TOSHIBA Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) ale czemu jest takie wysokie to nie mam pojęcia. Może dlatego ze miernik ma sondę do mierzenia wody w basenie akwarium, oczek wodnych itdNie jest dostosowany do materiałów stałych, o braku atestu do żywności nawet nie wspomnę Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Może dlatego ze miernik ma sondę do mierzenia wody w basenie akwarium, oczek wodnych itd Nie jest dostosowany do materiałów stałych, o braku atestu do żywności nawet nie wspomnę To nie jest sonda z zestawu.Akurat ta sonda jest dostosowana do pomiaru mięsa i innych materiałów stałych i ma atest. Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 W internecie pisza co innego Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Nie dociera do Ciebie ,że to nie jest ta sonda z zestawu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Sprawdzałem sondy dedykowane do tego miernika, i nie ma takich o których piszesz.Nie dociera to do Ciebie [Dodano: 26 kwi 2020 - 12:51]Ze względu na material z jakiego musza być wykonane oraz rodzaj membrany nadają sie do serów i mięsa, i tylko do tego.[Dodano: 26 kwi 2020 - 12:59]Miernik pH w ogólnym skrócie to czuły miliwoltomierz.W zależności z czego ma zrobione elektrody i w co sie go wetknie mierzy napięcie. To jest przekształcane na wynik pH dlatego sondy sa dedykowane do określonego mediumPrawidłowy wynik jest tylko w pierwszej sekundzie pomiaru, potem ze względu elektrotechnicznych pomiar jest nieprawidłowy. Dlatego takie ważne jest mycie (neutralizacja) sond przed pomiaremDrugim czynnikiem jest temperatura pomiaru. Jeżeli miernik nie posiada wbudowanego termometru który przed pomiarem osiągnie temperature medium mierzonego, to opisy o rzekomej kompensacji temperatury można sobie miedzy bajki wsadzić. Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Prawie wszyscy na forum oczywiście oprócz Ciebie używają tych mierników i tych sond a ten dalej swoje.Widać źle sprawdzałeś.Ja nie mam z nią problemów. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Nic Ci nie mama zamiaru pokazywać .Może to Cię przekona.A jak nie to trudno.Ten sam miernik ,ta sama sonda tylko pomiar salami zrobiony przed zapakowaniem w próżnię. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Nie masz mi pokazywać kolejnych fotekNapisałeś ze Twoja sonda jest do mięsa i ma atest do żywności. To nie jest sonda z zestawu.Akurat ta sonda jest dostosowana do pomiaru mięsa i innych materiałów stałych i ma atest. Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Miałeś merytoryczną poradę, to skasowałeś Toshibe.Czasami warto posłuchać bardziej doświadczonych w temacie pomiarów nie tylko pH.Temperatura, wzorzec, rodzaj sondy... Inaczej pomiar nie jest nic wart. I też możesz mój wpis skasować, bo też na pomiarach się nie znam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Daj spokój.Jaką merytoryczną.?Jak by taka była to bym jej nie skasował.Durne przepychanki mnie nie interesują.A Ty jakie masz doświadczenie w tej sprawie ?.Też sądzisz, że to wina sondy.?Jeśli tak to zajrzyj do E'Anny czy do Stefana.Oni też mają takie same oczyty po dojrzewaniu salami.Wyższy po niż przed.Chyba nie zarzucisz im ,że mają kiepskie sondy w swoich pechametrach.Żeby zabierać głos to trzeba bardzo dobrze wiedzieć jakie procesy zachodzą w kiełbasach dojrzewających i wybacz ,ale ani Ty ani Tochiba autorytetemi w tej dziedzinie dla mnie nie jesteście.Po drugie pomyśl.Raz w jednym salami wskazuje dobrze czyli ph.w granicach 5,4 a raz w innym 6.2 i to ma być wina sondy?.Taki argument do mnie zupełnie nie przemawia.Jestem bardzo ciekaw co w tej kwestii napiszą EAnna,redzed lub Stefan.Swoje przenyślenia mam ,ale nie chcę nic sugerować.Sonda jest prawidłowa.Sprawdziła się już wielokrotnie przy pomiarze ph mięsa przed w czasie i po fermentacji. Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Masz rację. Nie jestem specem od salami, ale jeśli chodzi o obsługę aparatury pomiarowej to już wiedzę mam. Pomiar pH jest specyficznym pomiarem i bardzo wiele zależy od samego urządzenia i warunków w którym jest dokonywany. Złe skalibrowanie, czy odchyłka od temperatury będzie skutkować błędem pomiaru. