Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

warkocze, ścinki z szynki, łopatki itp. zupę gulaszową - jest przepyszna

To pochwal się przepisem.

1 cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju, mięso peklowane po peklowaniu mokrym pokroić w kostkę (tego mięsa jest z 0,5 kg).  Dorzucić do cebuli i mięso chwilę podsmażyć (to podsmażanie to bardziej takie gotowanie będzie w małej ilości soku z mięsa) aby się ściągnęło białko i zalać gorącą wodą (wody tyle aby uzyskać odpowiednią słoność zupy) i gotować do miękkości mięsa. Dodać puszkę fasoli czerwonej, puszkę groszku zielonego, koncentrat pomidorowy własnej roboty (słoik 500 ml) i dwie duże łyżki ajvaru pikantnego.

Można dodać ziemniaki w kostkę odpowiednio wcześniej aby się ugotowały ale my robimy ze szpeclami które na samym końcu robimy bezpośrednio do zupy

Szpecle – jajko, mąka, mleko (żona robi to na oko, muszę przyczaić ile tej mąki daje) i gęstość musi być taka aby przeszło przez tarkę do szpecli. Tego ciasta musi być tak około 200-250 ml.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/7/#findComment-803951
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mnie ostatnio zainteresował przepis z PW18 na boczek z grochem

Robiłem tą konserwę. :D Nawet chyba jeszcze jedna puszka mi się ostała. :D 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/7/#findComment-803982
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Robiłem tą konserwę. :D Nawet chyba jeszcze jedna puszka mi się ostała. :D

I jak wrażenia?

Ja chyba w tym tygodniu znajdę czas i ją wykonam.

Długo moczyłeś (jeśli w ogóle to robiłeś) groch?


[Dodano: 27 gru 2022 - 11:04]

 

 

1 cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju, mięso peklowane po peklowaniu mokrym pokroić w kostkę (tego mięsa jest z 0,5 kg). Dorzucić do cebuli i mięso chwilę podsmażyć (to podsmażanie to bardziej takie gotowanie będzie w małej ilości soku z mięsa) aby się ściągnęło białko i zalać gorącą wodą (wody tyle aby uzyskać odpowiednią słoność zupy) i gotować do miękkości mięsa. Dodać puszkę fasoli czerwonej, puszkę groszku zielonego, koncentrat pomidorowy własnej roboty (słoik 500 ml) i dwie duże łyżki ajvaru pikantnego. Można dodać ziemniaki w kostkę odpowiednio wcześniej aby się ugotowały ale my robimy ze szpeclami które na samym końcu robimy bezpośrednio do zupy Szpecle – jajko, mąka, mleko (żona robi to na oko, muszę przyczaić ile tej mąki daje) i gęstość musi być taka aby przeszło przez tarkę do szpecli. Tego ciasta musi być tak około 200-250 ml.

Dziękuję :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/7/#findComment-805333
Udostępnij na innych stronach

 

 

I jak wrażenia?

Jakiegoś wielkiego szału nie ma. :D Ale po podgrzaniu , na obiad jak znalazł. :D W miarę smaczne, sycące.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/7/#findComment-805401
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakiegoś wielkiego szału nie ma. :D Ale po podgrzaniu , na obiad jak znalazł. :D W miarę smaczne, sycące.

Sprawdzę, opiszę :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/7/#findComment-805465
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Słonina z pomidorem, czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim.

 

PRZEPIS:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19628-s%C5%82onina-z-pomidorem-czarnuszk%C4%85-i-czosnkiem-nied%C5%BAwiedzim/

 

post-72431-0-78195900-1675590028_thumb.jpgpost-72431-0-61373200-1675590034_thumb.jpgpost-72431-0-81159800-1675590040_thumb.jpg

Edytowane przez jacekw21
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/7/#findComment-813147
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Szukam przepis na boczek do smarowania na chleb, na necie jest sporo przepisów gdzie mieli się boczek a o taki przepis mi nie chodzi. W wojsku był boczek w całości ale tak miękki że można było go rozsmarować nożem na kanapkę i o taki przepis mi chodzi lub coś podobnego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/7/#findComment-820710
Udostępnij na innych stronach

Zrób w szynkowarze  i zastosuj dłuuugie parzenie .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/7/#findComment-820711
Udostępnij na innych stronach

Nie potrzeba kroić w kostkę, tylko zwinąć w puszce lub słoiku dokładnie tak jak jest robiona słonina. Parzyć długo, jak zaleca Olga, ja parzę boczek wędzony ok. 3 - 4 godziny, i jest smarowny jak masełko. Można też w szybkowarze, będzie krócej :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/7/#findComment-820757
Udostępnij na innych stronach

ja parzę boczek wędzony ok. 3 - 4 godziny, i jest smarowny jak masełko.

:no: za krótko aby uzyskać smarowność. 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/7/#findComment-820806
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli byłoby zbyt krótko można dołożyć ze 2 godzinki. Mnie smakuje najbardziej tak ok. 4 godzin, jest jak masełko, taki lubię najbardziej z razowym chlebusiem i kiszonym ogóraskiem :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/7/#findComment-820820
Udostępnij na innych stronach

 

taki lubię najbardziej z razowym chlebusiem i kiszonym ogóraskiem .
 

Zapomniałeś o kieliszeczku  :D  ;)

 

 

 

:D:thumbsup::clap: !!!

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/7/#findComment-820834
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.