_chris_ Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Hmmm wlasnie coś za szybko znika mi ta kiełbasa z jak się wyszusza:) każdy skubnie od 4 do 65 latka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-662721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 od 4 do 65 latka I to jest najpiękniejsze. Gdy sami robimy wyroby to jakoś nie boimy się ich dać dziecku (nie myślimy czy już wystarczająco dorosło)Znam osoby które na co dzień nie jadły sklepowych szynek a teraz jedzą moje boczki Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-662727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_chris_ Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Jak obiecałem wrzucam fotki po ostygnięciu. Na pewno kolor byłby totalnie inny gdyby nie była osuszana 3h a wędzona 1.5 tylko odwrotnie Sparzona potem też troszkę wyblakła, ale ważne że smak i zapach pozostał. Jedna dokładnie wg przepisu, druga z pokrojonym mięskiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-662736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Wygląda jak biała parzona ale najważniejsze że jadalna i smaczna. No to już pozostało szlifować umiejętności. Jestem naprawdę pod dużym wrażeniem Twoich postępów (rzekłbym przeskoku) i wielki szacun dla nauczycieli Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-662739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Wygląda jak biała parzona Kiełbasa jest mocno tłusta i dlatego ma jasny kolor , ale mogła by być krócej osuszana a więcej wędzona w dymie.Pierwsze a raczej drugie koty za ploty.Grunt ,że jest jadalna i do kosza jak poprzednia nie pójdzie.Do trzech razy sztuka.Teraz czas na boczek. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-662758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 A gdzie jest ta wędzona kiełbasa? Na zdjęciu widać biała peklowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-662762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) A gdzie jest ta wędzona kiełbasa? Na zdjęciu widać biała peklowaną. Tutaj.Przed parzeniem. Edytowane 9 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-662764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1Slawek1 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-662807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_chris_ Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) Musiało się udać wkład mały bo się bałem przy peklowaniu większej ilości zapodać żeby się nie zepsuło jak pierwsza (po tym kwasie uprzedzenie niesamowite mam ) szynka w solance (bez peklosoli dzisiaj się dowiedziałem, na samej soli)boczek na sucho w peklosoliWczoraj wyciągnięte na kijach do rana w piwnicy potem temperatura pokojowa 2h potem 1h na zewnątrz pod altanka.30 minut osuszania w wędzarni (cały czas mam problem z tym żarem, ale teraz już wzrokowo i dotykowo stwierdzam kiedy jest ok)Dzisiaj wiatr, mega problemy z osuszaniem (żar wypalił się w oczach), potem problemy z paleniem przy takim wietrze. Podłożyłem albo otworzyłem drzwiczki trochę, to się paliło jak zamknąłem to tylko dym bez temperatury ale w końcu zakończyłem. Smak miód. Poszło do suszenia po parzeniu, kilka fotek poniżej. W sumie 3h wędzenia można stwierdzić sam buk i jabłoń niestety na razie nie mam dostępu do niczego innego.Szynka mi tylko sam środek złapała szary (chyba przez samą sól - mam nadzieje że to nie jest szkodliwe) ale jutro rano będzie zjedzona. Parzona wg receptury dziadka z forum (szynka i boczek) z zachowaniem temperatury wody i w środku. Nastawiam się coraz bardziej na przeróbkę na elektryczną z generatorem dymu żeby mieć z głowy suszenie i wszelkie warunki atmosferyczne, a skupić się na porządnym przygotowaniu wsadu do wędzarni Zobaczymy co będzie Tak tylko a propos bo to zupełnie nie w temacie. Czy ktoś na forum oferuje wykonanie dymogeneratora wg Rogera? Nie mam takich narzędzi specjalistycznych i trochę szkoda się zabierać za to, a może już bardziej obeznani w temacie coś wiedzą na ten temat. Zaraz po wyjęciu:Przed parzeniem (szynki nie ma bo już wrzuciłem na wrzątek po lekturach dziadka i przepisów forumowych )Po parzeniu A tak wyglądała woda więc wg mnie uwędzone w bardzo dobrych warunkach Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez _chris_ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-663042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Chris odpuść sobie sól Tylko peklosól!!!Ładnie umalowane pisanki Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-663044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) Uwędzone dobrze,ale szynka z szarym oczkiem (brak peklowania,bład) i wygląda na przeparzoną.Na wrzatek wrzuca się szynki o wadze 4–5 kg. a nie takie maleństwa. Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-663045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_chris_ Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Chris odpuść sobie sól Tylko peklosól!!! Ja to wiem, ale tak jak pisałem wcześniej że nie tylko ja przygotowywałem wsad To jest jeszcze z poprzedniego przygotowania Uwędzone dobrze,ale szynka z szarym oczkiem (brak peklowania,bład) i wygląda na przeparzoną.Na wrzatek wrzuca się szynki o wadze 4–5 kg. a nie takie maleństwa. Brak peklowania - na pewno błąd jw. Parzyłem do 71 stopni. Zobaczymy jak będzie smakować Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-663046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Parzy się do 67-68 C a duże (4-5kg) do 65C i małych nie wrzuca się na wrzątek. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-663048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_chris_ Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Parzy się do 67-68 C a duże (4-5kg) do 65C i małych nie wrzuca się na wrzątek. Nauka na przyszłość Tak czy inaczej jest super, smak jest naprawdę świetny pomimo tego że coś poszło nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-663051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) Parzyłem do 71 stopni. Zobaczymy jak będzie smakować Kurcze zapomniałem wczoraj. Trzeba było pisać.Proszę, to Ci się przyda więc zapisz sobie gdzieś na kompie:file:///C:/Documents%20and%20Settings/abc/Pulpit/Parzenie%20w%C4%99dzonek%20-%20pytania!!%20-%20strona%205%20-%20Obr%C3%B3bka%20cieplna%20-%20W%C4%99dliny%20domowe%20-%20forum.htmPost 83 Arkadiusza Warto jeszcze po parzeniu wrzucić wędzonki na 2-3min. do zimnej wody Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-663055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_chris_ Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Chyba coś tam źle z załącznikiem poszło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-663059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page-5[Dodano: 11 kwi 2020 - 22:32]"Nie skrócił się" Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-663064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_chris_ Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Hej. Dawno mnie nie było od ostatniego razu nie wędziłem, ale chce się pochwalić dzisiejszym wędzeniem: szynka, polędwiczki (pierwszy raz w życiu), szynkowa wg kostka (bo ostatnio była boska) i boczek. Wydaje mi się że wyszło bardzo dobrze Teraz się waży w garze.Przedostatnio przemogłem sie do wykonania wiejskiej wg Haliny. Też wyszła miodzio (bardzo się bałem tego wędzenia bo pierwszy raz tak robiłem). Wiem tylko że o 30min za długo przetrzymałem w 110-120 stopniach. Ale i tak niebo w gębie. Jak myślicie? Zgodnie ze sztuką? Ja jestem bardzo zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-674270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 _chris_ Wygląda smakowicie A jak długo trzymałeś w tej wysokiej temperaturze ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-674296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_chris_ Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Wydaje mi się że około 2h bo mi się wydawało że jeszcze mało Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-675523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 (edytowane) Wydaje mi się że około 2h bo mi się wydawało że jeszcze mało Twoje wyroby wyglądają całkiem fajnie. Co do kiełbasy , trzeba po prostu pilnować tego momentu '' zakapania'' po czym obniżyć temp i puścić dym i nie ma potrzeba przedłużać bo wykapie to co najlepsze. Potem już wędzisz tylko do koloru i to wszystko. Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-675525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Kurcze jak te wszystkie obrazki smacznie wyglądają. A jak już człowiek się narobi... to traci apetyt. Też tak macie, że w swoich wyrobach ciągle doszukujecie się czegoś innego/lepszego? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-675532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_chris_ Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Ja tak nie mam po pierwszym wędzeniu załamka, a teraz to jest wszystko tak smaczne że dla mnie nic dodać nic ująć Jedyne czego szukam, to czegoś nowego (baleron, żywiecka, krakowska itd ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-675533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 czegoś nowego (baleron, żywiecka, krakowska itd ) Oj przepisy na forum są Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-675534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_chris_ Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Wiem, ale we mnie to wszystko musi dojrzewać Tak jak wiejska dojrzewała do zrobienia 3 miesiące Ale przepisy już przestudiowane i wstępnie przyswojone Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-675536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.