majchal Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Moje gratulacje. Czytając twoje posty dochodzę do wniosku, że osiagnąłeś to, co chciałeś.PRAWIE Prawie, dlatego, że to jest ten smak, ta konsystencja, jednak jeszcze nie ten kolor, który chciałbym osiągnąć. Ja mam bardziej brązowy niż wiśniowy, a chciałbym mieć jednak wiśniowy, żywy. Jakieś sugestie? Wędziłem olchą i brzozą i myślę, że to jest ten problem, jednak czym najlepiej wędzić? Tylko proszę, nie piszcie, że gruszą, bo to jak trafić w Totka. Czy buk, da ładniejszy kolor? Może śliwa ( bo prawdopodobnie będę miał trochę )? A może zastosować orginalną mieszankę zrębków wędzarniczych, które na 100% dadzą ładny kolor. Tylko czy osuszanie np olchą lub brzozą nie spowoduje, że pory jelita się zamkną i nie będą podatne na wiśniowy kolor ze zrębków? Czy ktoś stosuje zrębki wędzarnicze i jakie ma doświadczenia?Proszę o poradę? Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Ja mam bardziej brązowy niż wiśniowy, a chciałbym mieć jednak wiśniowy, żywy. Jakieś sugestie?Nie wiem, czy w twojej wędzarni wyjdzie ten numer ale...rozpuszczasz w wodzie suszoną hemoglobinę zostawiasz na kilkadziesiąt minut w spokoju celem sklarowania, zlewasz roztwór, w którym zamaczasz osuszone wędzonki, po czym znowu osuszasz i wędzisz. U mnie się parę razy wędziłem na wiśniowo nie dodając nic drewna z wiśni. :grin: Tylko, że ja mam ogrzewanie elektryczne komory wędzarniczej. Dlatego nigdy nie uwędziłem na kolor brązowy. Musisz opanować sterowanie wilgotnością w komorze to wiśniowy kolor będzie łatwiej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-39038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Marca 2009 Mam prośbę, może ktoś opowie o drewnie do wędzenia. Pytam, bo szykują mi się wycinki w sadzie i byłaby okazja zrobić jakis zapas na przyszłość (jak już się dorobię wędzarni :wink: )Chodzi mi oczywiście w tej chwili o drewno z drzew owocowych. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-62944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Marca 2009 Mam prośbę, może ktoś opowie o drewnie do wędzenia. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=411 Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-62953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Marca 2009 Ja używam olchy - lekki brąz, wiśnia bardziej czerwone. Brzoza nie sprawdziła się, chyba że bez kory, w której coś siedzi, co brudzi wygląd wędzonek. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-62959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Marca 2009 Brzoza nie sprawdziła się, chyba że bez kory, w której coś siedzi, co brudzi wygląd wędzonek. :grin: Pis67 brzozę do wędzenia zawsze się koruje bo kopci i wydziela się chyba dziegć dając gorzki posmak. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-62961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Marca 2009 wydziela się chyba dziegć dając gorzki posmak. Ja wyczuwam kwaśny :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-62966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Marca 2009 wydziela się chyba dziegć dając gorzki posmak. Ja wyczuwam kwaśny :smile: Jeszcze nie eksperymentowałem i nie będę :wink: .Informację o smaku znalazlem kiedyś na forum.A że palę w kominku brzozą to pamiętam żeby nią nie wędzić.Nawet wędzarkę boję się nią wygrzewać.Ot, tak już mam Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-62967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Marca 2009 Nawet wędzarkę boję się nią wygrzewać. Możesz, sprawdzone , jednak ja to robię brzozą bez kory tak na wszelki wypadek . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-62968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Marca 2009 Ja, z racji tego, że mam stary sad jabłoniowy wędzę właśnie tym drewnem. Po tegorocznym czyszczeniu drzew mam zapas na długi czas!! Spala się powoli, daje ładny kolor i posmak. Staram sie używać drewna sezonowanego. Leży sobie ono pod wiatą przez cały rok, wybieram polana, które są najstarsze. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-62970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Ja stosuję zrąbki i z mojego krótkiego doświadczenia widzę, że stosowanie zrąbek olchowych daje ładny czysty kolor pomarańczowy (jasny brąz), natomiast bukowe barwią na ciemny brąz i dają połysk powierzchni, niestety podnoszą temperaturę w wędzarni. Ponoć dobrze przy wędzeniu ryb dać na koniec wędzenia zrąbek bukowych, lecz tego jeszcze nie sprawdziłem. Ładnie błyszczy skóra. Można też zrąbki mieszać 1:3 buk : olcha PozdrawiamRobert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-65272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 używałem kiedyś drewna dębowego (bo takie miałem do kominka) dawało kolor bardzo intensywnie brązowy, teraz wędze bukiem kolor jest jasniejszy i w smaku chyba bardziej delikatne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-65282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 ja od dłuższego już czasu używam zrębek olchowych i uzyskuję naprawdeświetne rezultaty jak w smaku tak i w uzyskanym kolorze wędlin,zresztązakład mięsny renomowany na całą Polske z Bielska produkujący wędlinynaprawde rewelacyjne,swoje wędliny wędzi tylko dymem z drewna olchy. intensywność koloru uzyskuję dzięki prawidłowemu osuszaniu z przejściemdość znaczącym w faze wędzenia dymem rzadkim z cyrkulacją dymu wewnątrzwędzarni,następnie przechodze do fazy drugiej tj.wędzenie dymem gęstym ozwiększonej wilgotności,trzecia faza to bez cyrkulacji wymuszonej wewnątrz wędzarni i czwarta to lekkie podpieczenie wędzonek z udziałem dymu tym systemem wędzenia uzyskuje intensywny kolor,nie wędze zimnym dymemtylko dlatego że nie mam na to czasu,a i efekt do końca niezadawala mnie.słonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-65302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Od początku mojej przygody z wędzeniem w zasadzie używam czterech rodzajów drzewa:gruszy, jabłoni, śliwy, olchy i czasami wiśni ale raczej rzadziej z powodu małej ilości.Jeśli chcę uzyskać kolor ciemniejszy to bardzo dobra jest śliwka i daje fajny zapaszek. Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-65304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Oprócz drzewa owocowego używam do wędzenia wierzby płaczącej,kolor wędzonek jest jaśniejszy a wędzonki w smaku są dobre Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-65307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Wędziłem drewnem z bzu (fioletowego), wędzonki miały delikatny kolor i bardzo przyjemny zapach i smak Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-65316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winny1 Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Lutego 2010 Witam ja na razie wędzę śliwą bukiem czereśnią i jabłonią dlatego mam pytanie czy wędzić jednym rodzajem drewna czy mieszać je razem podczas wędzenia ?? chętnie pogadam z kimś doświadczonym na ten temat na gg 12080015 dzięki i pozdrowienia Cytuj winny1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-97845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Lutego 2010 Najlepsza do wedzenia jest sliwka, daje ładny kolor i specyficzny smak i zapach. mozna wedzic tez olszyna i bukiem. polecam rowniez jałowiec ale w koncowej fazie wedzenia. a i mam rade: przed wedzeniem najlepiej surowiec podsuszyc zeby sie ,,nie pocił"(krople wody na produkcie) szynki nalezy wedzic do jasno czerwonego koloru poniewarz pozniej podczas parzenia z czarnieja. Mozna tez wedzic 2 razy, wstepnie nastepnie parzenie i ponownie wedzenie ale to dlugo schodzi i wiekszosc wedzi tylko raz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-97944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Lutego 2010 ciornydoktor, i ja mam dla Ciebie radę... - zanim napiszesz kolejny rewelacyjny post zapoznaj się z wiedzą zawartą na tej stronie, a przekonasz się że takie "sensacje" każdy ma tu w malutkim palcu... a potem zobacz jak tutaj pisze się posty - używamy języka Polskiego ze wszystkimi jego regułami - także w kwestii używania znaków diaktrycznych hmmm... możesz to potraktować jako ostrzeżenie :devil: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-97946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Lutego 2010 no możne i masz w małym palcu.... a to nie były sensacje... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-97961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Lutego 2010 Najlepsza do wedzenia jest sliwka, daje ładny kolor i specyficzny smak i zapach. Muszę koniecznie spróbować, skąd teraz śliwkę zetnę. :question: U sąsiada rośnie, może jutro nocą? :idea: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-97985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Lutego 2010 Pis67 poczekaj aż śnieg stopnieje bo ślady "zbrodni" zostawisz :grin: :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-98002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcmur Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Ja gdy tylko mogę wędzę właśnie na dzikiej gruszy. Miałem kilka takich dzikich w lesie i sukcesywnie odcinałem, najpierw po konarze a jak zoistał tylko pień to w końcu po ziemi. W tym roku kolega kasował stare śliwy węgierki więc będę wędził właśne tym drewnem. Moje odkrycie drewna gruszkowego wiąże się z pewnym ogniskien do którego użyliśmy kupy gałęzi z gruszy które zostały po odcięciu przeszkadzających w przejeździe. Zwykła kiełbasa jak ja ją określam "NORMAL" czyli Zwyczajna dostała tak dobrego smaku że wszyscy się pytali co to za kiełbasa i gdzie ja ją kupiłem. Z mojego skromnego doświadczenia wiem , że dym z gruszy barwi mięso właśnie na czerwono i nadaje mu charakterystyczny smaczek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-136263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachus Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Witam.No i zacęła się również moja przygoda z zadymianiem.W zasadzie nigdzie na forum nie mogę znaleść takiego gatunku drewna jak kasztan.Czy takie drewno nadaje się na wędzenie?pozdrawiamWitold Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-138760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1961 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Witam, proszę odpowiedź: Scansmoke PFF 60 - Naturalny, wysoce skoncentrowany kondensat dymu wędzarniczego z drewna kasztanowca, niezmodyfikowany genetycznie. Ma zastosowanie do produkcji mieszanek samkowych i przyprawowych dla przmysłu spożywczego. Cytuj Pozdrawiam zadymiaczy - smakoszy.Skype: waldi19612 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/#findComment-138762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.