Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ja tez rozrozniam fasole od grochu :) ...u nas w domu kupuje sie kartofle , wychodzi sie na dwor a nie na pole , pole to orne :)

Mieszkańcy Polski południowej wychodzą na pole.

Forma „wyjść na pole” jest regionalizmem (używanym najczęściej w Małopolsce), a – jak wiemy – regionalizmy nie są błędami. Formą ogólnopolską jest „wyjść na dwór”. W sytuacjach oficjalnych zalecamy używanie tej właśnie wersji, ponieważ jest ona zrozumiała dla większej liczby Polaków.

Małopolanie mogą jednak stwierdzić, że wyrażenia „na dwór”, „na dworze” są pozbawione sensu, gdyż wolna przestrzeń to nie żaden dwór, bo dwór to może być szlachecki. A słownik języka polskiego notuje aż 6 znaczeń wyrazu „dwór”

 

Kartofel jest obcy (niemiecki) i stylistycznie gorszy, a ziemniak - nasz, swojski i bardziej elegancki.

Mąkę mamy ziemniaczaną a na kartoflaną

 

https://www.google.com/search?q=mąka+kartoflana&oq=mąka+kartof&aqs=chrome.1.69i57j0l3.10447j0j7&client=ms-android-samsung-gn-rev1&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

Chodz w "Lalce" Bolesława Prusa - na kartach "Pamiętnika starego subiekta" - przeczytać można: "Ej! Katz, jeżeli w niebie nie ma węgierskiej piechoty i tartych kartofli, niepotrzebnieś się tam pospieszył"

To ziemniaki bronią się cytatem mniej znanego Kazimierza Glińskiego (1850-1920): "Ziemniaki! To życie ogromnej gromady (…) Przejdź łany polańskie, w litewskie wejdź lasy, poznasz ziemniacze znaczenie".

 

Informację pochodzą od wujka G

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/3/#findComment-650661
Udostępnij na innych stronach

Bodajże prof. Miodek tłumaczył, że ziemniak też pochodzi od niemieckiego erdapfel.

 

Niemiecka Wikipedia podaje sześć współczesnych określeń na tę bulwę.

Dodatkowo tłumaczy pochodznie nazwy Kartoffel (wcześniej w XVII w Tartuffel) do włoskiego tartufolo (trufla, a dokładniej zdrobniale trufelka).

Więc co jest bardziej eleganckie? :facepalm:

Edytowane przez mikami
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/3/#findComment-650666
Udostępnij na innych stronach

Ja jestem fanka wszystkich dialektow i gwar , szkoda ze tak zadko mozna w Pl slyszec , Szwedzi maja tez sporo ,,,

A tak z humorystycznym podejsciem...to Sverige2  i ja mowimy roznymi dialektami ..on w  tym najbrzydszym skanskim  :) a ja sztokholmskim jeszcze brzydszym  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/3/#findComment-650671
Udostępnij na innych stronach

Wygarowany chlebek poszedł do piekarnika

[Dodano: 28 gru 2019 - 19:46]

No i przypaliłem ale jak to mówią pierwsze koty za płoty,nikt nie mówił że będzie lekko.Co w środku to się okaże jak wystygnie.

post-63315-0-05800200-1577556811_thumb.jpg

post-63315-0-65716100-1577556904_thumb.jpg

post-63315-0-36213300-1577557011_thumb.jpg

post-63315-0-73916200-1577558726_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/3/#findComment-651955
Udostępnij na innych stronach

To teraz jeszcze zdjecie ,kiedy rozkroisz ;)

Gdyby nie to przypalenie to byłby super(brakło mu chwilkę pieczenia ale w mniejszej temperaturze)niemniej jednak z Krakowską w osłonce śwince którą otrzymalem od @grehor1,oraz boczkiem z bobra w wykonaniu @beiot smakuje nieżle.Goryczkę zabiłem popijająć herbatką sezamkową

Słoninka pochodzi z ostatniego dymienia podczas wariacji z wojskową grochówką fasolową.Pszenica z własnego siewu natomiast żyto kupiłem.Chleb jest z dodatkiem drożdzy,nie miałem czasu na pracę z zakwasem.

Następna wariacja już wkrótce.

post-63315-0-67634300-1577565839_thumb.jpg

post-63315-0-09169800-1577565888_thumb.jpg

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/3/#findComment-651992
Udostępnij na innych stronach

 

 

.Goryczkę zabiłem popijająć herbatką sezamkową

Jacku, przypaleniznę łatwo usunąć tarką do jarzyn.

Stroną, przeznaczoną m.in do tarcia ziemniaków, ścierasz aż zetrzesz wszystko co przypalone 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/3/#findComment-652193
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Smaczniste rzeczy robisz.

