arkawroc Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 21 Lipca 2012 A może nalewka rabarbarowa? ;-) ja wiem czy to będzie dobre??? Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-228788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 21 Lipca 2012 Proponuje zrob chutney rabarbarowo wisniowe Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-228789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 21 Lipca 2012 myślałem też o zamrożeniu ale po próbie zamrożenia i rozmrożenia kawałka stwierdziłem że niestety nieeeeeee - powstał z rabarbaru b.ładny "kapeć" Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-228791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 21 Lipca 2012 Kora robi nalewki rabarbarowe :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=273366#273366 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-228796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 21 Lipca 2012 Kora robi też dżem z rabarbaru i truskawek :grin: Truskawki jeszcze można u mnie zdobyć, tylko nie wiem czy rabarbar o tej porzez nadaje się jeszcze na przetwory - czy nie jest twardy i łykowaty :rolleyes: Szczerze mówiąc - chyba wstrzymałabym się do przyszłego roku :rolleyes: Dżem z rabarbaru i truskawek*350-400 g cukru*0,5 kg truskawek*1 kg rabarbaru*laska cynamonu (dodałam jeszcze pół łyżeczki cynamonu)*2 garście rodzynek*3 goździkiRabarbar umyć, obrać, pokroić. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić. Do garnka o grubym dnie wrzucić owoce, cukier, laskę cynamonu i goździki. Gotować do zgęstnienia (można rozłożyć „na raty”). Po ugotowaniu wyjąć laskę cynamonu i goździki. Rodzynki i mielony cynamon wrzucam jak dżem jest już gęsty. – jakieś ½ godziny przed końcem gotowania. Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-228803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 21 Lipca 2012 Jest tego prawie 15 kg. Z sąsiadką było "machniom" :wink: . Większość porzeczek będzie mrożona, bo czasu mało. Ale trochę dżemu też będzie :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-228820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 23 Lipca 2012 Dżemik z użyciem Żelfixu 3:1 wg przepisu z opakowaniaczemu używasz żelfixu? Porzeczka ma w sobie tyle pektyny, że wystarczy sam cukier. Ja co roku robię na litr soku kilo cukru i jest sztywna jak cholera. No chyba ze ta na żelfixie ma inny smak? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-229181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 23 Lipca 2012 czemu używasz żelfixu? Porzeczka ma w sobie tyle pektyny, że wystarczy sam cukier. Ja co roku robię na litr soku kilo cukru i jest sztywna jak cholera.madlinko dla mnie dżem z czarnej porzeczki zrobiony w proporcji kilogram cukru na kilogram owoców jest po prostu niezjadliwy :mellow: . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-229185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 23 Lipca 2012 na litr soku kilo cukruPrzy użyciu dodatkowych pektyn wystarczy 0,2kg cukry na litr soku albo i mniej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-229188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 23 Lipca 2012 cukier jest dobrym konserwantem ,konfitury nie pleśnieją,ale można go dać mniej,wtedy słoiki z owocami należy pasteryzować. [ Dodano: Pon 23 Lip, 2012 13:28 ]Dodawanie do ogórków miodu jest dla mnie marnotrastwem,ogórki mają lepszy smak ,ale miód pozostaje w zalewie .Używanie żelfixu jest szkodliwe(benzoosan sodu).Odwracanie słoików z gorącą zawrtością też jest szkodliwe.Reakcja z gumową od środka zakrętką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-229210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 23 Lipca 2012 Dodawanie do ogórków miodu jest dla mnie marnotrastwem,ogórki mają lepszy smak ,ale miód pozostaje w zalewie Hmm.. Sporo ludzi w ten sposób "marnotrawi" miód https://www.google.pl/search?q=og%C3%B3rki+na+miodzie&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a Co do reszty, to się nie wypowiadam, bo się na tym nie znam. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-229214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 24 Lipca 2012 madlinko dla mnie dżem z czarnej porzeczki zrobiony w proporcji kilogram cukru na kilogram owoców jest po prostu niezjadliwyno tak też myślałam, że o smak chodzi. Przy użyciu dodatkowych pektyn wystarczy 0,2kg cukry na litr soku albo i mniej.no tak ale Zuzia już by takich nie chciała, a dżemy to głownie dla niej. