Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 411
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

myślałem też o zamrożeniu ale po próbie zamrożenia i rozmrożenia kawałka stwierdziłem że niestety nieeeeeee - powstał z rabarbaru b.ładny "kapeć"

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-228791
Udostępnij na innych stronach

Kora robi też dżem z rabarbaru i truskawek :grin:

 

Truskawki jeszcze można u mnie zdobyć, tylko nie wiem czy rabarbar o tej porzez nadaje się jeszcze na przetwory - czy nie jest twardy i łykowaty :rolleyes:

Szczerze mówiąc - chyba wstrzymałabym się do przyszłego roku :rolleyes:

 

Dżem z rabarbaru i truskawek

*350-400 g cukru

*0,5 kg truskawek

*1 kg rabarbaru

*laska cynamonu (dodałam jeszcze pół łyżeczki cynamonu)

*2 garście rodzynek

*3 goździki

Rabarbar umyć, obrać, pokroić. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić. Do garnka o grubym dnie wrzucić owoce, cukier, laskę cynamonu i goździki. Gotować do zgęstnienia (można rozłożyć „na raty”). Po ugotowaniu wyjąć laskę cynamonu i goździki. Rodzynki i mielony cynamon wrzucam jak dżem jest już gęsty. – jakieś ½ godziny przed końcem gotowania.

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-228803
Udostępnij na innych stronach

 

Jest tego prawie 15 kg. Z sąsiadką było "machniom" :wink: . Większość porzeczek będzie mrożona, bo czasu mało. Ale trochę dżemu też będzie :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-228820
Udostępnij na innych stronach

Dżemik z użyciem Żelfixu 3:1 wg przepisu z opakowania

czemu używasz żelfixu? Porzeczka ma w sobie tyle pektyny, że wystarczy sam cukier. Ja co roku robię na litr soku kilo cukru i jest sztywna jak cholera. No chyba ze ta na żelfixie ma inny smak?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-229181
Udostępnij na innych stronach

czemu używasz żelfixu? Porzeczka ma w sobie tyle pektyny, że wystarczy sam cukier. Ja co roku robię na litr soku kilo cukru i jest sztywna jak cholera.

madlinko dla mnie dżem z czarnej porzeczki zrobiony w proporcji kilogram cukru na kilogram owoców jest po prostu niezjadliwy :mellow: .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-229185
Udostępnij na innych stronach

na litr soku kilo cukru

Przy użyciu dodatkowych pektyn wystarczy 0,2kg cukry na litr soku albo i mniej.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-229188
Udostępnij na innych stronach

cukier jest dobrym konserwantem ,konfitury nie pleśnieją,ale można go dać mniej,wtedy słoiki z owocami należy pasteryzować.

 

[ Dodano: Pon 23 Lip, 2012 13:28 ]

Dodawanie do ogórków miodu jest dla mnie marnotrastwem,ogórki mają lepszy smak ,ale miód pozostaje w zalewie .Używanie żelfixu jest szkodliwe(benzoosan sodu).Odwracanie słoików z gorącą zawrtością też jest szkodliwe.Reakcja z gumową od środka zakrętką.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-229210
Udostępnij na innych stronach

Dodawanie do ogórków miodu jest dla mnie marnotrastwem,ogórki mają lepszy smak ,ale miód pozostaje w zalewie

Hmm.. Sporo ludzi w ten sposób "marnotrawi" miód https://www.google.pl/search?q=og%C3%B3rki+na+miodzie&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

 

Co do reszty, to się nie wypowiadam, bo się na tym nie znam.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-229214
Udostępnij na innych stronach

madlinko dla mnie dżem z czarnej porzeczki zrobiony w proporcji kilogram cukru na kilogram owoców jest po prostu niezjadliwy

no tak też myślałam, że o smak chodzi.

