Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A tym razem "Sitek" pszenno żytni 50/50 z foremki, aby nie było "w kółko na okrągło" :D.

 

Bardzo ładnie wyrósł   :thumbsup:  :tongue: .

Ciekawi mnie jak  "Sitek" wygląda w przekroju  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/8/#findComment-768867
Udostępnij na innych stronach

 

 

a mojej córce podchodzi ze smalcem domowym z orzechami włoskimi 
 

 

 Reniu, w tym smalcu, to chyba jest najmniej smalcu ;) , wyglada ciekawie. POewnie tez ma wspanialy smak.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/8/#findComment-768872
Udostępnij na innych stronach

Jarek, smakowicie wyglądają te twoje chlebusie i zapewne również tak smakują :clap:  lecz popraw ostrość zdjęć bo mnie zaraz trafi ;)  :D   

Edytowane przez MariuszB

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/8/#findComment-768946
Udostępnij na innych stronach

 

a mojej córce podchodzi ze smalcem domowym z orzechami włoskimi 
 

 Reniu, w tym smalcu, to chyba jest najmniej smalcu ;) , wyglada ciekawie. POewnie tez ma wspanialy smak.

 

ANNAM,

to prawda jest pyszny i łatwy do przygotowania.

Orzech nadają  oryginalny smak.

Robię go od czasu do czasu w niewielkich ilościach.

Bardzo lubię te chrupiące kawałeczki skwarków i orzechów na kromce domowego chleba. :)

[Dodano: 18 maj 2022 - 19:53]

Wedle życzenia :D. Tak oto wygląda "Sitek" w przekroju  :D .

 

Bardzo ładny w przekroju i zapewne smaczny   :thumbsup:

Dziękuję :)

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/8/#findComment-769042
Udostępnij na innych stronach

 

CHLEB

Razem z Bazylem i Jarkiem podnosicie poprzeczkę do góry :clap:  :clap:  :clap:.    

 

Grzesiu,

to miłe słowa, nie mam takiego doświadczenia jak svergie2 czy BazylWidzew,

ale pieczenie w domu chleba  wbrew pozorom nie jest trudną sztuką  :)

Nie wymaga specjalistycznych sprzętów!!

  :)- masz różne możliwości eksperymentowania -proporcji różnych mąk i ulubionych ziaren i dodatków.

Nawet najlepsza piekarnia nie zapewni Ci takich możliwości. 

Wiele SiBów :thumbsup:  wypieka  wspaniałe chleby :D .

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/8/#findComment-769229
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale pieczenie w domu chleba  wbrew pozorom nie jest trudną sztuką
 

 

 Reniu, tu sie z toba nie zgodze.

  Na zrobienioe chleba, sklada sie wiele elementow. A niektore chleby przedstawiane  na internecie.Sa jakby to poprawnie okreslic, ciastem luzmyn chlebowym wlanym do foremki i jedzonym jako chleb.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/8/#findComment-769377
Udostępnij na innych stronach

Wiele SiBów :thumbsup: wypieka wspaniałe chleby :D .

Reniu to wiem :thumbsup:. Również wiem, że wśród naszej społeczności są specjaliści znających się na wypieku chleba którzy się nie wypowiadają a szkoda bo mogliby wiele wnieść do tematu.

 

 

 

Reniu, tu sie z toba nie zgodze. Na zrobienioe chleba, sklada sie wiele elementow. A niektore chleby przedstawiane na internecie.Sa jakby to poprawnie okreslic, ciastem luzmyn chlebowym wlanym do foremki i jedzonym jako chleb.

ANNAM ma rację, poprzeczka poszła w górę, ja twierdzę, że sukces tkwi w szczegółach :)

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/8/#findComment-769393
Udostępnij na innych stronach

 

ale pieczenie w domu chleba  wbrew pozorom nie jest trudną sztuką
 

 

 Reniu, tu sie z toba nie zgodze.

  Na zrobienioe chleba, sklada sie wiele elementow. A niektore chleby przedstawiane  na internecie.Sa jakby to poprawnie okreslic, ciastem luzmyn chlebowym wlanym do foremki i jedzonym jako chleb.

