Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Jarzyna napisał(a):

pekluję w piwnicy gdzie jest 16 stopni

Nie szkoda Ci własnego zdrowia, a może życia.

Oszczędź chociaż rodzinę.

Używaną dużą lodówkę kupisz za 5 czy 6 stów. Warto za takie pieniądze ryzykować? 

Posłuchaj Maxella.

Godzinę temu, Maxell napisał(a):

Jeśli  nie masz możliwości schłodzenia mięsa do temperatury ok. 3-5 st.C, nie zajmuj się jego przetwórstwem. Powrócisz do tego, kiedy zakupisz lodówkę

W mojej rodzinie od zawsze mięsko było peklowane w takiej temperaturze i wszyscy jesteśmy zdrowi po drugie w pewnej książce przeczytałem, że maksymalną temp. peklowania to 16 stopni więc nie przesadzajcie z tą śmiercią. 

Po pierwsze, w jakiej książce i czy na pewno dotyczyło to temperatury peklowania, czy nie np. maksymalnej temperatury farszu podczas kutrowania. Po drugie, usilnie Cię namawiam do zapoznania się z książkami technologicznymi i przepisami w naszej bibliotece, a także filmami szkoleniowymi z naszej Akademii Filmowej. Dopiero, jak to poznasz, możemy podyskutować.

Jeśli jednak nie odpowiadają Ci porady naszych mistrzów masarskich i technologów, zawsze możesz założyć sobie na YT swój kanał, gdzie będziesz krzewił swoje tradycyjne metody domowego przetwórstwa mięsa, jak to już czynią inni o podobnych zapatrywaniach.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Dobry Człowieku, my jesteśmy wyjatkowo spokojnymi ludźmi. Przecież to o czym piszemy ma pomóc głównie Tobie. Czy przyjmiesz nasze rady, czy też je odrzucisz, to już Twoja sprawa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

• 5 miesięcy temu...

Cześć, czy w tej relacji Dziadka z wędzenia nie było jeszcze opisu z parzenia wędzonek i kiełbas? Albo coś pomyliłem, albo była jeszcze jedna dłuższa, z wiekszą ilością zdjęć. Wyprowadźcie mnie z błędu proszę 😉

Tutaj znajdziesz całą akademię Dziadka: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/204-powinieneś-wiedzieć/

Warto jeszcze zajrzeć do naszej Filmowej Akademii.

• Like 1

• 7 miesięcy temu...

Mam wędzarnie z nierdzewki (taka duża na ok 120 kg) czy wygrzanie jej przez ok godziny na wysokiej temp. Jest ok. Czy raczej żeby wygrzewała się np do 100°C ?

Drugie pytanie. Gdy suszę przy zamkniętych drzwiach to temp rośnie i kiełbasa się poci to jest efekt wysokiej temp czy to normalne a później to ustanie? Zaznaczę ze jak takie coś mam to uchylam drzwi wędzarni. 

pupior twoje pytania to podstawa w sztuce wędzenia.

Poświęć trochę czasu i zapoznaj się z :

W dniu 4.09.2024 o 22:38, Maxell napisał(a):

całą akademię Dziadka: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/204-powinieneś-wiedzieć/

Warto jeszcze zajrzeć do naszej Filmowej Akademii.

• Like 1
W dniu 19.04.2025 o 20:54, pupior napisał(a):

Mam wędzarnie z nierdzewki (taka duża na ok 120 kg)

Moja rada. Sprzedaj i zrób sobie drewnianą komorę lub to co masz wyłóż od zewnątrz deskami i pozbędziesz się kłopotu. Przy tego typu wędzarni chyba najgorszej z możliwych co masz porady Dziadka a szczególnie jeśli chodzi o wędzenie zimą niewiele pomogą.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

6 godzin temu, pupior napisał(a):

Mamuśka rozumiem. Ale nie mogę tego znaleźć:(

Strona główna Forum: Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci.

https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/233-filmowa-akademia-wędzarniczej-braci/

W dniu 4.09.2024 o 22:38, Maxell napisał(a):

Do tego nie masz jeszcze dostępu.

Jeszcze trochę musisz podziałać na Forum, żeby mieć dostęp do Akademii Dziadka.

Tam są m.in. receptury branżowe.