mamuśka Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Godzinę temu, Jarzyna napisał(a): pekluję w piwnicy gdzie jest 16 stopni Nie szkoda Ci własnego zdrowia, a może życia. Oszczędź chociaż rodzinę. Używaną dużą lodówkę kupisz za 5 czy 6 stów. Warto za takie pieniądze ryzykować? Posłuchaj Maxella. Godzinę temu, Maxell napisał(a): Jeśli nie masz możliwości schłodzenia mięsa do temperatury ok. 3-5 st.C, nie zajmuj się jego przetwórstwem. Powrócisz do tego, kiedy zakupisz lodówkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/3/#findComment-915072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyna Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 3 Kwietnia 2024 W mojej rodzinie od zawsze mięsko było peklowane w takiej temperaturze i wszyscy jesteśmy zdrowi po drugie w pewnej książce przeczytałem, że maksymalną temp. peklowania to 16 stopni więc nie przesadzajcie z tą śmiercią. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/3/#findComment-915088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Po pierwsze, w jakiej książce i czy na pewno dotyczyło to temperatury peklowania, czy nie np. maksymalnej temperatury farszu podczas kutrowania. Po drugie, usilnie Cię namawiam do zapoznania się z książkami technologicznymi i przepisami w naszej bibliotece, a także filmami szkoleniowymi z naszej Akademii Filmowej. Dopiero, jak to poznasz, możemy podyskutować. Jeśli jednak nie odpowiadają Ci porady naszych mistrzów masarskich i technologów, zawsze możesz założyć sobie na YT swój kanał, gdzie będziesz krzewił swoje tradycyjne metody domowego przetwórstwa mięsa, jak to już czynią inni o podobnych zapatrywaniach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/3/#findComment-915097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyna Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Spokojnie. Po tym co przeczytałem jednak zainwestuję w lodówkę. Dzięki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/3/#findComment-915100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Dobry Człowieku, my jesteśmy wyjatkowo spokojnymi ludźmi. Przecież to o czym piszemy ma pomóc głównie Tobie. Czy przyjmiesz nasze rady, czy też je odrzucisz, to już Twoja sprawa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/3/#findComment-915102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koot Opublikowano 4 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 4 Września 2024 Cześć, czy w tej relacji Dziadka z wędzenia nie było jeszcze opisu z parzenia wędzonek i kiełbas? Albo coś pomyliłem, albo była jeszcze jedna dłuższa, z wiekszą ilością zdjęć. Wyprowadźcie mnie z błędu proszę 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/3/#findComment-950937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 4 Września 2024 Tutaj znajdziesz całą akademię Dziadka: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/204-powinieneś-wiedzieć/ Warto jeszcze zajrzeć do naszej Filmowej Akademii. 1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/3/#findComment-950939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koot Opublikowano 4 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 4 Września 2024 Dziękuję Ci bardzo, właśnie o to mi chodziło! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/3/#findComment-950940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pupior Opublikowano 19 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 19 Kwietnia Mam wędzarnie z nierdzewki (taka duża na ok 120 kg) czy wygrzanie jej przez ok godziny na wysokiej temp. Jest ok. Czy raczej żeby wygrzewała się np do 100°C ? Drugie pytanie. Gdy suszę przy zamkniętych drzwiach to temp rośnie i kiełbasa się poci to jest efekt wysokiej temp czy to normalne a później to ustanie? Zaznaczę ze jak takie coś mam to uchylam drzwi wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/3/#findComment-1008762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 19 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 19 Kwietnia pupior twoje pytania to podstawa w sztuce wędzenia. Poświęć trochę czasu i zapoznaj się z : W dniu 4.09.2024 o 22:38, Maxell napisał(a): całą akademię Dziadka: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/204-powinieneś-wiedzieć/ Warto jeszcze zajrzeć do naszej Filmowej Akademii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/3/#findComment-1008786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pupior Opublikowano 21 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 21 Kwietnia Mamuśka rozumiem. Ale nie mogę tego znaleźć:( 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/3/#findComment-1009020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 21 Kwietnia (edytowane) W dniu 19.04.2025 o 20:54, pupior napisał(a): Mam wędzarnie z nierdzewki (taka duża na ok 120 kg) Moja rada. Sprzedaj i zrób sobie drewnianą komorę lub to co masz wyłóż od zewnątrz deskami i pozbędziesz się kłopotu. Przy tego typu wędzarni chyba najgorszej z możliwych co masz porady Dziadka a szczególnie jeśli chodzi o wędzenie zimą niewiele pomogą. Edytowane 21 Kwietnia przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/3/#findComment-1009040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 21 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 21 Kwietnia 6 godzin temu, pupior napisał(a): Mamuśka rozumiem. Ale nie mogę tego znaleźć:( Strona główna Forum: Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci. https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/233-filmowa-akademia-wędzarniczej-braci/ W dniu 4.09.2024 o 22:38, Maxell napisał(a): całą akademię Dziadka: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/204-powinieneś-wiedzieć/ Do tego nie masz jeszcze dostępu. Jeszcze trochę musisz podziałać na Forum, żeby mieć dostęp do Akademii Dziadka. Tam są m.in. receptury branżowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17240-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzonek-kilka-praktycznych-porad-dziadka/page/3/#findComment-1009082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.