Skocz do zawartości

TOSHIBA buduje komorę dojrzewalniczą


TOSHIBA

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli jeszcze nic nie kopiłeś to przemysł zakup ESMa, jest trochę droższy ale ma wszystko co potrzeba.

Maluteńka wada jest przestawianie parametrów. zmieniając punkt pracy np temperatury, musisz zmienić to w 2 rożnych miejscach, to samo z wilgotnością, czyli cala zmian to odwiedziny e 4 miejscach i dokonanie korekt

Co do pomieszczenia to warunki temperaturowe do hodowli nawet bez komory   :)  co do wilgotności to raczej za sucho,  :)  wiec nawilżacz będzie potrzebny  :)

Co do chłodni z szyba, to nie zalecam do hodowli pleśniowych, one nie lobia światła.

Co innego do dojrzewania niskotemperaturowego wołowiny (1-2 stC) to co innego, nawet lampa UV w środku jest OK

Ogniwa chłodzące są OK, bardzo ładnie się reguluje moc chłodzenia regulatorem PWM i nie maja problemu z częstym startem jak np kompresor lodówki, pewna wada jest głośność wentylatorów ale to kwestia gdzie i komu co przeszkadza.

Wysokość komory 180 - 200 tez OK, ta z mojego ostatniego foto to własnie 200 cm

 

No i oczywiście następna sprawa.

jeżeli będziesz prowadził hodowle jednorazowo i czekać na efekt, to jedna komora starcza.

Starcza nawet jedna, jeżeli będziesz coś tam dokładał (wg specjalistów z tego forum), ale ta metoda jak dla mnie nie jest dobra, sprawdzałem takie dokładanie i nie bylem zadowolony.

Dlatego osobiście proponuje przekonać LP do 2 komór, ta druga może być nawet mniejsza i startować nowe produkty w tej drugiej.Dodatkowo jeżeli nic w niej nie startuje używam jej jako komory do peklowania, czyli jak normalnej lodówki, co nie powoduje zajmowanie lodówki domowej mięsem i ewentualnych konfliktów domowych  :)  :)  :)

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 230
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam,

 

Myślę, że na początek wystarczy mi jedna komora, praktycznie jestem zielony w dojrzewaniu i najpierw muszę zdobyć trochę doświadczenia.

W piwnicy jest dużo miejsca także w przyszłości mogę się pokusić o małą komorę do fermentacji, stoi już lodówko-zamrażarka tylko do celów wędzarniczych.

Sterowanie chłodzeniem, grzaniem, nawilżaniem i osuszaniem rozwiązane sterownikiem ESM.

Dostarczaniem świeżego powietrza do Twojej komory zajmuje się pompka akwariowa, /wentylator powoduje za duży ruch powietrza?/, zastosowanie filtra na ssaniu wydaje się bardzo zasadne.

Ma to być ciągłe zasilanie powietrzem czy też radzisz zastosowanie timera?.

Do wewnętrznej cyrkulacji timer i regulator obrotów wentylatora.

Jakiej wydajności osuszacz polecasz, na alletanio są dostępne już od 0.3 do 1.0 l/dobę

 

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dostarczaniem świeżego powietrza do Twojej komory zajmuje się pompka akwariowa, /wentylator powoduje za duży ruch powietrza?/

 

 

Zależało mi na stabilnej pracy komory, wentylatorek wprowadzał by lekkie zamieszanie, moje komory stoją na wolnym powietrzy na tarasie. U Ciebie jest inna sytuacja, praktycznie temperatura jest prawie dopasowana, wiec wentylatorek zdaje się OK Praktycznie może spełniać dwie funkcje, przewietrzanie i osuszanie. Byle by system chłodniczy to wytrzymał / jego wydajność.

 

zastosowanie filtra na ssaniu wydaje się bardzo zasadne.

 

 

Jak najbardziej tak, szczególnie przy wentylatorku. / pamiętaj ze wdmuchując powietrze, musisz zapewnić tez ujście / czyli druga dziura z klapką zwrotną 

 

Ma to być ciągłe zasilanie powietrzem czy też radzisz zastosowanie timera?.

 

 

mopka akwariowa, działa u mnie w cyklu ciągłym, ale wentylatorek to już powinien chodzić na jakimś cyklicznym timerku

 

Do wewnętrznej cyrkulacji timer i regulator obrotów wentylatora.

