Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Renia S , nie napisałem odpowiedz na post Elektry by się z nia solidaryzować , tylko dlatego , ze mam podobne opory w przypadku picia siemienia lnianego , a resztę ładnie juz opisała Elctra w następnym poście .Pozdrawiam .

Pacan Wojciech każdy ma prawo mieć swoje upodobania smakowe :).

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/7/#findComment-754591
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Chleb  w naczyniu żaroodpornym wg przepisu kolegi  BazylWidzew. :D

Oj ta chrupiaca skórka.....  :tongue:

Bazylku, nie uprzedzałeś, że ciasto zechce samo podnosić pokrywę naczynia.  :laugh:  :facepalm:

 

Proszę o wyprostowanie fotek.

post-98636-0-07203300-1651354027_thumb.jpg

post-98636-0-73523600-1651354048_thumb.jpg

post-98636-0-11121400-1651354074_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/7/#findComment-765743
Udostępnij na innych stronach

 

Chleb w naczyniu żaroodpornym wg przepisu kolegi BazylWidzew.

Renia chlebek piękny wyszedł :thumbsup:

 

Dziękuję :D ....no próbował :laugh:

 

 

Reniu bajeczny!

 

Dziękuję :D

 

[Dodano: 01 maj 2022 - 09:53]

 

Bazylku, nie uprzedzałeś, że ciasto zechce samo podnosić pokrywę naczynia.

Jak masz mniejsze naczynie to trzeba zmniejszyć ilość mąki,

Moje naczynie jest jednak troszeczke mniejsze,

ale ciasto początkowo zajmowało ok. 1/3 jego objętości, więc myślałam, że da radę.

Następnym razem będzie z mniejszej ilości mąki :) zeby swobodnie wyrastało.

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/7/#findComment-765780
Udostępnij na innych stronach

@ReniaS, Ja robilam z 500 g ale moj garnek duzy , ( mniejszy mialam zajety), zaroodporne mam bez pokrywek, najwazniejsze ze ten chleb Bazylowy smakuje  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/7/#findComment-765804
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bazylkowego chleba druga odsłona :) :)

Bardzo ładny i apetyczny wypiek  :clap:  zapewne równie smaczny muszę poprosić Agnieszkę aby upiekła chlebek z przepisu Bazyla taki powrót do bardzo smacznej przeszłości :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/7/#findComment-766291
Udostępnij na innych stronach

 

Bazylkowego chleba druga odsłona

 

Ten chleb ma jedną wadę, jest tak dobry że za szybko znika :D

 

  :laugh: - bo jest naprawdę pyszny.

Poza tym nic nie zastąpi samodzielnie przygotowanego,

pięknie pachnącego chleba, który zjadany jest do ostatniego okruszka.

[Dodano: 03 maj 2022 - 20:53]

Bardzo ładny i apetyczny wypiek  :clap:  zapewne równie smaczny muszę poprosić Agnieszkę aby upiekła chlebek z przepisu Bazyla taki powrót do bardzo smacznej przeszłości :tongue:.

 

Polecam  :thumbsup:

Piekę regularnie chleby pszenno- żytnie z różnymi ziarnami,

a ten dla odmiany pszenny, bardzo mi przypasował.

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/7/#findComment-766301
Udostępnij na innych stronach

Muszę odkurzyć garnek i upiec

 

Bilu72,

super garnek na @Bazylkowy chlebek  :thumbsup:  :).

 Czy wymiarowo pomieści  bochenek z 700g mąki? 

 

 

[Dodano: 03 maj 2022 - 21:13]

Reniu mi głównie zależy na chrupiącej skórce :tongue: .

 

Masz  zagwarantowane  :laugh: .

Chrupiącą skórkę daje utrzymanie odpowiedniej wilgotności we wnętrzu piekarnika/ naczynia podczas pieczenia.

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/7/#findComment-766306
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Bazylu za uznanie, a z tymi "Tematami własnymi" to już tak szczerze powiem, że hmmm, albo już lepiej nic nie powiem, no może tyle że z biegiem lat, człek staje się taki coraz bardziej leniwy, i coraz mniej chce się chcieć :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/7/#findComment-767339
Udostępnij na innych stronach

chlebek sitkowy 55/45%, upieczony w okrągłej formie 

 

Chlebek pięknie wypieczony :thumbsup:  :clap:

 

Jak dla mnie - jak najbardziej w temacie  :)

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/7/#findComment-767406
Udostępnij na innych stronach

CHLEB

1 szkl. siemię lniane

1 szkl. płatki owsiane

1 szkl. ziarna słonecznika

1 szkl. ugotowana kasza gryczana

1szkl. otręby pszenne

1 szkl. mąka żytnia

1 łyżeczka cukru

2 łyżki soli

1 łyżka miód rozpuścić w 1 szkl. wody

1 kg i 1szkl. mąki pszennej

5 szkl. wody

4 łyżki zakwasu

Wykonanie:

Do dużej miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać na sucho ręką.
Dodać zakwas i ugotowaną kaszę gryczaną. Dodać rozpuszczony miód i ciągle mieszać,
a następnie wlać 5 szklanek wody i wyrobić drewnianą łyżką.

Ciasto przelać do wysmarowanych olejem dwóch foremek keksowych (2/3 pojemności),
posypać mąką i odstawić na 10 godzin (max 12) w temperaturze pokojowej.

Piekłam 40 minut w temperaturze 200oC,
a następnie wyjęłam z foremek i jeszcze 35 minut na kratce (cały czas z termoobiegie).

 

 Z tego przepisu piekłam pierwszy raz  i to na próbę.
Chleb wyrósł i wydaje mi się, że się udał chociaż nie wiem jak powinien smakować  ;).

Bochenki są olbrzymie, a sam chleb z typu "ciężkich" i chyba nie do końca w moim typie. 

post-98636-0-41967400-1652452007_thumb.jpg

post-98636-0-70916500-1652452049_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/7/#findComment-768183
Udostępnij na innych stronach

Chlebka takimi dodatkami to jeszcze nie piekłam, ale wygląda bardzo apetycznie i myślę że w moim typie Reniu.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/7/#findComment-768196
Udostępnij na innych stronach

Wygląda pięknie i smakowicie, a i dziurkom niczego zarzucić się nie da  :D  :thumbsup::clap:.

 

Chlebka takimi dodatkami to jeszcze nie piekłam, ale wygląda bardzo apetycznie i myślę że w moim typie Reniu.

 

 

Dziękuję :) ,

a mojej córce podchodzi ze smalcem domowym z orzechami włoskimi  :D:cool:

post-98636-0-68696300-1652643262_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/7/#findComment-768525
Udostępnij na innych stronach

A tym razem "Sitek" pszenno żytni 50/50 z foremki, aby nie było "w kółko na okrągło" :D.

 

 

 

 

post-49725-0-08543500-1652780119_thumb.jpg

post-49725-0-96455200-1652780199_thumb.jpg

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/7/#findComment-768771
Udostępnij na innych stronach

A tym razem "Sitek" pszenno żytni 50/50 z foremki, aby nie było "w kółko na okrągło" :D.

 

Bardzo ładnie wyrósł   :thumbsup:  :tongue: .

Ciekawi mnie jak  "Sitek" wygląda w przekroju  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/7/#findComment-768867
Udostępnij na innych stronach

 

 

a mojej córce podchodzi ze smalcem domowym z orzechami włoskimi 
 

 

 Reniu, w tym smalcu, to chyba jest najmniej smalcu ;) , wyglada ciekawie. POewnie tez ma wspanialy smak.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/7/#findComment-768872
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.