Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Moje gratulacje. Czytając twoje posty dochodzę do wniosku, że osiagnąłeś to, co chciałeś.

PRAWIE Prawie, dlatego, że to jest ten smak, ta konsystencja, jednak jeszcze nie ten kolor, który chciałbym osiągnąć. Ja mam bardziej brązowy niż wiśniowy, a chciałbym mieć jednak wiśniowy, żywy. Jakieś sugestie?

Wędziłem olchą i brzozą i myślę, że to jest ten problem, jednak czym najlepiej wędzić? Tylko proszę, nie piszcie, że gruszą, bo to jak trafić w Totka. Czy buk, da ładniejszy kolor? Może śliwa ( bo prawdopodobnie będę miał trochę )? A może zastosować orginalną mieszankę zrębków wędzarniczych, które na 100% dadzą ładny kolor. Tylko czy osuszanie np olchą lub brzozą nie spowoduje, że pory jelita się zamkną i nie będą podatne na wiśniowy kolor ze zrębków? Czy ktoś stosuje zrębki wędzarnicze i jakie ma doświadczenia?Proszę o poradę?

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/
Udostępnij na innych stronach

Ja mam bardziej brązowy niż wiśniowy, a chciałbym mieć jednak wiśniowy, żywy. Jakieś sugestie?

Nie wiem, czy w twojej wędzarni wyjdzie ten numer ale...rozpuszczasz w wodzie suszoną hemoglobinę zostawiasz na kilkadziesiąt minut w spokoju celem sklarowania, zlewasz roztwór, w którym zamaczasz osuszone wędzonki, po czym znowu osuszasz i wędzisz.

U mnie się parę razy wędziłem na wiśniowo nie dodając nic drewna z wiśni. :grin:

Tylko, że ja mam ogrzewanie elektryczne komory wędzarniczej. Dlatego nigdy nie uwędziłem na kolor brązowy.

Musisz opanować sterowanie wilgotnością w komorze to wiśniowy kolor będzie łatwiej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-39038
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Mam prośbę, może ktoś opowie o drewnie do wędzenia. Pytam, bo szykują mi się wycinki w sadzie i byłaby okazja zrobić jakis zapas na przyszłość (jak już się dorobię wędzarni :wink: )

Chodzi mi oczywiście w tej chwili o drewno z drzew owocowych.

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-62944
Udostępnij na innych stronach

Mam prośbę, może ktoś opowie o drewnie do wędzenia.

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=411

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-62953
Udostępnij na innych stronach

Ja używam olchy - lekki brąz, wiśnia bardziej czerwone. Brzoza nie sprawdziła się, chyba że bez kory, w której coś siedzi, co brudzi wygląd wędzonek. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-62959
Udostępnij na innych stronach

Brzoza nie sprawdziła się, chyba że bez kory, w której coś siedzi, co brudzi wygląd wędzonek. :grin:

Pis67 brzozę do wędzenia zawsze się koruje bo kopci i wydziela się chyba dziegć dając gorzki posmak.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-62961
Udostępnij na innych stronach

wydziela się chyba dziegć dając gorzki posmak.

Ja wyczuwam kwaśny :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-62966
Udostępnij na innych stronach

wydziela się chyba dziegć dając gorzki posmak.

Ja wyczuwam kwaśny :smile:

Jeszcze nie eksperymentowałem i nie będę :wink: .Informację o smaku znalazlem kiedyś na forum.A że palę w kominku brzozą to pamiętam żeby nią nie wędzić.Nawet wędzarkę boję się nią wygrzewać.Ot, tak już mam :cool:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-62967
Udostępnij na innych stronach

Nawet wędzarkę boję się nią wygrzewać.

Możesz, sprawdzone , jednak ja to robię brzozą bez kory tak na wszelki wypadek .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-62968
Udostępnij na innych stronach

Ja, z racji tego, że mam stary sad jabłoniowy wędzę właśnie tym drewnem. Po tegorocznym czyszczeniu drzew mam zapas na długi czas!! Spala się powoli, daje ładny kolor i posmak. Staram sie używać drewna sezonowanego. Leży sobie ono pod wiatą przez cały rok, wybieram polana, które są najstarsze.
Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-62970
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ja stosuję zrąbki i z mojego krótkiego doświadczenia widzę, że stosowanie zrąbek olchowych daje ładny czysty kolor pomarańczowy (jasny brąz), natomiast bukowe barwią na ciemny brąz i dają połysk powierzchni, niestety podnoszą temperaturę w wędzarni. Ponoć dobrze przy wędzeniu ryb dać na koniec wędzenia zrąbek bukowych, lecz tego jeszcze nie sprawdziłem. Ładnie błyszczy skóra.

Można też zrąbki mieszać 1:3 buk : olcha

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-65272
Udostępnij na innych stronach

używałem kiedyś drewna dębowego (bo takie miałem do kominka) dawało kolor bardzo intensywnie brązowy, teraz wędze bukiem kolor jest jasniejszy i w smaku chyba bardziej delikatne
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-65282
Udostępnij na innych stronach

ja od dłuższego już czasu używam zrębek olchowych i uzyskuję naprawde

świetne rezultaty jak w smaku tak i w uzyskanym kolorze wędlin,zresztą

zakład mięsny renomowany na całą Polske z Bielska produkujący wędliny

naprawde rewelacyjne,swoje wędliny wędzi tylko dymem z drewna olchy.