 

 

Cyrkulacja wewnętrzna działa non stop, regulacja jak najbardziej, inny prędkość cyrkulacji obowiązuje podczas przepalania, inna w trakcie wzrostu i inna na koniec - różnica w prędkości to 100% 

 

Jakiej wydajności osuszacz polecasz, na alletanio są dostępne już od 0.3 do 1.0 l/dobę

 

 

Jak najbardziej dopasowana do cyklu, jeżeli pracujesz na pompce max 0,5l na dobę na każde 5 - 7 kg wsadu, na osuszanie na wentylatorku nie wymaga wo gule osuszacza w komorze, co jedynie dla pomieszczenia gdzie stoi komora, wtedy 1l / dla bezpieczeństwa pomieszczenia, aby inna pleśń nie weszła 

Z osuszaczami jest taki problem ze na początku każdego cyklu jak startują wpierw zaczynają tylko grzać, po woli wchodzą w zdolność osuszania, na koniec po wyłączeniu woda która nie spłynęła do zbiorniczka i pozostała na płytce kondensacyjnej dostaje się ponownie w formie wilgoci do komory. krotko mówiąc są bardzo niewydajne przy krótkich cyklach pracy i więcej grzeją niż osuszają. Dlatego jest takie ważne ich dopasowanie i nie montowanie zbyt mocnych. to samo oczywiście tyczy się wentylatorka

 

Tak to działa schematycznie

post-40314-0-25409400-1601321190_thumb.jpg

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uruchomiłem dzisiaj nową  komorę

Na pierwszy chrzest poszła polędwiczka wieprzowa 

- tylko peklosol

- + pieprz czarny

- + mieszanka kmin rzymski, kminek, bazylia -- mielone

- + mieszanka tak jak na kiełbasę chorizo ,  

Wszystko były peklowane z ww przyprawami

 

Peklowanie 30g/kg 3 tygodnie w woreczkach

 

Bakterie tym razem kupne 

 

07615 scheid Salamischimmel weiss.pdf

 

Hodowla wg instrukcji 

 

Herstellung Rohpökelwaren Richtwerte.pdf

 

post-40314-0-07793400-1601838049_thumb.jpg

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy załączony PDF

 

Gesendet von meinem SM-A705FN mit Tapatalk

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Pierwszy załączony PDF

 

???

 

W poście  130 zamieściłem 2 PDFy

pierwszy to karta katalogowa kultury do szczepienia

nagłówek z ww

post-40314-0-01031800-1601909255_thumb.jpg

Drugi PDF

To opis jak się to stosuje, z przykładowy procesem "wypalania"

 

PS

Z telefonu (Tapatalk) nie mogłem wcześniej odpowiedzieć z cytatem i obrazkiem 

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

karta katalogowa kultury do szczepienia

 

 

???

Karta opisuje Pencilium nalgiovensis - pleśń a nie bakterie. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

pleśń a nie bakterie. 
 

Masz racje, biolog ze mnie marny  :laugh:  :facepalm:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12h od powieszenia i ocieknięcia + 36 h zaszczepienie, a tu już ładnie obrasta pleśnią. praktycznie 30% szybciej a jeżeli na pleśni z sera no i bardziej intensywnie

post-40314-0-82647800-1602004250_thumb.jpg

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i w dojrzewalni się zagęściło, bo potrzebowałem druga komorę do peklowania mięsa, Chyba trzecią zrobię  :laugh:

post-40314-0-80245100-1602415944_thumb.jpg

Bo trzeba było zacząć przygotowania do Swat BN 2020

Troche szynki i, boczku - to ma dojrzewanie bez pleśni na mieszance peklującej no i mięso na nowe salami

post-40314-0-56414000-1602416090_thumb.jpg  post-40314-0-43337400-1602416117_thumb.jpg  post-40314-0-60640600-1602416138_thumb.jpg 

 

post-40314-0-21719500-1602416170_thumb.jpg   post-40314-0-13174300-1602416196_thumb.jpg

 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

12h od powieszenia i ocieknięcia + 36 h zaszczepienie, a tu już ładnie obrasta pleśnią.

Ze zdjęcia widać, że  zaszczepiłeś polędwiczki bezpośrednio, bez żadnej osłonki.

Pleśnie mają to do siebie, że wrastają w podłoże a to, co na wierzchu to owocniki z zarodnikami.

