Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 411
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzisiaj zrobiłam kilka słoiczków

:wink: oj idzie zima :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-236360
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, to na grzybozlocik jesteś przygotowana :grin:

Jasne.. chyba że po mnie przyjedziesz bo Andrzej raczej nie dostanie urlopu Karolku :tongue: :wink:

@halusia@ napisał/a:

 

Dzisiaj zrobiłam kilka słoiczków

:wink: oj idzie zima :wink:

No cóż Jacku, zamiast to sklepu wystarczy zejść do piwnicy :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-236363
Udostępnij na innych stronach

chyba że po mnie przyjedziesz bo Andrzej raczej nie dostanie urlopu

no nie :(

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-236384
Udostępnij na innych stronach

jeśli będę miała jak dotrzeć

mam nadzieję ,że jakoś dotrzesz , bo masz tyle drogi co ja z Berlina :(

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-236392
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Mam pytanie robię właśnie soki pomidorowe, przecisnęłam je przez zelmerowską wyciskarkę i teraz zamierzam włożyć do wysterylizowanych butelek i pasteryzować. Robię tym sposobem po raz pierwszy, bo kiedyś najpierw pomidory gotowałam, przecierałam i dopiero do butelek i pasteryzacja. I ty moje pytanie czy powinnam ten sok jeszcze przed włożeniem do butelek zagotować, czy wystarczy sama pasteryzacja w butelkach? Jak robicie? Proszę o w miarę szybką odpowiedź, bo pomidorki już przerobione.

 

Tak na marginesie, wyciskarka do pomidorów sprawuje się świetnie, przerobiłam 20kg pomidorów w godzinę.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-242703
Udostępnij na innych stronach

Jak robicie?

Madlinko ja bym dla spokojności, ten sok zagotował. :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-242705
Udostępnij na innych stronach

Madlinko ja bym dla spokojności, ten sok zagotował. :grin:

 

A ja bym nie gotował . Przecież każdy owoc idzie do słoików surowy . Zresztą pomidory , które wkładam do słoików surowe pasteryzuję od chwili zagotowania 15-20 minut . Praktycznie nic się w słoiku nie psuje .

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-242709
Udostępnij na innych stronach

dwie odmienne opinie :rolleyes:

Ale skoro Andrzejowi się nie psuje... to jednak więcej witamin będzie jeśli nie zagotuję.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-242715
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

To już chyba ostatnie przetwory w tym sezonie - no chyba ,że sałatka z zielonych pomidorów nam posmakuje to jeszcze mogę zrobić bo jeszcze trochę mi zostało tych guguł pomidorowych :grin:

 

http://img198.imageshack.us/img198/245/dscn1160y.jpg

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-246503
Udostępnij na innych stronach

To już chyba ostatnie przetwory w tym sezonie -

Pracowita kobieto.. tylko pogratulować takich plonów i ich przetworzenie :clap: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-246509
Udostępnij na innych stronach

No właśnie. Gospocha co się zowie. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-246510
Udostępnij na innych stronach

Chudziaku, a co jest w tym dużym słoiku na pierwszym planie po prawej stronie..?

(zielonkawa papka) :shock:

 

:wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-246609
Udostępnij na innych stronach

Polecam sałatkę z buraczków w/g Pokemona zrobiłam najpierw z jednej porcji potem z drugiej i jeszcze mi z 15 kg buraków zostało zastanawiam się czy jeszcze nie dorobić .

Utarłam własnie chrzan na ćwikłe . Czy może wiecie ile taka ćwikła może postać w lodówce

 

Sałatka z buraków z papryką Pokemona

 

Składniki:

- 5 kg buraków

- 1 kg papryki czerwonej

- 1 kg cebuli

- 1 szklanka octu

- 1 szklanka cukru

- 1 szklanka oliwy/oleju

- sól, pieprz do smaku

 

Buraki gotujemy na średnio miekko, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pozostałe składniki: cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy cebule i papryke, lekko podsmażamy i dodajemy starte buraki, cukier o ocet oraz przyprawy. Wszystko smażymy/dusimy na wolnym ogniu 10-15 minut i ładujemy w słoiki. Pasteryzujemy 20 minut.

