Anuś Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 4 Września 2013 Wczorajszy zakup - 8 litrów borówek A co to za borówki są? ... to chyba żurawina jest.... :tongue: :tongue: :thumbsup: :grin: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 4 Września 2013 to chyba żurawina jest... U nas borówki to borówki, a to żurawiną nazywają, chyba że niedowidzę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 4 Września 2013 Rozróżniamy - borówka czarna Vaccinium myrtillus - borówka brusznica Vaccinium vitis idaea - żurawina Vaccinium oxycoccu To co ja tym razem kupiłam to jest brusznica !!!! Więc pis-u słabo widzisz - żurawina ma zdecydowanie większe owoce , nieco inny smak i rośnie na terenach podmokłych . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 4 Września 2013 U nas żurawin mniej i są droższe :mellow: niż borówki brusznice ( borówki czarne u nas są zwane po prostu jagodami, borówki( czerwone) brusznice to borówki a żurawiny to żurawiny :grin: ) Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 5 Września 2013 Ja też robiłam borówki do mięs one mają taki słodko gorzki smak, ażurawina loko kwaskowy, osobiścię wolę borówkę czerwoną.Właśnie skończyłam ajwar, jego wydajność mnie przeraża- 5kg papryki a 6 małych słoiczków przetworu. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 5 Września 2013 madlinka, ja też byłem załamany słoiczkami z 5 kg papryki. Dlatego z drugich 5 kg zrobiłem pindżur i tego wyszło duuużo więcej , smak oczywiscie inny... Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 5 Września 2013 smak oczywiscie inny...a dobry? Ja do ajwaru dałam tylko szklankę oliwy, bo jakbym dała te 0,5 litra co jest w przepisie, to bym chyba w ogóle nie mogła go jeść Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 5 Września 2013 ja dałem chyba troche ponad szklankę, i tak sie zbierał na powierzchni. Pindzur tez jest dobry,ale nie ma tak intensywnego smaku (poza tym robiłem go z żółtej papryki-łagodniejszej). Ajvar mi bardziej smakuje, ale pindżur bedzie dobry jako baza do sosu. Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 5 Września 2013 W takim razie już nie będę go robiła, muszę jeszcze skończyć paprykę Kaszubki, zrobić buraki z papryką i jeśli znajdę jarzębinę, to zrobię tą z przepisu marii.s ale kurcze w moim parku tylko jedna jarzębina i do tego zdechła, ciężko będzie coś znaleźć, pod blokiem nie urwę, bo a fuj. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 5 Września 2013 Ja tez mam problemy z pozyskaniem jarzębiny na nalewkę, dosłownie garść zebrałem Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 5 Września 2013 Ja tez mam problemy z pozyskaniem jarzębiny na nalewkę, dosłownie garść zebrałem jacinto przyjeżdżaj w moje strony... u mnie jarzębiny pod dostatkiem.... :grin: :grin: :grin: starczy na Twoją i moją nalewkę... i jeszcze zostanie... :tongue: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 5 Września 2013 do ajvaru mozna dodac aubergine tez doskonale smakuje ok 1/3 w stosonku do papryki [ Komentarz dodany przez: EAnna: Czw 05 Wrz, 2013 21:10 ]Czyli bakłażana :grin: Pozdrawiam, EAnna Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 5 Września 2013 Borówka brusznica Vaccinium vitis idaea : Olga po ile u Was są borówki? W W-wie po 15zł/kg Mam sprawdzony, wileński przepis, a Ty jak robisz? Wg mnie jest to najznakomitszy dodatek do pieczonego drobiu. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 5 Września 2013 madlinka, zrób ajwar według tych składników które podaje poniżej a będziesz miała 22-24 słoiczki 315g :grin: Gwarantuję że smak wyborny a gęby biesiadników uśmiechnięte :grin: robię według tego przepisu już kilka lat i nie spotkałem się aby ktoś wyraził negatywną opinię, w każdym bądź razie nic do mnie nie dotarło :tongue: Składniki: 6 kg papryki czerwonej słodkiej 80 dkg papryki czerwonej ostrej 4 słoiczki przecieru pomidorowego (po 200g każdy) 2kg - pomidorów 70dkg cukru, (daję 1.5 szklanki) 0.8L oleju, (daję 0.5 litra) 2 szklanki octu, (daję 1 szklankę) 14 liści laurowych 4 łyżki soli (daję 5 łyżek) 2 duże główki czosnku (daję 4 główki) Ja dodatkowo odcedzam sok z produktów i dodaje go w małych ilościach podczas gotowania, w ten sposób ajwar ma gęstą konsystencję. jacinto, musisz długo mieszać i gotować na małym ogniu, wówczas olej wchłonie się i nie będzie pływał po wierzchu. