Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wczorajszy zakup - 8 litrów borówek

A co to za borówki są? :cool:

... to chyba żurawina jest.... :tongue: :tongue: :thumbsup: :grin:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299272
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 411
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

to chyba żurawina jest...

U nas borówki to borówki, a to żurawiną nazywają, chyba że niedowidzę. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299273
Udostępnij na innych stronach

Rozróżniamy

- borówka czarna Vaccinium myrtillus

- borówka brusznica Vaccinium vitis idaea

- żurawina Vaccinium oxycoccu

 

To co ja tym razem kupiłam to jest brusznica !!!!

 

Więc pis-u słabo widzisz :cool: - żurawina ma zdecydowanie większe owoce , nieco inny smak i rośnie na terenach podmokłych .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299275
Udostępnij na innych stronach

U nas żurawin mniej i są droższe :mellow: niż borówki brusznice ( borówki czarne u nas są zwane po prostu jagodami, borówki( czerwone) brusznice to borówki a żurawiny to żurawiny :grin: )

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299277
Udostępnij na innych stronach

Ja też robiłam borówki do mięs one mają taki słodko gorzki smak, ażurawina loko kwaskowy, osobiścię wolę borówkę czerwoną.

Właśnie skończyłam ajwar, jego wydajność mnie przeraża- 5kg papryki a 6 małych słoiczków przetworu.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299351
Udostępnij na innych stronach

madlinka, ja też byłem załamany słoiczkami z 5 kg papryki. Dlatego z drugich 5 kg zrobiłem pindżur i tego wyszło duuużo więcej :), smak oczywiscie inny...
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299354
Udostępnij na innych stronach

smak oczywiscie inny...

a dobry?

Ja do ajwaru dałam tylko szklankę oliwy, bo jakbym dała te 0,5 litra co jest w przepisie, to bym chyba w ogóle nie mogła go jeść :)

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299360
Udostępnij na innych stronach

ja dałem chyba troche ponad szklankę, i tak sie zbierał na powierzchni. Pindzur tez jest dobry,ale nie ma tak intensywnego smaku (poza tym robiłem go z żółtej papryki-łagodniejszej). Ajvar mi bardziej smakuje, ale pindżur bedzie dobry jako baza do sosu.
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299361
Udostępnij na innych stronach

W takim razie już nie będę go robiła, muszę jeszcze skończyć paprykę Kaszubki, zrobić buraki z papryką i jeśli znajdę jarzębinę, to zrobię tą z przepisu marii.s ale kurcze w moim parku tylko jedna jarzębina i do tego zdechła, ciężko będzie coś znaleźć, pod blokiem nie urwę, bo a fuj.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299362
Udostępnij na innych stronach

Ja tez mam problemy z pozyskaniem jarzębiny na nalewkę, dosłownie garść zebrałem
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299363
Udostępnij na innych stronach

Ja tez mam problemy z pozyskaniem jarzębiny na nalewkę, dosłownie garść zebrałem

jacinto

przyjeżdżaj w moje strony... u mnie jarzębiny pod dostatkiem.... :grin: :grin: :grin: starczy na Twoją i moją nalewkę... i jeszcze zostanie... :tongue:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299371
Udostępnij na innych stronach

do ajvaru mozna dodac aubergine tez doskonale smakuje ok 1/3 w stosonku do papryki

 

[ Komentarz dodany przez: EAnna: Czw 05 Wrz, 2013 21:10 ]

Czyli bakłażana :grin:

Pozdrawiam, EAnna

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299374
Udostępnij na innych stronach

Borówka brusznica Vaccinium vitis idaea :

Olga

po ile u Was są borówki?

W W-wie po 15zł/kg

 

Mam sprawdzony, wileński przepis, a Ty jak robisz?

Wg mnie jest to najznakomitszy dodatek do pieczonego drobiu.

:cool:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299382
Udostępnij na innych stronach

madlinka, zrób ajwar według tych składników które podaje poniżej a będziesz miała 22-24 słoiczki 315g :grin:

Gwarantuję że smak wyborny a gęby biesiadników uśmiechnięte :grin: robię według tego przepisu już kilka lat i nie spotkałem się aby ktoś wyraził negatywną opinię, w każdym bądź razie nic do mnie nie dotarło :tongue:

 

Składniki:

 

6 kg papryki czerwonej słodkiej

80 dkg papryki czerwonej ostrej

4 słoiczki przecieru pomidorowego (po 200g każdy)

2kg - pomidorów

70dkg cukru, (daję 1.5 szklanki)

0.8L oleju, (daję 0.5 litra)

2 szklanki octu, (daję 1 szklankę)

14 liści laurowych

4 łyżki soli (daję 5 łyżek)

2 duże główki czosnku (daję 4 główki)

 

 

Ja dodatkowo odcedzam sok z produktów i dodaje go w małych ilościach podczas gotowania, w ten sposób ajwar ma gęstą konsystencję.