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Mirku, nie ma sensu, Arek nie posiada kręgosłupa moralnego.Przypalany na kolejnym kłamstwie idzie dalej w zaparte i kasuje wszystko co mu sie nie podoba.Malo z tego, do swoich bzdurnych teorii wciąga Autorytety tego forum, aby porzec swoja niekompetencje technicznaMial powód złego pomiaru podany, ale zamiast merytorycznej dyskusji i wyciągnięcie wniosków to jak zwykle skoncentrował sie na gryzieniu i kłamstwie Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) O mój kręgosłup to się nie martw.Patrz na swój.Zajmij się lepiej swoimi poradami bo później muszę je prostować.Zobaczymy czy te atorytety przyznają Ci rację bo jak nie to mam nadzieję że odszczekasz i przeprosisz.Temperatura 22 C ,kalibracja przed pomiarem na dwóch buforah 4 ph i 7 ph.[Dodano: 26 kwi 2020 - 17:40]Poczytajcie sobie tylko ze zrozumieniem.Też sonda do d...? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/?p=663810 Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Jak będzie przywrócona w całości poprzednia dyskusja, wystarczy tylko "dodać 2 + 2 " i będziesz miał odpowiedz na Twój problemAle zrób to bez emocji i przeczytaj ze zrozumieniem. To wszystko. Zobaczymy czy te atorytety przyznaja Ci rację O ile zechcą zając stanowisko, bardzo jestem ciekaw opinii, [Dodano: 26 kwi 2020 - 18:07]Też sonda do d...? Ale minimum do żywności / mięsaMała uwaga ukryta w opisieNie wiem czy wyschnięte salami jeszcze sie mieści w tym parametrze, ale producent doskonale wiedział, dlaczego ten wyraz jest tam dodany/ PS Poczytajcie sobie tylko ze zrozumieniem Moze sam zaczniesz w końcu czytać ze zrozumieniem Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Wysokie pH salami nie jest problemem dla Arkadiusza a raczej niespodzianką. Aniu nie chodziło mi o wartość, tylko czy wskazanie pH-metru jest właściwe, niestety Arek nie chciał słuchać.Komu jak komu, ale Tobie nie musze tłumaczyć zasady działania pH-metru, bo jest całkiem możliwe ze wiesz więcej na ten temat odemnie Jeżeli po pierwsze nie jesteśmy pewni wskazań uradzenia bo sluzy do czego innegoPo drugie, jeżeli nawet byłby prawidłowy to medium odbiega od pomiarowego to jakie wnioski wyciągać?Rownie dobrze można by mierzyć napięcie akumulatora samochodowego z którego odgotowano 40 % elektrolitu i wyciągać wnioskiCo z tego za wniosek?? Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Aniu nie chodziło mi o wartość, tylko czy wskazanie pH-metru jest właściwe, niestety Arek nie chciał słuchać. Komu jak komu, ale Tobie nie musze tłumaczyć zasady działania pH-metru, bo jest całkiem możliwe ze wiesz więcej na ten temat odemnie Jeżeli po pierwsze nie jesteśmy pewni wskazań uradzenia bo sluzy do czego innego Po drugie, jeżeli nawet byłby prawidłowy to medium odbiega od pomiarowego to jakie wnioski wyciągać? Rownie dobrze można by mierzyć napięcie akumulatora samochodowego z którego odgotowano 40 % elektrolitu i wyciągać wnioski Co z tego za wniosek??Nie brnij.Mylić się jest rzeczą ludzką.Czy wynik był prawdziwy, czy nie nie było zamiarem pomiaru.Drugi pomiar dał wynik o 0,03 niższy.Pomiar dokonałem na prośbę E'Anny bo chcieliśmy się przekonać czy Ph wzrosło, stoi w miejscu czy zmalało po tak długim okresie.Wartość była w tym pomiarze rzeczą drugorzędną choć jestem przekonany ,że wynik jest poprawny. Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Mylić się jest rzeczą ludzką. To zacznij. Ania odpowiedziała, ja Ci to wszystko wyłuszczyłem, a Ty dalej nie rozumieszPołacz informacje, postaraj sie Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zacznij chłopie czytać ze zrozumieniem Wysokie pH salami nie jest problemem dla Arkadiusza a raczej niespodzianką. Wg mnie stanowi fakt obiektywny i nie wynika z wadliwych wskazań miernika. Wynika z długiego przechowywania. