beatag Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 9 Lutego 2020 Mój zakwas faktycznie był gęsty ,ale to tylko 2 łyżki .Może faktycznie zrobię w drugim słoiczku taki rzadszy . Zakwas na żurek mam w osobnym słoiku,i w osobnym zakwas na barszczyk czerwony.. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/3/#findComment-656491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 9 Lutego 2020 No -sama sobie biję brawo Chlebek wyszedł przepyszny. Polecam wypróbować przepis ,bo niezmiernie łatwy i prosty w zrobieniu.Ja go piekłam na termoobiegu i z funkcją pary-troszkę popękał ,ale ten smak...-musicie sami spróbować Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/3/#findComment-656534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 9 Lutego 2020 To jeszcze prosimy o zdjęcia Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/3/#findComment-656537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 9 Lutego 2020 Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/3/#findComment-656541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 9 Lutego 2020 Beatka, jeśli chciałaś wkleić zdjęcie to coś poszło nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/3/#findComment-656543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 9 Lutego 2020 (edytowane) Chmm... coś faktycznie się nie udało Chyba przesłałam w za dużym formacie . Generalnie zajmuje się tym mój synek ,ale będzie dopiero w czwartek... Ps Tobie Alinko przesłałam na messengera Edytowane 9 Lutego 2020 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/3/#findComment-656545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 9 Lutego 2020 Nic nie dostałam[Dodano: 09 lut 2020 - 22:13] Chyba przesłałam w za dużym formacie Edytuj zdjęcie na telefonie. Kliknij edytuj i przytnij,Zapisz zmniejszone i mi wyślij Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/3/#findComment-656548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 10 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 10 Lutego 2020 To jeszcze prosimy o zdjęcia Proście a będzie Wam dane Chlebuś Beaty, jedna foremka z połowy porcjiMnie się bardzo podoba, a Wam? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/3/#findComment-656571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 10 Lutego 2020 Ta spękana skórka to cały urok i smak tego wspaniałego chlebusia, i ta czarnuszka, mniam mniam . Udał Ci się chlebuś Beato, prawdziwie piękniusi jest, a o smaku już pisałaś !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/3/#findComment-656574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 10 Lutego 2020 Najważniejsze ,ze zrobił się prawie sam -naprawdę samoobsługowy -mój wkład znikomy -wsypać składniki ,zamieszać poczekać dosypać ,zamieszać ,wyłożyć do blaszki ,poczekać i już sam się piecze Ps -Alinko dzięki za wklejenie fotek Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/3/#findComment-656582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 10 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 10 Lutego 2020 Alinko dzięki za wklejenie fotek Cała przyjemność po mojej stronie Beatko Mam nadzieję że od razu nastawiłaś zaczyn na kolejny chlebuś.Ja za pół godz będę mieszać ciasto właściwe, zaczyn ma już 13,5 godz.Tym razem inny niż ostatnio, tak samo pyszny,ale o tym po tem czyli jak się upiecze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/3/#findComment-656598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 10 Lutego 2020 Czekam z niecierpliwością na kolejny przepis na kolejny pyszny chlebek.Zaczyn będę nastawiać wieczorem,bo wczoraj miałam resztkę mąki żytniej . Dzisiaj zleciałam pół miasta i w Stokrotce natrafiłam . Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/3/#findComment-656630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 10 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 10 Lutego 2020 Piecze się. Co wyjdzie to nie wiem bo urósł i opadł. Prądu nie było w tzw międzyczasie, neta nie ma od 16-ej. Pierwszą burzę tegoroczną mamy za sobą, gradobicie też niestety. Dobrze że net chociaż w tel jest Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/3/#findComment-656650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 11 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 11 Lutego 2020 (edytowane) Tym razem upiekłam Chleb Z jabłkiem i bananem.Oczywiście z mojego ulubionego bloga Leśny zakątek https://lesnyzakatekdany.blogspot.com/2018/04/chleb-z-jabkiem-i-bananem.html?m=1Dopóki nie odkryłam przepisu na chleb pytlowy z cebulką, to był to mój ulubiony chlebuś.Jedyną modyfikację jaką wprowadziła było dodanie 100g ugotowanych ziemniaków,ponieważ miałam tylko jednego banana.Upieczenie tego chlebka stanowiło nie lada wyzwanie bo gdy już był gotowy do pieczenia to nie było prądu.Trochę opadł i już niestety się nie podniósł. Nie mniej jednak jest pyszny, z lekką nutą słodyczy. Edytowane 12 Lutego 2020 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/3/#findComment-656719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 11 Lutego 2020 Alinko w tym przepisie jest mąka o typie 1400 . Nie widziałam takiej w sklepach . Rozumiem,ze można pomieszać po połowie typ 2000 [razowa] i typ 720 ? