Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 175
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

od 4 do 65 latka

I to jest najpiękniejsze. Gdy sami robimy wyroby to jakoś nie boimy się ich dać dziecku (nie myślimy czy już wystarczająco dorosło)

Znam osoby które na co dzień nie jadły sklepowych szynek a teraz jedzą moje boczki :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-662727
Udostępnij na innych stronach

Jak obiecałem wrzucam fotki po ostygnięciu. Na pewno kolor byłby totalnie inny gdyby nie była osuszana 3h a wędzona 1.5 tylko odwrotnie :) Sparzona potem też troszkę wyblakła, ale ważne że smak i zapach pozostał. Jedna dokładnie wg przepisu, druga z pokrojonym mięskiem

post-101727-0-07157500-1586374830_thumb.jpgpost-101727-0-48461600-1586374832_thumb.jpgpost-101727-0-55443800-1586374834_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-662736
Udostępnij na innych stronach

Wygląda jak biała parzona :D  ale najważniejsze że jadalna i smaczna. :):clap:

No to już pozostało szlifować umiejętności. Jestem naprawdę pod dużym wrażeniem Twoich postępów (rzekłbym przeskoku) i wielki szacun dla nauczycieli  :thumbsup: 

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-662739
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wygląda jak biała parzona  

 

Kiełbasa jest mocno tłusta i dlatego ma jasny kolor , ale mogła by być krócej osuszana a więcej wędzona w dymie.Pierwsze a raczej drugie koty za ploty.Grunt ,że jest jadalna i do kosza jak poprzednia nie pójdzie.Do trzech razy sztuka.Teraz czas na boczek. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-662758
Udostępnij na innych stronach

 

 

A gdzie jest ta wędzona kiełbasa? Na zdjęciu  widać biała peklowaną.

Tutaj.Przed parzeniem.

post-41296-0-06266100-1586424697_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-662764
Udostępnij na innych stronach

Musiało się udać :)

wkład mały bo się bałem przy peklowaniu większej ilości zapodać żeby się nie zepsuło jak pierwsza (po tym kwasie uprzedzenie niesamowite mam ) :)

szynka w solance (bez peklosoli dzisiaj się dowiedziałem, na samej soli)

boczek na sucho w peklosoli

Wczoraj wyciągnięte na kijach do rana w piwnicy potem temperatura pokojowa 2h potem 1h na zewnątrz pod altanka.

30 minut osuszania w wędzarni (cały czas mam problem z tym żarem, ale teraz już wzrokowo i dotykowo stwierdzam kiedy jest ok)

Dzisiaj wiatr, mega problemy z osuszaniem (żar wypalił się w oczach), potem problemy z paleniem przy takim wietrze. Podłożyłem albo otworzyłem drzwiczki trochę, to się paliło jak zamknąłem to tylko dym bez temperatury ale w końcu zakończyłem. Smak miód. Poszło do suszenia po parzeniu, kilka fotek poniżej. W sumie 3h wędzenia można stwierdzić sam buk i jabłoń niestety na razie nie mam dostępu do niczego innego.

Szynka mi tylko sam środek złapała szary (chyba przez samą sól - mam nadzieje że to nie jest szkodliwe) ale jutro rano będzie zjedzona. Parzona wg receptury dziadka z forum (szynka i boczek) z zachowaniem temperatury wody i w środku.

 

Nastawiam się coraz bardziej na przeróbkę na elektryczną z generatorem dymu żeby mieć z głowy suszenie i wszelkie warunki atmosferyczne, a skupić się na porządnym przygotowaniu wsadu do wędzarni :)

Zobaczymy co będzie

 

Tak tylko a propos bo to zupełnie nie w temacie. Czy ktoś na forum oferuje wykonanie dymogeneratora wg Rogera? Nie mam takich narzędzi specjalistycznych i trochę szkoda się zabierać za to, a może już bardziej obeznani w temacie coś wiedzą na ten temat.

 

Zaraz po wyjęciu:

post-101727-0-59683200-1586632550_thumb.jpg

Przed parzeniem (szynki nie ma bo już wrzuciłem na wrzątek po lekturach dziadka i przepisów forumowych :) )

post-101727-0-38309400-1586632583_thumb.jpg

Po parzeniu 

post-101727-0-31306900-1586632630_thumb.jpg

A tak wyglądała woda więc wg mnie uwędzone w bardzo dobrych warunkach

post-101727-0-70674000-1586632661_thumb.jpg

 

Edytowane przez _chris_
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-663042
Udostępnij na innych stronach

Chris odpuść sobie sól Tylko peklosól!!!