Sałatkę podajemy na zimno do dań mięsnych. Smacznego.

 

 

Pozdrawiam

Aśka

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-246621
Udostępnij na innych stronach

Chudziaku, a co jest w tym dużym słoiku na pierwszym planie po prawej stronie..? (zielonkawa papka) :shock: :wink:

Gregtom'ie to zielonkawa papka to ostatni w tym sezonie sos bazyliowy a'la pesto z własnej bazyli i we własnym wykonaniu bo poza pomidorami i papryką musiałam też zerwać bazylię ,która rosła w foliówce :grin: .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-246648
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...
Porzeczkę czarną zebrałem i przerobiłem . Część na nalewkę, część na sokownik i to co zostało przez wyciskarkę . Część świeżych przez wyciskarkę na galaretkę owocową .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-292591
Udostępnij na innych stronach

U nas podobnie ..porzeczka koło 8 zł /kg

 

Podejrzewam,że Piotr miał z zaprzyjaźnionego źródła i to "first hand" :cool: . Możemy na tym przykładzie stwierdzić,że najlepiej wychodzi się na pośrednictwie. Niech ktoś się narobi :devil: a skup i potem bazarek swoją marżę dołożą i stąd taka cena końcowa.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-292598
Udostępnij na innych stronach

...najlepiej wychodzi się na pośrednictwie...

To SWIETA RACJA! :cool:

 

Jedną z form pośrednictwa jest "sprzedawanie" WIEDZY.

Okazuje się, że wiedza bywa BEZCENNA! :cool:

 

Pis jest "podejrzany" o POSIADANIE dużej WIEDZY! :wink: :grin:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-292675
Udostępnij na innych stronach

Prośba do ani27 .

Podaj ,jak możesz , recepturkę na dżem z cukinii i agrestu. :grin:

Proszę bardzo.. Małgoś

Składniki na dżem agrestowy z zieloną cukinią.

- 1 kg agrestu

- 1 kg cukinii zielonej ze skórką..

- 1,5 szklanki cukru

- 2 szklanki wody

- 2 łyżki smażonej skórki z cytryny

- 2 opakowania Konfiturki

Startą na tarce o grubych oczkach cukinie oraz agrest wrzucamy do garnka i dodajemy wodę, oraz wsypujemy ''Konfiturkę'' Gotujemy około 10 min na wolnym ogniu, nie dopuszczając do rozgotowania się składników. Następnie dodajemy cukier i smażoną skórkę z cytryny. Gorący dżem przekładamy do słoików, odwracając je do góry dnem, na około 15 min. Można dodać kilka kropel zapachu cytrynowego do ciast.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-293058
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Aniu :)

Cukinii Ci u mnie dostatek :) Gorzej z agrestem :rolleyes: -ostatnie owoce zebrałam wczoraj .

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-293063
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Aniu :)

Cukinii Ci u mnie dostatek :) Gorzej z agrestem :rolleyes: -ostatnie owoce zebrałam wczoraj .

Małgoś nic straconego... :wink:

w taki sam sposób robię dżem z zółtej cukinii i świeżego ananasa... :thumbsup: :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-293071
Udostępnij na innych stronach

Małgoś nic straconego...

w taki sam sposób robię dżem z zółtej cukinii i świeżego ananasa...

Dziekuje Aniu, a juz myslalam, ze musze ominac ten przepis, bo agrest to rarytas tutaj.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-293072
Udostępnij na innych stronach

Ja też w niedzielę robiłam galaretki porzeczkowe, dzięki kuzynowi po 5zł za kilo :)

Maliny coś mi się w tym roku nie chciały ładnie przecisnąć przez wyciskarkę do owoców, z potrzeby wymyśliłam więc turbo wyciskarkę 2000, haha- rajstopę, super się odciska sok od miąższu, o wiele lepiej niż przez gazę, także polecam wypróbować.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/10/#findComment-293812
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.