Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Dziś piernikowo :D

Bardzo ładny wypiek :clap:.

 

 

sobie czekał w lodówce ok. 2 tygodni

Agi ciasto już ponad 3 tygodnie w lodówce mieszka :).

 

 

skoro to czym wszyscy się zachwycają nie jest dla mnie.

Tak trzymaj :thumbsup: mam podobnie :).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/11/#findComment-801081
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

W moim kąciku umieszczam naprawdę proste przepisy (korzystam z takich trochę przez wygodę, a trochę przez ograniczony czas :facepalm: )

Na topie jest makowiec.

 

MAKOWIEC

Ciasto:

240 g mąki pszennej

125 g masła

135 g cukru

4 żółtka

1 opakowanie cukru waniliowego

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Gdy ciasto jest za gęste można dodać 1-2 łyżki śmietany

Wszystkie składniki utrzeć na puszystą masę. Ciasto podzielić na 2 części (większą na spód).

 

Masa makowa:

500 g maku (sparzyć, odsączony i skręcić na sitku makowym)

350g cukru

1 łyżka roztopionego masła

piana z 4 białek (żółtka użyliśmy do ciasta)

aromat migdałowy

orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa (wg uznania, ja np. lubię dużo bakalii w cieście)

Mak połączyć ze wszystkimi składnikami, na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Większą część ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem, na to makowa masa.

Na wierzch resztę ciasta ( wyciskam szprycą w formie kratownicy). Piec 50 minut w 180stC.

Makowiec był na kilku zlotach i ponoć smakował :)

post-98636-0-04930200-1671574498_thumb.jpg

post-98636-0-43237700-1671574528_thumb.jpg

post-98636-0-38165300-1671574570_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/11/#findComment-804354
Udostępnij na innych stronach

 

Gniazdka, albo jak ktoś woli pączki hiszpańskie - na szybko do kawusi

Oj lubię,nawet bardzo, bardzo :blush::tongue:

 

 

:thumbsup:

 

 

jest makowiec
Piękny jak z bajki  :clap:  

 

 

 

No wygląd naprawdę powala.Jest piękny.

 

Ten makowiec jest pyszny, wiem co piszę :)

 

 

 

Piękne ciasto, do kawusi super...

 

 

Dziękuję  :D  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/11/#findComment-804476
Udostępnij na innych stronach

@ReniaS, czy takie ciasto mozna użyc do sernika ? robie na kruchym zazwyczaj bez proszku , i zawsze mam problem przy serniku krakowskim zrobic ladna kratke. 

Bardzo ladny Twoj makowiec , Ja robilam w tym roku  makowiec z wisniami ,

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/11/#findComment-804646
Udostępnij na innych stronach

 czy takie ciasto mozna urzyc do sernika 

Bardzo ladny Twoj makowiec 

 

Cieszę się  :)

 

Myślę, że spokojnie nada się pod ser  :D

a jeśli ciasto będzie zbyt gęste  to do drugiej części dodaj odrobinę śmietany i  wyciśniesz piękną kratkę  :)  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/11/#findComment-804653
Udostępnij na innych stronach

 

czy takie ciasto mozna urzyc do sernika 

Bardzo ladny Twoj makowiec

 

 

Cieszę się  :)

 

Myślę, że spokojnie nada się pod ser  :D

a jeśli ciasto będzie zbyt gęste  to do drugiej części dodaj odrobinę śmietany i  wyciśniesz piękną kratkę  :)

dziekuje ,przepis zapisany
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/11/#findComment-804744
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Drożdżówki do kawusi :)

z czarną porzeczkę i kruszonką.

 

.......z dość płaskich krążków  wyrosły takie bułeczki  :D

post-98636-0-32479600-1684668788_thumb.jpg

post-98636-0-51749000-1684668810_thumb.jpg

post-98636-0-05897200-1684668826_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/11/#findComment-834592
Udostępnij na innych stronach

Drożdżówki do kawusi :)

z czarną porzeczkę i kruszonką.

 

.......z dość płaskich krążków  wyrosły takie bułeczki  :D

Ale pyszności, a ja się zastanawiałam gdzie na kawkę pojechać.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/11/#findComment-834594
Udostępnij na innych stronach

 

 

z czarną porzeczkę i kruszonką.

A to białe to lukier czy bita śmietana? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/11/#findComment-834597
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale pyszności, a ja się zastanawiałam gdzie na kawkę pojechać.

 

 

Zapraszam  :D, w towarzystwie jeszcze lepiej smakuje.

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/11/#findComment-834598
Udostępnij na innych stronach

Czuć w Poznaniu zapach!

:laugh:

 

A to białe to lukier czy bita śmietana? 

 

Wygląda na lukier.

 

Tak, to lukier z białek i cukru pudru

tzw. lukier królewski, takim najczęściej lukruje się pierniki :facepalm: .

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/11/#findComment-834600
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

Budyniowe ciasto z agrestem i bezą 

Czy wg.tego przepisu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-słodko-u-bila72/?p=776754

 

Tak  :yes:  :yes: i polecam   :D- najlepszy na drugi dzień.

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/11/#findComment-841827
Udostępnij na innych stronach

Reniu, wyglada pysznie :clap:  

Przeszedl probe grawitacji( jak widac na pierwszych 2ch zdjeciach :tongue:  ;)  :D

A talerz ma wspaniale wzory :D

Edytowane przez EAnna

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/11/#findComment-841838
Udostępnij na innych stronach

Reniu, wyglada pysznie   

 

Aniu, dziękuję bardzo  :D - to takie ciasto z podstawowych produktów i smaczne.

U mnie czas wakacji, a tzn.  bez pośpiechu i z większą przyjemnością  "rządzę" w kuchni.....  :laugh:.

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/11/#findComment-841964
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.