puszki ,ile gram ?


[Dodano: 01 lut 2021 - 19:34]

 

 

Kiełbaski zimową porą.
 

Super klimacik  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/11/#findComment-694818
Udostępnij na innych stronach

Małe co nieco na kolacjepost-63315-0-20171200-1612205264_thumb.jpgpost-63315-0-38945200-1612204305_thumb.jpgA na koniec ziemniaki,grule,pyry,kartofle, bulwy zwał jak zwał poszły do żaru.post-63315-0-28360800-1612204387_thumb.jpgpost-63315-0-75342700-1612204408_thumb.jpg


[Dodano: 01 lut 2021 - 19:53]

 

I pierwsza wtopa,przeładowałem puszki
 

 możesz powiedzieć ile zapakowałeś do tej puszki ,ile gram ?



 

Średnio do puszek wkładam około 270 g. tych przeładowanych nie ważyłem ale tylko trzy z sześciu tak spuchły.

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/11/#findComment-694819
Udostępnij na innych stronach

 

 

Średnio do puszek wkładam około 270 g

 

Ja kładłem ponad trzysta i takich objawów nie miałem .  Nie popieram tego ale widziałem na yt jak facet ładował w puszki mielonkę z dzika . Dosłownie tak przyciskał przykrycie puszki że farsz bokiem wychodził  jak wkładał  puszki do zamykarki

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/11/#findComment-694825
Udostępnij na innych stronach

 

 

Średnio do puszek wkładam około 270 g.

To stanowczo za mało 300g wchodzi na luzie tyle pakują w przemyśle. Osobiście daje nawet 314 g zależy to też od wsadu jaki jest słoniny może wejść troszkę mniej. Można też dać 300g a resztę wypełnić solanką 1% .Staram się robić tak aby powietrza było jak najmniej w puszce. Tak robię i jak na razie się sprawdza, mowa o pasteryzacji ,tyndalizacji i sterylizacji jeżeli można to tak nazwać w szybkowarze. W autoklawie nie robiłem więc nie wiem może to co robię było by błędem. Kolega robi w autoklawie i zawsze daje 300g i tego nie przekracza .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/11/#findComment-694829
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbaski zimową porą.
 

 

Ale mi smak zrobiłeś.  :tongue:

Jutro wędzę to pewnie będzie kiełbasa z ogniska też  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/11/#findComment-694832
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie popieram tego ale widziałem na yt jak facet ładował w puszki mielonkę z dzika . Dosłownie tak przyciskał przykrycie puszki że farsz bokiem wychodził  jak wkładał  puszki do zamykarki
 

To prawda to już dosłownie przesada, ponadto rant puszki musi być czysty i suchy ,staram się tak robić i zwracam na to szczególną uwagę.  


[Dodano: 01 lut 2021 - 20:35]

 

 

Tak wyglądały puszki przed zamknięciem.
  

Zdjęcie mało lub nie wiele mówi ,osobiście jestem bardzo dokładny w nakładaniu zawartości do puszek. Każda puszka idzie u mnie na wagę i jak są jakieś różnice to 2g max .W słoninie już jest trochę więcej odchyłu  ;) .


[Dodano: 01 lut 2021 - 20:37]

 

 

Ale mi smak zrobiłeś.  Jutro wędzę to pewnie będzie kiełbasa z ogniska też 

Też sobie zrobię taką w tym miesiącu  ;)  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/11/#findComment-694837
Udostępnij na innych stronach

Zainspirowany boczkiem @Witta z temat

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page-14?do=findComment&comment=694952

 

upiekłem dzisiaj takiego dziwaka.

post-63315-0-45354900-1612296891_thumb.jpg

post-63315-0-14667400-1612296912_thumb.jpg

post-63315-0-55235600-1612296933_thumb.jpg

post-63315-0-86871100-1612296955_thumb.jpg

post-63315-0-25983900-1612296982_thumb.jpg

post-63315-0-34229500-1612297002_thumb.jpg

post-63315-0-66473000-1612297020_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/11/#findComment-694972
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zainspirowany boczkiem @Witta z temat

 

Pięknie wygląda ta kompozycja :thumbsup::clap:   Dobrze że jestem najedzony .... :tongue:  :facepalm: 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/11/#findComment-694978
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.