Ładnie umalowane pisanki :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-663044
Udostępnij na innych stronach

Uwędzone dobrze,ale szynka z szarym oczkiem (brak peklowania,bład) i wygląda na przeparzoną.Na wrzatek wrzuca się szynki o wadze 4–5 kg. a nie takie maleństwa. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-663045
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chris odpuść sobie sól Tylko peklosól!!!

Ja to wiem, ale tak jak pisałem wcześniej że nie tylko ja przygotowywałem wsad :D To jest jeszcze z poprzedniego przygotowania

 

 

 

Uwędzone dobrze,ale szynka z szarym oczkiem (brak peklowania,bład) i wygląda na przeparzoną.Na wrzatek wrzuca się szynki o wadze 4–5 kg. a nie takie maleństwa.

Brak peklowania - na pewno błąd jw. Parzyłem do 71 stopni. Zobaczymy jak będzie smakować :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-663046
Udostępnij na innych stronach

Parzy się do 67-68 C a duże (4-5kg) do 65C i małych nie wrzuca się na wrzątek.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-663048
Udostępnij na innych stronach

 

 

Parzy się do 67-68 C a duże (4-5kg) do 65C i małych nie wrzuca się na wrzątek.
 

Nauka na przyszłość :) Tak czy inaczej jest super, smak jest naprawdę świetny pomimo tego że coś poszło nie tak :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-663051
Udostępnij na innych stronach

Parzyłem do 71 stopni. Zobaczymy jak będzie smakować :)

Kurcze zapomniałem wczoraj. Trzeba było pisać.

Proszę, to Ci się przyda więc zapisz sobie gdzieś na kompie:

file:///C:/Documents%20and%20Settings/abc/Pulpit/Parzenie%20w%C4%99dzonek%20-%20pytania!!%20-%20strona%205%20-%20Obr%C3%B3bka%20cieplna%20-%20W%C4%99dliny%20domowe%20-%20forum.htm

Post 83 Arkadiusza

 

Warto jeszcze po parzeniu wrzucić wędzonki na 2-3min. do zimnej wody ;)

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-663055
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Hej. Dawno mnie nie było :) od ostatniego razu nie wędziłem, ale chce się pochwalić dzisiejszym wędzeniem: szynka, polędwiczki (pierwszy raz w życiu), szynkowa wg kostka (bo ostatnio była boska) i boczek. Wydaje mi się że wyszło bardzo dobrze :) Teraz się waży w garze.

Przedostatnio przemogłem sie do wykonania wiejskiej wg Haliny. Też wyszła miodzio (bardzo się bałem tego wędzenia bo pierwszy raz tak robiłem). Wiem tylko że o 30min za długo przetrzymałem w 110-120 stopniach. Ale i tak niebo w gębie.

 

Jak myślicie? Zgodnie ze sztuką? Ja jestem bardzo zadowolony :)

post-101727-0-75255000-1597433193_thumb.jpgpost-101727-0-03305700-1597433197_thumb.jpgpost-101727-0-50232100-1597433201_thumb.jpgpost-101727-0-71488200-1597433204_thumb.jpgpost-101727-0-17847200-1597433206_thumb.jpgpost-101727-0-97089100-1597433208_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-674270
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Wydaje mi się że około 2h bo mi się wydawało że jeszcze mało

 

 

Twoje wyroby wyglądają całkiem fajnie.  :clap:

Co do kiełbasy , trzeba po prostu pilnować tego momentu   '' zakapania''  po czym obniżyć temp i puścić dym i nie ma potrzeba przedłużać bo wykapie to co najlepsze. Potem już wędzisz tylko do koloru i to wszystko. 

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-675525
Udostępnij na innych stronach

Kurcze jak te wszystkie obrazki smacznie wyglądają. A jak już człowiek się narobi... to traci apetyt. :mad:

Też tak macie, że w swoich wyrobach ciągle doszukujecie się czegoś innego/lepszego? :facepalm:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-675532
Udostępnij na innych stronach

Ja tak nie mam :D po pierwszym wędzeniu załamka, a teraz to jest wszystko tak smaczne że dla mnie nic dodać nic ująć :) Jedyne czego szukam, to czegoś nowego (baleron, żywiecka, krakowska itd ) :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-675533
Udostępnij na innych stronach

Wiem, ale we mnie to wszystko musi dojrzewać :) Tak jak wiejska dojrzewała do zrobienia 3 miesiące :) Ale przepisy już przestudiowane i wstępnie przyswojone 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/7/#findComment-675536
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.