 

jacinto, musisz długo mieszać i gotować na małym ogniu, wówczas olej wchłonie się i nie będzie pływał po wierzchu.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299397
Udostępnij na innych stronach

Owoce cytryńca chińskiego zebrane,będzie nalewka :thumbsup:

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299400
Udostępnij na innych stronach

Ajwar je się sam czy jako sos np. do makaronu?

 

Do kanapek, tostów, do mięsa, do grillowanych warzyw, serów , zapiekanek, do dressingów :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299401
Udostępnij na innych stronach

po ile u Was są borówki?W W-wie po 15zł/kg

Ja płaciłam za 4 litry 35 złote, po zważeniu tej objętości okazało się ,że to ok 2,25 kg czyli wyszło właściwie tak samo jak u Warszawie.

 

Mam sprawdzony, wileński przepis, a Ty jak robisz?

Nie mam sprawdzonego przepisu a zrobiłam następująco . Rozparowałam ze szklanką wody ok 0,5 kg jabłek , dodałam wypłukane borówki i podusiłam je razem po czym gdy już trochę odparowały dodałam 1 kg gruszek oraz z 70dkg cukru , "posmażyłam" jeszcze trochę i włożyłam do słoików . A jaki jest Twój przepis ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299451
Udostępnij na innych stronach

madlinka, zrób ajwar według tych składników które podaje poniżej a będziesz miała 22-24 słoiczki 315g

to już w przyszłym roku.

Biotit napisał/a: \ po ile u Was są borówki?W W-wie po 15zł/kg

 

Ja płaciłam za 4 litry 35 złote, po zważeniu tej objętości okazało się ,że to ok 2,25 kg czyli wyszło właściwie tak samo jak u Warszawie.

u nas też podobnie, płaciłam 16zł za 1kg

Co do przepisu, to taka babcia od której kiedyś kupowałam powiedziała mi abym dodała na 1kg borówek 0,5kg cukru, gotować godzinę i do słoików. Nie pasteryzować. Smakują mi i tak robię.

Cytat: Ajwar je się sam czy jako sos np. do makaronu?

 

Do kanapek, tostów, do mięsa, do grillowanych warzyw, serów , zapiekanek, do dressingów

ja to go jeszcze łyżeczką podjadam :blush:

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299491
Udostępnij na innych stronach

Cytat: Ajwar je się sam czy jako sos np. do makaronu?

 

Do kanapek, tostów, do mięsa, do grillowanych warzyw, serów , zapiekanek, do dressingów

ja to go jeszcze łyżeczką podjadam :blush:
Prawdę piszesz, mam to samo :blush: dodatkowo co się najem ajwara gdy go już gotuję i doprawiam to moje :thumbsup: :grin:

Bardzo dobry jest również jako dodatek do parówek ze szpinakiem zawijanych w naleśnika, normalnie pychotka :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299513
Udostępnij na innych stronach

3kg buraków

1kg cebuli

1kg antonówek

zalewa:1szkl oleju

1szkl cukru

2łyżki soli

1/3szkl octu 10%

Buraki umyć ugotować w łupinie do miękkości zalać zimną wodą przestudzić obrać zetrzeć na tarce o dużych otworach cebulę pokroić na drobną kostkę zeszklić na oleju jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych otworach zalać octem wszystkie składniki wymieszać lekko podgrzać(nie gotować)Napełnić słoiki pasteryzować 10 min Smacznego!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299663
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj przerabiałam buraki w/g tego przepisu ... godny polecenia.

Dziękuję Marysiu... pycha :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299666
Udostępnij na innych stronach

maria.s, i ja sie na te buraczki zdecyduje. Moze nawet przy nastepnych z ogrodka zrobie, bo jakblka i tak kupic musze.

Wyglada na smakowity przepis.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299670
Udostępnij na innych stronach

maria.s, i ja sie na te buraczki zdecyduje.

Aniu... na pewno nie będziesz żałować ... pyszniutkie :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/12/#findComment-299671
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.