Rolą pleśni w dojrzewających jest utworzenie przy powierzchni wędliny specyficznego mikroklimatu, wpłynięcie na bukiet zapachowy oraz stabilizację mikrobiologiczną wyrobu (np powstrzymanie dzikich pleśni przed kolonizacją powierzchni).

Jak zatem pozbędziesz się z powierzchni polędwiczek pleśni, która w nią wrosła?

Nie piszę o owocnikach tylko o grzybni  :thumbsup:

Zwracam uwagę na aspekt zdrowotny takiej technologii, ponieważ forum jest czytane przez wiele osób nie mających pojęcia o dojrzewaniu wędlin.

O ile wiem przemysł nie stosuje fermentacji pleśniowej bez osłonek chociaż bardzo ułatwiłoby to proces i zredukowało koszty.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aniu, pisałem o tym wcześniej. Owocników pozbywam się mechanicznie lub/i na mokro, w zalesicie jak mocno przyschła / obeschła.

Co do grzybnie to już robią moje jelita.

A w jaki sposób Ty się pozbywasz? Czy grzybnia jest tylko w osłonce którą zerwiesz, czy w całym kawałku wyrobu?


[Dodano: 11 paź 2020 - 20:39]

PS

A czy owocniki są groźna dla zdrowia? Bo jeżeli tak, to natychmiast wszyscy co moja komorę w domu musza ja wystawić min 500 m od domu, a obsługa tylko i wyłącznie w OP1?

Przecież owocniki przy każdym otwarci komory i przez wszelkie szparki wylatują i wdychamy je.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aniu tu masz przekroje produktów bez/prasowany w osłonkach - folia celulozowym osłonka białkowa i kolagenowa.

owocniki likwidowałem 3% peklosolanką  na bieżąco bo tak chciałem.

Porównaj z poprzednimi moimi wyrobami i znajdź różnicę

 

post-40314-0-64724600-1602446290_thumb.jpg   post-40314-0-01949600-1602446320_thumb.jpg

 

post-40314-0-94388700-1602446364_thumb.jpg   post-40314-0-64037500-1602446387_thumb.jpg

 

Szynki pieprzowej nie załączę przekroju, bo jeszcze nie gotowa, tak jak test szynki orzeszka  w "osłonce" z gazy medycznej 2 warstwy

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Cześć, jak jest z tym sterownikiem esm emko. Z instrukcji widzę że ma wyjście na regulacje temperatury i wilgotności i wyjścia alarmu temp. I wilgotności. Zakładam podłączenie agregatu chłodniczego (lodówka) i nawilżacza. Jak podłączyć grzałkę i osuszacz? Pod wyjście alarmu? Nie jestem biegły w automatyce.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Heloł,

Zakres regulacji wyznaczany jest nastawą wilgotności pkt. 5.1 instrukcji  i histerezą nastawy hhSŁ .
Jeżeli chcesz mieć wilgotność na poziomie np.80% to należy ustawić wartość zadaną na 80% i do tego histereza hhSŁ załóżmy 2%.

W tym wypadku regulator będzie nawilżał do 80% i się wyłączy, jak zacznie spadać wilgotność to załączy się dopiero przy 80%-2%=78%.
Jeżeli chodzi o osuszacz to: możesz go podłączyć pod wyjście alarmowe wilgotności i konfiguracja: Nastawa alarmu wilgotności hASŁ np 85% skoro to jest max i histereza alarmu hALh może być 0%, to już dobrałbym doświadczalnie.

Dolne i Górne ograniczenie nastaw i alarmu oznacza zakres w którym użytkownik może zmieniać nastawy - nie oznacza zakresu regulacji.

 

Instrukcja jest b. czytelna.......wystarczy spokojnie poczytać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krzychuzab, jeżeli to jasne co odpowiedział qzym to OK, jak nie to pisz.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie tak. Nie wiem jeszcze czy bede musial uzywac grzalki chociaz w zime w pomieszczeniu mam temp okolo 10 stopni. Jezeli grzalka bedzie podpieta pod alarm niskiej temp to wlaczy sie awaryjnie (nie bedzie sterowania PID). Musi byc podpieta przez przekaznik? Dobrze myslę?


[Dodano: 30 paź 2020 - 17:25]

Jeszcze jedno, bo moze nie doczytalem. Ile masz wentylatorow łacznie w Twojej szafie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie grzałka ceramiczna ma 30W, komora stoi na tarasie, czyli na dworze. Jak na razie załącza się bardzo rzadko.