W ręcznym młynku mielisz pieprz czy kawę?

„To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.”

Jonathan Carroll

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/3/#findComment-654473
Udostępnij na innych stronach

Apetyczne ,a tą blachę  z uchwytami gdzie kupiłeś.

Grill Patelnia Petromax FS56 kupiłem na Allegr... czasami można wyhaczyć w dobrej cenie.

Smaczniste rzeczy robisz.

W ręcznym młynku mielisz pieprz czy kawę?

Mielę pieprz a kawę przystawką do Zelmera.

Brawo super wariacje podziwiam  :thumbsup:  :clap:

Dzieki,czasem trzeba urozmaicić sobie menu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/3/#findComment-654478
Udostępnij na innych stronach

Smaczniaste  :thumbsup: mowiac szczerze z takim mielonym miesem nie jadlam tylko z poledwiczka w srodku , bede musiala zrobic taka wersje bo placki chodza za mna juz od jakiegos czasu :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/3/#findComment-654481
Udostępnij na innych stronach

Smaczniaste :thumbsup: mowiac szczerze z takim mielonym miesem nie jadlam tylko z poledwiczka w srodku , bede musiala zrobic taka wersje bo placki chodza za mna juz od jakiegos czasu :)

Polędwiczkę robiłem w knelu ale na zrobienie z plackiem może przy następnym pieczeniu się skuszę

 

Jeżeli ktoś ma jeszcze choinkę i kawałek działki a nie posiada wędzarni to proponuję wykorzystać gałęzie do jej budowy(krótko trwała ale efektowna)Drewno do dymienia można kupić w markecie budowlanym.Dodatkowo można zakupić zrębki do aromatyzowania wędzonek.Minusem jest to że należy wędzić kilkanaście godz.w takich warunkach.

Proszę Moda o obrócenie fotek jeżeli to możliwe.

post-63315-0-48723100-1579272751_thumb.jpg

post-63315-0-22631100-1579272778_thumb.jpg

post-63315-0-64210100-1579272804_thumb.jpg

post-63315-0-84412700-1579272859_thumb.jpg

post-63315-0-37666800-1579272885_thumb.jpg

post-63315-0-27027300-1579272916_thumb.jpg

post-63315-0-46632800-1579272941_thumb.jpg

post-63315-0-92886000-1579272971_thumb.jpg

post-63315-0-85554100-1579272999_thumb.jpg

post-63315-0-15867600-1579273051_thumb.jpg

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/3/#findComment-654486
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Konserwa wyszła ok ale użycie 18g peklosoli na kg mięsa dało troszkę słonawy efekt końcowy. Pozostałe przyprawy to świeży czosnek, pieprz i kolendra młotkowana oraz słodka papryka i oregano.

post-63315-0-74179800-1581249064_thumb.jpg

post-63315-0-52193400-1581249240_thumb.jpg

post-63315-0-16193500-1581249299_thumb.jpg

post-63315-0-20907400-1581249340_thumb.jpg

post-63315-0-20841800-1581249370_thumb.jpg

post-63315-0-95805900-1581249398_thumb.jpg

post-63315-0-81373800-1581250178_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/3/#findComment-656483
Udostępnij na innych stronach

Smakowicie sobie poczynasz, :thumbsup:  bardzo mi się podoba, a w szczególności grochówka i placek z mięsem o wędzonkach nie wspominając, duże uznanie. :clap:

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/3/#findComment-656587
Udostępnij na innych stronach

 

 

ma jeszcze choinkę i kawałek działki a nie posiada wędzarni
Zobacz - prawie jakbym widział wedzenie u Azjatów - towar na gałęzi, pod drzewkiem miniognisko i się dymi...…  :thumbsup:  :clap: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/3/#findComment-656592
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dzisieszą inspiracją do wariacji jest Zylc https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16792-ukraina-zelc-saltz-zylc-saltison-z-wieprzowiny-po-ukrai%C5%84sku/?hl=zylc

Trochę odbiegnę od przepisu bo wszystko jest robione pod chmurką oraz głowy były moczone tylko 3 godz.

Na wywarze będzie żurek z białą kiełbasą a do Zylcu ogórek małosolny

Cdn.

post-63315-0-82303500-1585229478_thumb.jpg

post-63315-0-75972700-1585229743_thumb.jpg

post-63315-0-96003900-1585230243_thumb.jpg

post-63315-0-02674000-1585230284_thumb.jpg

post-63315-0-34321400-1585230312_thumb.jpg

post-63315-0-19487100-1585230335_thumb.jpg

post-63315-0-07437100-1585230619_thumb.jpg

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/3/#findComment-661253
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.