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 5 Września 2013 Ajwar je się sam czy jako sos np. do makaronu? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 5 Września 2013 Owoce cytryńca chińskiego zebrane,będzie nalewka :thumbsup: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 5 Września 2013 Ajwar je się sam czy jako sos np. do makaronu? Do kanapek, tostów, do mięsa, do grillowanych warzyw, serów , zapiekanek, do dressingów :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 5 Września 2013 po ile u Was są borówki?W W-wie po 15zł/kgJa płaciłam za 4 litry 35 złote, po zważeniu tej objętości okazało się ,że to ok 2,25 kg czyli wyszło właściwie tak samo jak u Warszawie. Mam sprawdzony, wileński przepis, a Ty jak robisz? Nie mam sprawdzonego przepisu a zrobiłam następująco . Rozparowałam ze szklanką wody ok 0,5 kg jabłek , dodałam wypłukane borówki i podusiłam je razem po czym gdy już trochę odparowały dodałam 1 kg gruszek oraz z 70dkg cukru , "posmażyłam" jeszcze trochę i włożyłam do słoików . A jaki jest Twój przepis ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 6 Września 2013 madlinka, zrób ajwar według tych składników które podaje poniżej a będziesz miała 22-24 słoiczki 315gto już w przyszłym roku. Biotit napisał/a: \ po ile u Was są borówki?W W-wie po 15zł/kg Ja płaciłam za 4 litry 35 złote, po zważeniu tej objętości okazało się ,że to ok 2,25 kg czyli wyszło właściwie tak samo jak u Warszawie.u nas też podobnie, płaciłam 16zł za 1kg Co do przepisu, to taka babcia od której kiedyś kupowałam powiedziała mi abym dodała na 1kg borówek 0,5kg cukru, gotować godzinę i do słoików. Nie pasteryzować. Smakują mi i tak robię. Cytat: Ajwar je się sam czy jako sos np. do makaronu? Do kanapek, tostów, do mięsa, do grillowanych warzyw, serów , zapiekanek, do dressingówja to go jeszcze łyżeczką podjadam :blush: Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 6 Września 2013 Cytat: Ajwar je się sam czy jako sos np. do makaronu? Do kanapek, tostów, do mięsa, do grillowanych warzyw, serów , zapiekanek, do dressingówja to go jeszcze łyżeczką podjadam :blush:Prawdę piszesz, mam to samo :blush: dodatkowo co się najem ajwara gdy go już gotuję i doprawiam to moje :thumbsup: :grin: Bardzo dobry jest również jako dodatek do parówek ze szpinakiem zawijanych w naleśnika, normalnie pychotka :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 6 Września 2013 3kg buraków1kg cebuli1kg antonówekzalewa:1szkl oleju1szkl cukru2łyżki soli1/3szkl octu 10%Buraki umyć ugotować w łupinie do miękkości zalać zimną wodą przestudzić obrać zetrzeć na tarce o dużych otworach cebulę pokroić na drobną kostkę zeszklić na oleju jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych otworach zalać octem wszystkie składniki wymieszać lekko podgrzać(nie gotować)Napełnić słoiki pasteryzować 10 min Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 6 Września 2013 Dzisiaj przerabiałam buraki w/g tego przepisu ... godny polecenia.Dziękuję Marysiu... pycha :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 6 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 6 Września 2013 a ja w tygodniu Marysiu wypróbuję przepis Dziękuję ! :clap: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 6 Września 2013 maria.s, i ja sie na te buraczki zdecyduje. Moze nawet przy nastepnych z ogrodka zrobie, bo jakblka i tak kupic musze. Wyglada na smakowity przepis. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 6 Września 2013 maria.s, i ja sie na te buraczki zdecyduje. Aniu... na pewno nie będziesz żałować ... pyszniutkie :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.