Przy użyciu dodatkowych pektyn wystarczy 0,2kg cukry na litr soku albo i mniej.

no tak ale Zuzia już by takich nie chciała, a dżemy to głownie dla niej.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-229287
Udostępnij na innych stronach

Mogę ją mailem wysłać, bo nie wiem czy tak na forum można? Prawa autorskie itp?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-229542
Udostępnij na innych stronach

Sezon na paprykę zaczyna się , możną już ją kupić w rozsądnej cenie więc może kogoś zainteresuję taki mój przepis : http://wedlinydomowe.pl/component/content/article/134/1621-konkursowa-papryka-pieczona-kaszubki33

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-230326
Udostępnij na innych stronach

może kogoś zainteresuję taki mój przepis

Haniu, tak zrobiona papryka jest przepyszna.

Znam oryginalną wersję azerską pieczonej papryki: jako dodatki oliwa, sól, czosnek (dużo) i ocet winny.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-230328
Udostępnij na innych stronach

Przepis njuż skopiowany i do wykonania :) Dziękuje Haniu, zawsze to coś innego.

Ostatnio robiłam ogórki w ketchupie Beny i te same ale po przeróbce Zbójaszka. Zrobiłam tylko kilka słoiczków, bo już w tym roku ogórki przerabiałam. Wstępnie wydają się być dobre, ale jeszcze dobrze się nie przegryzły z tą ketchupową zalewą, a ta zalewa przepyszna, no piłam ją nalewką :D

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-230390
Udostępnij na innych stronach

zalewa przepyszna, no piłam ją nalewką :D

Ja tą zalewę po spożyciu ogórków to ze słoika kilka głębszych łyczków zawsze robię :thumbsup: :thumbsup: na przemianę materii mi pomaga :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-230395
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś ma przepis na paprykę czereśniową lub peperoni ?

Taką jak robi "Rolnik"w occie - w ub roku próbowałem i wyszła porażka - rozgotowana ..

 

Robiłem papryczki w/g tego przepisu:

 

- 2 kg. papryczek (można też pomieszać z chili)

- szklanka octu winnego

- 3 łyżki soli

- 2 litry wody

- czarny pieprz w kulkach

- czosnek

- koper

- liście laurowe

 

Zagotuj wodę w garnku i rozpuść w niej sól. Ściągnij z ognia i wlej ocet.

Papryczki (chili) oczyść, czosnek obierz i potnij ząbki na połówki. Na dno każdego litrowego słoja dodaj po 5 ziarenek pieprzu, po 6 połówek ząbków czosnku, po gałązce kopru i po jednym liściu laurowym. Włuż do słoi papryczki ale zostaw odstęp od krawędzi słoika (1 cm), oraz zalej wszystko roztworem. Zakręć szczelnie"dekielki" i zapasteryzuj całość. Po przestudzeniu, wstaw słoje do chłodnego miejsca, na przynajmniej dwa tygodnie aby się wszystko przegryzło.

 

Polecam.. :wink:

 

Jak będziesz robił domową pizze, to niezapomnij o dodaniu tych papryczek.! :grin:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-230421
Udostępnij na innych stronach

Mam trochę patisonów, jak je zagospodarować?

Może zrób z zalewą Beny, tylko na ostro, z dodatkiem papryczki chili...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-230542
Udostępnij na innych stronach

pis67, https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=144624#144624

Ja patisonów nigdy nie robiłem, ale bardzo pasowały mi kupne :) na oko (język) duużo octu i cukru, więcej przypraw nie pamiętam :D nie była to octowa wodnista zalewa.. raczej mocno skoncentrowana. Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-230545
Udostępnij na innych stronach

Pis'ie a może skorzystaj z tej zalewy.. patison jest odmianą dyni..

 

DYNIA MARYNOWANA:

1kg dyni,

 

ZALEWA:

25dkg cukru,

1/2l wody,

0,1l octu 10%,

do każdego słoika goździk i szczypta cynamonu.

Pokrojoną w kostkę dynię zalać gorącą zalewą.

Pasteryzować 20min.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-230546
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.