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/3/#findComment-656742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 11 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 11 Lutego 2020 (edytowane) Alinko w tym przepisie jest mąka o typie 1400 . Nie widziałam takiej w sklepach . Rozumiem,ze można pomieszać po połowie typ 2000 [razowa] i typ 720 ?Dokładnie tak Beatko. Zapomniałam o tym napisać. Użyłam po 80g mąki żytniej 720 i razowej 2000.To wszystko jest na blogu Dany. Jest też tam zakładka "nowe typy mąki" a w niej wyliczenia.Już kiedyś o tym pisałam, że gdy pierwszy raz piekłam ten chleb w 2015r to dzwoniłam do Gdańsich Młynów.Główny technolog potwierdził że w ten sposób możemy uzyskać inny/potrzebny typ mąki. Edytowane 12 Lutego 2020 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/3/#findComment-656746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 14 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 14 Lutego 2020 Spontaniczny chleb pszenno żytni z orzechami włoskimi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/3/#findComment-657004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 14 Lutego 2020 Dla mnie tak dobrze wyrośnięte chleby na zakwasie są nieosiągalne. Alinko,przełamałam zła passę Ostatni wypiek na samym zakwasie wyszedł super!Już rośnie następny nastaw, jutro wieczorem pieczenie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/3/#findComment-657005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 14 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 14 Lutego 2020 Już rośnie następny nastaw, jutro wieczorem pieczenie Ogromnie się cieszę Aniu i Ci kibicuję.Podziel się informacją jaki chlebuś pieczesz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/3/#findComment-657008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 14 Lutego 2020 jaki chlebuś pieczesz W zasadzie z przepisu Olgi, trochę inne mąki.2 szklanki żytniej 7202,5 szklanki pszennej 750O,5 szklanki płaskurki z pełnego przemiału. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/3/#findComment-657010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 14 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 14 Lutego 2020 O,5 szklanki płaskurki z pełnego przemiału. Muszę poszukać płaskurki u siebie w sklepach. Czekam oczywiście jeszcze na zdjęcia Twoich wypiekówi z całego serca polecam Ci ten pytlowy chlebek z cebulką Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/3/#findComment-657011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 15 Lutego 2020 całego serca Z tego wynika, że chlebki wciągają jak wędliny , sery, …..i inne nasze wyroby q zdrowotności Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/3/#findComment-657022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 10 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 10 Stycznia 2023 (edytowane) Dawno mnie tutaj nie było W ostatnich dniach był poszukiwany przepis na chleb na podmłodzie.Stąd moja inspiracja.Postanowiłam upiec chleb portugalski z nie wielkimi zmianami.Drożdżowy chlebuś, piekłam już kilka razy bo jest dziecinnie łatwy,dzisiaj w wersji na podmłodziePrzepis na chleb portugalski wzięłam stąd. Zmiany wprowadzone opisałam niżejhttps://www.platebykate.com/przepisy/chleb-portugalski-bez-termomixa/?fbclid=IwAR26iJXId2Q8mL0bx9ViATwWWePUdJY-g2pMn0kYgDpXcpDXCUGMXOQkMqI Chleb portugalski na podmłodzie Całość składników 720 g mąki pszennej typ 450 - 650 550 g wody 7 g drożdży suszonych 15 g soli Z podanych składników odmierzamy na zaczyn/podmłodę150 g mąki150 g wody 2 g drożdżymieszamy,odstawiamy przykryte folią, w temp pokojowej na ok 12 godz. Następnego dnia mieszamy porządnie pozostałe...570 g mąki400 g wodyi odstawiamy na co najmniej 40 min( autoliza) mąka musi dobrze wchłonąć wodę. Po tym czasie dodajemy sól, pozostałe drożdże oraz podmłodę.Mieszamy co najmniej 10 min robotem, odstawiamy do wyrośnięcia.Ciasto musi podwoić a najlepiej potroić objętość. Moje rosło chyba z 3 godz ( przysnęło mi się )złożyłam je tylko raz, i upiekłam.Tak trochę po łepku, wrzuciłam do formy bo mi się spieszyło Moje zmianydrożdży dałam mniej niż w przepisie150 g mąki zastąpiłam płatkami orkiszowymiktóre zmieliłam w młynku. Chleb wyszedł cudownie pachnący, pyszny,sprężysty.Pewnie za sprawą zmielonych płatków orkiszowych nabrał takiego wyrafinowanego smakuPolecam [Dodano: 10 sty 2023 - 05:39]Polecam[Dodano: 10 sty 2023 - 05:42]. Edytowane 10 Stycznia 2023 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/3/#findComment-807837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 10 Stycznia 2023 720 g mąki pszennej typ 450 - 650 A jakiej Ty Alinko użyłaś mąki? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/3/#findComment-807851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 10 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 10 Stycznia 2023 Ja użyłam Aniu mąki chleb owej t 650 i luksusowej 500 w mniej więcej równych częściach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/3/#findComment-807860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.