Ale ja mam przerobiony na PID, nie lobie jak się coś tam iskrzy. (wszystkie wyjścia)

Nie jest to konieczne, wiec na siłe nie przerabiaj

Pierwsza moja grzałka, to była żarówka 25W owinięta szczelnie folia aluminiową, aby światło nie świeciło na mięso.

Możesz podłączyć bezpośrednio pod wewnętrzny przekaźnik (alarm niska temperatura), to bardzo male obciążenie.

 

Mam dwa wentylatory jak na foto.

Może być jeden, 

Ja dałem dwa, o bardzo malej wydajności, tylko po to aby ich nie słyszeć.

Tylna ścianka jest na 3 listwach dystansowych 15 mm pionowo zamontowanych / przyklejonych.

W tyn sposób powstały 2 oddzielne kanały dla 2 wentylatorów,'Na to przykleiłem na taśmę dwustronna plastikowa płytę.

Wentylatory ssaja powietrze w górnej części komory i pchają kanałami w dol po tylnej ścianie lodówki.

Tam jest schładzane i wylatuje dołem 

Na dole jest grzałka zamontowana.

Potem powietrze porusza się ku gorze liniowo.

Wentylatory są na regulatorze obrotów.

woda kondensacyjna która wytwarza się podczas pracy lodówki, spływa po tylnej ścianie (w kanale) do oryginalnego odwodnienia lodówki.

takie rozwiązanie zapewnia mi kontrole nad przepływam powietrza i równomierną prędkość w całej komorze, od dołu do samej góry, pozostaje tylko równomierne wieszanie mięsa, aby tego nie popsuć.

Do komory świeże powietrze dostarczane jest w trybie ciągłym poprzez pompkę akwariowa 200l, musisz wietrzyć jakoś komorę, grzybki potrzebuje tlenu  :)

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Ale ja mam przerobiony na PID, nie lobie jak się coś tam iskrzy. (wszystkie wyjścia)

 

 

Witam,

 

Czy mówisz o sterowniku ESM-3723?

Jeśli tak to będę bardzo wdzięczny za schemat jak to zrobiłeś.

U mnie wielki problem, dostałem chłodziarkę do napojów  o wysokości 210 cm, piwnica ma tylko 200 cm.

Obniżę ją o 20 cm, na tyle pozwalają mi zawiasy drzwi. Agregat jest umieszczony na dole natomiast wyparownik u góry, czyli trzeba go usunąć.

Na Ali jest ogniwo o mocy 240W, czy będzie Twoim zdaniem wystarczające? W piwnicy w gorące lato temperatura nie przekracza 20 st C.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy mówisz o sterowniku ESM-3723? Jeśli tak to będę bardzo wdzięczny za schemat jak to zrobiłeś.

 

Nie mam schematu, bo przerabiałem na żywca   :)

Dla elektronika, nie jest potrzebny, ale mogę go oczywiście narysować jeżeli będzie potrzebny.

Przeróbka jest prosta

Wyjście grzanie przerabiasz na PID wylutowując przekaźnik elektromagnetyczny i podając sygnał dla przekaźnika bezpośrednio na klemy, to uruchamia przekaźnik SSR

Tranzystor załącza +

Pozostałe 3 wyjścia robisz tak sama, ale tam tranzystory załączają - (minus), wiec masz + na stale, a sterowanie SSR nasteruje - (minusami)

 

 

 

U mnie wielki problem, dostałem chłodziarkę do napojów  o wysokości 210 cm, piwnica ma tylko 200 cm. Obniżę ją o 20 cm, na tyle pozwalają mi zawiasy drz

 

Jesteś "mocny" :)  w życiu bym tego nie robił. chyba wykuł bym dziurę w podłodze. lub po prostu znalazł inne miejsce, lub sprzedał i kopił mniejsza  :)  :)  :)

 

 

 

Na Ali jest ogniwo o mocy 240W, czy będzie Twoim zdaniem wystarczające? W piwnicy w gorące lato temperatura nie przekracza 20 st C.

\

 

Te  5 stopni jakie musisz zredukować, to nawet polowa z tych 240 W by starczyła wiec spoko.

Pamiętaj ze SSR załącza zasilacz / stronę 230V AC 1 A   <>  nie 12V DC  20A !

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.