 

Ten nawet a'la chleb jest napewno smaczniejszy i zdrowszy  od tego co oferuja nam markety czy molochy piekarnie , gdzie chleb to mix plus woda , po 2 dniach plesn , kruszy sie i nie da sie zjesc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/8/#findComment-769451
Udostępnij na innych stronach

Ten nawet a'la chleb jest napewno smaczniejszy i zdrowszy  od tego co oferują nam markety czy molochy piekarnie , gdzie chleb to mix, plus woda, a po 2 dniach pleśń, kruszy się, i nie da się jeść.

 

 

:D:thumbsup::clap: !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/8/#findComment-769483
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ten nawet a'la chleb jest napewno smaczniejszy i zdrowszy  od tego co oferuja nam markety czy molochy piekarnie , gdzie chleb to mix plus woda , po 2 dniach plesn , kruszy sie i nie da sie zjesc.
 

 

Masz racje.  Ale moja wypowiedz dotyczyla "LATWOSCI robienia chleba" ;)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/8/#findComment-769541
Udostępnij na innych stronach

 

 

Masz racje.  Ale moja wypowiedz dotyczyla "LATWOSCI robienia chleba"
  A to zdecydowanie sie zgadzam bo to wcale nie takie proste . jest bardzo duzo momentow ktore decyduja o wypieku , nawet robiac kilka lat z jednego przepisu mozna polec , maka ma rozna wilgotnosc latem czy zima itd...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/8/#findComment-769623
Udostępnij na innych stronach

 

ale pieczenie w domu chleba  wbrew pozorom nie jest trudną sztuką
 Na zrobienioe chleba, sklada sie wiele elementow. 

 

  jest bardzo duzo momentow ktore decyduja o wypieku , nawet robiac kilka lat z jednego przepisu mozna polec , maka ma rozna wilgotnosc latem czy zima itd...

 

Tak, zgadzam się z Wami :D , 

ale miałam na myśli, że przepisy na chleb nie są zbyt skomplikowane (ja akurat z takich korzystałam ;) )

i nie potrzeba mieć w domu dodatkowych sprzętów by je wypiekać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/8/#findComment-769676
Udostępnij na innych stronach

Reniu, chleb tak na prawde, to maka sol i woda. Nic wiecej, ale wlasnie te elementy ktore skladaja sie na koncowy wyrob maja wplyw. 

 No niestety  wypiek chleba to nie matematyka, gdzie 2+2 to 22 ;)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/8/#findComment-769707
Udostępnij na innych stronach

 

przepisy na chleb nie są zbyt skomplikowane
Natomiast procedury , muszą być zachowane  :D  :thumbsup: i czasy i proporcje i temperatury ;)

 

no i chleba na juz sie nie da zrobic , dluzszy czas polepszy smak i jakosc chleba, 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/8/#findComment-769776
Udostępnij na innych stronach

A to dzisiejszy, poranny chlebuś z foremki, tradycyjny "Sitek" 50/50, bo taki najbardziej lubię, odpowiednio kwaśny i odpowiednio słony :D.

 

 

 

 

post-49725-0-56144000-1653377695_thumb.jpg

post-49725-0-53285200-1653377714_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/8/#findComment-769915
Udostępnij na innych stronach

A u mnie pstryka otwierane pifko 

 

:facepalm:  :facepalm:

http://zapachchleba.blogspot.com/2014/03/chleb-piwny-rosnacy-dugo-i-w-zimnie.html

 

https://pl.pinterest.com/pin/381961612122990383/

[Dodano: 25 maj 2022 - 07:00]

 chlebuś z foremki, tradycyjny "Sitek" 50/50, bo taki najbardziej lubię, odpowiednio kwaśny i odpowiednio słony 

 

Piękny chlebek  :thumbsup:, najważniejsze, że smakuje.  :)

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/8/#findComment-770050
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Reniu, smakuje doskonale, dla tego właśnie piekę go najczęściej, właśnie ze względu na ten wspaniały, lekko kwaskowaty smak i zapach, jaki daje mąka razowa. Taki prawdziwy "Sitek" jaki jadałem w czasach dziecięcych. W latach 50 - 60 -tych, chleb sitkowy z formy, był dostępny we wszystkich sklepach. Dziś też można spotkać, tylko że smak nie ten, niestety, polepszacze i przyspieszacze robią swoje  :hmm: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/8/#findComment-770073
Udostępnij na innych stronach

 

 

lekko kwaskowaty smak i zapach
 

 

 NA to ma wplyw czas dojrzewania ciasta.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/8/#findComment-770085
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.