Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kanał na YT: Wędzarnicza Brać.  https://www.youtube.com/channel/UCDP3WM-FZUGCdePTdjDgSSQ/videos

 

 

Odcinek 5. Obróbka termiczna i prezentacja wyrobów:

 

 

Opis filmu:

Zasady obróbki termicznej uwędzonych surowców: czasy parzenia, temperatury, sposoby studzenia i przechowywania. Omówienie wyrobów powstałych w czasie trwania programu.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17160-odcinek-5-obr%C3%B3bka-termiczna-i-prezentacja-wyrob%C3%B3w/
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wędzonki wędzone były w temperaturze 45-55 i chwilowo 60 st C. Czas wędzenia trudno podać ponieważ wędzono na kolor. nie na czas. Można przyjąć że około 3-3,5 godz. Czas wędzenia może być różny, zależnie od wilgotności wędzonek  wkładanych do wędzarni. Ja stosuję metodę w końcowym procesie wędzenia, podwyższenie temperatury do 85 st przez 15 min.co przyczynia się do wyrównania koloru w miejscach mniej uwędzonych  .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17160-odcinek-5-obr%C3%B3bka-termiczna-i-prezentacja-wyrob%C3%B3w/#findComment-664339
Udostępnij na innych stronach

Dzięki DZIADKU za odpowiedź.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17160-odcinek-5-obr%C3%B3bka-termiczna-i-prezentacja-wyrob%C3%B3w/#findComment-664356
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dziadku jakiej pojemności jest ten garnek prezentowany w filmie?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17160-odcinek-5-obr%C3%B3bka-termiczna-i-prezentacja-wyrob%C3%B3w/#findComment-712996
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję kol.Bagno :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17160-odcinek-5-obr%C3%B3bka-termiczna-i-prezentacja-wyrob%C3%B3w/#findComment-713853
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Czy po wędzeniu można od razu wkładać wędzonki do parzenia, czy muszą najpierw "odczekać" trochę? Ja wsadziłem właśnie prosto z wędzarni i jakoś zbladły mocno.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17160-odcinek-5-obr%C3%B3bka-termiczna-i-prezentacja-wyrob%C3%B3w/#findComment-825626
Udostępnij na innych stronach

Kolor dojdzie po parzeniu. Wrzucaj do parzenia od razu po wyjęciu z wędzarni.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17160-odcinek-5-obr%C3%B3bka-termiczna-i-prezentacja-wyrob%C3%B3w/#findComment-825629
Udostępnij na innych stronach

Hej, dzięki za szybką odpowiedź.

No chodzi właśnie o to że wrzuciłem i mocno zbladły - nie wiem czy to właśnie nie wina tego, że za szybko je wrzuciłem do parzenia.

 

Spójrzcie na zdjęcie: na górze sparzone, na dole jeszcze nie.

 

post-98110-0-63743100-1680622117_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17160-odcinek-5-obr%C3%B3bka-termiczna-i-prezentacja-wyrob%C3%B3w/#findComment-825638
Udostępnij na innych stronach

Wszystko prawidłowo, także możesz być spokojny.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17160-odcinek-5-obr%C3%B3bka-termiczna-i-prezentacja-wyrob%C3%B3w/#findComment-825640
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.