karolszymczak Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 8 Września 2012 @halusia@, to na grzybozlocik jesteś przygotowana :grin: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-236358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 8 Września 2012 Dzisiaj zrobiłam kilka słoiczków :wink: oj idzie zima :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-236360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 8 Września 2012 @halusia@, to na grzybozlocik jesteś przygotowana :grin: Jasne.. chyba że po mnie przyjedziesz bo Andrzej raczej nie dostanie urlopu Karolku :tongue: :wink: @halusia@ napisał/a: Dzisiaj zrobiłam kilka słoiczków :wink: oj idzie zima :wink:No cóż Jacku, zamiast to sklepu wystarczy zejść do piwnicy :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-236363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 8 Września 2012 chyba że po mnie przyjedziesz bo Andrzej raczej nie dostanie urlopuno nie Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-236384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 8 Września 2012 jeśli będę miała jak dotrzećmam nadzieję ,że jakoś dotrzesz , bo masz tyle drogi co ja z Berlina Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-236392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 10 Października 2012 Mam pytanie robię właśnie soki pomidorowe, przecisnęłam je przez zelmerowską wyciskarkę i teraz zamierzam włożyć do wysterylizowanych butelek i pasteryzować. Robię tym sposobem po raz pierwszy, bo kiedyś najpierw pomidory gotowałam, przecierałam i dopiero do butelek i pasteryzacja. I ty moje pytanie czy powinnam ten sok jeszcze przed włożeniem do butelek zagotować, czy wystarczy sama pasteryzacja w butelkach? Jak robicie? Proszę o w miarę szybką odpowiedź, bo pomidorki już przerobione. Tak na marginesie, wyciskarka do pomidorów sprawuje się świetnie, przerobiłam 20kg pomidorów w godzinę. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-242703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 10 Października 2012 Jak robicie?Madlinko ja bym dla spokojności, ten sok zagotował. :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-242705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 10 Października 2012 Madlinko ja bym dla spokojności, ten sok zagotował. :grin: A ja bym nie gotował . Przecież każdy owoc idzie do słoików surowy . Zresztą pomidory , które wkładam do słoików surowe pasteryzuję od chwili zagotowania 15-20 minut . Praktycznie nic się w słoiku nie psuje . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-242709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 10 Października 2012 dwie odmienne opinie :rolleyes: Ale skoro Andrzejowi się nie psuje... to jednak więcej witamin będzie jeśli nie zagotuję. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-242715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 28 Października 2012 To już chyba ostatnie przetwory w tym sezonie - no chyba ,że sałatka z zielonych pomidorów nam posmakuje to jeszcze mogę zrobić bo jeszcze trochę mi zostało tych guguł pomidorowych :grin: http://img198.imageshack.us/img198/245/dscn1160y.jpg Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-246503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 28 Października 2012 To już chyba ostatnie przetwory w tym sezonie - Pracowita kobieto.. tylko pogratulować takich plonów i ich przetworzenie :clap: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-246509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 28 Października 2012 No właśnie. Gospocha co się zowie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-246510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 29 Października 2012 Chudziaku, a co jest w tym dużym słoiku na pierwszym planie po prawej stronie..? (zielonkawa papka) :shock: :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-246609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 29 Października 2012 Polecam sałatkę z buraczków w/g Pokemona zrobiłam najpierw z jednej porcji potem z drugiej i jeszcze mi z 15 kg buraków zostało zastanawiam się czy jeszcze nie dorobić .Utarłam własnie chrzan na ćwikłe . Czy może wiecie ile taka ćwikła może postać w lodówce Sałatka z buraków z papryką Pokemona Składniki: - 5 kg buraków - 1 kg papryki czerwonej - 1 kg cebuli - 1 szklanka octu - 1 szklanka cukru - 1 szklanka oliwy/oleju - sól, pieprz do smaku Buraki gotujemy na średnio miekko, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pozostałe składniki: cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy cebule i papryke, lekko podsmażamy i dodajemy starte buraki, cukier o ocet oraz przyprawy. Wszystko smażymy/dusimy na wolnym ogniu 10-15 minut i ładujemy w słoiki. Pasteryzujemy 20 minut. Sałatkę podajemy na zimno do dań mięsnych. Smacznego. PozdrawiamAśka Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-246621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 29 Października 2012 Chudziaku, a co jest w tym dużym słoiku na pierwszym planie po prawej stronie..? (zielonkawa papka) :shock: :wink:Gregtom'ie to zielonkawa papka to ostatni w tym sezonie sos bazyliowy a'la pesto z własnej bazyli i we własnym wykonaniu bo poza pomidorami i papryką musiałam też zerwać bazylię ,która rosła w foliówce :grin: . