Jump to content

Recommended Posts

Witam. Od roku jestem właścicielem tandori. Duży 120l około 120-140kg. Potrawy robi się łatwo. Krócej niż piekarniku czy na grillu. Temperatura spokojnie sięga 500*c jak dobrze przepalisz. Jeżeli chodzi o dach to się zbytnio nie przejmuj. Po rozpaleniu pieca należy zamknąć drzwiczki na dole i ogień jest mały i pod kontrolą. Przy otwartych drzwiczkach robi się taki cug że aż huczy. Wtedy za dach nie ręczę. Ogólnie zaleca się tandori nagrzewać powoli, małym ogniem. Ja rozpalałem na różne sposoby i tak jest najlepiej. Robi się dużo żaru i piec jest nagrzany odpowiednio. Przy szybkim nagrzaniu z otwartymi drzwiczkami i dwumetrowym ogniem piec jest gotowy do wypieku po 20min. Wtedy krótko trzyma temp. Wystarczy na kurczaka czy szaszłyki. Duże kawałki mięsa np barania czy wieprzowa noga zajmie więcej czasu i wtedy potrzebny żar i stopniowe nagrzewanie. Warto mieć gliniany krążek okuty żelazem do przykrywania żaru gdy sytuacja tego wymaga. Gdyby ktoś miał jakieś pytania odnośnie tandori to z chęcią odpowiem.

@Czeski01 Ja mam :) Gdzie kupiłes swój tandoor?

Mieszkam w UK i kupiłem tutaj. W Polsce są sporo tańsze te oryginalne co mam ja, ale i te Litewskie. Litewskie mają grubsze ścianki i są bardziej kolorowe. Mój jest biały.

https://www.kazan-market.eu/piece-tandoor-amfora/ - to ta sama firma co od nich brałem. Ja mam model Ataman i kilka dodatków. Długa gwarancja.

Edited by Czeski01
  • 1 month later...

Czy ktoś używa pieca Tandoor?

Przeczytaj w tym temacie. 

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Ale w którym "Temacie" EAnno ?

W TYM

@Tasiemiec założył nowy temat, który scaliłam z właściwym. 

Edited by EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Dla zdrowotności to najlepiej przestać oddychać i umierać zdrowo póki jeszcze czas :facepalm:. Człowieku, to Forum nie jest Akademią Medyczną aby tego typu trollowanie uskuteczniać, tu się zwracaj ze swymi rozterkami : https://www.odzywianie.info.pl/forum  Tu na WD, żyjemy zgodnie z naszym zamiłowaniem, czyli z "dymem i wędzonkami" :D. Tak więc "Czuj dym" i nie zaśmiecaj Forum !!!

Edited by sverige2