Maxell Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Lutego 2020 Świetna zakąska z marynowanej cebuli wg Maxell’a Podczas eksperymentów z marynowaniem śledzi zajmowałem się równocześnie marynowaniem cebuli, jako jednego ze składników rolmopsów.Próby smakowe tej marynaty wskazywały, iż przy małych zmianach technologicznych, może z tego powstać świetna zakąska do wszelakich trunków, dodatek do kanapek i potraw. Marynowana cebula pozbawiona jest wszelkich związków powodujących jej ciężkostrawność i może być spożywana przez osoby, którym jako świeża szkodzi.Bardzo szybka i łatwa w wykonaniu zakąska, której smakiem możemy się delektować już na drugi dzień. Oczywiście jest jeszcze smaczniejsza, kiedy pomarynuje się kilka dni. Składniki:- cebula – 5-6 większych sztuk,- ocet 10%- sól,- woda,- liść laurowy - 2-3 listki,- pieprz mielony – szczypta,- ziele angielskie – kilka ziarenek- cukier – ok. 20 g (choć niekoniecznie),- pół łyżeczki ziaren gorczycy,- inne, ulubione przez Was przyprawy. Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy zalewę.Na tę ilość cebul dobrze jest zrobić 1 l zalewy. W jej skład wejdą:Ocet:Używam octu 10%-ego. Na 1 litr zalewy będzie nam potrzeba od 3 do 5% kwasu octowego, w zależności od preferowanej ostrości końcowej cebuli. Do cebuli marynowanej dodawanej do moich rolmopsów, stosuję dodatek 4% octu. Jest dosyć ostra.Teraz zastosowałem dodatek 5% octu i jak dla mnie, cebulka jest super, choć mocna.Czyli na litr zalewy dajemy 0,5 l octu 10%-ego.Sól:Na 1 l zalewy dajemy 4-5% soli (ja daję 4%), czyli 40 g.Woda:Uzupełniamy naszą zalewę o 0,5 l wody.Przyprawy:Możemy teraz dodać: 2-3 listki liścia laurowego, szczyptę mielonego pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskiego, łyżeczkę (ok. 20 g) cukru – choć niekoniecznie (cebula jest wystarczająco słodka), gorczycę i jeśli chcecie, inne preferowane przez Was przyprawy.Na początek radzę zrobić cebulkę wg przepisu i dopiero po zapoznaniu się z jej smakiem, przy następnej produkcji dokonać modyfikacji z octem i przyprawami. Ilość 4% soli proponuję pozostawić bez zmian. 2. Cebula.Wybieramy dość duże, twarde i zdrowe cebule, które następnie obieramy i kroimy w talarki lub półtalarki (półtalarki są mniejsze, zatem akurat na jeden kęs).Pokrojoną cebulę wkładamy do przygotowanej w słoju lub innym naczyniu zalewy starając się, aby cała była w niej zanurzona.Przykrywany pokrywką, lecz jej nie dokręcamy, aby powstające podczas marynowania gazy (zwłaszcza w pierwszej fazie) miały możliwość swobodnego ujścia. Już po jednej dobie możemy próbować naszej marynaty, choć jeśli postoi w chłodnym miejscu kilka dni, będzie jeszcze lepsza. Dla osób lubiących łagodniejsze potrawy, polecam zastosowanie 3% stężenia octu tzn. 0,3 l na 1 litr zalewy. Można eksperymentować nawet ze stężeniem 2%, co da 0,2 l octu. To jest naprawdę dobre i smaczne. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Lutego 2020 Maxell proponuje zrob z czerwonej cebuli , jest naprawde doskonala i ma do tego przepiekny kolor. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Lutego 2020 (edytowane) Jedna małą cebulkę czerwoną zrobiłem w osobnym słoiczku, ale wolę ją na surowo w sałatce. Może dlatego, że dużo marynuję cebuli do ryb, a tam musi być śnieżno biała. Edytowane 1 Lutego 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Lutego 2020 Cebuli nie marynowałem - wydaje się być ciekawa - na pewno zrobię Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Lutego 2020 (edytowane) Sprawa wyszła zupełnie przypadkowo, podczas marynowania rolmopsów. Ja lubię jedzonko na ostro, więc dałem 5% stężenie octu. Ktoś, kto nie jadł tej cebuli, powinien zacząć od stężenia octu wielkości 3%, a nawet 2%.I tak:1. W przypadku octu o stężeniu 3%, na jeden litr zalewy marynującej dajemy 0,3 l octu 10%-ego.2. W przypadku octu o stężeniu 2%, na jeden litr zalewy marynującej dajemy 0,2 l octu 10%-ego. Stężenie octu wyliczamy w bardo prosty sposób.Przykład:Mamy do dyspozycji ocet 10%. Potrzebujemy 2 l zalewy o stężeniu 3% octu.Wyliczamy:Ilość potrzebnej zalewy mnożymy przez wymagane stężenie i dzielimy przez wielkość stężenia octu jakim dysponujemy. Będzie to wyglądało tak: (2 x 3) : 10 = 6 : 10 = 0,6Czyli na dwa litry zalewy o stężeniu 3% potrzebujemy 0,6 l octu 10%-ego. Edytowane 1 Lutego 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 3 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Lutego 2020 (edytowane) Jakieś 30 lat temu po raz pierwszy jadłem marynowane małe cebulki w Holandii, występowała w 2 odmianach, zalewa przezroczysta i druga wersja to zalewa o żółtawym odcieniu, zajadaliśmy się nią do tego stopnia że jeszcze przez kilka lat znajomy Holender który odwiedzał nas dość często przywoził nam całe zgrzewki tego smakołyku.... świetnie smakowała z serowymi koreczkami W Polsce firma Ole i Rolnik robią podobną, ale smak jest niestety inny Edytowane 3 Lutego 2020 przez MariuszB Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Lutego 2020 U nas sie robi picle z malych cebulek , wielkosci mniej wiecej zabka czosnku jak i z czewonej cebuli z tym ze zalewa octowa jest dosc slodka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 3 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Lutego 2020 Ładnie Mirek napisał ze nie szkodzi na zdrowiu.I to mnie cieszy bo lekarz mi zabronił jeść cebuli. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Lutego 2020 Tylko na początek, zacznijcie od 3% kwasu octowego. Zawsze będzie można podnieść kwasowość, ale odwrotnie będzie problem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Lutego 2020 lekarz mi zabronił jeść cebuli. Serio??? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Marca 2020 Zalewa ma być gorąca? Ma to znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Marca 2020 Raczej zimna. Wtedy cebula jest bardziej twarda i chrupiąca. Jesl zalejesz gorącą, to po prostu ją sparzych. Niektórzy tak robią i są zadowoleni. Musisz spróbować, co będzie Ci bardziej odpowiadało. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Marca 2020 Betti pyta czy w Zakopanym jadła tą cebulę? ktoś częstował ze słoika. Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Marca 2020 (edytowane) Nie. To była cebula zaparzana z olejem pierwszego tłoczenia, robiona na zlocie przez Kolegę Muflona, w oparciu o własnoręcznie przygotowany olej. Edytowane 9 Marca 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Marca 2020 dziękuję za informację, sama zrobię marynowaną i posmakuję Betti Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.