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-229287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juniors1 Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 25 Lipca 2012 MADLINKA możesz udostępnić książkę o sodzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-229525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 26 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 26 Lipca 2012 Mogę ją mailem wysłać, bo nie wiem czy tak na forum można? Prawa autorskie itp? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-229542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 31 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 31 Lipca 2012 Sezon na paprykę zaczyna się , możną już ją kupić w rozsądnej cenie więc może kogoś zainteresuję taki mój przepis : http://wedlinydomowe.pl/component/content/article/134/1621-konkursowa-papryka-pieczona-kaszubki33 Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-230326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 31 Lipca 2012 może kogoś zainteresuję taki mój przepisHaniu, tak zrobiona papryka jest przepyszna. Znam oryginalną wersję azerską pieczonej papryki: jako dodatki oliwa, sól, czosnek (dużo) i ocet winny. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-230328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Przepis njuż skopiowany i do wykonania Dziękuje Haniu, zawsze to coś innego.Ostatnio robiłam ogórki w ketchupie Beny i te same ale po przeróbce Zbójaszka. Zrobiłam tylko kilka słoiczków, bo już w tym roku ogórki przerabiałam. Wstępnie wydają się być dobre, ale jeszcze dobrze się nie przegryzły z tą ketchupową zalewą, a ta zalewa przepyszna, no piłam ją nalewką Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-230390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 zalewa przepyszna, no piłam ją nalewką Ja tą zalewę po spożyciu ogórków to ze słoika kilka głębszych łyczków zawsze robię :thumbsup: :thumbsup: na przemianę materii mi pomaga Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-230395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Papryki Kaszubki polecam podpiec na grillu a nie w piecu. Będą miały więcej interesujący smak.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-230397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZAMOT Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Czy ktoś ma przepis na paprykę czereśniową lub peperoni ?Taką jak robi "Rolnik"w occie - w ub roku próbowałem i wyszła porażka - rozgotowana .. Cytuj SZAMOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-230413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Czy ktoś ma przepis na paprykę czereśniową lub peperoni ? Taką jak robi "Rolnik"w occie - w ub roku próbowałem i wyszła porażka - rozgotowana .. Robiłem papryczki w/g tego przepisu: - 2 kg. papryczek (można też pomieszać z chili) - szklanka octu winnego - 3 łyżki soli - 2 litry wody - czarny pieprz w kulkach - czosnek - koper - liście laurowe Zagotuj wodę w garnku i rozpuść w niej sól. Ściągnij z ognia i wlej ocet. Papryczki (chili) oczyść, czosnek obierz i potnij ząbki na połówki. Na dno każdego litrowego słoja dodaj po 5 ziarenek pieprzu, po 6 połówek ząbków czosnku, po gałązce kopru i po jednym liściu laurowym. Włuż do słoi papryczki ale zostaw odstęp od krawędzi słoika (1 cm), oraz zalej wszystko roztworem. Zakręć szczelnie"dekielki" i zapasteryzuj całość. Po przestudzeniu, wstaw słoje do chłodnego miejsca, na przynajmniej dwa tygodnie aby się wszystko przegryzło. Polecam.. :wink: Jak będziesz robił domową pizze, to niezapomnij o dodaniu tych papryczek.! :grin: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-230421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Mam trochę patisonów, jak je zagospodarować?Może zrób z zalewą Beny, tylko na ostro, z dodatkiem papryczki chili... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-230542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Może zrób z zalewą Beny Gdzie ta zalewa? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-230544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 pis67, https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=144624#144624 Ja patisonów nigdy nie robiłem, ale bardzo pasowały mi kupne na oko (język) duużo octu i cukru, więcej przypraw nie pamiętam nie była to octowa wodnista zalewa.. raczej mocno skoncentrowana. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-230545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Pis'ie a może skorzystaj z tej zalewy.. patison jest odmianą dyni.. DYNIA MARYNOWANA:1kg dyni, ZALEWA:25dkg cukru,1/2l wody,0,1l octu 10%,do każdego słoika goździk i szczypta cynamonu.Pokrojoną w kostkę dynię zalać gorącą zalewą.Pasteryzować 20min. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/8/#findComment-230546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.