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Wg mnie stanowi fakt obiektywny i nie wynika z wadliwych wskazań miernika. Wynika z długiego przechowywania. Aniu, ponieważ dodałaś to po przeczytaniu prze zemnie Twojego postu, wiec pytam sie Ciebie co rozumiesz przez ta wypowiedz?Czy uważasz ze stosowanie obojętnie jakich sond nie ma znaczenia na wynik? I obojętnie jak i czym zrobiony jest wiarygodnyJeżeli tak, to po co zaznaczasz w swojej wypowiedzi cyt Dysponuję pH-metrem PH60S Spear pH Tester f-my APERA z sondą dedykowaną do mięsa. Lub miało to co innego znaczyć, ?Możesz to wyjaśnić? PS fakt obiektywny Co to jest >> fakt obiektywny?Jak dla mnie fakt już z założenia jest obiektywny . Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Ech...Tu już nie będzie merytorycznej dyskusji, tylko przepychanki moja, twoja...mojsza. Nie możemy pogadać jak normalni ludzie?Tak na spokojnie....tak normalnie? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Czy uważasz ze stosowanie obojętnie jakich sond nie ma znaczenia na wynik? Jeżeli tak, to po co zaznaczasz w swojej wypowiedzi cyt Na wynik i odchyłkę pomiaru ma wpływ bardzo wiele czynników.Nie wiem jakim sprzętem dysponuje Arkadiusz ale z pewnością jego wskazania zgodne są z przebiegami procesu fermentacji a później dojrzewania. Natomiast wzrost pH w "wiekowym" salami był dla mnie przewidywalny mimo, że zaskoczył Arkadiusza. i to również pokazał mu jego pH-metr.Nie wiem, dlaczego rozpoczęliście tę dyskusję z punktu widzenia sprzętu, gdy sprawa dotyczy przede wszystkim procesu technologicznego.Podałam typ mojego p-H metru aby przeciąć ew. dyskusje na ten temat ponieważ pomiar mojego salami również wskazał wartości znacznie odbiegające od przewidywań. Mimo zaufania do mojego sprzętu (odnośnie mojego salami) i wcześniejszej opinii @redzed'a, że w niskich temp. nie ma aktywności enzymów z bakterii (odnośnie salami Arkadiusza), powstrzymałam się od wypowiedzi na temat aż do czasu uzyskania potwierdzenia z innego źródła.Nie znam przebiegu dyskusji i nie wiem na podstawie czego wywnioskowałeś, że sprzęt Arkadiusza nie może mu służyć?Pisze, że kalibrował go przed użyciem i stosuje sondę odpowiednią do mięsa.A może założymy oddzielny temat dotyczący pomiarów pH i sprzętu do tego służącego? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Nie możemy pogadać jak normalni ludzie? Tak na spokojnie....tak normalnie?Mirek zawsze możemy. Czy uważasz ze stosowanie obojętnie jakich sondJa protestuję.To nie jest obojętnie jakich.Moja jest przystosowana do:http://www.hydromet.com.pl/elektrody-ph/elektrody-zespolone-ogniwa-pomiarowe/erh-,18,2,48 Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Nie wiem jakim sprzętem dysponuje Arkadiusz Widać na foto Nie wiem, dlaczego rozpoczęliście tę dyskusję z punktu widzenia sprzętu, gdy sprawa dotyczy przede wszystkim procesu technologicznego. ponieważ sprzęt ma znaczenie do procesu, jeżeli na podstawie jego wskazań ma sie wyciągnąć jakieś wnioski lub ma cos potwierdzić lub nie Podałam typ mojego p-H metru aby przeciąć ew. dyskusje na ten temat Nikt nie podważał tego faktu, ani na ten rema nie dyskutował, poza tym znam ten miernik w tej konfiguracji i wiem ze jest ok że sprzęt Arkadiusza nie może mu służyć? Pisze, że kalibrował go przed użyciem i stosuje sondę odpowiednią do mięsa.I to jest nieprawda / DODANO poprawka tylko do świeżego mięsaAniu, piszesz o zmianie kwasowości,jednoczesne zmienia sie zawartość wody i rośnie stężanie soli / to wszystko razem powiedzmy elektrolit, a pH metr to powiedzmy w skrócie miliwoltomierz, a jego elektrody to dodatnia i ujemna elektroda baterii, to jaki z tego wniosekZmieniając tylko jeden parametr zmieniasz wynik końcowy.[Dodano: 26 kwi 2020 - 20:50]Ja protestuję. No to protestuj dalej Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zawsze czytam do końca.Przeczytaj fragment o substancjach stałych. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Zawsze czytam do końca.Przeczytaj fragment o substancjach stałych. takA Ty przeczytałeś co napisałem wyżej?[Dodano: 26 kwi 2020 - 21:24]AniuTa/podobna dyskusja była już prowadzona 8 lat temu gdzie indziej https://forum.fleischbranche.de/forum/wissenswertes-archiv/fachbegriffe-fachbezeichnungen/2224-ph-wert-fleisch-pse-und-dfd-beim-fleisch I trochę badan pH salami.pdf Jak dziala pH metrhttps://www.youtube.com/watch?v=q81vFygEE8MBardziej obrazkowohttps://www.youtube.com/watch?v=ZZLuo1klIc4 Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.