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-246648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 15 Lipca 2013 Porzeczkę czarną zebrałem i przerobiłem . Część na nalewkę, część na sokownik i to co zostało przez wyciskarkę . Część świeżych przez wyciskarkę na galaretkę owocową . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-292591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 15 Lipca 2013 pis67, Gdzie Ty w jakich cenach porzeczkę dostałeś? W ubiegły piątek u nas na targu 9 zł za kg czerwona Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-292594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 15 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 15 Lipca 2013 U nas podobnie ..porzeczka koło 8 zł /kg Podejrzewam,że Piotr miał z zaprzyjaźnionego źródła i to "first hand" . Możemy na tym przykładzie stwierdzić,że najlepiej wychodzi się na pośrednictwie. Niech ktoś się narobi :devil: a skup i potem bazarek swoją marżę dołożą i stąd taka cena końcowa. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-292598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 16 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 16 Lipca 2013 Prośba do ani27 .Podaj ,jak możesz , recepturkę na dżem z cukinii i agrestu. :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-292672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 16 Lipca 2013 ...najlepiej wychodzi się na pośrednictwie...To SWIETA RACJA! Jedną z form pośrednictwa jest "sprzedawanie" WIEDZY. Okazuje się, że wiedza bywa BEZCENNA! Pis jest "podejrzany" o POSIADANIE dużej WIEDZY! :wink: :grin: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-292675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 18 Lipca 2013 Prośba do ani27 . Podaj ,jak możesz , recepturkę na dżem z cukinii i agrestu. :grin: Proszę bardzo.. Małgoś Składniki na dżem agrestowy z zieloną cukinią. - 1 kg agrestu - 1 kg cukinii zielonej ze skórką.. - 1,5 szklanki cukru - 2 szklanki wody - 2 łyżki smażonej skórki z cytryny - 2 opakowania Konfiturki Startą na tarce o grubych oczkach cukinie oraz agrest wrzucamy do garnka i dodajemy wodę, oraz wsypujemy ''Konfiturkę'' Gotujemy około 10 min na wolnym ogniu, nie dopuszczając do rozgotowania się składników. Następnie dodajemy cukier i smażoną skórkę z cytryny. Gorący dżem przekładamy do słoików, odwracając je do góry dnem, na około 15 min. Można dodać kilka kropel zapachu cytrynowego do ciast. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-293058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 18 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 18 Lipca 2013 Dziękuję Aniu Cukinii Ci u mnie dostatek Gorzej z agrestem :rolleyes: -ostatnie owoce zebrałam wczoraj . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-293063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 18 Lipca 2013 Dziękuję Aniu Cukinii Ci u mnie dostatek Gorzej z agrestem :rolleyes: -ostatnie owoce zebrałam wczoraj .Małgoś nic straconego... :wink: w taki sam sposób robię dżem z zółtej cukinii i świeżego ananasa... :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-293071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 18 Lipca 2013 Małgoś nic straconego... w taki sam sposób robię dżem z zółtej cukinii i świeżego ananasa... Dziekuje Aniu, a juz myslalam, ze musze ominac ten przepis, bo agrest to rarytas tutaj. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-293072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 23 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 23 Lipca 2013 Ja też w niedzielę robiłam galaretki porzeczkowe, dzięki kuzynowi po 5zł za kilo Maliny coś mi się w tym roku nie chciały ładnie przecisnąć przez wyciskarkę do owoców, z potrzeby wymyśliłam więc turbo wyciskarkę 2000, haha- rajstopę, super się odciska sok od miąższu, o wiele lepiej niż przez gazę, także polecam wypróbować. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-293812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.