 

intensywność koloru uzyskuję dzięki prawidłowemu osuszaniu z przejściem

dość znaczącym w faze wędzenia dymem rzadkim z cyrkulacją dymu wewnątrz

wędzarni,następnie przechodze do fazy drugiej tj.wędzenie dymem gęstym o

zwiększonej wilgotności,trzecia faza to bez cyrkulacji wymuszonej wewnątrz

wędzarni i czwarta to lekkie podpieczenie wędzonek z udziałem dymu tym

systemem wędzenia uzyskuje intensywny kolor,nie wędze zimnym dymem

tylko dlatego że nie mam na to czasu,a i efekt do końca niezadawala mnie.

słonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-65302
Udostępnij na innych stronach

Od początku mojej przygody z wędzeniem w zasadzie używam czterech rodzajów drzewa:

gruszy, jabłoni, śliwy, olchy i czasami wiśni ale raczej rzadziej z powodu małej ilości.

Jeśli chcę uzyskać kolor ciemniejszy to bardzo dobra jest śliwka i daje fajny zapaszek.

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-65304
Udostępnij na innych stronach

Wędziłem drewnem z bzu (fioletowego), wędzonki miały delikatny kolor i

bardzo przyjemny zapach i smak

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-65316
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...
Witam ja na razie wędzę śliwą bukiem czereśnią i jabłonią dlatego mam pytanie czy wędzić jednym rodzajem drewna czy mieszać je razem podczas wędzenia ?? chętnie pogadam z kimś doświadczonym na ten temat na gg 12080015 dzięki i pozdrowienia :cool:
winny1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-97845
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Najlepsza do wedzenia jest sliwka, daje ładny kolor i specyficzny smak i zapach. mozna wedzic tez olszyna i bukiem. polecam rowniez jałowiec ale w koncowej fazie wedzenia. a i mam rade: przed wedzeniem najlepiej surowiec podsuszyc zeby sie ,,nie pocił"(krople wody na produkcie) szynki nalezy wedzic do jasno czerwonego koloru poniewarz pozniej podczas parzenia z czarnieja. Mozna tez wedzic 2 razy, wstepnie nastepnie parzenie i ponownie wedzenie ale to dlugo schodzi i wiekszosc wedzi tylko raz.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-97944
Udostępnij na innych stronach

ciornydoktor, i ja mam dla Ciebie radę...

- zanim napiszesz kolejny rewelacyjny post zapoznaj się z wiedzą zawartą na tej stronie, a przekonasz się że takie "sensacje" każdy ma tu w malutkim palcu...

 

a potem zobacz jak tutaj pisze się posty - używamy języka Polskiego ze wszystkimi jego regułami - także w kwestii używania znaków diaktrycznych

 

hmmm... możesz to potraktować jako ostrzeżenie :devil:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-97946
Udostępnij na innych stronach

Najlepsza do wedzenia jest sliwka, daje ładny kolor i specyficzny smak i zapach.

Muszę koniecznie spróbować, skąd teraz śliwkę zetnę. :question: U sąsiada rośnie, może jutro nocą? :idea: :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-97985
Udostępnij na innych stronach

Pis67 poczekaj aż śnieg stopnieje bo ślady "zbrodni" zostawisz :grin: :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-98002
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...
Ja gdy tylko mogę wędzę właśnie na dzikiej gruszy. Miałem kilka takich dzikich w lesie i sukcesywnie odcinałem, najpierw po konarze a jak zoistał tylko pień to w końcu po ziemi. W tym roku kolega kasował stare śliwy węgierki więc będę wędził właśne tym drewnem. Moje odkrycie drewna gruszkowego wiąże się z pewnym ogniskien do którego użyliśmy kupy gałęzi z gruszy które zostały po odcięciu przeszkadzających w przejeździe. Zwykła kiełbasa jak ja ją określam "NORMAL" czyli Zwyczajna dostała tak dobrego smaku że wszyscy się pytali co to za kiełbasa i gdzie ja ją kupiłem. Z mojego skromnego doświadczenia wiem , że dym z gruszy barwi mięso właśnie na czerwono i nadaje mu charakterystyczny smaczek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-136263
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam.

No i zacęła się również moja przygoda z zadymianiem.

W zasadzie nigdzie na forum nie mogę znaleść takiego gatunku drewna jak kasztan.

Czy takie drewno nadaje się na wędzenie?

pozdrawiam

Witold

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-138760
Udostępnij na innych stronach

Witam, proszę odpowiedź:

Scansmoke PFF 60 - Naturalny, wysoce skoncentrowany kondensat dymu wędzarniczego z drewna kasztanowca, niezmodyfikowany genetycznie. Ma zastosowanie do produkcji mieszanek samkowych i przyprawowych dla przmysłu spożywczego.

Pozdrawiam zadymiaczy - smakoszy.

Skype: waldi19612

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-138762
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.